På dagen for Danmarks VM-kvalifikationskamp mod Albanien i Parken har landstræner Morten Olsen fået en markant tillidserklæring af DBU, som belønning for at landsholdet er på vej mod VM i Sydafrika i 2010.

Unionen har forlænget Olsens kontrakt så den nu løber til 2020, i stedet for 2010. Og Olsen der ellers havde planer om at gå tilbage til klubtrænings-karrieren, har sagt ja til at fortsætte i det han altid har kaldt for ”yndlingsjobbet”.

I 2020 vil Morten Olsen være 71 år, og året vil markere både 20 år som landstræner og 50 års-jubilæet for hans første aktive landskamp.

Laudrup tager over

DBU har desuden – efter Olsens ønske - kørt Michael Laudrup i stilling som Olsens efterfølger, og Laudrup udtaler at han vil videreføre Olsens fodboldfilosofi ved at spille 4-3-3 med to hurtige fløje.

Morten Olsen der spillede sin første landskamp i 1970 og har været landstræner siden 2000, vil altså sætte sit præg på dansk fodbold i lang tid fremover, allermindst til 2024 hvor Laudrups kontrakt udløber (med mulighed for forlængelse).

Belønning for flot VM-start

Forlængelsen af Olsens landstræner-kontrakt sker som belønning for den flotte start på VM-kvalifikationen.

”Landsholdet er på vej mod VM, og især efterårets sejr over Portugal gav genlyd i hele verden. Olsens stil har vist sig at være den helt rigtige, og vi ønsker at han skal fortsætte med sit arbejde så længe som muligt,” fortæller DBUs generalsekretær Jim Stjerne Hansen.

Mellem linjerne fremgår det desuden at DBU anerkender det unikke i Olsens snart 40-årige indsats for dansk fodbold. Vordingborg-knægten fik sin første landskamp i 1970 og spillede så 102 af slagsen før han stillede de rød-hvide støvler på hylden i 1989, som 40-årig.

Undervejs deltog han ved EM i 1984 og 1988, samt ved VM i 1986, og han lagde navn til den berømte Olsen-bande der var verdens måske allerbedste hold i midt-firserne, med tyske Sepp Piontek ved træner-roret.

Den svenske misère

I 2000 blev Morten Olsen så selv landstræner efter en klubtræner-karriere i Brøndby, Köln og Ajax. Og i dag hvor træner Olsen er blevet 59 år (han fylder 60 i august), har han ført Jon Dahl og co. til to slutrunder, VM i 2002 (1/8-finale) og EM i 2004 (1/8-finale).

Det kiksede med kvalifikationen til VM i 2006 og EM i 2008. Det sidste skyldtes dog primært sort uheld i den famøse hjemmekamp mod Sverige i juni 2007.

Her spillede Danmark sin måske allerbedste landskamp nogensinde efter en elendig start, ved at gøre 0-3 til 3-3 - for til slut at måtte bøje sig for et unødvendigt (og forkert dømt) straffespark og en tilskuer der løb ind på banen og angreb dommeren.

Det var et hårdt slag for Olsen, men han holdt fast ved sin spillestil – også selv om den medførte mere og mere kritik blandt de danske roligans og i pressen. Olsen blev kaldt ufleksibel og verdensfjern – og hånet for sine ”bortforklaringer” efter tabte kampe.

Spillet skal være flot

Men kritikken forstummede da Danmark sidste efterår sensationelt vendte 1-2 til 3-2 i udebanekampen mod stærke Portugal. Dermed bragte holdet sig i en særdeles gunstig position, og vejen bør være banet for en gruppe-førsteplads og dermed en kvalifikation til VM i 2010.

Morten Olsen har hele tiden holdt fast i sin ”hollandske” fodboldfilosofi – dvs med to hurtige og/eller gennembrudsstærke fløje der skal sendes i dybden af midtbanen og enten selv afslutte eller lægge op til en enlig centerforward.

Olsen insisterer desuden på at hans hold skal spille teknisk velfunderet og seværdigt fodbold.

””Hvis spillet bliver ligegyldigt, og det bare handler om at vinde, bliver det helt uinteressant for mig,” sagde han i marts til Information.

Laudrup vil fortsætte kursen

Det er en filosofi Olsen også fik indpodet i Michael Laudrup der var landstræner-assistent i 2000-2002. Laudrup der har sagt ja til DBUs tilbud om overtagelse af landstrænerposten fra 2020, er klar i mælet når han udtaler sig om fremtiden:

”Morten Olsen har vist vejen. Hans spillestil er både underholdende og effektiv, og jeg ser ingen grund til at ændre kurs når jeg kommer til.”