Tyrkiet har Mehmet Aurélio, og Marcos Senna render rundt i den spanske landsholdstrøje, mens Eduardo scorer mål for Kroatien. Men ingen har formået at tiltrække brasilianere som det portugisiske landshold.

I aftenens kamp i Parken mod Danmark forventes der at være tre naturaliserede brassere på Portugals hold, inklusive den spritnye angriber Liédson.

Fristende og nemt
Der er ingen tvivl om, at den portugisiske landstræner Carlos Queiroz er en presset herre, når hans stjernespillere møder de danske drenge i Parken. Således har der været problemer med at finde en ægte topscorer på det portugisiske landshold siden Pauleta lagde støvlerne på hylden.

Derfor kan det være fristende at tilsætte lidt brasiliansk krydderi til truppen. Fristende og nemt. Det vrimler nemlig med brasilianske profiler i den portugisiske liga.

Carlos Queiroz har nu fundet en joker i den brasilianske angriber Liédson, der kan få debut i skæbnekampen mod Danmark. Liédson er i godt selskab, da profilerne Pepe og Deco allerede har skiftet drømmen om det brasilianske landshold ud med en fast plads hos Portugal.

Skam over nationen og undskyld til Kipketer
Men er det helt retfærdigt at forstærke det portugisiske landshold med disse brasilianere og hvor går grænsen?

Portugal bryder godt nok ingen regler (Liédson har boet i Portugal siden 2003), men alligevel mener bl.a. vores anfører Jon Dahl Tomasson ikke, det er fair play, at Liédson pludseligt er hentet ind i landsholdsvarmen efter et afbud fra Hugo Almeida:

”Det er næsten som et klubhold. De har haft problemer med en målfarlig angriber, og så køber de bare en brasilianer. Den slags ville vi jo aldrig gøre - det er mere den sydlandske mentalitet. Vi er bare lidt mere regelrette og firkantede i Danmark, og det er fint, synes jeg.”

Jon Dahl´s synspunkter nåede også frem til Carlos Queiroz, der reagerede på denne kritik ved at fremhæve hurtigløberen Wilson Kipketer:

”Det var en pinlig kommentar. Tomasson bringer skam over nationen. Jeg har set, at Wilson Kipketer har løbet for Danmark og har vundet to guldmedaljer, så at en anfører for et landshold kan tillade sig at sige sådan noget. Han behøver ikke undskylde over for Portugal, men han skal undskylde over for de danske fans. Han må også undskylde over for Wilson Kipketer, for han har vundet to guldmedaljer til Danmark.”

Portugal bruger dermed samme ”trick” som Danmark, da vi jublede over Kipketer. Den store forskel er, at ingen opfordrede Wilson Kipketer til at skifte nationalitet, og faktisk kostede det Wilson Kipketer en OL-deltagelse (i 1996), da Danmark ikke ville fremskynde hans nationalisering,

Liédson har længe stået på ønskelisten
Derimod har Carlos Queiroz spillet en meget aktiv rolle i, at Liédson nu kan iføre sig den portugisiske landsholdstrøje. Carlos Queiroz har længe flirtet med idéen om at udtage den målfarlige angriber. Allerede i januar sendte landstræneren en åben invitation til Liédson:

”Ele é um atacante especial e seria um absurdo não pensar em Liédson, mas nem o técnico nem a seleção devem andar atrás dos jogadores para pedir a eles que representem o país.”

”Han er en speciel angriber og det vil være absurd ikke at tænke på Liédson, men hverken trænere eller landsholdet kan forfølge spillere for at bede dem repræsenterer landet.”

Liédson har nu rundet de 31 år og kunne ikke modstå fristelsen til at få landsholdskampe i karrierens afslutning. Især ikke når Carlos Queiroz åbnede dørene til det portugisiske landshold og lokkede med chancen for en tur til VM-slutrunden i Sydafrika.

Først skal Danmark besejres, og her kan Liédson være en farlig joker i Parken.

Flere brasilianere på vej til Portugals landshold?
Carlos Queiroz er tidligere assistenttræner i Manchester United, hvor der render to brasilianske stortalenter rundt. United gravede en gammel portugisisk tipoldemor frem dybt gemt i stamtavlen hos tvillingerne Rafael og Fábio, og dermed spiller de to unge backs på portugisiske pas (EU) for ikke at optage en udlændingeplads.

Carlos Queiroz håber på at kunne udnytte samme tipoldemor, og han tøver ikke med at kontakte tvillingerne for at hente dem ind på det portugisiske ungdomslandshold. De talentfulde tvillinger har aldrig været i Portugal, men det er ingen hindring for Carlos Queiroz.

Hverken Rafael eller Fábio er endnu bidt på krogen, så Carlos Queiroz må nøjes med Liedson (samt Deco og Pepe der begge skiftede under ex-landstræner Scolari). Indtil videre…

Måske er vi bare lidt misundelige i den danske lejr, men det er svært at forestille sig Morten Olsen i jagt i arkiverne for at finde danske vikingforfædre hos udenlandske profiler. Selv om det af og til kunne ligne den eneste mulighed for at få en kompetent venstreback på landsholdet…