Du har sikkert prøvet det. Du sidder i en online poker turnering, og du har en god fornemmelse for spillet og har spillet næsten perfekt poker i flere timer. Men mod slutningen af turneringen, hvor blinds og potter bliver store, begynder dit spil at tage en drejning. Fordi du ved du er tæt på pengene...

Du kan næsten smage alle de dejlige $ der venter forude – porten til det forjættede land er ved at åbne sig. Men pludselig ser du at din ellers så fine og imponerende stack er skrumpet ind til næsten ingenting. En kombination af dårlig mid/late turnerings-strategi og uskrub har vundet kampen over dine første timer med kvalitetsspil.

Hvad gør man så? Du ved, at du kan spille ordentlig poker – og kender til basale ting som positionsspil og valg af starthænder. I de første par timer har du som sagt spillet perfekt, og indsamlet chips som var det for sjov. Men nu er turneringen er overstået og du har igen ikke fået noget ud af dine strabadser – endnu engang er du røget ud lige før det blev sjovt.

Tag nye briller på
Hvis du ønsker at forbedre dine chancer for at afslutte i pengene, er du simpelthen nødt til at ændre dit mindset og begynde at se turneringspoker med andre briller på. Pokerturneringer er bygget op på en måde, så det simpelthen tvinger dig til, nærmest time for time, at ændre din strategi og din tilgang til bordet/bordene.

Tidligt turneringsspil (eller early game, som man siger ) kræver tålmodighed. Du skal spille tight, vente på de rigtige spots, kun spille store starthænder som eksempelvis AQ+ og TT+ (man kan naturligvis også spille mindre par, men det stiller store krav til position, og hvor mange der er med i potten før dig).

Undgå alt for meget ”fancy” spil og lad endelig være med at prøve at stjæle blinds. Der er ganske enkelt ikke noget værdi i at prøve at spille med alt for store armbevægelser i starten af en turnering. Som man siger, så kan man ikke vinde en turnering i de første levels – Man kan kun tabe den.

Skift gear - men med omhu
I midten af turneringen (midgame), skal du begynde at skifte gear og løsne lidt op, spille flere hænder og begynde at satse mere kreativt. Det er for mange lettere sagt end gjort – Og man skal også passe på med at generalisere i denne udmelding. Man skal naturligvis ikke bare angribe blinds fordi at man har læst et sted, at man skal løsne op og angribe når man når til denne fase af turneringen.

Prøv hele tiden at være opmærksom på bordets dynamik. Sidder du ved et 9 mands bord, og der er 2-3 stykker der konstant og konsekvent er aktive, og raiser samtlige pots, så skal du naturligvis justere dit spil derefter. Sidder samme folk og gør det når du er i Big blind eks, så giv dem på nakken (reraise dem), og forsøg at sætte dem på plads. Jeg kan af gode grunde ikke sige nøjagtigt hvornår du skal forsøge at reraise – jeg ved heller ikke ved hvad de sidder med preflop, men en god ide er at sørge for at få reads af alle spillerne (især de aktive). Og husk: han sidder selvfølgelig ikke med AA hver gang han raiser en pot preflop.

Sidder der derimod nogle passive spillere i din small blind og bigblind, og der ikke er andre der har raiset før dig, så skal du ikke holde dig tilbage: stjæl med arme og ben. Alle hænder kan bruges her til at forsøge at stjæle – personligt er jeg stor tilhænger af at stjæle med SC'er(suited connectors eksempelvis 89 suited) og selvfølgelig par og any A suited hænder.

Pas på blind stealing
Til punktet "blind stealing" vil jeg gerne tilføje og uddybe yderligere at det heller ikke her kan generaliseres at man skal stjæle når man er først i potten og sidder i late/sen position. Det er mindst ligeså vigtig at se på dine modstanders stacksizes. Sidder der eksempelvis 3 short stacks til venstre for dig, og der foldes til dig, skal du tænke dig om en ekstra gang inden du forsøger at stjæle potten preflop.

De er muligvis så presset at de er tvunget til at gå allin med any A, og alle par; derfor skal du spare lidt på dine angreb her. Det kan nemlig ende med at du må folde til et eventuelt all in fra disse short stacks, fordi du ikke kan kalde et allin med eksempelvis 68suited. Og de store stacks kan omvendt sagtens kalde dig preflop med en middelhånd uden at deres stack får får store ridser i lakken. Sagt på en anden måde: angrib for så vidt kun dem der sidder med mellemstacks, fordi de sagtens kan folde en ok hånd preflop, uden at lide store tab.

Bobbel-spil
Spillet på boblen er ikke altid let. For mange er det her, det virkelig kan gå galt. Mange sidder med et stort brændende ønske om at komme i pengene, så man får lidt $ hjem på kontoen. Mens andre går efter sejren og ikke bekymrer sig om at ryge på den ene eller den anden side af boblen. Igen gælder det om at justere sit spil.

Du skal være på vagt, når du går op imod ultra-aggressive spillere, men på samme tid skal du være ekstra aggressiv mod modstandere, der spiller super stramt. Hvis du ser nogle spillere træder i ”overlevelse mode”, skal du starte stjæle deres blinds. Undgå konfrontationer med de store stacks ved bordet. Igen er det her ikke det rette tidspunkt for fancy play, da det som sagt kan gå helt galt netop i denne fase af turneringen. Nøjes med at spille smart, stram poker og være aggressiv, når du har gode kort, eller når du er oppe mod spillere ikke ønsker at lade livet.

Kort og godt, er det her du skal gøre op med dig selv, om du spiller for at vinde turneringen, eller for at komme i pengene. Jeg håber dog at du forinden du overhovedet satte dig til at spille, har taget denne beslutning.- Og har råd til ikke at cashe (komme i pengene) i din jagt på sejren.

Skru ned for tempoet
Efter at boblen er sprunget, er der ofte en tendens til at folk begynder at spille alt for løst igen, især de folk der lige præcis kom i pengene. Det er som om at de har siddet og holdt vejret op til boblen, og først tør at trække vejret igen efter boblen. Og så skal de ud og skubbe (gå allin ) til højre og venstre. Derfor er mit råd helt klart, at skrue ned for tempoet igen, og skifte til et mere tight gear igen. Og vent på det rigtige spot, hvor du kan tage en short stack eller to ud.

Denne korte beskrivelse kan forhåbentlig give, noget mere i bagagen når i næste gang begiver jer ud på rejsen mod det forjættede land i turneringspokeren. Der kan skrives meget mere, og mere omfattende om turneringspoker. Bare husk på, at ovenstående kun er vejledende tips, og selve rammen omkring turneringsspil. Alt det inde i rammen, er case by case – ud fra reads og dynamik ved bordene.