Der var engang...

Der var engang hvor Danmark havde verdens måske allerbedste fodboldlandshold. Tyske Sepp Piontek satte skik på de talentfulde men udisciplinerede danskere, og som resultat spillede Olsen-banden både besnærende og effektivt.

80’erne. Hvor landsholdet bestod af verdensklassespillere og diverse store personligheder - uden for såvel som på banen.

Efter 1984 hvor Danmark uheldigt røg ud i semifinalen ved EM i Frankrig, skulle VM-1986 i Mexico være svendestykket for landsholdet. Potentialet var der. Og de indledende kampe mod Skotland (1-0), Uruguay (6-1) og Vesttyskland (2-0) bekræftede det:

Efter gruppespillet blev Danmark kåret som VMs bedste hold, sammen med Sovjet – som Danmark havde besejret i 1985 i en åbenbaring af en fodboldkamp.

Alligevel gik det galt – med et brag - i VM-ottendedelsfinalen. Jesper Olsen satte Emilio Butrageno og Spanien i gang med en ulyksalig tilbagelægning, og Danmark endte med at få en lussing på 1-5.

Hvad gik galt i Mexico?

Var det den tynde luft? Den danske mentalitet? Sepp Pionteks trang til at tæve Beckenbauer og Vesttyskland (”Danmark sejrede ad Helvede til,” sagde pressen i sin tid)? Frank Arnesens udvisning mod tyskerne og karantæne mod Spanien? Fraværet af Peter Schmeichel (blev siet bort kort før rejsen til Mexico), dvs en målmand der kunne dominere feltet?

Eller var det en blanding af en hel masse ting, herunder skader og fejlslagen taktik?

Og i øvrigt: Hvordan gik et landshold i det hele taget fra middelmådighed til verdensklasse på få år?

Fremragende bog

”Tynd Luft” af Joakim Jakobsen handler om 80’er-landsholdet. Udgangspunktet er VM i Mexico, men bogen inddrager også de foregående år hvor Piontek samlede brikkerne og bankede et fantastisk hold sammen.

Joakim Jakobsen er Danmarks mest interessante og bedst skrivende sportsjournalist (i de 80’ere som bogen handler om, havde salig Per Høyer-Hansen denne titel), og ”Tynd Luft” er fremragende. Nostalgisk, men langt fra ukritisk. Skarp. Og meget, meget morsom.

En lækkerbidsken for enhver fodboldelskende dansker. Kan man huske 80’erne, nikker man genkendende til de bittersøde minder der vælter frem, men man udfordres også af Jakobsens nye analyser af de gamle forhold.

Og er man for ung til at huske 80’erne, er det sandelig på tide at man stifter bekendtskab med alle tiders bedste danske landshold.

Laudrup, Elkjær, Arnesen, Lerby, Busk, Nielsen, Bertelsen, Simonsen, Berggren, Andersen, Sivebæk, Mølby, Frimann, Høgh, Olsen (Morten og Jesper)…

Ak ja, der var engang…Tynd Luft
Af Joakim Jakobsen
Gyldendal, 2008
450 sider

Kan købes hos de fleste boghandlere.