Aldrig har så mange danskere slået deres folder i Ligue 1. Læs optakten der kigger på den bedste franske fodboldrække før den nye sæson går i gang 8. august.

  

11 danskere, 1 Zlatan, -1 VM-topscorer, 387 millioner euro (PSG-trupværdi), 15 millioner euro (Metz-trupværdi), 7 nye trænere, 1 truende tvangs-nedrykning af ny-oprykket storklub...

Olierige PSG har efter alt at dømme kurs mod en tredje mesterskabstitel i træk. Den nærmeste konkurrent Monaco har solgt sin bedste spiller, VM-topscorer Rodriguez, og fra monegaskerne er der langt ned til den økonomiske formåen hos klubber som Marseille, Lyon, Lille og Saint-Étienne.

Men den franske sæson er ikke blottet for spænding, hverken mht tabelplaceringerne eller mht de enkelte kampe. Derfor denne optakt der skal gøre det nemmere at vurdere den franske odds-værdi. Optakten serverer en række informationer og analyser. Samt et par tips - hvoraf der naturligvis vil komme flere i løbet af sæsonen.

Kom meget gerne med kommentarer og spørgsmål.

Bemærk: Nogle af ovennævnte tal der skitserer status i Frankrig lige nu (nedenstående artikel uddyber), vil ændre sig i den kommende tid, både før og efter sæsonstart. Transfervinduet er nemlig åbent til og med 1. september. I takt med ændringerne, vil artiklen blive opdateret - så hold øje med den tilknyttede forumtråd der vil annoncere de enkelte opdateringer.

Kilder: Ud over min egen mere eller mindre upålidelige hukommelse, har jeg primært brugt følgende kilder: klubbernes websites (klik på logoerne herunder), equipe.fr, football365.fr, soccerway.com, wikipedia.com, transfermarkt.de, holdnyt.dk, ligue1.com


 

BASTIA

Ny, spændende manager. Udskiftet offensiv, Styrket defensiv. Ny midterplacering til relativt fattige, men handels-fornuftige, korsikanere?

I 2011 rykkede Bastia op fra Nationalligaen (tredjebedste række), i 2012 op fra L2, i 2013 blev det til en uventet flot placering i den bedste række for oprykker-klubben, og i seneste sæson blev det til en endnu bedre midterplacering - trods et lille budget. Den økonomiske kollaps i 2010 (efter nedrykning fra L1 i 2005) blev altså fulgt af fire års succesoplevelser. Fortsætter det?

Hjemmebane: Stade Armand Césari (16.480)

Træner: Makélélé (2014)


Trupværdi: Cirka 22 mio euro


2011/12: Nr 1 i L2

2012/13: Nr 12

2013/14: Nr 10

Den korsikanske klub har denne sommer sagt farvel til en række offensivfolk, herunder topscorer Bruno og næsttopscorer Khazri. Men noget lignende skete også i sommeren 2013 hvor topscorer Modeste og offensiv-stortalentet Thauvin forlod Middelhavsøen. De blev dog erstattet af nye folk, og det er ikke helt sket denne gang. Og dog. I første omgang hentede man kun den ganske målfarlige Tallo fra naboklubben Ajaccio samt den kvikke fløjspiller Ayité fra Reims, der ikke opvejede de afhændede spillere.

Men senest er også hentet den fysisk stærke centreforward Brandao, plus to ganske interessante colombianske offensivfolk, Pino samt den kun 18-årige Rodriguez.

Den gamle landsholdsangriber Djibril Cissé overvejer at stoppe karrieren pga en hofteskade. Det var dog ret begrænset hvad han bibragte holdet i sidste sæson. Og med Brandao i truppen (og senest PSG-talentet Ongenda) er behovet for Cissé blevet noget mindre.

Mens offensiven virker lidt svækket, ser defensiven til gengæld styrket ud. Den erfarne klassekeeper Landreau har ganske vist indstillet karrieren, men man har så lejet stortalentet, U20-verdensmester Areola af PSG (han spillede i L2 for Lens i sidste sæson), og man har stadig den kompetente afløser Leca. Og foran har tilgange gjort forsvaret mindre tyndt.

Men den vigtigste ændring er sket på trænerposten. Efter 4 år er offensivt indstillede Hanz draget bort, og til er kommet den tidligere landsholdsprofil Makelele. Hans første chefjob efter en tid som assistent i PSG. Hvad kan den gamle plæneklipper mon som chef-manager? Som aktiv havde den defensive midtbanemand overblik, slog ikke større brød op end han kunne bage, og var dygtig til at indgyde gejst hos medspillerne (og frygt hos modspillerne). Det lover umiddelbart ganske godt for trænertilværelsen, men lad os se hvordan Makelele klarer sig på Middelhavsøen.

OPDATERING/SEPTEMBER

Lige før transfer-stoppet hentede Bastia venstreback Marange (skal nok være reserve for Palmieri) og PSG-angrebstalentet Ongenda.

Alt i alt styrket trup.

 

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1501,00
Unibet
Nedrykker 0,00 Bookmaker
Første runde: 9/8 21:00 Bastia - Marseille
Bastia Uafgjort Marseille
3,50 3,30 2,20
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

Bastia lukkede 56 mål ind - rækkens fjerdedårligste defensiv. 38 af målene blev indkasseret på udebane hvor korsikanerne var 3-5-11. Det gik, traditionen tro, meget bedre hjemme på øen med 10-5-4 (24-28), ligaens femtebedste hjemmebane-statistik.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/bastia

Vigtigste

Ind:

Makelele (cheftræner - PSG/assistent)

Areola (målmand - Lens - starter)

Ayité (fløj - Reims - starter)

Peybernes (midterforsvar/højreback - Sochaux - starter/reserve)

Gillet (højreback/wingback/defensiv midtbane - Anderlecht - starter/anfører)

Apodi (højreback/wingback - Delfines/Mexico - starter/reserve)

Kikabidze (midtbane - Lokomotiv Tbilisi - starter)

Tallo (angriber/højrefløj - Ajaccio - starter - 7 mål/23 kampe)

Maboulou (offensiv midtbane - Chateauroux/L2)

Ba (defensiv midtbane - Sunderland - reserve)

Pino (fløj/offensiv midtbane - Medellin - indskifter)

Rodriguez (fløj/angriber - Unioautonomia - starter)

Brandao (angriber - Saint-Étienne - indskifter)

Marange (venstreback - Sochaux)

Ongenda (angriber - PSG)

 

Ud:

Hanz (cheftræner)

Khazri (venstrefløj - starter - næsttopscorer)

Landreau (målmand - starter)

Bruno (angriber - starter/reserve - topscorer - endt lejeophold)
Raspentino (angriber - starter/reserve)

Ilan (angriber - starter/reserve)
Sablé (defensiv midtbane - indskifter)

Maoulida (angriber - reserve)
Krasic (højrefløj - starter/reserve)

Harek (venstreback/midterforsvar - reserve)

 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Før ny sæson

Op til den nye sæson har Bastia spillet følgende træningskampe: 0-0 mod Ajaccio, 1-2-tab mod Evian, 1-1 mod Norwich.

Bud på idealopstilling

Areola - Diakité/Gillet, Squillaci, Modesto/Peybernes, Palmieri - Gillet/Ayité, Romaric, Cahuzac - Maboulou/Ayité, Boudebouz - Brandao

Nøglespillere/hold øje med

Squillaci. Rutineret og hovedspilsstærk midterforsvarer der danner makkerpar med den endnu ældre Modesto.

Romaric. Stor og tung, men teknisk knalddygtig, defensiv-midtbanemand. Kan også vikariere i midterforsvaret.

Boudebouz. Lille midtbane-tekniker der især tryller med sin venstrepote.

 


 officiel hjemmeside

BORDEAUX

Truppen ser forstærket ud, men kan ny, urutineret træner holde Bordeax i top7?

Siden mesterskabet i 2008/09 (hvor der var personligheder som Diawara, Diarra, Cavenaghi, Chamakh og Gourcuff - alle væk for længst) har Bordeaux konstant ligget i 5-7-lavet. Således også i seneste sæson.

Hjemmebane: Stade Jacques Chaban-Delmas (34.263)

Træner: Willy Sagnol (2014)

Trupværdi: Cirka 54 mio euro

2011/12: Nr 5

2012/13: Nr 7

2013/14: Nr 7

Nu har klubben styrket offensiven (der blev svækket i januar med salget af offensivmidtbanemand Obraniak) med driblestærke Khazri og målfarlige Sala. Midtbanen har mistet solide N'Guemo (der er dog andre dygtige opryddere, fx Sertic og talentfulde Poko), men fået rutinerede og dynamiske Plasil tilbage efter et år i Serie A. Midterforsvaret har mistet rutinerede Henrique, men har stadig Planus og bomstærke Sané, og til er kommet store og venstrebenede Pallois.

Endelig (11/8) er venstreback Orban (der kæmpede med unge Poundjé om en startplads) sendt til Valencia, og i stedet er hentet kvikke Contento, reserve i Bayern München.

Samlet ser holdet lidt stærkere ud end i sidste sæson. Top7 er derfor absolut inden for rækkevidde igen - selv om fx Rennes der har underpræsteret de seneste to sæsoner, kan blive en trussel. Men det skal blive interessant at se hvad den gamle Bayern- og franske landsholdsback Willy Sagnol kan udrette som manager. Han får debut som klub-cheftræner (kommer fra halvandet år som ansvarlig for U21-landsholdet).

Det skal bemærkes at holdet må undvære sidste sæsons næsttopscorer Jussie (fløj eller hængende angriber) i hele efteråret pga en alvorlig knæskade. Desuden blev den stærke defensivmand Sané skadet i træningskampen mod Shakhtar 16/7, men han burde blive klar til sæsonstart.

OPDATERING/SEPTEMBER

Bordeaux holdt fast i centreforward Diabaté og styrkede forsvaret lige før transfervinduet blev lukket: Til kom nemlig midterforsvarstalentet Thiago Illori der ikke kunne slå igennem i Liverpool i sidste sæson, men så blev lejet - med spilletid til følge - til spanske Granada. Nu er han i den franske vinby.

Alt i alt noget stærkere trup end i sidste sæson - bedre forsvar og klart bedre offensiv.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 251,00
Nedrykker 0,00 Bookmaker

Første runde: 9/8 21:00 Montpellier - Bordeaux

Montpellier Uafgjort Bordeaux
2,35 3,25 3,40
Unibet
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

Bordeaux vandt kun 3 udekampe, men bemærkede sig ved at spille ikke færre end 10 udekampe (ud af 18) uafgjort. Hjemme var der flere sejre på bordet: 10-4-5 (31-20).

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/bordeaux

Vigtigste

Ind:

Sagnol (cheftræner)

Contento (venstreback - Bayern - reserve)

Khazri (venstrefløj/offensiv midtbane - Bastia - starter)
Plasil (midtbane - Catania - starter)
Sala (angriber - Niort/L2 - 18 mål)

Pallois (midterforsvar/venstreback - Niort/L2)

Illori (midterforsvar - Granada)

Ud:

Gillot (cheftræner)

Orban (venstreback - starter/indskifter)

Henrique (midterforsvar - starter)

N'Guemo (defensiv midtbane - starter)

Hoarau (angriber - starter/reserve)
Bellion (angriber - reserve)
Brechet (midterforsvar - reserve)

Chalmé (højreback - reserve)
Olimpa (målmand - reserve)

Før ny sæson

Op til den nye sæson har Bordeaux spillet følgende træningskampe: 2-0-sejr over Nice, 1-2-tab mod Shakhtar, 0-0 mod Club Brügge og 1-1 mod Nantes.

Bud på idealopstilling

Carrasso - Mariano, Sané, Pallois/Illori, Contento - Plasil, Sertic - Saivet/Faubert/Rolan, Khazri, Maurice-Belay/Saivet - Diabaté/Sala

Men 3 midterforsvarere er også en mulighed.

 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Carrasso. Een af ligaens bedste målmænd.

Sané. Stor, stærk og fleksibel defensivmand der mest spiller i midterforsvaret, men også kan bruges som højreback og på den defensive midtbane.

Diabaté. Stor og stærk angriber der blev holdets topscorer med 12 mål (1 på straffe) i sidste sæson. Han kan være på vej væk, og så må man se om fx talentfulde Sala kan tage over.


 officiel hjemmeside

CAEN

Elevatorklub tilbage i det gode selskab. Med forstærket trup, men nedrykning er immervæk et klart tema.

Caen er tilbage i den bedste række efter to års fravær. Lidt af et elevator-hold (2012-nedrykningen var den tredje på 10 år), men den nordfranske klub plejer at klare sig i den første sæson efter oprykning. Klarer man sig også denne gang? Ikke på papiret - Caen har ligaens tredjebilligste trup og blev kun nr 3 i den næstbedste række i sidste sæson.

Statistikken siger dog at typisk ryger kun een af de tre oprykkere retur med det samme – kun fire gange ud af de seneste 21 år er to oprykkere røget lukt ned igen. 12 gange er een oprykker havnet med sorteper (og fem gange har alle tre oprykkere klaret skærene).

Hjemmebane: Stade Michel d'Ornano (21.500)

Træner: Patrice Garande (2009)


Trupværdi: Cirka 17 mio euro


2011/12: Nr 18

2012/13: Nr 4 i L2

2013/14: Nr 3 i L2

Klubben har formået at forlænge kontrakt med sidste sæsons L2-topscorer Duhamel (24 mål), og en i forvejen ganske L1-urutineret trup har fået et boost med tilgang af målmand Vercoutre, angriberne Raspentino og Privat samt især den erfarne og intelligente spilfordeler Féret. Den 32-årige fik ikke ret meget spilletid hos Rennes i sidste sæson, men bør stadig være en klassespiller.

Umiddelbart har holdet kun mistet een decideret stamspiller, den målfarlige midtbanemand Fajr (næsttopscorer med 8 mål).

Spørgsmålet er om træner Garande tør holde fast i sin offensive indstilling fra sidste sæson? De mange mål (i begge ender) gav en oprykningsbillet, men når der skal spises kirsebær med de store drenge, er forsigtighed måske mere bæredygtigt end friskhed. Træningskampene tyder på at Caen vil være mere konservativ i L1 end i L2.

OPDATERING/SEPTEMBER

Ingen markante salg/køb lige før transferstop. Alt i alt styrket trup i forhold til sidste sæson.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 2501,00
Nedrykker 0,00 Bookmaker
Første runde: 9/8 21:00 Evian - Caen
Evian Uafgjort Caen
2,40 3,30 3,25
Scandic Bookmakers
Unibet

Sidste sæson

Caen scorede flere mål end nogen anden i L2 i sidste sæson, men lukkede også mange mål ind (defensivt var der tale om et midterhold) og var 12 point efter Metz, omend kun 1 efter Lens.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/caen

Vigtigste

Ind:

Privat (angriber - Gent - indskifter - tidligere en del mål for Sochaux i L1)

Féret (offensiv midtbane - Rennes - indskifter)
Vercoutre (målmand - Lyon - reserve)
Raspentino (angriber/fløj - Bastia - starter/reserve)

Imorou (venstreback/midtbane - Clermont/L2 - starter)

Adeoti (midterforsvar - Laval/L2 - starter)

Bazile (angriber/fløj - Poiré-Sur-Vie/Nationalligaen - starter/10 mål)

Da Silva (højreback/midterforsvar - Clermont/L2 - starter)

 

Ud:

Fajr (offensiv midtbane - starter - næsttopscorer)

Kodjia (angriber - starter/indskifter)

Agouazi (midtbane - starter/indskifter)

Autret (midtbane - indskifter)

Bosmel (målmand - reserve)

Montaroup (forsvar - reserve)

Før ny sæson

Caen har spillet følgende træningskampe: 2-0 over Rennes, 0-0 mod Le Havre, 4-2 over Lens.

 

Bud på idealopstilling

4-3-1-2: Vercoutre - Calvé, Da Silva/Adéoti, Pierre, Appiah - Kanté, Seube, Imorou - Féret - Raspentino, Duhamel

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Vercoutre. Den 34-årige og ganske dygtige keeper var i årevis andenviolin i Lyon, efter først Coupét og så Lloris. Da sidstnævnte drog til England, fik Vercoutre endelig førstetjansen, men tabte den i sidste sæson til unge Lopes. Nu er den erfarne herre i Caen og ser ud til at have fordrevet L1-uerfarne Perquis fra startpladsen mellem stængerne. 

Duhamel. Scorede 24 mål (1 på straffe) i sidste sæson. Kan han også score i den bedste række? Trods sine 30 år har han aldrig før spillet i L1, kun i de lavere rækker.

Kanté. Defensiv midtbane. Manden med flest minutter på banen for Caen i sidste sæson. Stabil og solid.

Féret. Erfaren, intelligent og målfarlig spilfordeler. Det kneb med spilletiden i Rennes i sidste sæson, men skader spillede ind, plus taktik (Rennes-træneren ville hellere have speed end snuhed i offensiven). officiel hjemmeside
EVIAN

Danskerklubben (nu med fire DK-spillere under de rød-hvide faner - og måske en femte på vej) har mistet sin topscorer - kan Nicki Bille tage over? Og apropos danskere: Kan man holde på Wass, holdets vigtigste? OPDATERING: Wass forblev, og offensiv-kollega Sougou blev påny lejet i Marseille. Andre forstærkninger: Rutinerede Givet, tilbagevender Ninkovic og VM-spiller Tejeda.

Hjemmebane: Parc des Sports (15.660)

Træner: Pascal Dupraz (2012)


Trupværdi: Cirka 23 mio euro

2011/12: Nr 9

2012/13: Nr 16

2013/14: Nr 14

 

Den lille østfranske danskerklub undgik igen at rykke ned og har nu overlevet i den bedste række i tre sæsoner i træk. Klarer man også en fjerde?

Truppen har mistet topscorer Bérigaud og oplægger Sougou, og det er en markant offensiv åreladning. Til er ganske vist kommet Nicki Bille der nettede pænt i Rosenborg, men den hidsige danske tank-centreforward mangler at vise (han har prøvet i Serie A og den spanske Primera) at han kan gøre sig gældende i en stor liga. Nu får han chancen i Frankrig hos Evian hvor han umiddelbart skal kæmpe om holdets førsteangriber-status med den tekniske stærke Bruno, hentet i Bastia.

Det vigtigste for Evians offensiv er dog om Daniel Wass bliver. Han blev holdets næsttopscorer i sidste sæson med 9 mål, og den fleksible dansker der normalt gør sig bemærket med sin speed og flid på kanterne (back eller fløj), viste at han også kan gøre sig gældende som 10'er med frie hænder til at søge hvorhen han vil i offensiven. Han trådte i karakter i en grad (holdets bedste i 2013/14) så diverse større klubber viser stærk interesse, og han kan meget vel være fortid i Evian når sommerens transfervindue smækker i. I så fald synes jeg det ser skidt ud for Evian-offensiven, selv om ganske dygtige Camus (7 mål for Troyes i L1 i 2012/13) er kommet til. Kreative og målfarlige Barbosa er der stadig, men han er efterhånden blevet 38 år.

Nicki Bille er ikke den eneste nye dansker i klubben der også har hentet FCM-venstrebacken Juelsgaard. Også ham kan der meget vel være startplads til, men han har konkurrence i Sabaly (der også kan bruges til højre, men dér har man stærke Abdallah).

Klubbens fjerde dansker er målmand Jesper Hansen der erobrede startpladsen i foråret. Han bør også indlede den nye sæson foran 37-årige Laquait, men der er kommet ekstra konkurrence i form af 25-årige Leroy der imponerede i L2-klubben Tours og ligner fremtidens mand.

OPDATERING/SEPTEMBER
Evian nåede at gøre nogle interessante handler før transfervinduet blev lukket: Hentet blev den rutinerede forsvarer Givet (vandt CL-sølv med Monaco i 2004 og var siden en årrække i Blackburn før han tilbragte 2013/14-sæsonen i en L2-klub), Costa Rica-landsholdsspiller Yeltsin Tejeda der var fast starter under VM, samt midtbanemand/venstrekant Ninkovic der også var lejesvend i Evian i foråret 2013. Endelig blev sidste sæsons leje af fløjspiller/angriber Sougou forlænget - han regnedes ellers som tabt (men Marseille kunne åbenbart ikke bruge ham alligevel).

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1501,00
Nedrykker 0,00 Bookmaker
Første runde: 9/8 21:00 Evian - Caen
Evian Uafgjort Caen
2,40 3,30 3,25
Scandic Bookmakers
Unibet

Sidste sæson

Evian fik en 14.-plads, med 4 point ned til stregen. Undervejs blev det blandt andet til 2-0-sejr hjemme over storklubben PSG (og kun 0-1-tab i Paris).

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/evian-thonon-gaillard

Vigtigste:

Ind:

Nicki Bille Nielsen (angriber - Rosenborg - starter)
Jesper Juelsgaard (venstreback - FCM - starter)

Leroy (målmand - Tours/L2 - starter)

Camus (midtbane - Genk - starter)

Bruno (angriber - Bastia - starter/indskifter - 8 mål/31 kampe i 2013/14)

Givet (midterforsvar/venstreback - Avignon/L2)

Tejada (defensiv midtbane - Deportivo/Costa Rica)

Ninkovic (midtbane - Røde Stjerne Beograd)

 

Ud:

Bérigaud (angriber - starter - topscorer med 10 mål)

Ruben (angriber - indskifter)

Ehret (venstreback/venstrekant - reserve)

Laquait (andenmålmand)

Konongo, Fofana, De Melo, Bertoglio, Nistor, M'Madi (alle reserver)

Før ny sæson

Evian har spillet følgende træningskampe: 0-2-tab mod Servette, 2-3-tab mod Shakhtar, 2-1 over Bastia, 1-1 mod Lorient og 2-1 over Brest.

Bud på idealopstilling

4-2-3-1: Hansen – Abdallah, Mongongu/Angoua, Mensah, Sabaly – Tejeda, Koné/Sorlin - Sougou, Wass, Barbosa/N'Sikulu/Camus – Bille/Bruno


Spørgsmålet er hvordan den bageste midtbane, to mand, sammensættes - om der skal bruges to deciderede opryddere, eller om fx kreative Barbosa eller Camus får den ene plads. 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Barbosa. Han er blevet 38, og det kan godt være han skal spares i nogle kampe, men helt kan man næppe undvære den rutinerede midtbanemand. Han er målfarlig og desuden en dygtig oplægger (flest assists i seneste sæson). Med sin rutine og sit overblik kan han også bruges på den defensive midtbane.

Wass. Holdets bedste i seneste sæson. Næsttopscorer i sidste sæson med 9 mål, og den fleksible dansker der normalt gør sig bemærket med sin speed og flid på kanterne (back eller fløj), viste at han også kan gøre sig gældende som 10'er med frie hænder til at søge hvorhen han vil i offensiven..

Nicki Bille. Han har den fysiske styrke og målnæsen, men har den hidsige dansker talentet til at slå igennem i en stærk liga?


OP  

 officiel hjemmeside

GUINGAMP

Den lille Bretagne-klub mister nok sin topscorer, men har investeret i tre dygtige danskere og bør have pæne chancer for igen at klare sig fri af nedrykning.

Guingamp havde en fin sæson i 2013/14. Ikke bare lykkedes det at forblive i den bedste række,

Hjemmebane: Stade du Roudourou (18.250)

Træner: Jocelyn Gourvennec (2010)


Trupværdi: Cirka 18 mio euro


Budget: 22 mio euro


2011/12: Nr 7 i L2

2012/13: Nr 2 i L2

2013/14: Nr 16 - desuden pokalgevinst

efter oprykning i 2013, det blev såmænd også til pokalfinalesejr. Endda over Bretagne-storebror Rennes (dvs en gentagelse af 2009-bedriften - dengang var Guingamp i L2 - hvor Rennes også måtte se sig slået i finalen).

Træner Gourvennec havde succes med en 4-4-2-formation med en kompakt defensiv tilsat en hurtig kontrafase.

Det holdt dog hårdt med at holde sig fri af nedrykningsstregen, og den nye sæson ser også ret tung ud - Guingamp er een af de fattigste klubber i L1, og i år skal der også bruges kræfter på Europa League-gruppespil. Men tre dygtige danskere er kommet til og kan være med til at holde bretonerne flydende.

Guingamp sælger sandsynligvis sidste sæsons topscorer Yatabaré, men så kan "plaffeminister" Ronnie Schwarz, kommet til fra Randers, tage over (som angrebsmakker til fx lille og kvikke Mandanne). Jeg spår den målfarlige nordjyde fine chancer for at slå igennem i Frankrig. Også hvis Yatabaré bliver - så kan danskeren evt danne makkerpar med ham.

Til er også kommet den danske landsholds-højreback Lars Jacobsen der kan snuppe den plads der er blevet ledig med Martins Pereiras afrejse. Guingamp har også hentet habile Baca, men jeg vil tro at internationalt rutinerede Jacobsen står øverst i hierakiet. Begge kan også bruges til venstre (hvor L1-erfarne Lemaitre var meget skadet i sidste sæson, hvilket gav startpladsen til unge Lévêgue).

En ledig plads er der ikke nødvendigvis til den store FCM-målmand Jonas Lössl der skal kæmpe om starttjansen med sidste sæsons førstekeeper Samassa (med 1,96 meter een centimeter højere end Lössl).

Derudover har Guingamp styrket bredden i defensiven med midterforsvarer Angoua og midtbanemand Cardy. Og senest har midtbanen fået et ekstra boost med offensivmand Marveaux for hvem det kneb med spilletiden i Newcastle, men som for et par år siden viste godt spil for Rennes.

OPDATERING/SEPTEMBER
Lige før transfervinduet blev lukket, solgte Guingamp de sidste par sæsoners klare topscorer, Mustapha Yatabaré. En klar svækkelse af offensiven selv om navnebror Sambou Yatabaré, offensiv-midtbanemand, blev hentet i Bastia, og kantspiller Pied hentet i Nice. Spørgsmålet er i øvrigt om der skal spilles 4-4-2 eller 4-4-1-1.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 2001,00
Nedrykker 0,00 Bookmaker
Første runde: 9/8 21:00 Guingamp - Saint-Étienne
Guingamp Uafgjort Saint-Étienne
3,50 3,25 2,35
Scandic Bookmakers
Unibet

Sidste sæson

Guingamp scorede kun 34 mål i sidste sæson - næstfærrest af alle hold. Men lukkede så til gengæld kun 42 ind, rækkens sjettebedste statistik.

Ved siden af ligaen blev det til en overraskende triumf i pokalturneringen. Bevares, relativt heldig lodtrækning op til finalen, men alligevel flot. I slutkampen blev det til 2-0-sejr over Bretagne-storebror Rennes.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/guingamp

Vigtigste:

Ind:

Ronnie Schwarz (angriber - Randers - starter)

Lars Jacobsen (højreback - FCK - starter)

Lössl (målmand - FCM - starter)

Baca (højre-/venstreback - Lorient - starter/reserve)

Cardy (midtbane - Arles/L2 - starter)

Angoua (midterforsvar - Valenciennes - starter/reserve)

Marveaux (offensiv midtbane - Newcastle - reserve)

S. Yatabaré (offensiv midtbane - Bastia - starter)

 

Ud:

Martins Pereira (højreback - starter)

Atik (midtbane/kant - starter/reserve)

Langil (fløj/angriber - indskifter)

Babiloni (forsvar - reserve)

N'Dy Assembe (andenmålmand)

M. Yatabaré (angriber - starter/topscorer)

Før ny sæson

Guingamp har spillet følgende træningskampe: 2-1 over Lucon, 0-2-tab mod Niort, 0-1-tab mod Brest og 2-0-sejr over Reims.

2/8 gælder det Supercup-kampen på Stade de France i Paris mod mesterholdet PSG (Opdatering: PSG vandt 2-0 på to mål af Zlatan).

Bemærk at Guingamp skal spille Europa League-gruppespil fra september.

Bud på idealopstilling

4-4-2: Samassa – Jacobsen, Kerbrat, Sorbon, Baca (Lemaître/Lévêgue) – Marveaux/Beauvue/Pied, Mathis/Yatabaré, Sankharé/Mathis, Beauvue/Giresse/Yatabaré – Mandanne, Schwarz/Marveaux

 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Mathis/SankharéMathis er 32 år og holdets anfører. Han og talentfulde Sankharé udgør som udgangspunkt den defensive midtbane. Et stærkt makkerpar (der dog har habile afløsere i fx Cardy og Diallo).

Giresse. Den lille offensiv-midtbanemand/venstrefløj med fornavnet Thibault og det forpligtende efternavn (faderen var en del af den fremragende Frankrigs-midtbane i 80'erne: Platini, Tigana, Fernandez og Giresse) er rutineret, har en elegant venstrepote og samtidig en god næse for målchancer. Han var dog mindre vigtig i 2013/14 end i de forrige sæsoner, men nu er fløjkonkurrent Langil draget bort. Til gengæld er Marveaux så kommet til.

Yatabaré/Schwarz. Yatabaré er ikke just elegant, men fysisk stærk og med en nydelig sparketeknik. Den 27-årige angriber nettede 11 gange i sidste sæson og blev holdets topscorer. Han er sandsynligvis på vej væk, hvilket bør give en startplads til Ronnie Schwarz, den 24-årige dansker der scorede 15 mål i 26 Superliga-kampe for Randers i sidste sæson.


 officiel hjemmeside

LENS

Nordfransk storklub tilbage i det gode selskab. Eller hvad? Økonomien skranter, og forbundet truer med at annullere oprykning. Lens får nok lov at spille med, men truppen ser markant svækket ud.

Hjemmebane: Stade Bollaert-Delelis (41.233). Under ombygning i 2013/14 hvor Lens spiller i Valenciennes og Paris


Træner: Antoine Kombouare (2013)


Trupværdi: Cirka 17 mio euro

2011/12: Nr 19

2012/13: Nr 12 i L2

2013/14: Nr 2 i L2

Den nordfranske storklub Lens er tilbage i den bedste række efter to sæsoner i Ligue 2. Den store fanskare (der er på et niveau hvor kun Marseille og PSG kan konkurrere) må dog undvære hjemmebanen i den kommende sæson hvor Stade Bollaert er under ombygning. I stedet spilles kampene hos naboklubben Valenciennes, bortset fra en håndfuld store kampe (Lille, PSG etc) der skal spilles i Paris. Mange fans skal dog nok tage rejsen, både den korte og den lange.

Men siden seneste ophold i den bedste række har man måttet skære i budgetterne, og Lens ankommer til L1 med den næstbilligste trup, kun overgået (undergået) af oprykkerkollega Metz (den tredje oprykker Caen ligger side om side med Lens).

Trods støtte fra Azerbaidjan-rigmanden Hafiz Mammadov er økonomien så stram at der endnu ikke er foretaget indkøb i dette transfervindue, og den L1-rutinerede træner Kombouré (overtog tøjlerne i Lens sidste sommer) er temmelig træt af situationen. Så træt at hans fremtid i klubben er et stort spørgsmålstegn.

Værre for Lens er at det franske fodboldforbund måske vender tommelfingeren nedad. I skrivende stund er dommen (15/7) faktisk at den dårlige økonomi i Lens betyder at klubben ikke får lov til at rykke op. Dommen er dog appelleret, og der arbejdes hårdt for at få tallene til at makke ret (der mangler 10 millioner euro). Franske medier melder at præsident Martel er optimistisk...

Men umiddelbart er der vel kun to muligheder hvis Lens vil spille med i L1: Enten skyder Mammadov flere penge ind i klubben (og det afviser han indtil videre) eller også må der sælges ud af truppen. Jeg har dog svært ved at se hvordan man kan hente 10 millioner euro på spillersalg. Medmindre godt og vel halvdelen af truppen afhændes.

Denne sommer har man sagt farvel til tre store talentet, fløjspiller Salli (VM-spiller for Cameroun), klassemålmanden Areola (U20-verdensmester) samt forsvarer Tisserand, men der var tale om udløbede lejemål - man har altså ikke fået penge for dem. Det har man heller ikke for den rutinerede angriber Ljuboja hvis kontrakt er udløbet.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 2001,00
Nedrykker 0,00 Bookmaker
Første runde: 9/8 21:00 Nantes - Lens
Nantes Uafgjort Lens
2,19 3,30 3,60
Betsafe
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

Lens bemærkede sig ved at have sine mål ret jævnt fordelt. Topscorer blev centreforward Touzghar med kun 12 mål.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/lens

Vigtige

Ind:

Ud:

Areola (førstemålmand)

Tisserand (forsvar - starter)

Salli (højrefløj - starter/indskifter)

Atrous (reservemålmand)

Ljobja (angriber - starter)

Før ny sæson

Lens har spillet følgende træningskampe: 0-3-tab mod Troyes, 2-4-tab mod Caen.

Bud på idealopstilling

5-2-3: Riou – Gbamin, Kantari, Landré, Yahia, Baal? - Le Moigne, Valdivia - Chavarría, Touzghar, ?

Eller 4-3-3: Riou – Gbamin, Kantari, Landre, Baal – Le Moigne (cap), Valdivia, Bourigeaud - Chavarría, Touzghar, ?

 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Bemærk at den rutinerede midterforsvarer Yahia er korsbåndsskadet og først ventes tilbage i slut-september.

Nøglespillere/hold øje med

Offensiv-trioen Chavarría, Touzghar og Ljuboja. De stod for henholdsvis, 12, 10 og 8 mål i sidste sæson. Argentinske Chavarría er en dygtig højrefløj, og kroatiske Ljuboja en 35-årig angriber med masser af erfaring og snuhed.

Højreback Gbamin. Kun 18 år, men fik 19 kampe fra start sidste sæson.


 officiel hjemmeside

LILLE

Med Simon Kjær som del af en stærk defensiv fik Lille en flot tredjeplads i 2013/14. Kan den nordfranske klub igen holde rigere klubber som Marseille og Lyon bag sig? Transfer-status: Pt pil op, men det kan ændre sig. OPDATERING: Topscorer Kalou væk, erstatning er schweiziske Frei.

Hjemmebane: Stade Pierre-Mauroy (50.186)

Træner: René Girard (2013)


Trupværdi: Cirka 76 mio euro

2011/12: Nr 3

2012/13: Nr 6

2013/14: Nr 3

Lille har tradition for at sælge ud af arvesølvet – hver sommer siger man typisk farvel til diverse nøglespillere - men også for at have skarpt øje med nye talenter og billige klassespillere. Og gode trænere. Det har givet en række topplaceringer de seneste år (konstant top6, og oftest højere, siden 2008), og i sidste sæson blev det endda til en tredjeplads og dermed en CL-kvalifikationsbillet.

Denne sommer har været usædvanligt stille i den nordfranske klub. Jep, man har hentet nogle interessante talenter, nemlig højreback Corchia og offensiv-midtbanemand Lopes (kun 18 år). Men for een gangs skyld er ingen stamspillere blevet afhændet (ud over indskifter Origi der er solgt til Liverpool efter et godt VM for Belgien. og ham får Lille lov at leje i den kommende sæson).

Men sommeren er ikke slut endnu, og fx topscorer Kalou og forsvarsstyrmand Basa kan meget vel være på vej væk. I givet fald markante svækkelser af holdet. Det skræmmer næppe Lille der lissom har været i situationen før... Men:

Uden Basa mangler danske Simon Kjær (flot 2013/14-sæson) en oplagt makker i midterforsvaret. Bagved står verdensklassekeeper Enyeama, men der skal jo også være et midterforsvar. Hvad Kalou angår, scorede han 16 mål i sidste sæson - en stor bid af holdets kun 46 scoringer - så hans fravær vil nok også kunne mærkes.

OPDATERING i september:

Lille har sagt farvel til sidste sæsons topscorer, angriber Kalou, men holdt fast i forsvarsstyrmand Basa og midtbane-krumtap Mavuba selv om begge var på nippet til at blive solgt. Hentet er den schweiziske landsholdsangriber Frei.

Marseille lander højere end Lille til odds 2,02 hos Betsafe

Tip-analyse 

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 35,00
Unibet
Nedrykker 0,00 Bookmaker
H2H: Lyon - Lille 1,95 - 1,75 Unibet
H2H: Lille - Marseille 1,85 - 1,85 Unibet
H2H: Monaco - Lille 1,72 - 4,00 Betsafe
Første runde: 9/8 21:00 Lille - Metz
Lille Uafgjort Metz
1,44 4,40 9,00
Scandic Bookmakers
Betsafe
Unibet

Sidste sæson

Jeg var ikke optimistisk på Lilles vegne før 2013/14-sæsonen, men klubben overraskede - igen - positivt. Primært via en stærk defensiv der blot lukkede 26 mål ind (kun PSG gjorde det bedre med 23). Offensiven var middelmådig med kun 46 mål.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/lille

Vigtigste

Ind:

Corchia (højreback/wingback - Sochaux - starter)

Lopes (offensiv midtbane - Man City - reserve)

Frei (angriber - Frankfurt)

 

Ud:

En række reserver

Kalou (angriber - starter)

  

Før ny sæson

Lille har spillet følgende træningskampe: 0-1-tab mod Jihlava, 0-1-tab mod Zenit og 2-0-sejr over Maccabi Haifa (frisparksmål af Simon Kjær) i en kamp der blev skæmmet af at tilskuere løb på banen og overfaldt de israelske spillere.

29/7 og 5/8 gælder det CL-kvalifikation mod schweiziske Grasshopper. I første kamp må Lille muligvis undvære VM-spillerne Enyeama, Mavuba, Kalou og Origi.

Bud på idealopstilling

4-3-2-1 eller 4-3-1-2: Enyeama – Béria/Corchia, Kjær, Basa, Béria/Souaré – Balmont, Mavuba, Gueye – Martin/Rodelin - Roux/Frei, Origi

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Basa og Kjær. To store og stærke midterforsvarere. Basa er typisk god til at placere sig, Kjær er hurtig - og begge er vældigt gode i hovedspillet. Hvad gør man hvis Basa sælges? Der er rutinerede, men langsomme Rozehnal.

Mavuba. Rutineret og dygtig midtbanedynamo. Deltog i VM med det franske landshold (dog kun reserve).

 

Kalou. Kan være på vej væk, men hvis han bliver, ligner han igen en vældigt vigtig mand for Lille. Holdets topscorer de seneste to sæsoner med 14 og 16 mål. Henholdsvis 1 og 5 på straffe - så i forhold til seneste sæson er det "kun" 11 rene mål der skal erstattes. Af teknisk dygtige Bruno eller målræven Roux eller en helt tredje?


 officiel hjemmeside  

LORIENT

Mangeårig cheftræner trådt tilbage - ejer hans assistent samme evne til at få Lorient til at overpræstere? Transfer-status: pt pil ned.

Hjemmebane: Stade Yves Allainmat - Le Moustoir (18.970)

Kunstgræs

Træner: Sylvain Ripoll (2014)


Trupværdi: Cirka 48 mio euro


2011/12: Nr 17

2012/13: Nr 8

2013/14: Nr 8

En æra er slut i Lorient hvor Christian Gourcuff frivilligt (klubben tilbød ham kontraktforlængelse) har forladt trænersædet og overladt det til sin assistent, Sylvain Ripoll.

Fraset 2001-03 (Rennes og Al Gharafa) havde Gourcuff været træner i bretonske Lorient siden 1991 (og han var det faktisk også i 1982-86, som spilllende træner). En menneskealder under Gourcuff, altså.

I al den tid vandt Lorient kun eet trofæ: 2002-pokalturneringen (dvs lige præcis mens Gourcuff var borte). Men titel-fattigdommen var ikke Gourcuffs skyld – Lorient er en lille klub (regionens storebror er Rennes) med et lille budget. Gourcuff er en dygtig taktiker der typisk fik det bedst mulige ud af små midler i klubben.

Især på hjemmebane hvor Lorient har fordel af kunstgræs. Hvilket holdet generelt udnytter til at spille teknisk, dynamisk og offensivt. De seneste to sæsoner er det endda blevet til en ottendeplads – mere end budgettet burde berettige til. Kan Ripoll gøre det samme? Han har været assistent siden 2003, så han kender klubben og spillerne ud og ind - og omvendt. Men har han Gourcuffs karisma og taktiske snilde?

Lorient har ikke kun sagt farvel til Gourcuff, men også til nogle rutinerede spillere i midterforsvarer Bourillon, backen Baca, offensivmand Monnet-Paquet og angriber Aliadière. I offensiven har man i målfarlige Mesloub fået en interessant afløser, og erhvervelsen af lille, talentfulde Le Goff giver Guerrero konkurrence på venstrebacken (mens højrebacken fortsat har Pedrinho og Gassama). Men Bourillon er indtil videre ikke blevet erstattet. Truppen råder dog over andre dygtige midterforsvarere som Ecuele-Manga, Koné og Lautoa.

Sidste sæsons topscorer, Aboubakar, sluttede 2013/14 med en skade og var ikke meget bevendt for Cameroun ved VM, med i 2 kampe uden at vise hvad han kan, men skulle være klar til den nye sæson (tilbage i træning 17/7).

OPDATERING/SEPTEMBER

Topscorer Aboubakar solgt til Porto. Til er kommet Jordan Ayew, også en dygtig angriber, men slet ikke så målfarlig, i hvert fald ikke hidtil.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 35,00
Unibet
Nedrykker 0,00 Bookmaker
Første runde: 10/8 21:00 Monaco - Lorient
Lille Uafgjort Metz
1,44 4,40 9,00
Scandic Bookmakers
Betsafe
Unibet

Sidste sæson

Jeg troede 2012/13 var en enlig svale, men 2013/14 gav minsandten endnu en flot ottendeplads (kun 1 point skilte dog nr 8 og nr 11). Vanen tro var Lorient svær at besejre på eget kunstgræs, mens nederlagene raslede ind på udebane.

 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/lorient

Vigtigste

Ind:

Jeannot (angriber - Nancy/L2 - starter, 6 mål/1 straffe/31 kampe)

Mesloub (offensiv midtbane/fløj - Le Havre - starter, 7 mål/2 straffe/36 kampe)

Autret (offensiv midtbane/kant - Caen/L2 - indskifter)

Le Goff (venstreback - Istres/L2 - starter)

Mulumba (defensiv midtbane - Dijon/L2 - starter/reserve)

Touré (midterforsvar - Bourg Péronnas/Nationalliga - starter/reserve)

J. Ayew (angriber/fløj - Sochaux - starter)

  

Ud:

Gourcuff (cheftræner)

Aboubakar (angriber - starter)

Aliadière (angriber - starter)

Bourillon (midterforsvar/defensiv midtbane - starter)

Doukouré (defensiv midtbane - indskifter)

Baca (back - starter/reserve)

Monnet-Paquet (fløj/angriber - starter) 

Reynet (målmand - reserve)

Derrien (forsvar - reserve)
Azouni (defensiv midtbane - reserve)

 

Før ny sæson

Lorient har spillet følgende træningskampe: 1-2-tab mod Laval, 1-1 mod Brest, 0-0 mod Angers, 1-1 mod Evian og 2-0 over Nantes.

 

Bud på idealopstilling

4-2-3-1 (eller 4-4-1-1) Lecomte – Gassama/Pedrinho, Koné, Ecuele-Manga, Guerreiro – Lautoa, Barthelmé/Coutadeur - Jouffre, Traoré/Ayew, Mesloub -  Jeannot?

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Defensiv-midtbanemand Barthélme er korsbåndsskadet og ventes ude til slut-september.

Nøglespillere/hold øje med

Audard. Førstekeeperen er blevet 38 år. Viste svaghedstegn i sidste sæson. Afløser Chaigneau (en række gode kampe, men også nogle drops) tager måske endeligt over. OPDATERING: Indtil videre er det 23-årige Lecomte der har førstetjansen i den nye sæson!


 

 officiel hjemmeside

LYON

Den tidligere mangeårige suveræne mesterklub har færre og færre penge at gøre godt med og må løbende sælge stamspillere. Heldigvis er truppen bred og talentfuld, og en dygtig træner er kommet til, så subtop bør det trods alt kunne blive til (men næppe medaljer). 

Hjemmebane: Stade de Gerland (40.500)


Træner: Hubert Fournier (2014)


Trupværdi: Cirka 89 mio euro


2011/12: Nr 4

2012/13: Nr 3

2013/14: Nr 5

Lyon der i en årrække (syv mesterskaber i træk fra 2002 til 2008) var den suverænt bedste og rigeste klub i Frankrig, spænder livremmen mere og mere ind. Forud for seneste sæson var der akutte pengeproblemer, og klubben solgte 3 markante stamspillere. Nu har man så også sagt farvel til den store og stærke angriber Gomis (næsttopscorer) - desværre uden at få noget for ham.

Et tegn på at den tidligere så kompetente ledelse har mistet grebet - for Gomis kunne være blevet solgt sidste sommer, før hans kontrakt udløb, men salgsprisen var for høj. I mellemtiden fik man så de 14 mål han scorede i sidste sæson, men man fik ikke den CL-billet man havde håbet på.

Hvorom alting er: Trupværdimæssigt er Lyon efterhånden langt efter Marseille og især PSG og Monaco, og Saint-Étienne og Lille er temmelig tæt på at indhente gastronomi-byens klub. Det kan ses på resultaterne: Lyon blev kun nr 5 i 2013/14 (dog 1 point foran Marseille der havde en endnu mere skuffende sæson).

Det er dog værd at lægge mærke til at Lyon har en særdeles lovende trup, masser af unge talenter, og der er også en håndfuld etablerede stjerner som midterforsvarerne Bisevac og Umtiti, midtbaneoprydder Gonalons, offensiv-midtbanefolkene Grenier og Gourcuff samt angriber Lacazette. Men de vil jo så også kunne indbringe en del penge, og i hvert fald Grenier og Umtiti kan meget vel blive solgt denne sommer.

Ensrettet er trafikken dog ikke: Lyon har faktisk forstærket sig på højrebacken ved at hente Jallet i PSG. Og man bør notere sig træningskampene: Man har vundet klare sejre over FCK og CL-klubben Shakhtar. Så man skal nok passe på med at undervurdere dette Lyon-hold med dygtige Fournier (der fik lille Reims til at bokse over sin vægtklasse) ved roret.

OPDATERING/SEPTEMBER

Ingen markante salg/køb lige før transferstop. Men alt i alt svækket trup i forhold til sidste sæson.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 41,00
Bet365
Nedrykker 0,00 Bookmaker
H2H: Marseille - Lyon 1,60 - 2,20 Unibet
H2H: Lyon - Lille 1,95 - 1,75 Unibet
H2H: Lyon - Saint-Étienne 1,61 - 2,22 Betsafe

Første runde: 10/8 17:00 Lyon - Rennes

Lyon Uafgjort Rennes
1,85 3,40 4,75
Unibet
Bet365
Bet365

Sidste sæson

Lyon blev elimineret i CL-kvalifikationen af spanske Real Sociedad (der vandt begge opgør), men vandt så sin gruppe i Europa League og nåede kvartfinalen (nydelige indsatser mod Juventus). Det kneb dog i den hjemlige liga hvor der var 10 point op til Lille på tredjepladsen og 8 point op til lokalrival (og normal-lillebror) Saint-Étienne.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/lyon

Vigtigste

Ind:

Fournier (cheftræner - Reims)

Jallet (højreback - PSG - mest reserve, men dog 13 kampe fra start i sidste sæson)

Rose (midterforsvar - Valenciennes - skadet i det meste af sidste sæson)

Yattara (angriber - Angers/L2 - starter, 11 mål/30 kampe)

Ud:

Garde (cheftræner)

Gomis (angriber - starter)

Briand (angriber - indskifter)

M. Lopes (højreback - starter)

Vercoutre (andenmålmand)

 

Før den nye sæson

Lyon har spillet følgende træningskampe: 2-4-tab mod Debrecen (her stillede Lyon meget reservepræget op), 2-0-sejr over FCK, 4-1-sejr over Shakhtar, 0-0 mod Sevilla (23/7).

31/7 og 7/8 spilles EL-kvalifikation (3. runde) mod Mladi Boleslav.

Bud på idealopstilling

Lopes – Jallet, Bisevac, Umtiti, Bedimo– Ferri/Malbranque, Gonalons, Mvuemba/Gourcuff - Grenier (Gourcuff/Fekir) - Lacazette, Yattara

  

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Anthony Lopes. Den 23-årige målmand holdt rutinerede Vercoutre stangen i kampen om starttjansen i sidste sæson (og nu er Vercoutre rejst) og er et stort talent - men har stadig tendens til drops i ny og næ.

 

Bisevac. Den 30-årige serber er den klart mest rutinerede forsvarer i Lyon-truppen.

Gonalons. Den 25-årige franske landsholdsmand er en yderst vigtig bølgebryder på midtbanen.

Grenier. Blot 23 år. Både kreativ og målfarlig (inklusive et effektivt frispark).

Lacazette. 22 år. Speedy dribler på højrekanten (og i sidste sæson ofte som frontangriber), med godt blik for målet – ligner een af fremtidens franske stjerner. Lyons topscorer i seneste sæson.


 

 officiel hjemmeside

MARSEILLE

Efter sidste sæsons skuffelse har den sydfranske storklub oprustet, også på trænerfronten. Kreatør Valbuena er væk, men truppen ser stærk ud alligevel. 

Hjemmebane: Stade Vélodrome (60.031)


Træner: Marcelo Bielsa (2014)


Trupværdi: Cirka 150 mio euro

2011/12: Nr 10

2012/13: Nr 2

2013/14: Nr 6

Marseille - ligaens tredjerigeste klub - skuffede i 2013/14, men har gode chancer for at gøre det bedre i den nye sæson. Til er nemlig kommet den rutinerede og dygtige træner Bielsa der har styret både Argentinas og Chiles landshold samt senest Athletic Bilbao.

Bielsa er offensivt indstillet, og i Marseille får han et passende spillermateriale med diverse talenter. Også selv om den nuværende offensiv-stjerne Valbuena er væk. Den kreative sektor (der i forvejen råder over stortalentet Thauvin) har nemlig fået tilført den yderst spændende Alessandrini, mens Kadir og Amalfitano er vendt tilbage fra lejeophold. Og i angrebet har Gignac fået konkurrence i form af 20-årige Batshuayi, topscorer i den bedste belgiske række.

Senest har man desuden den dygtige offensiv-midtbanemand Barrada (fast starter i Getafe 20111-2013; senest i Al Jazira).

Er det nok til at Marseille kan true PSG og Monaco? Næppe. Men bronzemedaljerne (og dermed en CL-kvalifikationsbillet) bør klubben kunne spille med om.

På eet punkt trænger truppen dog muligvis til forstærkning - i midterforsvaret. Her har man stadig dygtige N'Koulou (hvis denne kan rejse sig oven på sidste sæsons skuffelser), men Mendes er solgt, og rutinerede Diawara har sagt stop. Det kniber med bredden, selv om der er unge Sparagna og Saldanha, og højreback Fanni kan vikariere hvis det skal være.

OPDATERING I SEPTEMBER:

Uro. Manager Bielsa har kritiseret klubpræsident Labrune for et skidt transfervindue og for at have løjet da Bielsa blev ansat. Bielsa havde en ønskeliste på 12 spillere, herunder defensivfolkene Stambouli og Alderweireld, men fik ingen af dem. Samtidig sagde man farvel til den offensive krumtap Valbuena og forsvarer Mendes - også mod Bielsas ønske. Der blev skam hentet spillere - senest den brasilianske forsvarer Doria - men ingen Bielsa havde ytret ønske om. Faktisk siger den argentinske træner direkte at han var modstander af Doria-købet. Lidt af en sur velkomst til brasilianeren - der i øvrigt går for at være et stort talent...

Marseille lander højere end Lille til odds 2,02 hos Betsafe

Tip-analyse  

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 41,00
Bet365
Nedrykker 0,00 Bookmaker
H2H: PSG - Marseille 1,06 - 7,00 Unibet
H2H: Marseille - Lyon 1,60 - 2,20 Unibet
H2H: Marseille - Lyon 1,60 - 2,20 Unibet
H2H: Lille - Marseille 1,74 - 2,02 Unibet
H2H: Lille - Marseille 1,74 - 2,02
Betsafe
H2H: Marseille - Bordeaux 1,38 - 2,80 Unibet

  

Første runde: 9/8 21:00 Bastia - Marseille

Bastia Uafgjort Marseille
3,50 3,30 2,20
Bet365
Scandic Bookmakers
Bet365

Sidste sæson

I 2012/13 snuppede Marseille andenpladsen efter PSG. Den gik ikke i 2013/14. Dels fordi Monaco var kommet til, og hold som Lille og Saint-Étienne også ville lege med, dels fordi holdet fra den sydfranske klub skuffede.

I offensiven var for meget ansvar lagt på kreatør Valbuena og angriber Gignac. André Ayew var meget skadet, og stortalentet Thauvin lidt for ustabil. Men det primære problem var den ellers så solide defensiv (herunder nøglespillerne, måmand Mandanda og midterforsvarer N'Koulou) der svigtede diverse gange.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/marseille

Vigtigste

Ind:

Bielsa (cheftræner - Athletic Bilbao)

Barrada (offensiv midtbane - Al Jazira)

Alessandrini (venstrefløj/offensiv midtbane - Rennes - starter)

Batshuayi (angriber - Standard Liège - starter, 21 mål/38 kampe)

Jordan Ayew (angriber - Sochaux - starter, 5 mål/16 kampe)

Amalfitano (højrefløj - WBA - starter)

Kadir (fløj/offensiv midtbane - Rennes - starter)

Mango (midterforsvar/højreback - Luzenac/Nationalliga - reserve)

Omrani (angriber - Arles - reserve)

Saldanha (midterforsvar/defensiv midtbane - Ponte Preta)

Doria (midterforsvar - Botafogo)

Ud:

Valbuena (offensiv midtbane - starter)

Mendes (midterforsvar - starter)

Diawara (midterforsvar - reserve)

Bracigliano (målmand - reserve)

 

Før ny sæson

Marseille har spillet følgende træningskampe: 4-1-sejr over Leverkusen, 2-1-sejr over Benfica, ?-? mod Willem (27/7) og ?-? mod Chievo (2/8).

Mod Benfica spillede Marseille i en 3-1-2-1-3-formation, dvs med 3 midterforsvarere (og et bindeled mellem forsvar og midtbane) samt 2 wingbacks.

Bud på idealopstilling

4-2-3-1: Mandanda – Dja Djedje, N'Koulou, Doria/Morel, Mendy – Romao, Lemina/Cheyrou/Imbula – Thauvin, Payet/Alessandrini, Alessandrini/A. Ayew - Gignac

Evt: 3-1-2-1-3: Mandanda – N'Koulou, Romao, Doria/Morel - Imbula/Lemina - Dja Djedje, Mendy – Payet - Thauvin, Gignac, Alessandrini/Ayew

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Klassekeeper Mandanda blev nakkeskadet i maj (og gik derfor glip af VM hvor han ellers skulle være reserve for Lloris på det franske landshold), men skulle blive klar til den nye sæson.

Nøglespillere/hold øje med

Mandanda. Frankrigs næstbedste målmand (Lloris er nr 1). Startede 2013/14 skidt før han spillede sig op - for så at blive alvorligt skadet i maj.

N'Koulou. Een af ligaens allerbedste midterforsvarere. Normalt, i hvert fald, Havde en skidt sæson i 2013/14. Nedturen fortsatte med Cameroun ved VM i Brasilien...

Valbuena - driblestærk og kreativ - har de seneste par sæsoner haft den rolle som  Ribéry og siden Nasri også havde for Marseille: Som go-to-guy i offensiven. Med andre ord er hans salg et tab, men både nytilkommer Alessandrini og stortalentet Thauvin har potentialet til at tage over som chef-kreatør.

Gignac. Efter et par år som underpræsterende, nettede centreforwarden 13 gange i 2012/13 og 16 gange i seneste sæson. 


 officiel hjemmeside  

METZ

Dobbelt oprykker med ligaens billigste trup. Det kunne måske lugte af hurtig retur til de nedre rækker, men en solid defensiv (og nogle interessante offensivfolk, forstærket af en venezuelansk målæder) kan meget vel forhindre det frygtede farvel. OPDATERING: Sidste sæsons topscorer Sakho er blevet solgt, men diverse gode folk hentet.

Hjemmebane: Stade Saint-Symphorien (26.700) - kunstgræs

Træner: Albert Cartier (2012)


Trupværdi: Cirka 15 mio euro


2011/12: Nr 18 i L2

2012/13: Nr 2 i L3

2013/14: Nr 1 i L2

Lorraine-klubben er rykket op i to sæsoner i træk, og spørgsmålet er om der er infrastruktur til den bedste række. Det burde dog være tilfældet, for Metz har masser af erfaring fra L1 hvor klubben befandt sig uafbrudt 1967-2001 og senest var i 2008.

Man er altså tilbage i den bedste liga efter seks års fravær der inkluderede et ophold i Nationalligaen, dvs den tredjebedste række. Dog kun en enkelt sæson, og oprykningen derfra blev prompte fulgt af suveræn oprykning til L1 (11 point ned til nr 2).

Men selv om klubben som sådan er vant til L1, så kniber det mere i truppen der er rækkens billigste. Kan man undgå nedrykning? For overlevelse taler Metz' spillestil der sidste sæson baserede sig på en solid defensiv, krydret med målfarlige offensivfolk. For taler også at man har formået at holde fast i sine bedste spillere (bortset fra den rutinerede angriber Eduardo der har stoppet sin karriere).

Men blandt de oprykkede spillere er der temmelig få der har L1-erfaring. I forsvaret er der reelt kun 34-årige Marchal samt til dels Choplin (en enkelt sæson i Bastia, 2012/13) og reserven Inez (en enkelt sæson i Caen, 2010/2011). På midtbanen er der Rocchi og Lejeune.


Truppen er dog blevet forstærket i sommerpausen hvor midtbanefolkene Doukouré (spillede L1 for Lorient) og N'Daw (senest græsk fodbold, men tidligere en del år i L1) er kommet til, sammen med en målfarlig fløj fra Belgien og et par interessante forsvarere: en argentinsk venstreback og en fransk højreback (fra L2-klubben Le Havre). Samt ikke mindst en målæder fra Venezuela. Plus et argentinsk angrebstalent.

Det ser stadig tyndt ud, fx på målmandsposten, men statistikken siger at typisk ryger kun een af de tre oprykkere retur med det samme – kun fire gange ud af de seneste 21 år er to oprykkere røget lukt ned igen. 12 gange er een oprykker havnet med sorteper (og fem gange har alle tre oprykkere klaret skærene).

OPDATERING: Angriber Sakho, holdets topscorer i sidste sæson med 20 mål, blev solgt til West Ham 16. august. Men 14. september gjorde Metz til gengæld et forstærknings-scoop ved at skrive under med den kontraktløse Malouda, tidligere Lyon og Chelsea og det franske landshold (senest Trabzonspor). Venstrekantsmanden er blevet 34 og er næppe helt så lynhurtig som tidligere, men er nok stadig en klassespiller. Han har dog ikke spillet siden maj, så mon ikke han lige skal i gang før han kan gøre en forskel for Metz. Det skal også bemærkes at Metz, før transfervinduet smækkede i, hentede to stærke spillere i offensiv-midtbanemand Krivets og angriber Maïga. 

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1501,00
Nedrykker 0,00 Bookmaker

Første runde: 9/8 21:00 Lille - Metz

Lille Uafgjort Metz
1,44 4,40 9,00
Scandic Bookmakers
Betsafe
Unibet

Sidste sæson

Metz vandt Ligue 2 med stort forspring til konkurrenterne: 11 point til Lens og 12 til Caen. Holdet scorede ikke så mange mål som med-oprykkerne (Metz havde faktisk kun rækkens sjettebedste offensiv), men var til gengæld meget mere solid bagude. Kun 28 mål blev lukket ind i 38 kampe.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/metz

Vigtigste

Ind: 

Maïga (angriber - West Ham/QPR - indskifter)

Andrada (angriber - River Plate - indskifter)

Krivets (offensiv midtbane - BATE - starter)

Malouda (offensiv midtbane/venstrefløj - Trabzonspor - starter)

N'Daw (defensiv midtbane/midterforsvar - Asteras Tripolis/Grækenland - starter)

Falcón (angriber Zamora/Venezuela - starter, 19 mål i hver af de seneste 2 sæsoner, henh 35 og 31 kampe)
Palomino (venstreback/midterforsvar - Argentinos Juniors - starter)

Doukouaré (midtbane - Lorient - indskifter)

Rivierez (højreback/midterforsvar - Le Havre/L2 - starter)

Oberhauser (målmand - Arad/Rumænien - reserve)

Kehli (offensiv midtbane/fløj - Virton/Belgiens næstbedste række - starter, 7 mål/19 kampe)

Bamba (venstreback/midterforsvar - Strasbourg/L2 - starter)

Ud: 

Sakho (angriber - starter/topscorer)

Fauvergue (angriber - indskifter)

Eduardo (angriber - starter)

Teixeira (defensiv midtbane - reserve)

Didillon (målmand - reserve)

Kayiba (angriber - reserve)

Før ny sæson

Metz har spillet følgende træningskampe: 2-0 over Amnéville (8. division), 1-2-tab mod Charleroi (Belgien), 1-2-tab mod Sochaux (25/7) og ?-? mod Reims (30/7).

Bud på idealopstilling

Carasso - Choplin/Metanire, Metanire/Choplin, Marchal/Milan, Bussmann - N'Gbakoto/Krivets, N'Daw, Rocchi/Doukouré/Malouda, Lejeune/Malouda - Falcón/Krivets, Maïga

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Ud af Metz' 55 mål i sidste sæson, stod angriber Sakho for 20 (2 på straffe). Fløjspiller N'Gbaktoto scorede 14. Begge var også med på turen ned i Nationalligaen.

I den nye sæson bør de få måltavle-selskab af Falcón der bombede løs i Venezuela og også ser ud til at kunne gøre det i Europa. I hvert fald scorede han i træningskampen mod Charleroi.

Hold også øje med venstrekantsspilleren Lejeune (kan også ligge centralt eller til højre) der som een af få i truppen har L1-erfaring. Fra han sidst var i den bedste række, husker jeg ham som en dygtig, venstrebenet spiller - god oplægger.


  

 officiel hjemmeside  

MONACO

Sidste sæsons sølvvinder har solgt kreatør (og VM-topscorer) Rodriguez, men mon ikke nogle af de mange millioner bruges på en ny stjerne (eller to)? Uanset hvad har Monaco stadig en fremragende trup, der nu har fået en dygtig og offensiv træner.

Hjemmebane: Stade Louis II (18.523)

Træner: Leonardo Jardim (2014)


Trupværdi: Cirka 222 mio euro

2011/12: Nr 8 i L2

2012/13: Nr 1 i L2

2013/14: Nr 2

Den rige fyrstedømme-klub (ejes af den russiske milliardær Rybolovlev) fik den forventede andenplads efter PSG i sidste sæson. Kan man tage det sidste skridt op af rangstigen i 2014/15? Efter salget af VM-topscorer Rodriguez der var monegaskernes næsttopscorer og bedste oplægger i 2013/14, ja faktisk den franske ligas bedste oplægger, ser det tungt ud. Medmindre man bruger de 80 mio euro salget indbragte til at hente en ny genial 10'er.

(Benficas argentinske kreatør Gaitán skulle være tæt på et skifte til Monaco - kan han udfylde Rodriguez-støvlerne?)

Væk er også den stabile midtbanemand Obbadi og angrebs-indskifter Rivière (der blev topscorer i Falcaos fravær).

Men monegaskerne har stadig en fremragende trup, med en god blanding af rutinerede klassespillere og store talenter (inklusive højrefløj Salli, hentet i Lens), også 10'er-talenter. Og der er kommet en ny træner, den blot 39-årige Jardim, der måske kan få det optimale ud af dem (i højere grad end kedelige Ranieri).

Jardim er Portugals nye, store trænertalent. Ganske ligesom Mourinho og Villas-Boas har han ikke selv brilleret på fodboldbanen som aktiv (Mourinho spillede, men på ret lavt plan), men i modsætning til sine to landsmænd har han i sin foreløbige trænerkarriere, med gode resultater i fx Olympiakos og Sporting, vist stor vilje til dels at give unge talenter chancen, dels at spille offensivt (og effektivt) fodbold.

Det ser han også ud til at ville gøre i Monaco. I en træningskamp 21/7 stillede han med 4 decideret offensive spillere på banen, og resten af holdet skød gerne med frem.

Desværre var angrebsstjerne Falcao ikke på banen - han er stadig ikke helt fit efter sin knæskade - men det skulle nærme sig. Der er dog risiko for at han bliver solgt, men tonerne fra både Falcao-lejren og Monaco lyder som om at han bliver i fyrstendømmet. I givet fald er der udsigt til en lækkerbidsken af et angrebssamarbejde med den gamle målræv Berbatov.

Hvem ved - måske kan det give flere tilskuere på lægterne? Skattelyet Monaco har en meget lille fanskare - til en typisk hjemmekamp er der måske 5000 tilskuere, og ofte vil udeholdet have flere fans på lægterne end hjemmeholdet.

OPDATERING/SEPTEMBER

Falcao blev udlejet til Manchester United lige før transfervinduet smækkede i. Og dermed nåede de to klasseangribere Berbatov og Falcao altså ikke at starte inde sammen. Blev der hentet en anden offensivstjerne? Nej, den brasilianske forsvarer Wallace kom til (unge Silva, hentet i Benfica, ligner dog en offensiv-midtbanemand med fint potentiale).

Træner Jardim melder nu at det monegaskiske projekt har ændret sig (med afgangen af Rodriguez og Falcao) - er blevet mindre ambitiøst. Også taktisk: "Dette hold kan ikke længere tillade sig at blotte sig så meget offensivt".
 

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 8,00
Bet365
Nedrykker 0,00 Bookmaker
H2H: PSG - Monaco 1,12 - 5,50 Unibet
H2H: PSG - Monaco 1,08 - 7,00 Betsafe
H2H: Monaco - Lille 1,22 - 4,00
Betsafe

Første runde: 10/8 21:00 Monaco - Lorient

Lille Uafgjort Metz
1,44 4,40 9,00
Scandic Bookmakers
Betsafe
Unibet

Sidste sæson

Rige Monaco fik 1-1 i begge kampe mod PSG, men over en hel sæson kunne monegaskerne ikke følge med de endnu rigere parisere og måtte nøjes med andenpladsen, otte point efter. Ville det have ændret noget hvis topscorer Falcao ikke var blevet langtidsskadet i januar? Jeg tvivler. Monaco havde nok fået lidt flere point, men næppe nok til at indhente PSG. I øvrigt lykkedes det aldrig rigtigt Ranieri at få Falcao op at ringe - spillet flød ikke.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/monaco

Vigtigste:

Ind:

Jardim (cheftræner - Sporting)

Traoré (angriber - Everton - skadet det meste af foråret)

Lopez (midterforsvar - Rayo - reserve)

Salli (højrefløj - Lens - starter/indskifter)

Medjani (midterforsvar - Valenciennes - starter)

Pandor (offensiv midtbane - Brest/L2 - starter/indskifter)

Phojo (højreback - CA Bastia/L2 - starter/reserve)

Sourzac (målmand - RWDM Brussels/næstbedste række i Belgien - starter)

Silva (midtbane - Benfica - reserve)

Bakayoko (defensiv midtbane - Rennes - starter/indskifter)

Wallace (midterforsvar - Cruzeiro)

 

Ud:

Falcao (angriber - topscorer i efteråret 2013, alvorligt skadet i start-januar)

Ranieri (cheftræner)

Rodriguez (offensiv midtbane - starter - delt næsttopscorer med 9 mål)

Rivière (angriber - indskifter - topscorer med 10 mål)

Abidal (midterforsvar - starter/reserve)

Obbadi (defensiv midtbane - starter)

Romero (andenmålmand)

Diverse reserver

Før ny sæson

Op til den nye sæson (der indbefatter Champions League-gruppespil fra september) har Monaco spillet følgende træningskampe: 12-0-sejr over en sekundaklub, 1-0-sejr over Deportivo Junior (Colombia), 4-2-sejr over Atlético Nacional (Colombia), ?-? mod Parma (28/7) og ?-? mod Arsenal (3/8).

 

Bud på idealopstilling

4-3-2-1: Subasic/Stekelenburg - Dirar/Fabinho, Carvalho, Abdennour/Wallace, Elderson/Kruzawa - Moutinho, Toulalan, Kondogbia - Ocampos/Germain, Ocampos/Ferreira-Carrasco - Berbatov

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Carvalho. Den aldrende (36) portugisiske midterforsvarer var fremragende for Chelsea og burde have fået mere spilletid i Real Madrid. Er temmelig egensindig, og landsholdskarrieren sluttede i 2011 da han tog hjem i vrede over manglende spilletid - men han gjorde det godt i Monaco i 2013/14, klart bedre end den to år yngre makker Abidal. Kan de gamle ben levere endnu en stabil sæson? Hvis ikke, er der talentfulde afløsere i Monacos trup i form af fx Abdennour og Ismat-Marin.

Toulalan. Den 29-årige midtbaneoprydder er langsom, men spilintelligent og har masser af erfaring fra sin tid i Lyon og Málaga. Havde en fin første sæson i Monaco i 2013/14. Ikke desto mindre KAN han være på vej væk - der er forlydender om at han og den nye træner Jardim ikke helt er på bølgelængde.

Moutinho. Een af verdens bedste midtbanespillere – uanset om han placeres som dybtliggende spilfordeler eller skal være mere offensiv. Var dog temmelig skuffende i 2013/14.

Ocampos og Ferreira-Carrasco. Medmindre Monaco investerer i en erstatning for Rodriguez, er de 20-årige talenter, fra henholdsvis Argentina og Belgien, nok de mest oplagte bud på 10'er-rollen. De har talentet, men har de modenheden? Måske har de bedst af at forblive i en lidt mere anonym rolle på fløjene. Ferreira-Carrasco kan i øvrigt være på vej væk - Roma viser interesse - men Ocampos synes alligevel en tak højere i hierakiet i Monaco.

Falcao. Blandt verdens allerbedste angribere: speed, teknik og målnæse. Desværre blev colombianeren alvorligt knæskadet i januar og gik glip af resten af sæsonen, inklusive VM. Han er tilbage på træningsbanen nu, men hvor god er formen når den nye sæson starter? OPDATERING: Falaco lejet ud.

Hvis det kniber for Falcao, kan angrebets go-to-guy være Berbatov. Den 33-årige bulgarer scorede 6 i 12 kampe (og følger dermed sit cirka-scoringssnit på 50% fra sin tid i Leverkusen, Man United og Fulham) i foråret og scorede senest på en flot helflugter i en sommer-træningskamp 21/7. Den gamle målræv kan endnu.


  officiel hjemmeside

MONTPELLIER

2012-mestrene har igen-igen solgt deres største stjerne. Men truppen er stadig talentfuld, og en midterplacering er ikke umulig. 

Hjemmebane: Stade de la Mosson (32.939)


Træner: Roland Courbis (2013)


Trupværdi: Cirka 36 mio euro

2011/12: Nr 1

2012/13: Nr 9

2013/14: Nr 15

For tredje sæson i træk har de overraskende 2012-mestre fra Montpellier solgt holdets største profil. Efter Giroud i 2012 og Belhanda i 2013 kom turen denne sommer til kreatør og topscorer Cabella.

Sidste sommer sagde jeg at Cabella kunne udfylde Belhandas støvler (og det kunne han), men denne gang ser jeg ingen oplagt efterfølger, og jeg forudser derfor en temmelig tung sæson for klubben. Der i forvejen ikke ligefrem havde en dans på roser - i 2013/14 (Belhanda var ikke den eneste stamspiller der blev solgt i sommeren 2013) var der kun 2 point ned til stregen da sæsonen sluttede.

Den farverige og højtråbende Nicollin sidder stadig i præsidentsædet - men truer med at trække sig. Den skrantende økonomi gør det nok mindre sjovt end det har været.

Men når alt det er sagt, har Montpellier altså stadig en trup der berettiger til en midterplacering. Diverse fine talenter. Og den rutinerede træner Courbis der kom til i december, får nu lov til at præge holdet fra sæsonstart. Der har hidtil manglet en ægte målæder i front, men det kan den sommerindkøbte Evian-topscorer Bérigaud måske ændre på. Den defensive midtbane er også blevet styrket, med Ajaccios ganske dygtige Lasne (samt Dabo, tilbage fra lejeophold i Blackburn). Og forsvaret har fået Gisse, fast mand i argentinske Olimpa.

OPDATERING 13/8: Montpellier har hentet den særdeles interessante angriber Lucas Barrios der har haft nogle blege sæsoner i Kina og Rusland, men scorede mange mål for Dortmund i 2009-2011. Paraguayaneren er kun 29, så måske han kan genfødes i Montpellier?

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 751,00
Nedrykker 0,00 Bookmaker

Første runde: 9/8 21:00 Montpellier - Bordeaux

Montpellier Uafgjort Bordeaux
2,35 3,25 3,40
Unibet
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

Kun 2 point ned til stregen da sæsonen sluttede. Men det skal med at holdet gik på tidlig sommerferie (kun 1 point i de sidste 4 runder) da overlevelsen var sikret i slut-april.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/montpellier

Vigtigste

Ind:

Bérigaud (angriber - Evian - starter, 10 mål/32 kampe)

Lasne (defensiv midtbane - Ajaccio - starter)

Dabo (defensiv midtbane - Blackburn - reserve)

Gissi (højreback/midterforsvar - Olimpa/Argentina - starter)

Ud:

Cabella (offensiv midtbane - starter - topscorer)

Niang (angriber - starter/reserve)

Herrera (angriber - indskifter)

Bocaly (højreback - reserve)

Tinhan (midtbane - reserve)

Mezague (midtbane - reserve)

Di Stefano (reserve)

Før ny sæson

Montpellier har spillet følgende træningskampe: 2-2 mod Toulouse, 3-0 over Kansas City, 1-1 mod Arles.

Bud på idealopstilling

Jourdren – Deplagne/Gissa, Hilton/Congré, El Kaoutari, Tiené – Stambouli, Saihi/Lasne, - Marveaux, Sanson, Mounier- Bérigaud

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Jourdren. Ikke ret stor, men dygtig målmand der har været førstevalg hos Montpellier siden 2009.

Sanson. Er den 19-årige offensiv-midtbanemand mon den nye Cabella? Ikke helt. Han er et stort talent, også kreationsmæssigt, men han er mere fleksibel og kan også spille defensiv midtbane.

Bérigaud. Scorede 10 mål for Evian i sidste sæson. Kvik angriber der muligvis kan tage et skridt op ad karrierestigen i den lidt større klub Montpellier.


 officiel hjemmeside

NANTES

Nantes klarede sig fint i 2013/14, som oprykker. Nu er topscorer Djordevic væk - kan andre tage over hos den nybagte danskerklub (Kian Hansen slutter sig til et i forvejen stærkt midterforsvar)?

Hjemmebane: Stade de la Beaujoire (38.285)

Træner: Der Zakarian (2012)


Trupværdi: Cirka 31 mio euro


2011/12: Nr 9 i L2

2012/13: Nr 3 i L2

2013/14: Nr 13

Den gamle storklub (otte mesterskaber, senest i 2001) med den stærke fanbase overlevede oprykningssæsonen (efter fire år i L2). Nu gælder det om at holde fast, trods tabet af topscorer Djordjevic. Og måske går det, selv om serberen stod for godt og vel en fjerdedel af holdets mål.

I hvert fald viste Gakpé - der ellers egentlig var tænkt som kreatør, ofte fra fløjen - fine scoringsevner da han mod slutningen af sidste sæson blev rykket helt i front. Og generelt havde Nantes fat i den lange evne i 2013/14 med en solid defensiv. Det burde kunne fortsætte.

Spørgsmålet er om Esbjergs Kian Hansen kan tilkæmpe sig en startplads. Midterforsvaret tæller nemlig i forvejen dygtige folk som Vizcarrondo, Djilibodji og Djidji. Men Djilibodji kan være på vej væk, og det kan give plads til danskeren.

OPDATERING/SEPTEMBER:
Ingen køb eller salg lige før transfervinduet smækkede i. Men det kan bemærkes at Kian Hansen indtil videre mest har spillet på den defensive midtbane.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1501,00
Unibet
Nedrykker 0,00 Bookmaker
Første runde: 9/8 21:00 Nantes - Lens
Nantes Uafgjort Lens
2,19 3,30 3,60
Betsafe
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

Nantes lukkede kun 43 mål ind - rækkens sjettebedste defensiv. Til gengæld scorede holdet kun 38 mål, et tal der kun blev undergået af rækkens fire dårligste hold.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/nantes

Vigtigste:

Ind:

Kian Hansen ( - Esbjerg - starter)

Ud: 

Djordjevic (angriber - starter - topscorer med 10 mål)

Trebel (midtbane - reserve)

Nicolita (fløj - starter/indskifter)

 

Før ny sæson

Nantes har spillet følgende træningskampe: 1-3-tab mod Angers, 1-0-sejr over Brest, 1-1 mod Bordeaux, 0-2-tab mod Lorient og ?-? mod Lucon (30/7).

Bud på idealopstilling

4-4-2 (eller 4-2-3-1): Riou – Cissokho, Vizcarrondo, Djilobodji/Hansen, Veigneau – Bedoya/B. Touré, Veretout/B. Touré, Deaux, Bessat - Gakpé, Aristegueta/Shechter/Bammou

  

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Riou. 26-årig målmand der ikke kunne tilspille sig en startplads i L1 for Auxerre eller Toulouse, men som gjorde det flot for Nantes i både L2 og i sidste sæson.

Gakpé. Den lynhurtige offensivmand (fløj/angriber) er knalddygtigt, både som oplægger og som målscorer. Måske kan han udfylde rollen som centreforward, trods sin lidenhed (1,7). Han har speeden og målnæsen. Mest sandsynligt er det dog at han agerer hængende angriber med en makker foran sig.


 officiel hjemmeside  

NICE

Fjerdeplads i 2012/13, næsten-nedrykning i 2013/14. NU har klassekeeper og kreatør sagt farvel, og 2014/15 kommer nok til at ligne sidstnævne sæson mere end førstnævnte, men klubben bør trods alt holde sig i den bedste række. 

Hjemmebane: Stade Municipal du Ray (18.696)

Træner: Claude Puel (2012)


Trupværdi: Cirka 52 mio euro

2011/12: Nr 13

2012/13: Nr 4

2013/14: 17

Højt at flyve, dybt at falde. Nice var den helt store positive overraskelse i 2012/13 med en fjerdeplads trods et temmelig lavt budget. Men i seneste sæson var Riviera-klubben igen nede i den tunge ende. Nedrykning blev undgået, men langt var man ikke fra katastrofen.

Hvordan går det mon i denne sæson? Tjah, truppen er på papiret til en midterplacering og rykker trods alt næppe ned, men har mistet to vigtige spillere. Den dygtige belgiske kreatør Brüls samt den stærke førstekeeper Ospina der VM-imponerede for Colombia. Væk er også den habile venstreback Kolodziejczak, men har ham talentfulde Amavi.


Brüls er ikke umiddelbart blevet erstattet (og man må så håbe at talentfulde, men ustabile, Eysseric kan tage over). På målmandsposten har man fået Delle tilbage fra lejeophold i belgiske Cercle Brügge, men han ligner bestemt ikke en fuldgod Ospina-erstatning.

Men Nice skulle være tæt på at hente en anden målmand der gjorde det flot ved VM, Algeriets M'Bolhi. I så fald ser det ikke helt skidt ud for den sydfranske klub.

Seneste nyt er at Nice har hentet den rutinerede forsvarsjernmand Diawara (fransk mester med både Bordeaux og Marseille). Godt træk.

OPDATERING/SEPTEMBER

Lige før transferstop hentede Nice en række offensive talenter - Eduardo, Pléa og Vercauteren - men da man samtidig sagde farvel til den dygtige fløj-stamspiller Pied, er der umiddelbart tale om et nettotab. Til gengæld har man oprustet på målmandsposten, i hvert fald bredden, med rutinerede Pouplin (indtil videre har han dog ikke kunnet slå unge Hassen af).

Alt i alt er Nice cirka status quo i forsvaret (venstreback Kolodziejczak ud, midterforsvarer Diawara ind), men svækket på målmandsposten og i offensiven.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1501,00
Unibet
Nedrykker 0,00 Bookmaker
Første runde: 9/8 21:00 Nice - Toulouse
Nice Uafgjort Toulouse
2,40 3,20 3,30
Unibet
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

Nice endte på 17.-pladsen, kun to point over stregen. Det hører dog med at holdet tabte de sidste fire runder, dvs reelt tog på tidlig sommerferie. Men alt i alt en skuffende sæson hvor det især gik galt på udebane (2-4-13) hvor Nice kun formåede at score 8 mål i 18 kampe.

Cvitanich blev igen holdets topscorer, men efter 19 mål i 2012/13 var 8 mål decideret sølle.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/nice

Vigtigste

Ind:

Hult (venstrefløj/venstre midtbane - Elfsborg - starter)

Vercauteren (fløj - Lierse - starter/indskifter)

Delle (målmand - Cercle Brügge - starter)

Diawara (midterforsvar - Marseille - reserve)

Eduardo (offensiv midtbane - Porto - indskifter)

Pléa (angriber - Lyon - reserve)

Vercauteren (fløj - Lierse - starter/indskifter)

Pouplin (målmand - Sochaux - starter/reserve)

 

Ud:

Pied (fløj - starter)

Ospina (førstemålmand)

Brüls (offensiv midtbane - starter)

Kolodziejczak (venstreback - starter)

Pejcinovic (midterforsvar - kun 3 kampe i foråret)

Abriel (midtbane - indskifter)

Bruins (midtbane - indskifter)

Astier (reserve)

Fofana (reserve)

A. Mendy (reserve)

Før ny sæson

Op til den nye sæson har Nice spillet følgende træningskampe: 1-1 mod Grenoble, 0-0 mod Saint-Raphael, 1-2-tab mod PSG, 2-3 mod Brentford (26/7), ?-? mod Norwich (28/7) og ?-? mod Barcelona (2/8).

Bud på idealopstilling

? – Puel, Genevois/Gomis/Diawara, Bodmer, Kolodziejczak/Amavi – Digard, Mendy – Pied/Bosetti, Eysseric, Bauthéac - Cvitanich/Bosetti/Maupay

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Digard. Anføreren er en hård hund på den defensive midtbane, men er også dygtig til at fordele boldene. Han har talentfulde Mendy (der kaldes "Den nye Makelele") som makker.

Bauthéac. Kreativ og målfarlig - mest på venstrefløj. Nice har hentet den interessante svenske venstrekantsspiller Hult, men jeg tvivler på at han kan erobre startpladsen fra Bauthéac. Svenskeren skal nok snarere håbe på en startplads længere tilbage på banen (medmindre Bauthéac flyttes over til højre). 

Cvitanich. Argentinsk angriber der scorede 19 mål i 28 kampe i 2012/13 - men i seneste sæson nettede han kun 8 gange i 31 kampe. Det kan meget vel koste ham startpladsen - talenter som Bosetti og Maupay presser sig på.


 officiel hjemmeside

PARIS SG

Nu med fremragende højre wingback – jep, mestrene fra PSG med de mange oliemillioner i ryggen har lagt an til endnu en fransk titel og måske endda CL-succes oveni...

Hjemmebane: Parc des Princes (48.428)


Træner: Laurent Blanc (2013)


Trupværdi: Cirka 385 mio euro


2011/12: Nr 2

2012/13: Nr 1

2013/14: Nr 1

PSG har haft den olierige Qatar Sports Investments-koncern i ryggen siden 2011, og efter en andenplads i 2011/12 fik araberne mere valuta for de mange penge i 2012/13 med et mesterskab og en nydelig indsats i CL. Ditto i 2013/14.

Qatar-pariserne vil gerne tage det sidste skridt op ad stigen og for alvor udfordre de store CL-klubber – men for een gangs skyld (i 2012 blev Zlatan købt, i 2013 Cavani) har man undladt at hentet Serie A-topscoreren eller en anden offensivstjerne til Paris. Måske fordi offensiven allerede ser skræmmende stærk ud.

Og midtbane-bredden blev jo forstærket i januar med tilgangen af den franske landsholdsspiller Cabaye.

Til gengæld er defensiven blevet styrket - og det med en mand som faktisk også styrker offensiven. Jeg tænker ikke på David Luiz (hentet i Chelsea) som er en dygtig midterforsvarer, men i mine øjne ikke bedre end rutinerede Alex der er sendt til Milan. Jeg tænker på den fremragende højre wingback Serge Aurier (lynhurtig og gode indlæg) der har imponeret for Toulouse og også viste fine ting for Elfenbenskysten ved VM.

 

Det franske mesterskab bør igen ligge lige til højrebenet for træner Laurent Blanc (omend der er rygter om at han evt udskiftes med Antonio Conte). Der ER mulighed for at næsttopscorer Cavani afskibes, men mon ikke han i givet fald erstattes af en anden stjerne. Fx er der snak om at hente Di María i Real Madrid (men i givet fald kan det være at Lavezzi forlader Paris).

OPDATERING/SEPTEMBER

Ingen markante salg/køb lige før transferstop. Alt i alt lidt styrket trup i forhold til sidste sæson.


Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1,13
Bet365
Nedrykker 0,00 Bookmaker
H2H: PSG - Monaco 1,12 - 5,50 Unibet
H2H: PSG - Monaco 1,08 - 7,00 Betsafe
PSG Over/Under 80,5 mål 1,79 - 1,91 Betsafe
Topscorer for PSG: Zlatan 1,25 Betsafe
Topscorer for PSG: Cavani 2,50 Betsafe

Første runde: 9/8 20:30 Reims - PSG

Reims Uafgjort PSG
9,50 4,50 1,40
Bet365
Bet365
Unibet

Sidste sæson

PSG vandt for anden sæson i træk det franske mesterskab på suveræn vis – med ni point ned til nr 2. Ikke ret meget slinger i valsen. Pariserne scorede langt flere mål (84 i alt) end forfølgerne og indkasserede også færre mål (her var Lille dog tæt på).

Sideløbende med ligaen var der energi til nydelig succes i Champions League hvor PSG var meget tæt på vinde kvartfinalen mod Chelsea.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/paris-sg

Vigtigste

Ind:

Aurier (højreback - Toulouse - starter)

David Luiz (midterforsvar/defensiv midtbane - Chelsea - starter)

Chantome (defensiv midtbane - Toulouse - starter)

Bahebeck (venstrefløj/angriber - Valenciennes - starter)

 

Ud:

Alex (midterforsvar - starter)

Ménez (fløj/angriber - indskifter)

Jallet (højreback - reserve)

Coman (angriber - reserve)

Ongenda (angriber - reserve)

 

Før ny sæson

Op til den nye sæson (der indbefatter Champions League-gruppespil fra september) har PSG spillet følgende træningskampe: 3-0-sejr over Hartberg, 4-3-sejr over Videoton, 2-4-tab mod Red Bull Leipzig, 2-1-sejr over Nice, ?-? mod Kitchee (29/7).

2/8 gælder det Supercup-kampen på Stade de France i Paris mod pokalvinder Guingamp. (Opdatering: PSG vandt 2-0 på to mål af Zlatan).

Bud på idealopstilling

Sirigu – Aurier, Silva, Luiz, Maxwell – Verratti, Motta, Matuidi – Cavani, Zlatai, Lavezzi

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Sirigu. Der er egentlig en ganske god afløser i Douchez, men Sirigu – der kun har Buffon over sig i det italienske målmandshieraki – er noget bedre og er vigtig for PSG. Lynhurtige reaktioner. KAN være lidt flagrende i feltet, men er heldig at have nogle dygtige forsvarere omkring sig.

Thiago Silva. Selv i en trup der tæller klasse-midterforsvarere som landsholdsmakker David Luiz og talentet Marquinhos, skiller brasilianske Silva sig ud. Verdens nok allerbedste midterforsvarer. Hurtig, god i luften (trods kun 1,83), placeringsstærk og dygtig til at føre bolden frem.

Aurier. Fysisk stærk og lynhurtig højre wingback, hentet i Toulouse. Kan også vikariere i midterforsvaret hvis det skal være, men det er på kanten man får mest ud af hans speed og gode indlæg.

Zlatan og Cavani. De to verdensklasse-angribere scorede henholdsvis 26 (6 på straffe) og 16 (2 på straffe) mål i sidste sæson.

 


 

 officiel hjemmeside

REIMS

Solid midterplacering i sidste sæson, men nu har dygtig træner sagt farvel sammen med midtbanepersonlighed. Det kan evt give startplads til danske Albæk, men Reims ser svækket ud.

Hjemmebane: Stade Auguste-Delaune II (21.684)

Træner: Jean-Luc Vasseur (2014)


Trupværdi: Cirka 33 mio euro

2011/12: Nr 2 i L2

2012/13: Nr 14

2013/14: Nr 11

Den gamle storklub Reims (seks mesterskaber, senest i 1962) vansmægtede i 33 år uden for det gode selskab, men  gjorde comeback i 2013 med en nydelig 14.-plads og viste endnu mere soliditet i seneste sæson med en midterplacering.

Nu har klubben sagt farvel til den dygtige cheftræner Fournier (draget til storklubben Lyon) samt til to stamspillere i form af midtbanepersonlighed Krychowiak og fløjspiller/næsttopscorer Ayité. Hvad sidstnævnte angår, har man i Cameroun-landsholdsspiller Moukandjo hentet en fuldgod erstatning, skulle jeg mene, men de to andre:

Cheftræner er 45-årige Vasseur (hentet i L2-midterklubben Créteil) der får debut i L1. Kan han klare presset og tempoet i den bedste række?

Mht Krychowiak er lyspunktet, set med rød-hvide briller, at hans afgang måske kan give plads til danske Mads Albæk for hvem det kneb med at tilspille sig en startplads i sidste sæson. En alternativ mulighed er dog den L1-erfarne og mere defensivt indstillede Bourillon, hentet i Lorient.

OPDATERING/SEPTEMBER

Lige før transferstop styrkede Reims sit venstreback-kontingent med talentfulde Mavinga og midterforsvaret med Roberge (fra Premier League). Desuden kom den store angriber N'Gog (ex-Liverpool) til.


Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1501,00
Bet365
Nedrykker 0,00 Bookmaker

Første runde: 9/8 20:30 Reims - PSG

Reims Uafgjort PSG
9,50 4,50 1,40
Bet365
Bet365
Unibet

Sidste sæson

Reims' primære problem var at vride mål ud af angriberne. Topscorer blev midtbanemand Oniangué med 10 mål, mens mestscorende angriber blev Charbonnier med sølle 5 mål (hvilket gjorde ham til dels næsttopscorer).

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/reims

Vigtigste

Ind:

Moukandjo (fløj/angriber - Nancy/L2 - starter, 9 mål i sidste sæson)

Bourillon (midterforsvar/defensiv midtbane - Lorient - starter)

Peuget (midtbane - Chateauroux/L2 - starter)

Benedick (angriber - Strasbourg/L3 - indskifter)

Mavinga (venstreback - Rubin Kazan - reserve)

Roberge (midterforsvar - Sunderland - mest reserve)

N'Gog (angriber - Swansea - reserve)

Ud:

Krychowiak (defensiv midtbane - starter)

Ayité (fløj - starter - delt næsttopscorer)

 

Før ny sæson

Reims har spillet følgende træningskampe: 0-0 mod Auxerre, 1-2-tab mod Nancy, 0-2-tab mod Guingamp og ?-? mod Metz (30/7).

 

Bud på idealopstilling

4-3-2-1: Agassa – Mandi, Tacalfred/Roberge, Weber/Fofana, Signorino/Turan/Mavinga – Deveaux/Bourillon, Oniangué, Albæk/Bourillon – Fortes, Moukandjo/N'Gog, de Préville/Diego

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Agassa. Den togolesiske landsholdsmålmand er 36 år, men er stadig een af ligaens allerbedste keepere.

Oniangué. Den store midtbanemand er vældigt målfarlig - 10 mål i sidste sæson.

 

Og lad os så håbe at den danske midtbanemand Mads Albæk også bliver en nøglespiller, efter en lidt skuffende 2013/14-sæson. Han har evnerne, bl.a. en god sparketeknik...

 


 

 

 officiel hjemmeside

RENNES

Rennes (på papiret top7) har nu skuffet i to sæsoner i træk. Nu forsøger træner Montanier igen efter at have rystet trupposen godt og grundigt.

Hjemmebane: Stade de la Route de Lorient (31.127)

Træner: Montanier (2013)


Trupværdi: Cirka 56 mio euro


2011/12: Nr 6

2012/13: Nr 13

2013/14: Nr 12

Rennes gjorde det huleme igen. Efter 2012/13-skuffelsen med en 13.-plads havde jeg forventet at den dygtige træner Montanier (der netop havde ført Sociedad til en flot fjerdeplads i Spanien) kunne genrejse den gode trup. Men nej - det blev kun til en 12.-plads plus en tabt pokalfinale (endda mod lokalrival Guingamp).

Men lad os se hvad Montanier kan gøre i den nye sæson. Der er blevet luftet godt og grundigt ud i truppen (der allerede gennemgik diverse ændringer i januar). Umiddelbart svækker det markant at chefkreatør Alessandrini (og makker Kadir) er væk, til gengæld passer det nok truppen og Montanier meget godt at være sluppet af med gamle, utilfredse spillere som Féret, Boye og Pitroipa.

Midterforsvaret der nok mister dygtige Kana-Biyik, har fået nogle interessante folk i Mexer (landsholdsspiller for Mozambique, kommet til fra portugisiske Nacional) og den 19-årige makedoner Zajkov.

Højrebacken har fået markant konkurrence i form af hurtige og teknisk stærke André der også kan spille på midtbanen. Den defensive midtbane har fået stærke Fernandez fra Freiburg samt talentfulde Prcic. Og offensiven har fået Henrique og Hosiner der scorede pænt med mål i henholdsvis Schweiz og Østrig, plus Diarra der gjorde ditto i Ligue 2. Og senest er tilkommet den dygtige belgiske spilfordeler Brüls der imponerede for Nice i sidste sæson.

Interessante tilgange. Men Alessandrini ligner nu stadig et stort tab.

OPDATERING/SEPTEMBER

Ingen markante salg/køb lige før transferstop.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1001,00
Bet365
Nedrykker 0,00 Bookmaker

Første runde: 10/8 17:00 Lyon - Rennes

Lyon Uafgjort Rennes
1,85 3,40 4,75
Unibet
Bet365
Bet365

Sidste sæson

Middelmådigt og dermed skuffende for en klub af Rennes' størrelse. Pokalfinalen blev nået, men her tabte man til lokalrival (lillebror) Guingamp.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/rennes

Vigtigste

Ind:

Henrique (offensiv midtbane - Zürich - starter/indskifter, 9 mål/33 kampe)

André (midtbane/højreback - Ajaccio - starter)

Hosiner (angriber - Admira Wacker - starter, 14 mål/34 kampe)

Zajkov (midterforsvar - Rabotnicki - starter)

Mexer (midterforsvar/højreback - Nacional - starter)

Diarra (angriber/fløj - Istres/L2 - starter, 9 mål/28 kampe)

Ngando (midtbane - Auxerre - starter)

Allée (midtbane - Auxerre/L2 - reserve)

Sané (angriber - Laval/L2 - reserve)

Gelson Fernandez (defensiv midtbane - Freiburg)

Brüls (offensiv midtbane - Nice)

Prpic (offensiv/defensiv midtbane - Sochaux - starter/indskifter)

 

Ud:

Alessandrini (venstrefløj/offensiv midtbane - starter)

Kadir (fløj/offensiv midtbane - starter)

Oliveira (angriber - indskifter/næsttopscorer med 8 mål)

Féret (offensiv midtbane - indskifter)

Boye (midterforsvar - starter/reserve)

Pitroipa (fløj - indskifter)

Foulquier (forsvar - reserve/indskifter)

A. Diallo (målmand - reserve)

Romero (angriber - reserve)

N'Diaye (målmand - reserve)

 

Før ny sæson

Rennes har spillet følgende træningskampe: 2-1 over Orléans, 1-1 mod Angers, 3-3 mod Heidenheim og 1-2-tab mod Augsburg.

Bud på idealopstilling

4-2-1-3: Costil – Danzé, Zajkov/Mexer, Armand, M'Bengue – Pajot/Fernandez, Makoun?, Fernandez/Konradsen/Henrique - Grosicki, Hosiner/Toivonen, Toivonen/Saïd

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Costil. Hurtig og stabil - og trods kun 27 år allerede seks år som førstekeeper i bagagen (tre hos Rennes).

  

Makoun. Rutineret og dynamisk midtbanemand.

Toivonen. Den svenske angriber nettede 7 gange i 14 ligakampe efter sit januarskifte fra PSV.


 

 officiel hjemmeside  

SAINT-ÉTIENNE

Saint-Étienne har placeret sig lige under CL-pladserne i de seneste to sæsoner. Lige nu fremstår truppen markant svækket i forsvaret, men transfervinduet er stadig åbent, og mon ikke helgenbyens klub igen formår at spille med i subtoppen. 

Hjemmebane: Stade Geoffroy-Guichard (26.747)

Træner: Christophe Galtier (2009)


Trupværdi: Cirka 75 mio euro

2011/12: Nr 7

2012/13: Nr 5

2013/14: Nr 4

Saint-Étienne gjorde det flot i sidste sæson og var endnu tættere på en CL-billet end sæsonen forinden - og det trods 2013-sommersalget af den helt store stjerne, topscorer Aubameyang.

Offensiven viste sig fint i stand til at klare sig. Og det tror jeg også den kan i den nye sæson - holdet mangler måske en storskytte i front (Erdinc er målfarlig, men tæppebomber ikke), men har til gengæld en lang række farlige fløje/offensive midtbanespillere der både kan lægge op og selv score. I sommerens løb er to yderligere kommet til - Monnet-Paquet er hentet i Lorient, og Nicolita er vendt tilbage fra lejeophold i Nantes.

Mht angrebet er sidste nyt at hollandske Van Wolfswinkel er hentet i Premier League-klubben Norwich (hvor han havde en skidt sæson i 2013/14, men hvor han tidligere har scoret ret flittigt). Er han den savnede storskytte? Lad os nu se - jeg tror ikke det bliver så nemt for ham at slå Erdinc af.

På den defensive midtbane er Guilavogui vendt tilbage til Atlético Madrid, men bredden ret god i den sektor, med folk som oprydder Clément og boks til boks-spillerne Lemoigne og Cohade.

Bredden kniber det derimod med i forsvaret der har mistet to stærke spillere i midterforsvarer Zouma og venstreback Trémoulinas. Indtil videre uden erstatning. I midterforsvaret har man store Sall og rutinerede Perrin, men der mangler afløsere. Og til venstre har man pt reelt kun Brison der er solid, men ikke noget særligt. En løsning kunne være at flytte venstrefløj Tabanou derned - han har før vist at han kan udfylde pladsen, og truppen kan jo fodre svin med gode fløjspillere...

Træner Galtier er snu og dygtig til at få det bedste ud af sit hold (og transfervinduet er stadig åbent), så endnu en subtop-placering ser ikke umulig ud.

OPDATERING/September: Den dygtige og fleksible forsvarer (kan ligge hvor som helst i forsvarskæden) Théophile-Catherine, er blevet lejet i Cardiff. Han har tidligere huseret i Rennes. 

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 101,00
Nedrykker 0,00 Bookmaker
H2H: Marseille - Saint-Étienne 1,33 - 3,00 Unibet
H2H: Lyon - Saint-Étienne 1,61 - 2,22
Betsafe
Første runde: 9/8 21:00 Guingamp - Saint-Étienne
Guingamp Uafgjort Saint-Étienne
3,50 3,25 2,35
Scandic Bookmakers
Unibet

Sidste sæson

I modsætning til 2013/13 formåede Saint-Étienne at holde kadencen i seneste sæson og lande foran lokalrival (og storebror) Lyon, endda med 8 point. De to hold scorede lige mange mål (56 i 38 kampe), men helgenbyens forsvar var klart mere solidt (34 indkasserede mål versus 44).

Imidlertid snuppede endnu mere solide Lille bronzepladsen (2 point foran), så S-E missede igen en CL-billet.

Ah ja - og så skal det da også nævnes at Saint-Étienne blev slået ud i EL-kvalifikationen sidste sommer - af danske Esbjerg. Meget skuffende af det franske hold (det var dog næppe sket hvis kampene var blevet spillet senere på sæsonen).

 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/stetienne

Vigtigste

Ind:

Monnet-Paquet (fløj/angriber - Lorient - starter)

Nicolita (Nantes - fløj - starter/indskifter

Mayi (offensiv midtbane - Niort - indskifter)

Van Wolfswinkel (angriber - Norwich - starter/reserve)

Théophile-Catherine (back - Cardiff - starter)

 

Ud:

Zouma (midterforsvar - starter)

Guilavogui (defensiv midtbane - starter)

Trémoulinas (venstreback - starter)

Mignot (forsvar - reserve)

Birkelund (reserve)

Brandao (angriber - starter/indskifter)

Før ny sæson

Saint-Étienne har spillet følgende træningskampe: 0-2-tab mod Gent, 1-1 mod Standard Liège, ?-? mod Porto (27/7)

22. og 28. august gælder det deltagelse i playoff-runden i Europa League.

Bud på idealopstilling

Ruffiet – Clerc/Théophile-Catherine, Sall, Perrin, Théophile-Catherine/Tabanou – Lemoine, Clément – Hamouma, Corgnet, Tabanou/Monnet-Paquet - Erdinc/Van Wolfswinkel

 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Ruffier. Rutineret målmand der er blandt ligaens bedste.

Perrin. Anføreren kan bruges både på den defensive midtbane og i midterforsvaret. Er ikke ret hurtig, men placerer sig godt og kæmper bravt.

Erdinc. Hurtig og giftig angriber. Holdets topscorer med 11 mål i sidste sæson.


 

 officiel hjemmeside  

TOULOUSE

Det typiske midterhold har mistet sin nok allerbedste spiller, wingbacken Aurier. Men derudover ser truppen fornuftig ud, og der er kommet angrebskonkurrence til danske Braithwaite. 

Hjemmebane: Stadium Municipal (35.472)

Træner: Alain Casanova (2008)


Trupværdi: Cirka 44 mio euro

2011/12: Nr 8

2012/13: Nr 10

2013/14: Nr 9

Midten eller lige over. Sådan er det gået de seneste 4 sæsoner, og sådan går det nok også denne gang. Hvis Toulouse altså kan finde en erstatning for den fremragende højre wingback Aurier (6 assists sidste sæson, plus bomstærkt defensivarbejde) der er afhændet til PSG.

Væk er også den supererfarne midterforsvarer Zebina og den hårdtarbejdende midtbanemand Chantome, men de er nemmere at erstatte.

På midtbanen er der gode folk som Sireix, Didot og Aguilar. Til midterforsvaret har Toulouse hentet et par interessante folk i den ganske erfarne rumæner Grigore og talentet Spano, og brasilianske Matheus er hentet for at presse Sylla på venstrebacken. Derudover har danske Braithwaite og makker Ben Yedder (topscorer) fået konkurrence i angrebet af serbiske Pesic.

Sidste nyt er at Toulouse faktisk har hentet en interessant erstatning for Aurier, nemlig stortalentet Tisserand (ejet af PSG, spillede i L2-klubben Lens) der kan spille hvor som helst i forsvaret, men nok er bedst som højreback. Sagen er bare at han nok er bedre som back end som wingback...

Vil Casanova igen operere med 3 midterforsvarere, 2 wingbacks og 2 angribere? Træningskampene tyder på det.

OPDATERING/September: Før transferstop styrkedes den defensive midtbane med store Doumbia.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1001,00
Nedrykker 0,00 Bookmaker
Første runde: 9/8 21:00 Nice - Toulouse
Nice Uafgjort Toulouse
2,40 3,20 3,30
Unibet
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

Det blev igen til en midterplacering – svarende til budgettet, sådan cirka. Ben Yedder (15 mål i 2013/14) tog igen fra, med 16 kasser, og makker Braithwaiter supplerede med 7 mål og 7 assists (1 mere end wingback Aurier).

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/toulouse

Vigtige

Ind:

Tisserand (forsvarer - Lens - starter)

Pesic (angriber - Jagodina - starter, 13 mål/22 kampe)

Grigore (midterforsvar - Dinamo Bukarest - starter)

Spano (midterforsvar - Pennoise/8. division - starter)

Matheus (venstreback - Palmeiras)

Doumbia (defensiv midtbane - Valenciennes - starter)

Ud:

Aurier (højre wingback - starter)

Zebina (midterforsvar - starter)

Chantome (midtbane - starter)

Ben Basat (angriber - indskifter)

 

Før ny sæson

Toulouse har spillet følgende træningskampe: 1-2-tab mod Nimes, 1-1 mod Luzenac, 1-0-sejr over Ajaccio, 2-2 mod Montpellier, 2-0-sejr over Sète og ?-? mod Athletic Bilbao (2/8).

Bud på idealopstilling

3-1-4-2: Ahamada – Yago, Grigore, Spajic – Sirieix/Doumbia - Tisserand/Roman/Bodiger, Aguilar, Didot, Sylla/Matheus - Ben Yedder, Braithwaite

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Ahamada og Boucher. 22-årige Ahamada - talentfuld, men ustabil - mistede sin starttjans i januar daBoucher kom til. Ligeledes 22 år og meget talentfuld. Hvem indleder den nye sæson som førstemand? Det ser ud til at blive Boucher.

Aguilar. Teknisk stærk defensiv-midtbanemand der var fast starter på Colombias VM-hold denne sommer. Spillede en fin sæson for Toulouse i 2013/14.

Didot. En midtbane-løbemaskine der samtidig formår at lægge op til en del mål.

Ben Yedder og Martin Braithwaite. Efter 15 rene mål i 2012/13 nettede topscorer Ben Yedder 16 gange (2 på straffe) i seneste sæson, og den danske angrebsmakker Braithwaiter supplerede med 7 mål og 7 assists (holdets bedste oplægger).