Drogba, Torres, Ballack, Ronaldo, Fabregas... Den engelske Premier League flyder over med udenlandske stjerner, og det samme gør mange andre fodboldligaer. Den udvikling skal vendes, mener FIFA der nu har vedtaget at begrænse antallet af udlændinge i hver klub.

"6 plus 5" hedder planen som vil betyde at højst fem spillere i en startopstilling må komme fra et andet land. På FIFAs kongres i Sydney stemte 155 medlemslande for planen, mens kun fem stemte imod. 

Det er imidlertid tvivlsomt om FIFA kan føre det ud i livet i Europa. En sådan plan vil nemlig stride mod EUs regler for arbejdskraftens fri bevægelighed.


NUL englændere på "engelsk" hold

Fire franskmænd, to spaniere, to ivorianere, en schweizer, en hviderusser, en togoleser... 11 styk.

Så mange udlændinge var der i startopstillingen hos Arsenal i den første Champions League-kvartfinale mod Liverpool i april. På bænken sad to englændere hvoraf den ene, Theo Walcott fik 45 minutters spilletid, foruden fem yderligere udlændinge (herunder danske Bendtner).

Og Liverpool? Hele to englændere i startopstillingen: Steven Gerrard og Jamie Carragher.

Det er kampe som disse der har fået FIFAs præsident Joseph Blatter til at foreslå at man begrænser antallet af udlændinge. For vel kan TV-seerne lide at se en kamp med mange verdensstjerner på banen. Men der er to problemer i overflødighedshornet.

Dels risikerer man at miste fodfæstet i den lokale fanbase hvis man ikke sørger for at have spillere som de kan identificere sig med. Dels går det ud over landenes talentarbejde og i længden dermed kvaliteten af landsholdene, hvis unge, lokale spillere har svært ved at få spilletid.


EU siger nok nej

I Bruxelles hvor EU-Kommissionen holder til, er man ikke umiddelbart begejstret for FIFAs plan.

"Hvis FIFA prøver at indføre reglen i EU, og hvis klubberne implementerer den, vil enhver professionel fodboldspiller, der føler sig ramt af reglen, kunne lægge sag an mod fodboldklubben og vinde den," siger John McDonald der er talsmand for Arbejdsmarkskommissær Vladimir Spidla (i Politiken).

Det er Sepp Blatter da også opmærksom på; han siger at FIFA vil forhandle med EU og finde frem til en aftale. Men en sådan aftale kan Blatter se i vejviseren efter, ifølge McDonald:

"Så længe FIFA laver en regel, der er baseret på diskrimination på baggrund af nationalitet, vil det ikke kunne fungere i EU".