FC Nordsjælland scorede 20 mio euro på sidste sæsons Champions League-eventyr. Toptjener blev de italienske TV-darlings fra Juventus med 65 mio, foran CL-vinder Bayern med 55...

 

UEFA har offentliggjort fordelingen af sidste sæsons Champions League-overskud på i alt 904 millioner euro. Med 20,4 millioner fik danske FC Nordsjælland en nydelig 20.-plads blandt de 32 gruppespilsdeltagere, men der var et stykke op til topsummen på 65,3 millioner, scoret af italienske Juventus.

 

Se penge-fordelingen her.

 

Bayern München vandt CL-titlen, men måtte nøjes med andenpladsen på pengelisten, med 55 millioner. Og hvordan kan det nu være at tyskerne tjente færre penge end Juventus – der jo allerede blev slået ud i kvartfinalen (af Bayern, i øvrigt)?

 

Og hvordan kunne FCN score flere penge end fx Porto og Shakhtar der begge nåede i kvartfinalen – mens nordsjællænderne røg ud i gruppespillet?

 

Svaret er: TV-penge.

Grundbeløb og indsats-penge

Som gruppespilsdeltager i Champions League får man et grundbeløb på 8,6 millioner euro. Dertil kommer et beløb der afhænger af hvor godt man klarer sig – jo længere man når, jo bedre. Således scorede Bayern 27,3 millioner på dén konto, mens Juventus kun fik 11,9 – og FCN måtte nøjes med sølle 500.000 euro. Smuler fra de riges bord.

 

Men oven i grundbeløbet og det indsats-afhængige beløb kommer så TV-pengene. Fordelingen af TV-pengene er skruet sammen på en måde der tager højde for både styrken af det pågældende lands TV-marked (således vil det engelske marked være mere værd end det spanske, og det danske marked være stærkere end fx det rumænske), og for antallet af deltagere fra landet (og hvordan det er gået disse klubber, i den foregående og i den seneste CL-sæson).

 

Altså vil de engelske klubber (England er et stærkere TV-marked end Spanien) have flere TV-penge at fordele mellem sig end de spanske, men da der er flere engelske CL-deltagere end spanske, ender Real Madrid (23,5 millioner) med at få flere TV-penge end fx Manchester United (19,5).

 

Italien: Stærkt TV-marked og kun to klubber

Og det er forklaringen på Juventus' høje samlede indtjening. Italien (et stærkt TV-marked) havde kun to deltagere i 2012/13-gruppespillet, og derfor kunne Juve og Milan score henholdsvis 44,8 og 36,2 millioner euro i TV-penge.

 

Som udenforstående kan man dog undre sig over at det tyske TV-marked ikke er stærkere end som så. 52,3 millioner euro lød de tyske TV-penge på (fordelt mellem Bayern, Dortmund og Schalke) – klart lavere end Italiens (81 millioner). Men det er altså den umiddelbare forklaring på hvorfor CL-pengelisten ser ud som den gør: TV-pengene vejer tungt.