Slutspillet i verdens bedste basketball-liga går i gang i denne weekend. Læs NBA-ekspert Andreas Vestergaards gennemgang af matchups i første runde i Eastern Conference...

Endelig er vi nået til kulminationen på en lang regulær NBA-sæson, med et hav af underholdende og til tider knapt så underholdende kampe. Alt hvad der hører med til et grundspil er sket, super-stjerner har været skadet, storhold har skuffet og underdogs har præsteret over niveau og står nu med en playoff-plads.

Jeg vil her komme med en lille gennemgang af de kommende førsterunde-serier i Eastern Conference (læs om Western Conference her). Jeg vil fortælle hvem jeg forventer går videre, og give en opdatering mht skader på de respektive slutspilshold.

Eastern Conference

Scroll ned og læs om følgende matchups:

Miami Heat (#1) vs. Milwaukee Bucks (#8)

New York Knicks (#2) vs. Boston Celtics (#7)

Indiana Pacers (#3) vs. Atlanta Hawks (#6)

Brooklyn Nets (#4) vs. Chicago Bulls (#5)


Miami Heat (#1) vs. Milwaukee Bucks (#8)

Miami Heat er forsvarende NBA champions og er storfavoritter til at gentage succesen. De har da også været suveræne sæsonen igennem, og anført af en LeBron James, så er det svært at se hvem der skulle stoppe Heat i deres færd mod endnu et mesterskab.

Men en af deres største udfordrere er helt klart Oklahoma City Thunder, som også var modstanderen i finalen i sidste sæson, og de kan blive et giftigt bekendtskab for Heat i en NBA-finale.

Heat er dermed også kæmpefavoritter i første runde af playoffs, hvor de møder Milwaukee Bucks, som ikke umiddelbart har materialet der kan stoppe et hold som Heat i topform og med alle mand klar.

Heat ryster næppe i bukserne over at skulle stå ansigt til ansigt med Bucks i en bedst af 7-serie. Men det at LeBron James har haft en lille skade der har holdt ham ude af flere kampe her sidst på sæsonen, gør at Heat vil frygte en evt. længerevarende skade til ham, da det med stor sandsynlighed ville koste Heat mesterskabet.

Ud over en tvivlsom James, så døjer Chris Bosh og Mario Chalmers også med småskader, men de ventes alle at være klar til kamp 1. mod Bucks. Spørgsmålet er bare om Heat for en sikkerheds skyld vil lade de 3 spillere sidde ude i første kamp, og se om Dwayne Wade og de resterende spillere kan klare skærene.

Bucks levnes ikke de store chancer i dette match-up, og kan dermed gå ind til kampene med alt at vinde, og intet at tabe. Dermed kan de spille en anelse mere frit.

Skal Bucks have en chance for at gå videre fra denne serie, så SKAL de vinde alle deres 3 mulige hjemmekampe, da de næppe tager til Miami og vinder 2 kampe.

Bucks har stort set alle spillere klar, men Ersan Ilyasova, samt Larry Sanders har også småskader, der kan holde dem ude af kamp 1.

Bucks har sæsonen igennem haft et ringe forsvar, men det bliver ikke nødvendigvis deres største problem. Nøglen til muligheder mod Heat er at deres offensiv kører. Hvis de brænder for mange chancer, og har for mange turnovers, så bliver de løbet over ende af et uhyggeligt stærkt kontrahold!

Vurdering

Det kunne godt ende med en 4-1 el. 4-0 sejr til Heat. Det kunne godt tænkes at Heat vinder de første 3 kampe, for så at ”lade” Bucks få en trøste sejr, før serien afgøres på hjemmebane i Miami. Det afhænger dog meget af hvordan kampene udarter sig. Chance for 4-1: Cirka 48%.

Chancevurdering for hvem der går videre: 96-4


New York Knicks (#2) vs. Boston Celtics (#7)

Dette er et klassisk opgør, og havde dette været for et år siden, havde Knicks næppe været så store favoritter til at tage denne serie, som tilfældet er.

Selvom Knicks spiller for spiller har et bedre hold, og har en super go-to-guy i Carmelo Anthony., skal man ikke afskrive Celtics i denne serie. Selvom Celtics må undvære deres stjerne guard, Rajon Rondo, så har de alligevel præsteret på et solidt niveau uden ham og kan være en farlig outsider, som de færreste hold har lyst til at møde i East Conference.

Knicks har haft en rigtig god regulær sæson. Det er ikke noget de har været vant til i NY, men efter tilgangen af Carmelo Anthony og en J.R. Smith i sit livs form, så bør de regnes som en outsider, og de kan meget vel kan blive modstanderen til Heat i Conference-finalen.

Knicks skal slå Celtics på et bedre angreb, og det at de har flere strenge at spille på offensivt, og har en bedre bænk. Knicks skal forsøge at sætte tempoet relativt højt, da de møder et hold med mange veteraner, der ikke lever af at løbe med bolden.

Celtics går ind til denne serie som underdogs, dog ikke større underdogs, end et hold som Knicks næppe undervurderer dem.

Celtics har måttet vinke farvel til Rajon Rondo, som må betegnes som holdets klart vigtigste mand offensivt. Celtics indeholder dog stadig masser af klasse på holdet, med veteraner som Paul Pierce og Kevin Garnett. De kommer med så meget rutine, hvilket er særdeles værdifuldt i playoffs.

Celtics chance ligger dog langt fra i deres offensive kort. Det er derimod i forsvaret, hvor de er gode til at presse skytterne til at tage dårlige afslutninger og ikke tillader særligt mange lette scoringer under kurven. Celtics presses dog i bredden, hvor de ikke holder lige så højt niveau, som Knicks.

Udover Rondo, må Celtics se bort fra Jared Sullinger resten af sæsonen. Han er ikke et kæmpe-tab, men stadig en mand der tager minutter på banen, og han vil blive savnet i bredden.

Vurdering

Knicks er ret store favoritter til at tage denne serie, da de både har hjemmebanefordel og bedre trup spiller for spiller, plus en langt bedre offensiv.

Et bud på et resultat fra min side bliver 4-2 (chance: cirka 23%), da jeg tror Celtics kan tage et par sejre på hjemmebane, men at Knicks i længden vil sætte sig igennem som det bedste hold.

Chancevurdering for hvem der går videre: 78-22



Indiana Pacers (#3) vs. Atlanta Hawks (#6)

Indiana Pacers har igen i år overrasket positivt, og i denne sæson tilmed uden deres største stjerne Danny Granger, som normalt er den spiller der scorer flest point for dem. Det har Pacers løst flot, men deres mange sejre er især grundlagt på flot forsvarsspil, hvor alle modstandere har haft det mere end svært.

Deres modstander i første runde Atlanta Hawks har lukreret lidt på at være i en Conference, hvor de formodede favoritter har fået skader på vitale pladser.

Pacers går ind til serien mod Hawks som temmelig store favoritter. Der kan godt komme en overraskelse fra Hawks side. Pacers bør dog være i stand til at slå et Hawks-hold, der er ramt hårdt på skader, og som langt fra har et godt forsvar.

Pacers' nøgle til sejr ligger helt klart i defensiven, og kan de stoppe Hawks i angrebet, bør de vinde serien komfortabelt.

Pacers succes kommer dog ikke udelukkende fra forsvaret, det skal også komme igennem Paul George der især har steppet op i Grangers fravær. Under kurven bliver David West vigtig, han skal kæmpe sammen med Roy Hibbert, så der bliver skabt plads til de øvrige skytter hos Pacers.

Pacers skal dog generelt tage tempoet ud af kampene, deres primære taktik.

Atlanta Hawks formåede, på trods af skader hos bærende kræfter, at ende som nr. 6 i den regulære sæson. Dette var dog i høj grad fordi de øvrige hold i Conferencen ikke holder et særlig højt niveau. Havde de været placeret i West, så havde de næppe været at finde i playoffs.

Hawks henter typisk klart de fleste sejre på hjemmebane og får det dermed umiddelbart svært mod Pacers, da de er tvunget til at hente minimum én sejr i Indiana, som ikke taber mange kampe hjemme.

Hawks mistede tidligere på sæsonen deres startende point guard Lou Williams, men hans afløser Jeff Teague har dog steppet op og har leveret på et ret godt niveau.

Han skal sammen med Al Horford og Josh Smith give Hawks muligheden for videre avancement. Det er dog ikke ligetil for Hawks, da både Horford og Smith døjer med småskader, og er tvivlsomme til første kamp. De forventes at spille, men hvis de ikke er i fuldt vigør, så kan det blive nærmest umuligt for Hawks.

Vurdering

Jeg forventer en serie hvor Pacers grundet deres stærke hjemmebane trækker det længste strå, mod et hold der ikke har en særlig bred trup, og hvor skader til de bærende kræfter vil koste for meget.

Mit bud på resultatet bliver 4-2 (chance: cirka 23%), da Hawks nok godt kan hente et par sejre på hjemmebane.

Chancevurdering for hvem der går videre: 78-22


Brooklyn Nets (#4) vs. Chicago Bulls (#5)

Umiddelbart det mest interessante opgør af de fire serier i Eastern Conference. En serie der kan gå begge veje, men hvor Nets grundet hjemmebanefordel trods alt må påtage sig favoritværdigheden.

Nets går ind til serien med en skadesfri trup, hvilket er ønskescenariet for ethvert hold på dette tidspunkt af sæsonen.

Nets havde en lidt famlende sæsonstart, da der var mange nye spillere på et nyt franchise. Bl.a. havde Deron Williams svært ved at finde sig til rette sammen med de øvrige spillere. Han og Joe Johnson har dog i den grad hevet deres niveau op i den afgørende halvdel af sæsonen, og de virker endelig til at kende hinandens løb og spilforståelse.

Udover nødvendigheden af Williams og Johnson i Nets' offensiv, så bliver Brook Lopez uhyre vigtig under kurven, da han vil blive matchet op af Joakim Noah og Carlos Boozer, som er to hårde hunde.

Nets har lidt under mange turnovers sæsonen igennem, og dette skal der laves om på mod Bulls, da det kan blive en serie med kampe der bliver afgjort på marginaler og forskellen i fejl-ratio.

Bulls har fra start af sæsonen haft ryggen mod muren, da de har måttet undvære Derrick Rose, som er deres klart bedste spiller over hele banen.

Bulls er dog et hold der besidder stor fightervilje, og det har også givet dem mange snævre sejre. Bulls er ikke noget prangende offensivt hold uden Rose, men de har til gengæld et godt forsvar, altid er vigtigt i basket kampe.

Uden Rose afhænger deres offensive spil i høj grad af Nate Robinson, som er en spiller der på sine gode dage smider alle skud i, og som med sin hurtighed kan løbe igennem et hvert forsvar og sætte sine medspillere op til frie skud. Han kan dog modsat også være en spiller der kan koste meget, da han tager mange afslutninger, også selvom de ikke går i.

Bulls chance for videre avancement ligger klart i deres defensiv, men de har dog også styrker offensivt, som de kan ramme Nets på. Det at de har både Boozer og Noah under kurven, gør at Lopez nok får svært ved at dæmme op for dem begge under kurven.

Vurdering

Nets er favoritter, men det kan meget vel gå hen og blive en tæt serie på alle måder, og det bliver sandsynligvis forsvaret der vil være i højsædet hos begge mandskaber.

Offensivt har Nets flere pointslugere end Bulls er i besiddelse af, men de vil blive presset af et aggressivt Bulls-forsvar.

Desuden er der en lille chance for at Bulls får Rose klar til playoff.

Det kan meget vel gå helt til 7. og afgørende kamp (cirka-chance for 7 kampe: 16%), før en man finder en vinder, og jeg kan godt se Bulls gå ind og levere en lille overraskelse her.

Chancevurdering for hvem der går videre: 52-48