Javier Mascheranos aggressive og mildt sagt usmarte opførsel i forrige weekends topkamp mellem Manchester United og Liverpool får nu alvorlige konsekvenser. Det engelske forbund FA har givet den unge argentiner karantæne i 10 kampe. Han mister dermed resten af denne Premier League-sæson (der mangler seks runder) – og et godt stykke af den næste.

Og UEFA har fulgt op ved at udelukke argentineren fra Liverpools næste Champions League-kamp (klubben spiller kvartfinale mod Arsenal denne onsdag).

Liverpools midtbane-terrier blev udvist i første halvleg på Old Trafford, ved stillingen 1-0 til United. Hvorefter hjemmeholdet havde nemt ved at vinde kampen med 3-0.

I sig selv var der ikke noget usædvanligt ved udvisningen: to gule kort og dermed rødt. Men efter at have kigget nærmere på sagen, har FAs disciplinær-komité besluttet at Mascheranos adfærd nødvendiggør en særligt hård straf. Også for at statuere et eksempel.

Brokkede sig over gult kort for brok

Argentineren fik et gult kort i starten af kampen. En advarsel han reagerede meget heftigt på. TV-optagelser viser hvordan Mascherano flere gange råber ”Fuck off”. Og dommer Steve Bennett giver ham derefter en yderligere henstilling; gør det meget klart at han ikke vil finde sig i flere protester.

I 44. minut går det så galt igen. Liverpools spanske angriber Fernando Torres tildeles et frispark på midten af banen, men brokker sig alligevel til dommeren. Som så giver ham et gult kort. Hvilket får Mascherano til at løbe hen mod dommeren og ja, brokke sig. Og dommerens respons er konsekvent: Gult kort nr to og dermed udvisning til Mascherano.

Det tager argentineren meget ilde op; der skal diverse holdkammerater til at få ham ud af banen.

Enestående dumt

Efter kampen udtrykte Liverpool-træner Benitez stor utilfredshed med udvisningen. Og Mascherano forsikrede at han ikke havde bandet ad dommeren efter Torres-advarslen, blot spurgt hvorfor holdkammeraten havde fået et kort.

Men ifølge formanden for FAs disciplinærkomité, James Brown, er der to skærpende omstændigheder ved Mascheranos udvisning:

”For det første er det jo enestående dumt at brokke sig – når nu dommeren netop har givet en advarsel til Torres for brok. Og brok er i det hele taget noget vi har bedt dommerne slå ned på. For det andet er det aldeles uacceptabelt at Mascherano skaber en scene efter at være blevet udvist. Karantænen er et vink med en vognstang: Følg reglerne og respektér dommeren.”

Hos UEFA støtter man den engelske kampagne for at øge respekten for dommeren, og organisationen har valgt at udelukke Mascherano i onsdagens CL-kamp - for at sende et europæisk signal i forlængelse af det engelske.

"Det er uhyre vigtigt at spillerne respekterer dommeren. Denne kampagne skulle man have iværksat for 40 år siden," siger UEFA-præsident Michel Platini.

Politisk motiveret

Mens de fleste er enige i at Mascherano er dummere end politiet – og FA – tillader, så er der også en del der mener at 10 dages karantæne er i overkanten.

Straffen kan være politisk motiveret, siger sportsredaktør for The Guardian, Charles Parker:

”Det er ingen hemmelighed at mange englændere har et anstrengt forhold til Argentina. Man husker stadig Falklands-krigen i 1982, og mange har desuden stadig et horn i siden på argentinere efter at David Beckham blev udvist for en tankeløs hævnakt i Englands kamp mod Argentina ved VM-98. Det er så at sige payback-time. Beckham og England fik én over næsen pga kolossal dumhed; nu får Mascherano én.”