Iklædt forførende lingeri står franske Marianne igen parat med en flødeskumskage ved navn Le Championnat. Og vi kan jo ikke lade være... Den franske liga er farlig, men pokkers fristende.

Efter et par sæsoner med (små) overskud, fik denne analysator i 06/07 én over nallerne med Mariannes kagerulle. Og et spark i klokkeværket, pour bonne chance!

88% lød tilbagebetalingen på. En terningspillende abe kunne have gjort det bedre.

Jeg vil ikke sige at jeg er fyldt med hævnlyst, men jeg skal huleme have skovlen under frillen.

Første skridt tages med nedenstående optaktsartikel der tager et nøje kig på alle klubberne. Læs bl.a. hvad Jesus, Elvis og Zidane har at gøre med Marseille...

Værsgo at spise!

Tip til første spillerunde – og til den øvrige del af sæsonen – vil være at finde på Le Championnat-siden: http://www.betxpert.com/ekspert/fra1/

Første spillerunde

Lørdag d. 4. august
17:10 Strasbourg-Marseille
20:00 Caen-Nice
20:00 PSG-Sochaux
20:00 Rennes-Nancy
20:00 Bordeaux-Lens
20:00 Lille-Lorient
20:00 Monaco-Saint-Etienne

Søndag d. 5. august
17:10 Le Mans-Metz
18:00 Lyon-Auxerre

Optakt

Kilde mht spillerhandler:
http://www.mercato365.com/tableaux/tableau_d1.shtml

Bud på slutstilling 07/08
Klik på en klub for at læse nærmere om den - eller scroll nedad (alfabetisk rækkefølge)

1 Lyon
2-4 Lens , Marseille , Toulouse
5-7 Bordeaux , PSG , Rennes
8-10 Auxerre , Monaco , Sochaux
11-14 Saint-Etienne , Lille , Nice , Nancy
15-20 Le Mans , Caen , Metz , Lorient , Valenciennes , Strasbourg

Lyon er pænt stor favorit til at tage den sjette titel i træk. Trupmæssigt, på papiret, kan Lens måske godt være med, men det er tvivlsomt om klubben med eet slag kan få de mange nye spillere til at fungere som et klassemandskab. Men lad os se. Marseille og Toulouse ser også stærke ud. Det gør PSG som sædvanlig også. Men kan hovedstadsklubben undgå at skuffe igen-igen? Det tror jeg, men en decideret topplacering bliver svært at nå. Ditto for Bordeaux der ellers også har en god trup.

Man kan spille Lyon som mester til odds 1,52 hos Globet. Lige i underkanten, trods alt. Næstfavoritter er Marseille (8,0 Nordicbet * ), Bordeaux (20,0 Nordicbet * ) og PSG (21,0 Stan James). Først derefter kommer Lens til odds 27 hos Globet. Og Toulouse er helt nede på niendepladsen, efter Monaco, Lille og Rennes. Elmander og co. fås til odds 81. Lens og Toulouse er det tætteste man kommer et valuebet, synes jeg (uden dog at være det).

I den formodede bund finder vi oprykkerne, Metz, Caen og Strasbourg. Samt Lorient og Valenciennes der ikke ser ud til at have forstærket de trupper der især for Valenciennes vedkommende havde store problemer i sidste sæson.

Lille spår jeg en midterplacering; efter en række gode år faldt man lidt ned i sidste sæson. Og det ligner endnu et mellemår. Ditto for Nice. Danskerholdet Auxerre skal nok kæmpe med hold som Sochaux og Monaco om en subtop-placering – men europæiske billetter bliver svære at få.

Her er i øvrigt et link til en interessant artikel hos online-avisen football365 hvor de forskellige journalister kommer med deres bud på hvem der vinder og hvem der rykker ned. Hvis man ikke kan fransk, kan man jo bare tjekke listerne: http://www.football365.fr/division_1/story_184384_Lyon-et-Marseille-loin-devant.shtml

Desværre har ligaen sagt farvel til nogle profiler: Mest markant Marseille-troldmand Ribéry og Lyons venstrefløj Malouda. Men det går også den anden vej; således er der kommet en italiensk verdensmester... Og frisparks-geniet Juninho er her stadig, sammen med masser af andre seværdige kapaciteter.

Bemærk at transfervinduet først lukker med udgangen af august; der kan altså stadig nå at ske lidt af hvert....

Slutstilling 06/07
1. Lyon
2. Marseille
3. Toulouse
4. Rennes
5. Lens
6. Bordeaux
7. Sochaux
8. Auxerre
9. Monaco
10. Lille
11. Saint-Etienne
12. Le Mans
13. Nancy
14. Lorient
15. PSG
16. Nice
17. Valenciennes
18. Troyes
19. Sedan
20. Nantes

Pokalvinder: Sochaux
Ligacup: Bordeaux

Auxerre

OP

Placering i 06/07: Nr 8.
Bud på placering i 07/08: 8-10

Træner: Jean Fernandez. Organisation og defensiv sikkerhed vigtig; spiller sjældent med to angribere.

Nøglespillere: Midtbanefolkene Pedretti og Kahlenberg, offensivfolkene Jelen og Maoulida.

Styrker: Teknisk, boldsikkert spil. Stor kreativitet fra den offensive midtbane.

Svagheder: Smal, dvs. skades-sårbar, trup. Mangel på en bomber. I sidste sæson scorede man for få mål (tolvtebedst); det kan ske igen.

Bud på ideal-opstilling:
-----------Jelen/Maoulida-----------------
Lesage – Kahlenberg – Maoulida/Jelen
-----------Thomas – Pedretti--------------
Jaurés--Mignot--Grichting/Marcos--Martin
------------------Sorin----------------------

Generelt:
Som forventet kunne Auxerre ikke blande sig i toppen i seneste sæson. Det blev til en ottendeplads og ingen billet til Europa. Det skal dog siges at klubben kun var tre point fra en fjerdeplads.
Hvad så denne gang? Truppen er ikke stærkere end sidst, tværtimod. Man mangler rutine på målmandsposten. Man råder kun over een højreback, og han er urutineret. Midtbanen ser god ud, idealopstillingsmæssigt, men mangler bredde. Hvad sker der hvis Kahlenberg eller Pedretti skades? Fløjene er godt dækket ind, men angrebet mangler en decideret bomber.
På den anden side: Hvis det kører, har Auxerre en virkelig interessant offensiv, med Kahlenberg som central kreatør, og Lesage og Maoulida som målfarlige og flot oplæggende kanter. Helt fremme ligger så nok den hurtige Jelen. Og forsvaret kan også være solidt, især hvis Martin træder i karakter på højrebacken, og Sorin ditto mellem stængerne.


Målmænd:
Her står Auxerre lidt stærkere end i sidste sæson. Ganske vist har superkeeper Cool stoppet sin karriere, men han stod alligevel udenfor i stort set hele sidste sæson, pga skader. Til kom i stedet talentfulde, men lidt svingende Sorin (26) – og han må også regnes som førstekeeper nu, mens 19-årige Riou, tilkommet efter en flot sæson i Lorient, må være back-up. Men hvis Sorin ikke er på dupperne, kan knægten måske fortrænge ham... Der mangler noget rutine, synes jeg – men talent er der masser af hos Auxerres keepere.

Forsvar:
Venstreback: Her er man nogenlunde ekviperet. Man har stadig Jaurés, og såvel Mignot som schweiziske Grichting kan både spille på venstrekanten og i midten.
Højreback: Ser halvskidt ud. Rutinerede Radet (meget skadet i sidste sæson) og stortalentet Sagna er væk. Tilbage er unge Martin, normalt reserve. Kan han udfylde pladsen? Der er umiddelbart ikke noget alternativ; der er nemlig ikke indkøbt nye folk til pladsen. På den anden side: Der er hentet to midterforsvarere, mon ikke de, hvis det skal være, kan spille højreback...?
Midterforsvar: Styrket i forhold til sidste sæson. Klassespiller Kaboul er væk, men han var alligevel meget skadet. De rutinerede folk Mignot og Grichting er der stadig. Og man har hentet dygtige folk i Marcos Antonio og Tamas.

Midtbane:
Transfer-guden giver og tager. I dette tilfælde har han snuppet to nøglespillere i den defensive jernmand Cheyrou og den hurtige offensivmand Akalé. Desuden den rutinerede og fleksible Mathis. Hmm. Men kanterne ser nu meget gode ud alligevel, for hentet er (til venstre) Lesage og (til højre) Maoulida. Lesage blev topscorer i anden division sidste år, for Le Havre, og selv om den 30-årige er tiltænkt en plads som venstrekant, ikke centerforward (hans plads i Le Havre), så lugter det af en del mål fra ham. Han er i øvrigt også en god frisparksskytte. Maoulida er en af mine yndlingsspillere; hurtig og teknisk fremragende. En super-oplægger. Desværre har han haft et par år med meget svingende præstationer, senest i Marseille.
Lad os håbe træner Fernandez kan få det bedste ud af ham. Maoulida kan også spille helt fremme.
Så vidt jeg kan regne ud, betyder spillerhandlerne at Kahlenberg, der også kan spille til venstre, sidder ret fast på pladsen som central kreatør. Danskeren går i gang med sin tredje sæson for klubben hvor han er en af nøglespillerne.
Den defensive midtbane er umiddelbart ret svækket uden Cheyrou, men man har altså stadig Thomas og den intelligente spilfordeler Pedretti. Der evt også kan rykkes en tak frem når Kahlenberg rykkes til venstre. Eller man kan evt bruge unge Lejeune (22 år. 9 kampe i sidste sæson).
Så er der nogle ubekendte i nyindkøbene Chafni (skadet i 6 uger) og Vadocz: Hvor er de bedst, og er de gode nok til at tiltvinge sig en stamplads på midtbanen?

Angreb:
Her synes jeg Auxerre har fejlet – hvorfor har man ikke købt en klasseangriber?
En sådan er der ikke i truppen. Ja, man har Jelen – en dygtig polak, lynhurtig og temmelig målfarlig. Og man har hentet Maoulida, hvorom man kan sige det samme. Men begge er bedst på højrekanten, ikke som decideret centerforward. Her har man primært rumænske Niculae, og han nettede altså kun 4 gange i sidste sæson. Derudover er der en række helt unge spillere, ingen der umiddelbart ligner en stjerne i svøb. Men ok, lad os se.

Træningskampe , seneste nederst:
Brøndby-Auxerre 2-1
Chateuroux (2. div.)-Auxerre 0-2
Auxerre-Troyes 2-1
Liverpool-Auxerre 2-0
Wolfsburg-Auxerre 2-0

Til:
K.Chafni (Midtbane. 25 år. AC Ajaccio, 2. div.; fast)
Langil (Midtbane. Nîmes, 3. div.)
Lesage (Midtbane (venstrekant). 30 år. Le Havre, 2. div (ligatopscorer i sidste sæson hvor han var angriber)
Marcos Antonio (Midterforsvar. 24 år. Uniao Leiria i Portugal; fast. Brasiliansk)
Maoulida (Højrekant/angreb. 28 år. Marseille; fast)
Ré.Riou (Målmand. 19, snart 20 år. Lorient; fast)
Tamas (Midterforsvar. 23 år. Celta Vigo; fast. Rumænsk; landshold)
Vadocz (Midtbane, 22 år. Motherwell)

Fra:
Akalé (Lens. Offensiv - fast)
Be.Cheyrou (Marseille. Defensiv midtbane - fast)
Ciani (Lorient. Reserve)
Cool (Stoppet. Målmand. Var mest skadet eller reserve i sidste sæson.)
Ferradj (Brest. Reserve)
Kaboul (Tottenham. Midterforsvar eller defensiv midtbane. Når kampklar: Fast)
Mathis (Sochaux. Midtbane. fast/reserve)
Radet (Stoppet. Højreback. Meget skadet i sidste sæson)
Sagna (Arsenal. Højreback (gså spille til venstre). Fast)

Bordeaux

OP

Placering i 06/07: Nr 6. Desuden ligacup-vinder.
Bud på placering i 07/08: 5-7

Deltager som ligacupvinder i UEFA Cuppen fra 1. runde – dvs. 20. september.

Træner: Laurent Blanc (ex-verdensmesterens første tjans som træner i den bedste franske række, ja faktisk overhovedet som træner...).

Nøglespillere: Kreatør Micoud. Angriber Chamakh. Defensiv midtbanemand Diarra. Målmand Ramé.

Styrker: Virkelig solidt forsvar. Verdensklasse-kreatør i Micoud. Mange talenter.

Svagheder: Uerfaren træner (dvs erfaring har han masser af, men ikke som træner); mangel på oplagt højrekantsmand.

Bud på ideal-opstilling:
------Jussié/Bellion----------Chamakh----------
-----------Wendel ---Micoud--------
---------Fernando------Diarra----------------
Jurietti/Marange-Planus-Henrique/Diawara/Jemmali-Chalmé
-------------------Ramé-----------------------

Generelt:
Bordeaux scorede for få mål i sidste sæson – men til gengæld fik man stabiliseret forsvaret efter en tung start, og i sidste ende havde man rækkens næstbedste defensiv. Forsvaret bør stadig være solidt; det er nemlig blevet styrket (omend bredden er en smule mindre nu). Man har mistet et stort kreativt aktiv på højrekanten, men man har alligevel en god midtbane, med Micoud i spidsen (hans præstationer svingede en del i sidste sæson; nu er han forhåbentligt faldet bedre til). Og så har man gjort et kup ved at hente Diarra til at tage sig af det defensive. Angrebet er styrket, og alt i alt har man pæne chancer for at gøre det lige så godt som sidste sæson, hvor det blev en sjetteplads, à point med fjerdepladsen og 1 point fra tredjepladsen, og en ligacup. Meget afhænger dog af hvordan Laurent Blanc klarer sig: Han er helt ny som træner.

Målmænd:
I 35-årige Ramé har Bordeaux en af ligaens mest rutinerede og bedste bedste keepere.

Forsvar:
Venstreback: Med rutinerede Jurietti og unge talentfulde Marange er man godt dækket ind.
Højreback: Klart forstærket. Man har nemlig hentet Chalmé i Lille – og har stadig Jemmali.

Midterforsvar: Afhændet er fast/reservespillerne Cid og Enarkarhire, og man har kun hentet et 21-årigt talent fra en sekundaklub. Bredden er svækket, men man råder over dygtige folk i Henrique og Planus. Og Jemmali kan også udfylde en plads. Desuden ser det ud til at dygtige S. Diawara er på vej fra Charlton.

Midtbane:
Man har sendt stortalentet Mavuba til England og dermed svækket den defensive midtbane. Og dog... For man har nemlig gjort et kup og snuppet Diarra, tidligere landsholdsbobler (var med til VM sidste år) der efter stor succes i Lens vansmægtede i Lyon hvor Toulalan snuppede pladsen. Diarra er en storspiller i svøb; et godt køb. Med ham og Fernando er Bordeaux godt rustet mht jernmænd.
Højrekanten er stærkt svækket med salget af Faubert – og ingen decideret erstatning. Gad vide hvad man finder på? Har man en naturlig afløser, en naturlig fløj? Muligvis, men jeg kan ikke lige se hvem det skulle være. Micoud og Alonso er højresnoede, men ikke deciderede fløje. Jeg tror man vil køre en 4-4-2, med to angribere og mindre linjepålimet kantspil. Med Micoud som kreatør og dynamiske folk som Wendel, Alonso, Diarra, Fernando (og Ducasse) omkring ham, ligner det en god og fleksibel midtbane.

Angreb: Væk er rutinerede Darcheville, men jeg synes alligevel det ser bedre ud end sidste år hvor man scorede alt for få mål (39; 13.bedst). Til er nemlig kommet farlige Bellion, og man har stadig Chamakh. Og Jussié der blev hentet i januar; hurtig – kan også spille på kanten (til venstre, og evt også til højre). I Perea har man desuden et talent på spring. Og i Cavenaghi endnu en kompetent mand.
Man kan evt, hvis man vil spille 4-3-3, bruge Chamakh til højre, Jussie til venste – og Bellion eller Perea helt fremme. Ikke helt dumt, måske.

Træningskampe , seneste nederst:
Marseille-Bordeaux 3-2
Libourne Saint Seurin (2. div.)-Bordeaux 1-0
Bordeaux-Saloniki 1-1
B-Nice 0-1
Lorient-B 0-1
B-Rennes 2-1

Til:
Bellion (Angreb. 25 år. Nice, fast/reserve)
L.Blanc (Træner. Ingen tidligere trænerpost)
Bregerie (Midterforsvar. 21 år. Sète, 3. div.)
Chalmé (Højreback. 26 år. Lille; fast)
A.Diarra (Defensiv midtbane. 26 år. Lyon; reserve (men tidligere landsholdsbobler))
T.Lavie (Defensiv midtbane. 21 år. Gueugnon, 2. div.)

Måske:
S. Diawara (Midterforsvar. Charlton)
Boumsong (Midterforsvar. Juventus)
Pierre (Højreback. Nantes)

Fra:
M.Baldé (Clermont. Reserve)
Beto (Recreativo Huelva. Reserve)
Cid (Bolton. Midterforsvar. Fast/reserve)
S.Dalmat (Sochaux. Midtbane. Fast/reserve)
Darcheville (Glasgow Rangers. Angreb. fast/reserve)
Enakarhire (Dinamo Moskva. Forsvar. Fast/reserve)
Faubert (West Ham. Højrekant (evt back). Fast)
B.Kébé (Libourne-Saint-Seurin. Reserve)
Mavuba (Villarreal. Defensiv midtbane. Fast)
Ricardo (Monaco. Træner)
Sekour (Nantes. Reserve)
Smicer (Slavia Prague. Midtbane. Fast/reserve)

Caen

OP

Placering i 06/07: Nr 2 i League 2.
Bud på placering i 07/08: 15-20

Træner: Patrick Parizon

Nøglespillere: Målmand Planté. Midterforsvarer Thiam, de offensive midtbanefolk Nivet og Gouffran.

Styrker: God offensiv og en målfarlighed der er godt bredt ud.

Svagheder: Manglende L1-rutine. En spillestil der måske er lidt for offensivt anlagt. Manglende fysisk styrke.

Bud på ideal-opstilling:
Compan/Mazure - Jemaa
Eluchans - Nivet - Gouffran
Proment
Seube - Thiam – Sorbon - Hengbart
Planté

Generelt:
Caen var det mest underholdende hold i L2 i sidste sæson. 65 mål var klart flere end de øvrige hold (Metz scorede 54, Strasbourg 47). Man lod så også 40 mål slippe ind (Metz: 22. Strasbourg 33). Ikke fordi man ikke har et ganske godt forsvar; det har man (man havde dog en del skader), men fordi man ville frem over stepperne – og fordi man vidste man som regel kunne score flere mål end modstanderne. Sidst på sæsonen fik man noget der lignede gummiben, men fik trods alt skaffet sig oprykning. Fortjent. Den helt store profil var Gouffran, offensiv midtbanemand. Nu får han (der heldigvis har valgt at blive) kreative Nivet som makker, og det lover godt.
Spørgsmålet er så om forsvaret kan klare opgaven... Man har rutinerede Thiam som styrmand, men hvis han skades, ser midterforsvaret ret urutineret ud. De to backs har prøvet L1 før, i een sæson, og ser kompetente ud. Men i tilfælde af skader, ser det tyndt ud.
Jeg har stor sympati for Caens spilleglæde og talent. Men holdet skal nok passe på ikke at blive kyst af de fysisk stærke hold i L1. Det bliver spændende at se om træneren vil skrue lidt ned for optimismen og op for kynismen. Træningskampene tyder ikke på det. Det kunne godt betyde at Caen vil være indblandet i en række målrige kampe. Modstanderne bør få svært ved at holde Nivet, Gouffran og angriberne fra fadet, men det kan koste i den anden ende.
Nedrykning kan desværre blive et tema.


Målmand:
Planté er 26 år (27 i oktober), 1,9 meter høj. Har været førstekeeper i Caen i 3 år; fik pladsen i 04/05 – hvor holdet rykkede ned fra L1. Han må helst ikke blive skadet; reserverne ser grønne ud.

Forsvar:
Venstreback: I 28-årige Seube ser man ud til at have en kompetent mand; han har i hvert fald gjort det godt for Caen de seneste år. Det vil så vise sig om han og klubben kan klare sig i den bedste række (har haft en enkelt sæson, i 04/05). Problemet er at Caen ikke har en afløser for Seube hvis han skulle blive skadet. Ingen af de øvrige forsvarere kan umiddelbart udfylde posten; man har så forsøgt sig med venstrewing Lemaitre, men uden den store succes. Han har dog fået en del spilletid i træningskampene.
Højreback: Man har Hengbart, 27 år – og som Seube hidtil en kompetent mand, men også uden League 1-erfaring, ud over 04/05-sæsonen. Desuden de unge reserver N’Diaye og Traoré. Seube kan også skubbes derover.
Midterforsvar: Man havde i forvejen de solide Thiam og Sorbon; nu har man desuden Boucansaud med erfaring fra L1 for Troyes (det var dog i 05/06; i sidste sæson var han henvist til andetholdet) og svenske Karl Svensson (tidligere IFK; sidste år reserve i Glasgow Rangers). Ser ikke dumt ud.

Midtbane:
Den defensive midtbane ser solid ud. Man havde i forvejen rutinerede Proment (og Leca) og har nu også hentet argentinske Eluchans.
Offensivt har man i Troyes scoret sig en klassespiller i Nivet, en klog kreatør. I forvejen havde man en af Frankrigs allerstørste talenter i unge Gouffran, der blev holdets topscorer sidste sæson fra en plads på den offensive midtbane eller hængende angriber. Den bedste spiller i L2.
Derudover har man venstrekanterne Florentin og Lemaître. Førstnævnte var fast mand sidste år, men risikerer at stå i anden række (og Lemaître i tredje) i denne sæson. Ditto med Deroin, efter tilkomsten af Nivet (samme plads). Men der er tale om gode dynamiske folk der er gode at have i baghånden.

Angreb: Man havde i forvejen gode folk i Compan og Mazure (mere rutineret end målfarlig) – og Samson der scorer mange mål selv om han typisk starter på bænken. Nu har man også hentet Jemaa i Lens hvor tuneseren ikke fik meget spilletid – men han er ung og har et godt potentiale. Den venstrebenede angriber kan også bruges på kanten. Man har desuden en mand som Grandin der også kan spille højrekant.

Træningskampe , seneste nederst:
Caen-Bastia (L2) 2-2
Caen-Le Havre (L2) 1-1
Caen-Lorient 2-2
Caen-Rennes 3-1
Caen-UNDP (et blandet hold af spillere på jagt efter en ny klub) 3-0

Til:
Boucansaud (Midterforsvar. 26 år. Troyes; fast)
Eluchans (Defensiv midtbane. 27 år. Independiente. Argentinsk)
R.Gomis (Midtbane. 23 år. Laval, 3. div.)
Jemaa (Angreb; venstrebenet. 23 år. Lens; reserve)
Nivet (Midtbanekreatør. Troyes; fast)
Karl Svensson (Midterforsvar. 23 år. Glasgow Rangers; reserve)
Thébaux (Målmand. 22 år. Dijon, 2. div.)

Fra:
Adnane (Cherbourg. Reserve)
Valero (Nîmes. Reserve)

Le Mans

OP

Placering i 06/07: Nr 12
Bud på placering i 07/08: 15-20

Træner: Rudi Garcia

Nøglespillere: Målmand Pelé, midterforsvarer Basa, midtbanefolkene Romaric og Matsui, angriber Grafite

Styrker: Gode fighterevner. Taber sjældent på hjemmebane.

Svagheder: Meget ungt hold. Manglende bredde, især på backpladserne. Scorer for få mål.

Bud på ideal-opstilling:
Grafite – de Melo/Samassa
Matsui – Romaric
Sessegnon – Coutadeur
Ib. Camara – Basa – Paolo André/Cerdan – Calvé
Pelé

Generelt:
Jeg havde regnet med at Le Mans i sidste sæson ville være rodet ind i nedrykningskampen – pga et meget urutineret hold. Det holdt ikke stik; klubben havde 10 point ned til stregen og havnede på 12.pladsen.
Denne gang: Mjah. De unge spillere har jo nu fået et år mere under vesten. Men alligevel synes jeg det er vanvittigt at klubben har afhændet to rutinerede forsvarere (og en med-topscorer). Holdet er altså meget grønt, bortset fra nu kun cirka 4 spillere. Jep, man har så hentet en masse purunge folk, herunder en række afrikanere, men ikke umiddelbart nogen der ser ud til at kunne gå lige ind på holdet.
Le Mans klarede sig sidste år via en benhård defensiv, men nu har man fået ny træner: Hvordan vil Garcia gøre det? Nok med samme midler, men jeg spår igen en tilværelse i den nedre halvdel.


Målmænd:
24-årige og 1,92 meter høje Pelé er et stort talent – og allerede en dygtig og solid målmand. Reddede Le Mans ud af mange situationer i sidste sæson. Går han i stykker, har man en nogenlunde kompetent afløser i 28-årige Roche, der ganske vist har temmelig lidt erfaring fra L1, men diverse år bag sig i L2. Men et stykke fra Pelés klasse.

Forsvar:
Venstreback: Man har, så vidt jeg kan se, kun een ægte venstreback (ingen af de mange purunge er venstrebacks): 22-årige Ibrahim Camara (Guinea) der sad på pladsen i sidste sæson. Han svinger en del i kvalitet. Hvad gør man hvis han er skadet eller ude af form? Evt kan man bruge en midtbanemand som Loriot (også ung; 21 år), men ideelt er det ikke.
Højreback: Jean Calvé, reserve i sidste sæson, må stå forrest i køen, selv om Pineault, hentet i 3. divison, også har fået noget spilletid i træningskampene. Det ligner langt fra ligaens bedst besatte post.
Midterforsvar: Her har man i montenegrinske Basa en vældigt kompetent mand. Og hvis brasilianske Paolo André er skadesfri (var han sjældent i sidste sæson), så ser det fint ud. Cerdan og Louvion (kan også spille defensiv midtbane) er ok afløsere, hvis det skal være.

Basa og Cerdan er 25 år – ellers er alle forsvarere i truppen mellem 20 og 22 år. Sidste år havde man Bonnart og Thomas, begge rutinerede, men de er væk nu.

Midtbane:
Den defensive midtbane ser nogenlunde besat ud. Man har Coutadeur og Sessegnon (kan også spille mere offensivt), og så har man anfører Romaric der kan spille både offensivt og defensivt. Endelig har man fået den 21-årige Keita fra Mali, han og Yebda ligner reserverne.
Offensivt har man først og fremmest Matsui, den snu japanske kreatør (fra venstrekanten). Og naturligvis anfører Romaric, en fleksibel landsholdsmand fra Elfenbenskysten. Dygtige spillere.

Midtbanen er knapt så urutineret og ung som forsvaret, men... Matsui er 26, Romaric 24. De øvrige er 21-23. Men hvem ved, måske er der godt i den nyanskaffede marokkaner El Bahiri eller Gervinho, begge kan spille både i angrebet og på den offensive midtbane.

Angreb:
Man har afhændet med-topscorer Bangoura, men har dog stadig den anden topscorer Grafite. Han vil nok mest blive parret med enten Tulio de Melo eller Samassa, selv om ingen af de to scorede nok i sidste sæson. Angrebet ser noget tyndt ud.

Også her mangler der rutine. Grafite er 28, de øvrige 20-22.

Træningskampe , seneste nederst:
Le Mans-Angers (3. div.) 1-1
Le Mans-Standard Liège 2-0
Le Mans-Brasov (Rumænien) 1-1
Le Mans-Panathinaikos 0-1

Til:
Iba.Camara (Midtbane. 20 år. Senart-Moissy)
El Bahiri (Midtbane. 21 år. FAR Rabat, Marokko)
R.Garcia (Træner. Dijon, 2. div.)
Gervinho (Angriber. 20 år. Beveren; fast (8 mål i 29 kampe i sidste sæson). Elfenbenskysten)
Al.Keita (Defensiv midtbane. 21 år. Djoliba AC. Mali)
Maïga (Midtbane. 20 år. Raja Casablanca. Mali)
Ma.Traoré (Angreb. 20 år. GFCO Ajaccio, 4. div.)
Baradji (Forsvar. 23 år. Tours, 2. div; reserve)
Choplin (Midtbane. 22 år. Entente SSG; 3. div; fast)
Pinault (Forsvar. 22 år. Angers, 3. div; fast)

Fra:
Is.Bangoura (Dynamo Kiev. Angreb; fast (delt topscorer)
Bonnart (Marseille. Forsvar; fast)
Fanchone (Strasbourg. Angreb; fast/reserve)
Fischer (Niort. Forsvar; fast/reserve)
Hantz (Sochaux. Træner)
Lucau (Sedan. Angreb. Reserve)
O.Thomas (Nantes. Forsvar; fast)

Lens

OP

Placering i 06/07: Nr 5
Bud på placering i 07/08: 2-4

Deltager i UEFA Cup-kvalifikationen efter at have kvalificeret sig via Intertoto-cuppen. 2. kval-runde spilles d. 16. og 30. august.

Træner: Guy Roux: Ja, den mangeårige Auxerre-chef, 69 år, er sgu vendt tilbage til trænerposten efter et par års aftægt. Og efter 41 år i Auxerre (indtil 2005) er han altså nu i Lens. "Han minder mig om min morfar," smiler højreback (og anfører) Demont. "Han har altid en anekdote klar..."
Roux er nu ikke kun en hyggelig ældre herre; han er en superdygtig taktiker og temmelig uovertruffen mht at sætte spillerne op.

Nøglespillere: Midterforsvarer Hilton, højreback Demont, midtbanefolkene Sablé og Carrière, angriber Dindane

Styrker: Fantastisk trup! Klassespillere til alle pladser OG til reservepladserne... En snu ræv som træner.

Svagheder: Manglende bredde i midterforsvaret. Og så mangler der måske en ekstra bomber, ud over Dindane.

Bud på ideal-opstilling:
Dindane
Akalé/Monterrubio – Carrière/Kalou – Kalou/Carrière
Kovacevic -Sablé
Ramos/Aubey – Hilton – Coulibaly – Demont/Bisevac
Runje/Le Crom (Itandje)

Generelt:
Sidste gang blev det til en femteplads (1 point fra tredjepladsen); denne gang ligner det en medalje. En super-trup Lens har fået samlet sig. Simpelthen. En imponerende bredde, med klassefolk-dubletter til stort set alle pladser. Kunne dette være Lyons udfordrer? Måske. Det afhænger af om gode gamle Guy Roux kan holde styr på de mange stjerner. Jeg tror på det, bl.a. fordi man har nogle die-hard fightere i Sablé og Demont. Og Hilton i forsvaret. Folk der kan holde sammen på det hele. Det svage punkt er måske angrebet hvor bl.a. Kalou kan være fantastisk, men også spille meget skidt. Men man har så mange andre der kan tage over, i givet fald. Og i øvrigt spillede han senest en sammenhængende flot sæson i Auxerre, under, ja...Roux.

Målmænd:
Den dygtige førstekeeper Itandje meldes på vej væk. Men ingen panik, for Lens har hentet den lige så kompetente og meget rutinerede Le Crom. Og ved gud også den tidligere Marseille-keeper, senest Besiktas, Runje... Gad vide om denne har vidst at man også hentede Le Crom? En af de to bliver skuffet over at sidde på bænken.

Forsvar:
Venstreback: Virkelig godt besat; man har både Ramos, som kom til og erobrede pladsen i sidste sæson, og Aubey, dygtig mand, hentet i Toulouse.
Højreback: Ditto. Man hentede i sidste sæson Bisevac der gjorde det godt. Nu har man så også fået solide Laurenti. Og man har jo stadig Demont der er bedst på midtbanen, men faktisk også er blandt ligaens allerbedste højrebacks... Med det hold der efterhånden er samlet, kan det godt ende med at han igen skal spille back.
Midterforsvar: Hilton og Coulibaly udgør en af ligaens bedste duoer. Man har solgt nogle reserver, men hentet en ny: Unge Martins Perreira. Bisevac kan også spille hér. Der mangler nok en smule bredde (hvis Hilton og Coulibaly rammes af skader), men som udgangspunkt ser det sgu godt ud i midterforsvaret.

Midtbane: Solgt er den meget markante defensivmand (og anfører) Se. Keita. Det kunne ligne en klar svækkelse, men man har hentet den fremragende Sablé i Saint-Etienne. En fuldgod erstatning. Og man har jo også Kovacevic. En drønstærk duo til den defensive midtbane. Man har desuden et par gode reserver i Lacourt og Si. Keita. Og Demont kan naturligvis også udfylde en plads hér.
Offensivt: Fleksible Demont kan også spille på højrekanten. Det kan nyindkøbte Kalou også – eller han kan spille central offensivmand eller hængende angriber.
På venstrekanten har man Monterrubio, blandt ligaens bedste oplæggere. Han kan også ligge helt fremme. Det samme gælder for nyhentede Akalé (venstrebenet). Fremragende spillere! Fantastisk bredde.
En snu kreatør har man i Carrière (kan både ligge centralt og til højre). Alt i alt en virkelig interessant midtbane med masser af kombinationsmuligheder – omend der er en del nye folk der måske skal bruge noget tid på at blive spillet ind. Kalou og Akalé er nye (kender dog hinanden og Roux fra Auxerre), Monterrubio kom til i sidste sæson.
Det er næsten FOR godt; for mange klassespillere. Kan de finde ud af at enes og deles om spilletiden?

Angreb: Først og sidst har man Dindane, bomstærk, hurtig og uhyre målfarlig. Kalou og Akalé kan også spille helt fremme – eller som hængende. Cousin der havde en skidt sæson sidst, er nok på vej væk – fornuftigt, for han får næppe ret meget spilletid hér. Han har spillet træningskampene, men det har været i Dindanes fravær.

Træningskampe , seneste nederst:
Lens-Saint Trond (Belgien) 0-0
Lens-Basel 2-1
Lens-Xamax 1-0
Lens-Sion 2-2

Intertoto:
Chornomorets Odessa-Lens 0-0
Lens-Odessa 3-1

Til:
Akalé (Venstrekant/angreb – kan også ligge til højre. 26 år. Auxerre; fast. Elfenbenskysten)
Aubey (Venstreback (kan også spille midterforsvar). 23 år. Toulouse; fast/reserve)
B.Kalou (Angreb/højrekant – evt venstrekant. 29 år. PSG; fast/reserve. Elfenbenskysten)
Laurenti (Højreback. 24 år. Ajaccio, 2. div; )
Le Crom (Målmand. 33 år. Troyes; fast)
G.Roux (Træner)
Runje (Målmand. Besiktas; fast. Kroat)
Sablé (Defensiv (også offensiv) midtbane. 27 år. Saint-Etienne; fast)
S.Feindouno (Midtbane. 22 år. Istres)
Khiter (Angreb. 22 år. Ajaccio)
Martins Pereira (Forsvar. 21 år. Amiens)

Måske:
Jabi (Højreback. 26 år. Grenoble, 2. div; reserve)

Fra:
Barul (Nice. Forsvar; fast/reserve)
Chabbert (Amiens. Reservemålmand)
N.Gillet (Le Havre. Forsvar; fast/reserve)
Gillot (Træner)
Se.Keita (FC Sevilla. Defensiv midtbane; fast (anfører))
Jemaa (Caen. Angreb; fast/reserve)
Taarabt (Tottenham. Reserve)
Tixier (Le Havre. Reserve)
Vignal (Southampton. Venstreback; fast/reserve)

Måske:
D.Cousin (Bolton, Betis Sevilla. Angreb; fast/reserve)
Itandje (?. Førstemålmand)

Lille

OP

Placering i 06/07: Nr 10.
Bud på placering i 07/08: 11-14

Træner: Claude Puel

Nøglespillere: Midterforsvarer Plestan, venstreback Tafforeau, midtbanefolkene Makoun og Dumont

Styrker: God på hjemmebane. God træner; en stærk organisation; dygtig til at presse på hele banen, samtidig med at defensiven er i orden.

Svagheder: Smal trup, især i forsvaret. Mangel på offensive klassespillere.

Bud på ideal-opstilling:
Mirallas
Bastos/Obraniak - Youla/Fauvergue – Debuchy
Makoun – Dumont
Tafforeau – Plestan – Rami – Béria
Sylva/Malicki

Generelt:
Efter en række år i toppen af ligaen havnede Lille på en skuffende ottendeplads i sidste sæson. Og efter at have afhændet 5 stamspillere, heraf en del meget markante, ser det ikke ud til at man skal gøre det bedre denne gang. Væk er bl.a. de offensive profilere Bodmer og Keita, begge gået til Lyon.
Man har stadig et ok hold, men det kniber med den generelle bredde, og med klassen i offensiven - og forsvaret ser tyndt ud hér og dér.
Hjemmebanen vil nok stadig være solid, men jeg tvivler på at det bliver til mere end en midterplacering til Lille.


Målmænd:
Den 32-årige senegalesiske førstekeeper Sylva er en pudsig størrelse. Fremragende redninger veksler med grove drop. Reservekeeper Malicki er også dygtig og lidt mere stabil – og endnu mere rutineret (34 år). Han har fået en del spilletid i træningskampene. Mon Puel er helt afklaret med hvem der skal være førstemand i denne sæson?

Forsvar:
Venstreback: Anfører Tafforeau hænger ved, dygtig mand, men han har mistet sin normale reserve i Vitakic.
Højreback: Væk er knaldddygtige Chalmé – men hentet er en kompetent herre i Béria (og har stadig Lichtsteiner som en nogenlunde reserve)
Midterforsvar: Væk er den faste mand Schmitz OG den oplagte afløser Tavlaridis. Det ser så ud til at rutinerede Plestan skal danne makker med 22-årige Rami Adil, reserve i sidste sæson. Tjah. Det ligner bestemt ikke et forsvar af samme Lille-klasse som vanligt.

Midtbane:
Defensiv: Man har stadig Makoun og Dumont – en knalddygtig duo. Og ok reserver i Cabaye og nyindkøbte Maric.
Offensiv: Efter salget af Keita har Lille vel kun Debuchy til højrekanten. Og evt unge Robail. Ellers skal man trække en angriber derned.
Til venstrekanten er man bedre ekviperet med to venstrefodede, begge dygtige: Bastos og Obraniak.
Pladsen som central offensivmand står gabende tom efter at topscorer Bodmer er rejst til Lyon. Det ”løser” man nok ved at spille med to kanter, og så en hængende angriber bag centerforwarden.

Angreb: Man har solgt førsteangriber Odemwingie (og Keita også væk). Tilbage er dog stortalentet Mirallas der havde en flot U21-EM-slutrunde i sommer. Det kunne godt se ud som om at han får en startplads – og jeg ville ikke blive forundret hvis dette bliver året hvor han for alvor slår igennem. Der er også Youla, en dynamisk herre, og Fauvergue. Så helt skidt ser det ikke ud. Men der mangler nok noget bredde selv om man ud over de nævnte har hentet tre unge angribere. Ingen af disse ligner nogen der kan præge den bedste franske række.

Træningskampe , seneste nederst:
Auxerre-Lille 2-1
Lille-Rennes 1-1
Lille-Lyon 1-3
Lille-Amiens (2. div.) 1-1
Sporting-Lille 3-0
Lille-Nice 2-0

Til:
Béria (Højreback. 24 år. Metz; fast)
Maric (Defensiv midtbane. 24 år. Egaleo FC Athènes; fast/reserve. Kroat)
Tahirovic (Angreb. 19 år. Halmstad; fast/reserve. Svensk)
Yanes Padilla (Angreb. 25 år. Santa Fé; fast (2 mål i 14 kampe i foråret 2007). Columbia)
Lacroix (Målmand. Entente SSG)
L.Touré (Angreb. 23 år. Gueugnon, 2. div.; fast (5 mål i 28 kampe)

Fra:
Audel (Valenciennes. Angreb; reserve)
Bodmer (Lyon. Offensiv midtbane; fast)
Chalmé (Bordeaux. Højreback; fast)
A.Keita (Lyon. Højrekant; fast)
Le Postollec (FC Brussels. Reserve)
Odemwingie (Lokomotiv Moscou. Angreb; fast)
Owona (FC Brussels. Reserve)
M.Robail (Dijon. Reserve)
Schmitz (p.Birmingham. Midterforsvar; fast)
Tavlaridis (Saint-Etienne. Midterforsvar; fast/reserve)
Vitakic (Grenoble. Venstreback; reserve)
Zywiecki (Dijon. Reserve)

Lorient

OP

Placering i 06/07: Nr 14
Bud på placering i 07/08: 15-20

Træner: Christian Gourcuff

Nøglespillere: Venstrekant Le Pen, defensiv midtbanemand Abriel, evt angriber Vahirua

Styrker: Fightende midtbane

Svagheder: For mange tynde kort; for lidt kreativitet og for få mål.

Bud på ideal-opstilling:
Namouchi/Vahirua/Saïfi
Vahirua/Saïfi
Le Pen - Abriel (kaptajn) – Ewolo/Hautcoeur/Mansouri - Marin
Morel/Cantareil - Marchal – Ciani – Jallet/Boutrouche
Audard

Generelt:
Lorient skravlede sig til en 14.plads i sidste sæson (dog à point med 11.pladsen). Jeg tror ikke det bliver bedre denne gang, tværtimod. Angrebet ser uhyre tyndt ud, bortset fra nyindkøbet Vahirua (og han er notorisk svingende). Midtbanen ser lidet kreativ ud, bortset fra dygtige Le Pen (til gengæld ret solid). Og i forsvaret er begge backs ret beset knapt dygtige nok til den bedste række. Midterforsvaret kan lige gå an, men også kun lige. Og målmandsposten er svagt besat.
Nedrykning kunne blive et tema.


Målmænd:
Det ser ikke alt for godt ud. Audard tabte pladsen til purunge Riou i sidste sæson. Nu er knøsen væk, og Audard skal nok kæmpe med Salin, tilkommet fra Libourne i 2. division.

Forsvar:
Venstreback: Morel (kan også spille på midtbanen) der havde pladsen i sidste sæson, men ikke er noget særligt, får konkurrence fra Cantareil, der var reserve i Marseille. 20-årige Dielna kan afløse både hér og i midterforsvaret.
Højreback: Med salget af Moullec har Lorient umiddelbart kun een højreback tilbage: Boutrouche, reserve i sidste sæson. Evt kan man bruge midtbanemand Jallet (han har haft pladsen i de seneste træningskampe).
Midterforsvar: 27-årige Marchal er styrmanden, og hans makker må igen være Ciani, tidligere reserve i Auxerre (men ok sæson hos Lorient senest). Reserver er talentet Benatia. Samt Genton, meget lidt brugt sidste år, og unge Dielna.

Midtbane:
Defensiv: Her har Lorient i forvejen en del at tage af. Abriel, Ewolo, Mansouri, og Jallet (kan også spille ude til højre) var alle stamspillere i sidste sæson. de får nu konkurrence af Hautcoeur (tidligere fast mand hos Saint-Etienne, men kun reserve i sidste sæson).
Offensiv:
Venstrekanten ser fin ud med rutinerede Le Pen og nu også unge B. Robert, hentet i Guingamp.
Højrekant: Her har man mistet stærke Fiorése, men ok, han var alligevel skadet en stor del af sidste sæson. Man har så hentet Marin (kan også ligge helt fremme) hos nedrykkerne fra Sedan. Og Jallet kan også spille derovre.
En ret bred midtbane, med diverse kombinationsmuligheder. Der mangler måske lidt glans, ud over Le Pen; mere rugbrød end lagkage.

Angreb:
Topscorer Gignac har sagt farvel. Til gengæld har man hentet den kreative og pletvist ret geniale (men temmelig svingende) Vahirua. En god hængende angriber. Vil man mon spille med både ham og Saïfi, sidste sæsons næsttopscorer, men vel også bedst som hængende? Ellers ser det ret tyndt ud, man har den middelmådige Namouchi, og så en række frontløbere der ser ud af endnu mindre.

Træningskampe , seneste nederst:
?
Bordeaux-Lorient 1-0
Lorient-Laval (3. div.) 3-2

Til:
Benatia (Midterforsvar. 20 år. Marseille; reserve)
Cantareil (Venstreback. 24 år. Marseille; reserve)
Ciani (Midterforsvar. 23 år. Auxerre; reserve)
Hautcoeur (Defensiv midtbane. 26 år. Saint-Etienne; fast/reserve)
Marin (Angreb/højrekant. 27 år. Sedan; fast (5 mål i 28 kampe))
Nimani (Angreb. 19 år. Monaco; reserve).
B.Robert (Offensiv midtbane; venstrekant. 24 år. Guingamp, 2. div.; fast)
Salin (Målmand. 23 år. Libourne-Saint-Serin, 2. div.; fast)
M.Vahirua (Angreb/offensiv midtbane. 27 år. Nice; fast)

Fra:
Ayari (Reserve)
Barrientos (Reserve)
Barry (Angreb. Reserve)
Fiorèse (Højrekant. Fast/reserve. Marseille)
Gignac (Angreb. Fast (topscorer, 9 mål). Toulouse)
Marlet (Angreb. Fast/reserve)
Medjani (Forsvar. Fast/reserve.Ajaccio)
Moullec (Forsvar. Fast. Nantes)
Pédron (Reserve)
Re.Riou (Førstemålmand. Auxerre)
Taïder (Midtbane. Reserve.Toulouse)
Talhaoui (Midtbane. Reserve.Guingamp)
Yesso (Midtbane. Reserve. Pau)

Lyon

OP

Placering i 06/07: Nr 1 (17 point foran nr 2)
Bud på placering i 07/08: 1

Deltager som mester i CL-gruppespillet – dvs. 18. september-12. december.

Træner: Alain Perrin. Kommet til fra Sochaux hvor han stod for angrebsivrig fodbold. Han har signaleret at Lyon-mandskabet skal være mere fleksibelt – dvs kunne skifte fra det sædvanlige 4-3-3 til 4-4-2.

Nøglespillere: Målmand Coupet, midterforsvarer Cris, Defensiv midtbanemand Toulalan, kreatør Juninho

Styrker: Klassefolk på næsten alle pladser. Stor rutine (6 mesterskaber i træk – og sideløbende succes i Europa). Uhyggelig evne til at score sene mål.

Svagheder: Ind i mellem tendens til at man ikke gider yde mere end lige præcist det nødvendige. Kan give bagslag. Venstrefløj Malouda har efterladt et hul. Og Juninho er stadig et unikum; hvad sker der hvis han skades?

Bud på ideal-opstilling:
4-4-2
Fred – Baros/Benzema
Juninho – Bodmer/Källström – Govou/Keita
Toulalan
Grosso – Cris – Squillaci – Réveillère/Clerc
Coupet

Eller 4-3-3
Ben Arfa – Fred – Govou/Keita
Juninho – Toulalan - Källström/Bodmer
Grosso – Cris – Squillaci – Réveillère/Clerc
Coupet

Generelt:
Lyon har fået ny træner, og den nye inspiration er nok meget sund – især mhp Europa hvor man tørster efter mere end kvartfinalepladser. Klubben ser ud til at være på vej til den syvende mestertitel i træk. Umiddelbert ser kun Lens (måske også Marseille) ud til at udgøre en slags trussel. Som altid skal man dog være opmærksom på at Juninho ofte udgør forskellen på et virkelig godt og et fremragende hold. Hvis han skades eller er ude af form, bliver det spændende at se om en Bodmer eller en Källström kan føre holdet hele vejen.
Hvorvidt spillerhandlerne har styrket eller svækket, er svært at sige. Både og. Venstrekanten er svækket, men den centrale midtbane og højresiden er styrket.


OPDATERING Landsholdsmålmand Coupet er blevet knæskadet kort før sæsonstart: 4 måneders pause. En hårdt slag for mestrene, for selv om reserve Vercoutre er ret god, er der LANGT op til Coupets klasse. I skrivende stund er man på jagt efter en ny keeper. Måske bliver det Itandje, som er mere eller mindre til overs i Lens. Han er umiddelbart den eneste klassemålmand der for tiden er til at få i Frankrig. Ellers skal man udenlands...

Målmænd: I landsholdsmand Coupet har Lyon ligaens bedste keeper. Ikke så høj, men fremragende reaktioner – og stor rutine. Reserve er den ret kompetente Vercoutre.

Forsvar:
Venstreback: Landsholdsback Abidal er solgt, men man har hentet en god erstatning i verdensmester Grosso fra Inter. Han har dog været skadet i opstartsfasen og har ikke haft ret mange muligheder for at finde sammen med de nye kollegaer. På lidt længere sigt står Lyon fint rustet hér – også fordi man i unge Belhadj har fået en god reserve (kan også spille længere fremme, som kant).
Højreback: Man har stadig både unge Clerc og rutinerede Réveillère; begge inde omkring landsholdet og begge blandt ligaens allerbedste.
Midterforsvar: Gode gamle Capaca er rejst, hvilket mindsker reservemulighederne. Men man har stadig ligaens bedste makkerpar i Cris og Squillaci – og en drønkompetent aflaster i Müller.

Midtbane: Væk er to stamspillere i dynamo Tiago og venstrefløj Malouda; især sidstnævnte har været vigtig. Gode indkøb betyder at det stadig ser fornuftigt ud. Man kunne dog godt bruge en klassemand til venstrekanten. Men løsningen er måske at at gå fra 4-3-3 til 4-4-2.
Defensiv: Diarra, der er et stort talent, men ikke fik spilletid, er draget væk. Ikke det store problem for man har i Toulalan en fremragende oprydder – og i Dos Santos en habil reserve. Tiago kan også undværes, da folk som Kallström (er måske på vej væk) og den nye Bodmer godt kan trækkes tilbage på banen.
Offensiv: Venstrekanten er svækket markant med Maloudas salg. Tilbage er unge Ben Arfa, og så kan Govou evt rykkes derover hvis det kniber. Källström kan nok også spille hér. Og backen Belhadj gør det gerne. Men ikke ideelt. Dog: Det ser ud til at Wiltord bliver, trods meget salgssnak. I givet fald har man da ham, selv om han er bedst til højre.
Højrekanten ligner derimod et overflødighedshorn. Landsholdsmand Govou har fået selskab af Lilles lynhurtige og dygtige Keita (der også kan spille helt fremme). Og Wiltord er stadig en kompetent herre.
Lille har også leveret sin topscorer Bodmer, en virkelig dygtig offensiv, central midtbanemand. Han kan også udfylde en defensiv rolle. Han må formodes at skulle kæmpe med svenske Källström om en plads. Frisparkskanon og kreatør Juninho er som sædvanligt generalen, omend der måske nu er bedre mulighed for at give ham pusterum. Det skal i øvrigt med at Juninho ikke har været med i sommerens kampe (heller ikke supercup-kampen mod Sochaux – som Lyon alligevel vandt med 2-1). Måske er han så ikke helt kampklar når sæsonen går i gang.

Angreb: Ingen ændringer. Man har stadig farlige Fred (han vil dog have mere i løn; det KAN betyde at han smutter), Milan Baros og unge Benzema. Foruden nogle talenter. Man har forsøgt at få fat i stjerner som Reyes og Makaay, men det er endnu ikke lykkedes.

Træningskampe , seneste nederst:
Lille-Lyon 1-3
Peace Cup:
Lyon-Shimizu S. Pulse 2-0
Lyon-Reading 0-1
Lyon-River Plate 3-1
Lyon-Bolton 1-0
Super Cup: Lyon-Sochaux 2-1

Til:
Belhadj (Venstreback (eller –kant). Sedan; fast)
Bodmer (Offensiv midtbane. Lille; fast)
Grosso (Venstreback. Inter Milan; fast)
A.Keita (Højrekant. Lille; fast)
Perrin (Træner. Sochaux)

Fra:
Berthod (Monaco. Venstreback; reserve)
Abidal (Barcelona. Venstreback; fast)
Caçapa (Midterforsvar; reserve)
A.Diarra (Bordeaux. Defensiv midtbane; reserve)
Houllier (Træner)
F.Malouda (Chelsea. Venstrefløj; fast)
Tiago (Juventus. Midtbane; fast)

Måske:
Källström (midtbane; fast/reserve. Valencia).

Marseille

OP

Placering i 06/07: Nr 2
Bud på placering i 07/08: 2-4

Deltager som toer i CL-gruppespillet – dvs. 18. september-12. december.

Træner: Albert Emon

Nøglespillere:

Styrker:

Svagheder:

Bud på ideal-opstilling:
Cissé
Zenden/Niang – Nasri – Ziani/Fiorése
Cheyrou - Cana
Taiwo – Rodriguez/Zubar – Givet – Beye
Carasso

Generelt:
Elvis has left the building. Superstjernen Ribéry er væk. Ærgerligt, for med ham på holdet burde Marseille kunne udfordre Lyon. Man har nemlig ellers forstærket truppen og polstret de fleste af de steder hvor den var lidt tynd. Man kan dog ikke afvise at Ribérys salg kan udvikle sig til en fordel, eller i hvert fald en ok situation. Man har hentet gode folk ind, og i Nasri har man en stor kreatør-personlighed.
Truppen ser imponerende ud, med klassedubletter til alle pladser, undtaget et par stykker (centerforward og højreback; og til dels målmanden). Man bør være med i toppen, omend mesterskabet bliver meget svært at nå. Sidste års andenplads kan måske gentages, men Lens ser ud til at have en trup der er mindst lige så god.


Målmænd: Carasso er stor (1,92) og intimiderende. En god målmand der faktisk spillede Barthez af holdet. Han er dog nok lige et nøk efter de øvrige topklubbers målmænd, såsom Lyons Barthez, Lens’ Itandje (eller Le Crom/Runje), Bordeaux’ Ramé (PSGs Landreau)....
Man har desuden hentet talentfulde Mandanda, så man er godt dækket ind.

Forsvar:
Venstreback: Taiwo er blandt ligaens bedste. Hurtig og bomstærk. Har en tordenkile af et langskud. Han suppleres nu af den virkelig dygtige Bonnart. Her er Marseille virkelig godt dækket ind nu.
Højreback: Også her har man i Beye en af ligaens bedste. Han mangler dog en god reserve. Men måske kan en af de mange midterforsvarere skubbes derover.
Midterforsvar: L’embarras des riches. I forvejen havde man unge Zubar og rutinerede Rodrigues, en af ligaens allerbedste duoer. Nu har man også Givet, landsholdsbobler, og Faty, stortalent – med flot sæson i Rennes bag sig.

Midtbane: Tjah; Ribéry er solgt. Et kæmpeslag for offensiven. Umiddelbart, i hvert fald – for måske har holdet brug for IKKE at have en Messias-figur løbende rundt. Måske er det bedre at fordele ansvaret. Og man har faktisk hentet nogle interessante folk.
Defensiv: Her står man uhyre godt rustet. Man havde i forvejen Cana og M’Bami, begge knalddygtige. Nu har man også Benoit Cheyrou. En midtbane modstanderne kommer til at slå sig på!
Offensiv: Ribéry, Maoulida og Pagis er væk. Dermed ser højrekanten godt nok forladt ud. Men fortvivl ej, for man har hentet Ziani der havde en stor sæson i Sochaux senest. Og så har man hentet gamle Fiorése tilbage. Hvis han kan undgå skader, er han et klart aktiv.
Venstrekanten har fortsat Niang (kan også spille til højre, i øvrigt). Og så har man hentet den snu Zenden i Liverpool. Et godt køb.
Endelig er der Nasri – en Zidane i svøb som man siger nede sydpå. Han kan spille til venstre – eller til højre. Men han hører nok til hjemme som central kreatør, en 10’er. En stor boldbegavelse, og trods sine kun 20 år var han i store dele af sidste sæson holdets bedste spiller. Også bedre end Ribéry (der dog også var en del skadet). Hvis han skades, kan man nok bruge Ziani på pladsen. Problemet er at han jo skal bruges til højre... Derudover er der ikke de store alternativer til den centrale plads. Dynamiske Oruma kan måske bruges, til nød, men ideelt er det ikke.

Men måske kan et talent som Gragnic (kan spille centralt eller på kanterne) bryde igennem.

Det man nok gør, hvis Nasri er ude (han har faktisk manglet i de fleste af træningskampene), er at ændre formation fra 4-2-3-1 til 4-2-2-1-1 (eller 4-4-2, om man vil). Fx bruge Niang som makker til Cissé – og Zenden og Ziani på kanterne.

Angreb: Cissé der blev hentet sidste år, fortsætter. Og dermed råder man over en af ligaens 2 bedste angribere. Man kunne måske godt bruge nogle centerforward-alternativer (Bamogo er væk), men folk som Niangg og Fiorése kan også spille helt fremme, så helt skidt er det ikke.

Træningskampe , seneste nederst:
Libourne (2. div.)-M 1-2
Bordeaux-M 2-3
Montpellier (2. div.)-M 2-2
Toulouse-M 0-1
M-Anderlecht 4-2
M-Saloniki 2-1
M-Saint-Etienne 2-1

Til:
Bonnart (Venstreback (kun 1,7 men alligevel ret god i luften). 28 år. Le Mans; fast)
Be.Cheyrou (Defensiv midtbane. 26 år. Auxerre; fast)
J.Faty (Midterforsvar. 23 år. Rennes; fast)
Givet (Midterforsvar. 25 år. Monaco; fast)
Gragnic (Offensiv midtbane (kan spille centralt eller på kanterne; hurtig og teknisk dygtig). Libourne Saint-Seurin, 2. div; fast)
Mandanda (Målmand. 22 år. Le Havre, 23. div; fast)
Zenden (Venstrekant/venstre side af midtbanen. 31 år. Liverpool; fast/reserve)
K.Ziani (Højrekant (kan også spille til venstre). 25 år. Sochaux; fast (8 mål i 32 kampe))
Fiorèse (Højrekant eller angreb. 32 år. Lorient; fast/reserve (meget skadet i sidste sæson))

Fra:
Bamogo (Nice. Angreb. Fast/reserve)
Benatia (Lorient. Venstreback. Reserve)
Bocaly (Libourne Saint-Seurin. Reserve)
Cantareil (Lorient. Højreback. Reserve)
Cesar (WBA. Midterforsvar. Reserve)
Dennoun (Libourne Saint-Seurin. Reserve)
Deruda (Amiens. Reserve)
Maoulida (Auxerre. Højrekant/angreb. fast/reserve)
Olembé (Defensiv midtbane. Reserve)
Pagis (Rennes. Angreb eller højrekant. Fast)
Ribéry (Bayern Munich. Højrekant eller central kreatør. Fast)

Måske:
Fiorèse (ny; fast/reserve)
Le.NDiaye (reserve)

Metz

OP

Placering i 06/07: Nr 1 i L2.
Bud på placering i 07/08: 15-20

Træner: Francis De Taddeo. Hang til at spille med 5 i forsvaret.

Nøglespillere: Midterforsvarer Diop, offensivfolkene Gygax og Gueye.

Styrker: Hurtig kontrafase. Solid defensiv organisation (typisk fem mand i forsvaret).

Svagheder: Midtbanen er ret bred, men også ret ordinær. Forsvaret var solidt i L2, men ser tyndt ud her før sæsonstart i den bedste række; især på backpladserne.

Bud på ideal-opstilling:
B. Gueye/Gygax – Aguirre/Cissé/B. Gueye – Gygax/Agouazi/Renouard
Barbosa – Cardy (Francois)
Delgado – Bassong – Diop – Strasser/Delhommeau/Vivian – C. Gueye
Marichez

Generelt:
Sikker vinder af L2 i sidste sæson. Via stor fysisk styrke og soliditet. Lukkede meget få mål ind. Men i L1 vil man ikke være fysisk overlegen, og her kan svaghederne – en ret ordinær midtbane, fx – være alvorlige.
Metz vil muligvis vælge at spille med fem mand i forsvaret, og det kan gøre det svært for modstanderne at komme igennem. Og i den anden ende har man nogle hurtige og målfarlige folk i fx Gueye, Cissé og Gygax der så vil lure på kontra. Det kan godt give en del point. Men jeg tror på en placering i den nedre halvdel; holdet er for ordinært – og i øvrigt mangler man 3 stamspillere fra start, pga skader. Klubben har heller ikke formået at købe særligt godt ind i sommerpausen. Især backpladserne ser tynde ud. Nedrykning bør lige kunne undgås; men kan sagtens blive et tema.


Målmænd: I 32-årige Marichez har man en ganske solid sidste skanse, uden at det er ypperligt (har har spillet udenfor L1 i det meste af sin karriere) Og man har hentet en habil reserve ind i ligeledes rutinerede (men også primært 2. div.) Trivino.

Forsvar:
Venstreback: Er Metz godt nok besat på denne post? Man har 28-årige Delgado der nåede at spille 9 kampe efter at han blev hentet i Angola i sidste sæson. Men er han rustet til L1? Alternativt er der Bong, men han er 19 år og helt grøn (halvanden ligakamp i sidste sæson)...
Højreback: Efter at stærke Béria er blevet solgt, stod talentfulde C. Gueye til at tage pladsen. Men han blev skadet i juni – og hvad så? Han er næppe fit for fight fra sæsonstart. Man har Leoni, men han er næppe god nok. Vil man mon gøre brug af nyindkøbte Strasser? Han er ganske vist midterforsvarer, men er vist nok temmelig fleksibel. Evt kan man måske bruge en midtbanemand, som Renouard? Godt ser det ikke ud.
Midterforsvar: Unge Bassong og rutinerede Diop udgjorde et solidt makkerpar i sidste sæson. Nu er Bassong desværre blevet langtidsskadet (cirka to måneder). Man har hentet Vivian og Strasser, begge i andendivisionsklubber, men habile folk. Og man har også fx rutinerede (men en del skadede) Delhommeau; så helt skidt er det ikke. Men det virker bestemt ikke optimalt.

Midtbane: Man har hentet fleksible og rutinerede Barbosa (nok mest til venstre, men kan spille både defensivt og offensivt, til venstre og centralt); et fint køb. Men ellers har man ikke forstærket midtbanen. Og ok, den er da nogenlunde solid, men altså ikke noget særligt.
Defensiv: Francois, Barbosa, Cardy. Desværr er Cardy, normalt fast mand, skadet i sæsonens første to måneder.
Offensiv: Agouazi er vel der der kommer tættest på en offensiv spilfordeler. Han kan nok også ligge ude til højre. Gygax kan ligge i begge sider – og helt fremme. Man har også Renouard til højrekanten.

Angreb: Man har de målfarlige P. Cissé og B. Gueye. Sidstnævnte kan også ligge på venstrekanten. Et alternativ som centerforward er peruvianeren Aguirre der kom til i foråret uden at gøre det helt store væsen af sig. Men han kan score mål – og har måske nu akklimatiseret sig.

Træningskampe , seneste nederst:

Metz-Mons 2-2
Metz-Reims, 2. div. 0-1
Genk-Metz 1-1
Metz-Standard Liège 1-3

Til:
A.Baldé (Angriber. 20 år. Amiens, 2. div.; reserve)
Barbosa (Midtbane (kan være både defensiv og offensiv). 31 år. Troyes; fast)
Bessat (Midtbane (offensiv, defensiv; kan også spille venstreback). 21 år. Louhans-Cuiseaux, 3. div.; fast)
Fejsa (Midtbane. 19 år. Hajduk Kula; fast/reserve. Montenegro)
V.Mendy (Angreb. 25 år. Paris FC, 3. div.; fast (12 mål i 30 kampe)
Strasser (Midterforsvar. 32 år. Strasbourg, 2. div.; fast)
Trivino (Målmand. 30 år. Créteil, 2. div.; fast)
Vivian (Midterforsvar. 25 år. Grenoble, 2. div.; fast)

Fra:
Béria (Højreback. Fast. Lille)
Bocandé (Reserve)
Bonnefoi (Reserve . Juventus)
Contout (Reserve. Amiens)
D.Gomez (Reserve. Maastricht)
Lanteri (Reserve. Monaco)
Mangane (Reserve. Tours)
Walasiak (Reserve. Standard Liège)
Mom.N´Diaye (Reserve.Gueugnon)

Monaco

OP

Placering i 06/07: Nr 9
Bud på placering i 07/08: 8-10

Træner: Ricardo (kommer fra Bordeaux hvor han skabte en stærk organisation. Få indkasserede mål – men også for få chancer til eget hold).

Nøglespillere: Målmand Roma, midterforsvarer Monsoreau, defensiv midtbanemand Bernardi, venstrekant Menez, angriber Piquionne.

Styrker: Hurtige, teknisk dygtige offensivfolk (bortset fra tårnhøje Koller der så har andre kvaliteter). Ret solid defensiv.

Svagheder: Kreerer for få chancer – og scorer for få mål.

Bud på ideal-opstilling:
Piquionne/Koller
Menez – Pino/Piquionne – Gakpe/Meriem
Bernardi – Perez/Leko
Berthod – Monsoreau – Bolivar – Cufré
Roma

Generelt:
Monaco fortsætter med at tynde ud i det der engang var et storhold. Nu er forsvarsstyrmand Givet væk (sidste år røg makker Squillaci), og dermed er der kun to mand tilbage fra pragtholdet der nåede CL-finalen i 2004: Målmand Roma og midtbanemand Bernardi.
Det kunne altså ligne yderligere nedgang for holdet der havde en meget skidt sæson senest (men dog sluttede godt af – og man fik en niendeplads). Det hjælper heller ikke at man også har solgt den knalddygtige midtbanemand Touré. Men man skal nu ikke helt afvise at den organisatorisk dygtige træner Ricardo kan få noget ud af det. Forsvaret er ikke prangende, men ser nogenlunde solidt ud. Ligeså med den defensive midtbane. Og i offensiven er der masser af talent i folk som Menez, Pino og Piquionne. Men er der effektivitet og mål i dem? Det vil vise sig.
Problemet er at Ricardo ikke er kendt for at opmuntre til offensivt spil og scoringer; tværtimod skal der lukkes af i den anden ende. I sidste sæson led angriberne under for få chancer; det kan ske igen.


Målmænd: Man har i Roma en af ligaens 6-8 bedste keepere. Man har imidlertid svækket bredden ved at lade den rutinerede afløser Warmusz stoppe.

Forsvar: Har fået én på sinkadusen ved at miste styrmand Givet.
Venstreback: Sidste sæsons stamspiller Dos Santos er væk; men man har hentet Berthod i Lyon. Tidligere ungdomslandsholdsmand og ret god (omend Dos Santos er bedre). Reserve er ligeledes talentfulde Veigneau, eller 20-årige Muratori. Ser ok ud.
Højreback: Man har den ganske gode argentinske Cufré. Lidt svingende, dog. En eventuel reserve kunne være Modesto selv om det ikke er hans yndlingsplads.
Midterforsvar: Efter salget af Givet er niveuet faldet med adskillige hak. Han er fremragende. Nå, man har dog stadig spilintelligente Monsorau (kan også spille venstreback) og også Bolivar, to rutinerede herrer. Modesto, også rutineret, udgør igen en kompetent reserve. Så helt skidt er det ikke.

Midtbane:
Defensiv: Man har klassespiller Bernardi (var meget skadet i sidste sæson – og han har også meldt forfald til første kamp i denne sæson...), og så har man habile Leko (vil yderst gerne gå med frem; ikke den allermest naturlige defensive midtbanemand) og Perez. Spanske Gerard er nok på vej væk, men har også fået meget lidt spilletid.
Offensiv: Meriem har ikke indfriet sit talent i Monaco, men er potentielt en virkelig dygtig spilfordeler, alternativt højrekant (skadet fra sæsonstart). Til højre ligger også unge Gakpe.
På venstrekanten har man stortalentet, lynhurtige Menez der dog skuffede i sidste sæson (kan også ligge helt fremme, eller til højre). Eller man kan vælge en lidt mere defensiv løsning med fx solide Plasil (kan også spille defensiv, hvis det skal være; men kan være på vej væk).. Men Menez (og Piquionne) erklæres som næsten sikker starter, af træner Ricardo.

Midtbanen kunne nu godt bruge Yaya Touré der gjorde det flot i sidste sæson - men desværre så flot at Barcelona har snuppet ham.

Angreb: I tårnhøje Koller og lynhurtige og fikse Piqionne har man en interessant duo. Imidlertid fik de alt for sjældent chancen sammen i sidste sæson. Måske ændres det under en ny træner. Man har også det 20-årige stortalent Pino fra Columbia (bedst som hængende angriber) der har spillet godt i træningskampene – og 27-årige Vargas fra Uruguay. For så vidt også Kallon der både kan være offensiv midtbanemand eller hængende angriber – men han fik ikke meget spilletid i sidste sæson og kan være på vej væk.

Træningskampe , seneste nederst:
?
Monaco-Saloniki 1-0
Monaco-Udinese 1-1

Til:
Berthod (Venstreback. 23 år. Lyon; reserve)
Ricardo (Træner. Bordeaux)
Licata (Angreb. 23 år. Gueugnon; fast/reserve)

Måske:
Edman (Venstreback. Rennes)
Faé (Defensiv midtbane. Nantes)


Fra:
Dos Santos (Venstreback. Fast. Strasbourg)
Gigliotti (Angreb. Reserve. Saint-Etienne)
Givet (Midterforsvar. Fast. Marseille)
Mangani (Reserve. Ajaccio)
Maurice-Belay (Angreb/venstrekant. Reserve. Sochaux)
Y.Touré (Midtbane. Fast. Barcelona)
Warmuz (Reservemålmand)
Licata (Reserve).

Måske:
Gerard (Midtbane; reserve)
Kallon (Offensiv midtbane; fast/reserve. Derby County)
Plasil (Midtbane (til venstre). Fast. Osasuna, Nürnberg)

Nancy

OP

Placering i 06/07: Nr 13
Bud på placering i 07/08: 11-14

Træner: Pablo Correa

Nøglespillere: Midterforsvarer Puygrenier, defensiv midtbanemand Gavanon, kreatør Hadji

Styrker: Bred og homogen trup. Mål kommer gerne fra bageste rækker. Solid hjemmebane.

Svagheder: Scorer alt for få mål. Og de kommer sjældent fra angrebet, men fra forsvaret eller midtbanen. Der mangler folk der for alvor skiller sig ud; ret ordinært hold. Vinder meget sjældnt på udebane.

Bud på ideal-opstilling:
Curbelo (Zerka)
Sarkisian – Hadji - Kim
Gavanon – Berenguer/Duchemin
Sauget – André Luiz – Puygrenier – Chrétien
Bracigliano

Generelt:
Mangel på ambitioner eller sympatisk tillidserklæring til nuværende trup? Tjah, faktum er at Nancy endnu ikke har købt nye spillere. Man har afhændet en enkelt stamspiller, men ellers ligner truppen sig selv. Det bør være nok til at undgå nedrykning, igen – men man kommer næppe over midten. Altså cirka ligesom sidst (13.plads).

Målmænd: I Bracigliano og Grégorini har Nancy to cirka lige gode (og det er ok-gode, ikke supergode) og rutinerede målmænd. Det bliver nok førstnævnte, klar efter en langvarig skade, der får tjansen som førstekeeper.

Forsvar:
Venstreback: Er typisk den fleksible Sauget (kan også spille til højre og og på midtbanen), 28 år. Hans opbakning er Biancalani, 33 år. To solide, rutinerede folk.
Højreback: Blot 22-årige Chrétien har været fast mand hos Nancy de seneste 4-5 år. Imponerende. Reserver: Adailton eller evt Sauget, ovre fra venstrebacken.
Midterforsvar: Den dygtige Diakhité er væk. Ditto med rutinerede Lecluse (mest afløser i sidste sæson). Men André Luiz og Puygrenier (målfarlig; næpsttopscorer i sidste sæson) udgø