Messias betyder ”Den Salvede” eller ”Guds udvalgte” – men sjældent har et navn været mere malplaceret end hos den engelske fodbolddommer Matt Messias som torsdag aften havde ansvaret for UEFA Cup-kampen mellem FCK og HSV...

Forud for opgøret i Parken havde historier og rygter cirkuleret om den 41-årige englænders hang til at uddele gule og røde kort med løs hånd, til at dømme straffespark for imaginære forseelser og til generelt at dømme som vinden blæser. Og vi skal love for, at Messias levede op til det, der stod skrevet!

I starten af anden halvleg gav han HSV et straffespark på et uhyre tvivlsomt grundlag. Jesper Christiansen tog sig dog af forsøget. Men FCK-målmanden kunne ikke frelse sit hold, da Messias i kampens døende minutter, i tillægstiden faktisk, ved stillingen 0-0 (hvilket gav københavnerne kvalifikation til UEFA Cup-gruppespillet), dømte endnu et straffespark – denne gang mod Michael Silberbauer, der ikke nåede at save sin arm af, før bolden ramte den (Silberbauer mente endda, det var maven, der blev ramt). Fodboldreglerne ville nok kalde den slags for ”påskudt”- men Messias pegede på pletten, van der Vaart scorede og FCK var ude...

I Irland ville man sige: ”And Jesus wept...” Men på en eller anden måde er lige præcis dét udtryk for at der er sket noget meget trist, ikke så brugbart i denne situation... For Messias græd bestemt ikke. Det gjorde FCK-tilhængerne derimod.

Nu kunne man så tro, at Matt Messias havde så travlt med at dømme straffespark, at han ikke havde tid til at svinge kortene – men nej... 15 gule kort blev der uddelt; 2 af dem bevirkede en udvisning. Rent rødt kom der skam også. Og faktisk fik FCK både Peter Møller og Michael Silberbauer vist ud efter HSVs scoring (Silberbauer havde dog muligvis fortjent det).

For dårlig til Premier League


Men hvem pokker er han, denne Messias? Som antydet florerer rygterne. Om en dommer der i sit hjemland anses for så dårlig at han ind i mellem mister retten til at dømme Premier League-kampe og forvises til de lavere rækker. En dommer der ikke desto mindre er blandt UEFAs udvalgte til at dømme internationale kampe...

Her er et par af de farverige historier:

I sæsonen 2003/2004 dømte han straffespark for ”hands” i FA Cup-kampen mellem Liverpool og Portsmouth. Kendelsen gik imod Portsmouth. Fint nok. Bortset fra, at hvis nogen havde hånd på bolden, så var det Liverpool-angriber Milan Baros i Portsmouths straffesparksfelt... I denne situation fik en linjevogter dog Messias til at omstøde sin kendelse. Senere i kampen dømte han igen straffe til Liverpool, men her brændte Michael Owen. Tilsyneladende med vilje, for alle – Liverpool-spillere såvel som Portsmouth-spillere – var enige om, at der heller ikke hér var straffespark.

Men en ros skal Messias have – ind i mellem deler han faktisk sol og vind lige. Den nævnte historie er et eksempel på, at Portsmouth fik en række mystiske kendelser imod sig. Men det blev heldigvis kompenseret i sidste sæson, hvor Messias i en Premier League-kamp mellem Portsmouth og Newcastle formåede at give hjemmeholdets Ayegbini to gule kort – uden at vise ham ud. Man kan dog godt forstå at Messias mistede overblikket, han uddelte nemlig sådan cirka 10 gule kort i kampen...

Efter dette eklatante eksempel på inkompetence blev Messias suspenderet af det engelske fodboldforbund og fik 14 dages karantæne. Derefter dømte han dog 10 kampe i resten af sæsonen i Premier League, men i denne sæson har han ikke fået dommeropgaver i den bedste række.

Man kan så spørge, hvorfor UEFA tildeler sådan en gut en international kamp som torsdagens gyser i Parken? Han dømte i øvrigt også en landskamp mellem Makedonien og Finland i august.

Kom nu ind i kampen, UEFA


”Guds Udvalgte”?? Må vi foreslå Gud/UEFA at uddelegere ansvaret for dommervalget til en mere fodboldkyndig.