Det er blevet tid til årets første cykelklassiker, det snart 100-årige italienske endagsløb Milano-Sanremo. ”La Classica di primavera” der køres lørdag d. 24. marts, regnes som det største en sprinter kan vinde (evt bortset fra en sejr på Champs-Elysées på sidste etape af Tour de France). Læs her om løbet og dets favoritter.

Ruten

Det 294 km lange løb former sig typisk efter denne opskrift:

I starten af løbet bliver der kørt stærkt i feltet, men ligeså snart det er kommet ud af Milano, aftager farten, og et udbrud på ca. 10 mand kommer af sted. De får så et forspring på op til 20 min. som sprinterholdene lige så stille æder ind. Når de når de små knolde 50 km. fra mål, vil udbruddet som regel være hentet eller i meget kort snor.
Det første seriøse angreb på sprinterholdene falder 25 km. fra mål, hvor Cipressa venter, og med 6 km. igen når de toppen af Poggio, som altid er god for spænding i form af udbrudsforsøg fra de eksplosive klatrere som Valverde og Bettini. Derefter foregår jagten nedad til målet i Sanremo.

2006

Sidste års løb – Milano-Sanremo nr 97 – fulgte også drejebogen, med et ottemands udbrud der havde 11 minutters forspring, men blev hentet med 50 km. igen. På Cipressa var der ingen der fik hul, men på nedkørslen slap Frank Schleck og Koos Moerenhout af sted. De fik følgeskab af 2 ryttere og havde 20 sekunders forspring ved bunden af Coppio hvor Schleck kørte solo. Han blev hentet opad af Pozzato, Ballan og Astarloa, og på vej ned sluttede Samuel Sanchez og Rinaldo Nocentini sig til dem.

Dog kunne denne stærke gruppe ikke finde ind i et samarbejde, og der var lagt op til en duel mellem Boonen og Petacchi der nærmede sig bagfra med feltet, da Nocentini stak af. Han fik følgeskab af Boonens løjtnant Pozzato som kørte kontra og lige akkurat vandt med en cykellængde til Petacchi der kom hamrende bagfra og overlegent vandt feltets spurt.

Resultat af Milano–Sanremo 2006

1 Filippo Pozzato (Ita) Quick Step-Innergetic 6.29.41 (45.27 km/h)
2 Alessandro Petacchi (Ita) Team Milram
3 Luca Paolini (Ita) Liquigas
4 Tom Boonen (Bel) Quick Step-Innergetic
5 Danilo Napolitano (Ita) Lampre-Fondital
6 Oscar Freire Gomez (Spa) Rabobank
7 Stefano Garzelli (Ita) Liquigas
8 Alessandro Ballan (Ita) Lampre-Fondital
9 Martin Elmiger (Sch) Phonak Hearing Systems
10 Matteo Carrara (Ita) Lampre-Fondital

Tidligere vindere

2005: Alessandro Petacchi
2004: Oscar Freire
2003: Paolo Bettini
2002: Mario Cipollini
2001: Erik Zabel
2000: Erik Zabel
1999: Andrej Tchmil
1998: Erik Zabel
1997: Erik Zabel

Favoritter i år

I år er der ikke en åbenlys favorit som der var sidste år i Boonen og Petacchi, i stedet er der et felt på 6-7 ryttere, som alle har gode chancer for at vinde en eventuel spurt i Sanremo:
Petacchi, Boonen, McEwen, Bennati, Hushovd, O’Grady og Freire.

Derudover skal man ikke afskrive verdensmesteren Bettini som bestemt også kan spurte, og som vandt i 2003 – som den seneste med hul ned til feltet.

Paolini og Pozzato er ligeledes jokere, mens navne som Schleck, Kirchen, Rebellin, Sanchez, Schumacher, Klöden, Astarloa, Vinokourov of Valverde alle har muligheden for at slippe af sted på Cipressa eller Poggio.

Et frækt bud kunne være Koldo Fernandez der overlegent vandt sidste etape af Tirreno-Adriatico, men jeg tror endnu ikke han kan stå distancen.

Spilstrategi

Når man skal spille H2H – i alle cykelløb, og i særdeleshed et løb som Milano-Sanremo - er det vigtigt at kigge på dagsformen. Ryttere der kommer ud af Paris-Nice eller Tirreno-Adriatico med et godt resultat, gør som regel også godt i Milano-Sanremo.

Længden er ligeledes en vigtig faktor, da der er stor forskel på at køre en etape på 200 km. og et endagsløb på 294 km. med 45 km/t i gns. fart. Tidligere resultater i løbet spiller naturligvis ind, de viser om rytteren formår at sidde med fremme efter 294 km.

Sidst men ikke mindst er rollefordelingen uhyre vigtig, i H2H-spil kan man tit finde spil på 2 sprintere, hvor den ene skal køre for en holdkammerat, mens den anden skal køre om sejren. F.eks. har den 4-dobbelte vinder Erik Zabel en meget klar rolle som sidste pacer for Petacchi, og medmindre der sker uheld for italieneren, ser vi ikke Zabel helt fremme til slut. Sidste år blev tyskeren nr. 21.

BetXperts cykelfolk vil i løbet af ugen og weekenden lægge forslag ud, alt efter hvor godt udbuddet er.

Tippene vil blive lagt på denne side (hvor man i øvrigt kan skrive sig på en mailingliste, så man får et praj, når nye tip er lagt ud): http://www.betxpert.com/ekspert/cykling/

Hvis man selv vil gå i krig med spil på denne event, kan det anbefales at kigge følgende steder:

Links


Danmarks største cykelside med masser af informationer og nyheder:
http://www.feltet.dk/

Stor resultat database:
http://www.cycling4all.com/index.php?content=banner.php

Stor engelsksproget nyhedsside:
http://www.cyclingnews.com/

Database på dansk hvor man kan finde rekordlister på alle ryttere:
http://www.trap-friis.dk/

La Gazzeta dello Sports side om ”Milano-Sanremo”
http://www.gazzetta.it/grandeciclismo/misa_index.shtml