Blog » Et VM uden en favorit?

Et VM uden en favorit?
Keywords: Skiskydning, VM, vintersport, Avint, blog, optakt
Af Avint, Lør. 19. feb. 2011, 13:43
0
Du skal være logget ind for at stemme på en blog

Kommentarer (5) Til kommentarer

Optakt VM i skiskydning Khanty-Mansiysk (RUS)

 

 

Hvad er skiskydning?

Skiskydning (Engelsk: Biathlon) er kort fortalt en kombination af præcisionsskydning og langrendsløb. Der løbes på langrend på en strækning, hvorpå der er lavet loops så man kommer ind på den såkaldte standplads x antal gange. På standpladsen affyres der 5 skud, enten stående eller liggende, hvor det gælder om at ramme opsatte skydeskiver 50m væk. Afhængig af disciplinen gives der en straf pr. misser.

 

Disciplinerne


Sprinten:

Her løbes der individuelt med et bestemt startinterval, hvor der skydes to gange: En liggende først, efterfulgt af en stående. Distancen der løbes er 7,5km for kvinderne (med skydning efter ca. 3 og 6 km), og 10km for mændene (med skydning efter ca. 3,5 og 7km). Hver misser koster en strafrunde á 150 meter (tager afhængig af løber ca. 20-25 sekunder).

 

Jagtstarten:

Det ligger lidt i navnet, at her skal der jagtes. Man starter i rækkefølge efter hvordan sprinten endte. Altså starter vinderen først, imens de resterende løbere starter så mange sekunder senere som de endte efter på sprinten. Jagtstarten er 12,5 km for mændene og 10km for kvinderne. Der skydes fire gange, to stående og to liggende. Ligeledes med sprinten koster et bom en strafrunde.

 

Massestart:

I denne disciplin starter hele feltet samlet. Starten går i 8 baner, hvor de bedst placerede i worldcuppen står forrest. Herefter er der ellers bare ræs om først at nå i mål. Kvinderne skal overvinde 12,5 km med fire skydninger; to stående og to liggende. Mændene skal igennem et loop mere, og altså 15 km, men ligeså fire skydninger. Hver skydning giver en strafrunde.

 

Individuel:

20km individuelt løb for mændene, 15 km for kvinderne. Her er der også fire skydninger; to liggende og to stående. Specielt her er at hver misser koster 1 minut, og er altså en noget større straf end de 20-25 sekunder en strafrunde koster. Derfor ses det ofte at de lidt langsommere i sporet har en chance her.

 

Stafet:

Der er tre typer stafet. Mændenes, kvindernes og så mix-stafetten. I alle tre er der fire løbere pr. hold. Kvinderne løber 4 x 6 km, mændene 4 x 7,5km, og i mix-stafetten (to kvinder og to mænd) løber kvinderne først (altså 2 x 6km) og derefter mændene (2 x 7,5km). For alle typer stafet gælder det at der skydes to gange pr løber (en liggende og en stående). Straffen pr mis er en genladning. Man har tre ekstrapatroner med ud til hver skydning, så hvis man misser kan man genlade. Det giver et tabt på 5-10 sekunder. Har man ikke ramt alle blink efter 5+3 genladninger, skal man ud på strafrunder svarende til det antal blink man ikke har skudt ned.

 

 

Programmet

Det var bonus-infoen, lad os nu kigge lidt tættere på mesterskabet. Der løbes i Khanty-Mansiysk (Rusland), hvor der er tradition for at løbe world-cup løb hvert år – derfor kender de fleste løbere stedet ret godt.

Programmet ser således ud:

 

3. marts 12:30

Mix-stafet: 2 x 6km + 2 x 7,5km

5. marts 10:00

Mænd 10km Sprint

5. marts 14:00

Kvinder 7,5km Sprint

6. marts 10:00

Mænd 12,5km Jagtstart

6. marts 12:30

Kvinder 10km Jagtstart

8. marts 13:15

Mænd 20km Individuel

9. marts 13:15

Kvinder 15km Individuel

11. marts 14:00

Mænd 4 x 7,5 km Stafet

12. marts 12:30

Kvinder 12,5 km Massestart

12. marts 14.30

Mænd 15km Massestart

13. marts 11:00

Kvinder 4 x 6km Stafet

Altså åbnes ballet med den mixede stafet, og slutter med kvindernes stafet.

 

Khanty-Mansiysk

Det undrer vel ingen at det netop er den mixede stafet der åbner det hele. Den blev nemlig ’opfundet’ her i Khanty – eller det var i hvert fald her den for første gang blev kørt i World-Cuppen. Stedet var også vært for VM i 2003.

 

Vi befinder os i det ’øde’ Rusland, 1900 kilometer fra Moskva. Gennemsnitstemperaturen ligger i Februar måned nede omkring -20 grader celsius, hvilket jo er forbandet koldt. De løbere, der valgte at tage med de to seneste worldcups til USA, er ved at vænne sig til kulden, men de resterende får med garanti svært ved at tilpasse sig kulden. I øjeblikket ligger temperaturene – trods solskin – på -25 grader derovre.

 

Det historiske indblik

Hjemmebanehåbet Ivan Tcherezov (profil: Se længere nede) vandt sprinten sidste sæson i Khanty, og han har generelt vist sig at trives godt i hjemlandet. Dog har nordmændene de sidste par år vist utrolig stor styrke netop her i Rusland, hvor både Bjørndalen og Svendsen har vundet adskillige gange. På kvindesiden har den været ufatteligt åben, og der synes ikke noget bestemt mønster. Romanova vandt sprinten sidste sæson.

Forsvarende verdensmestre på herresiden kan nævnes ved to navne: Ole Einer Bjørndalen (Sprint, jagtstart, individuel og stafet (med Norges hold)) og Dominik Landertanger (massestart), mens der på kvindesiden skal nogen flere til: Kati Wilhelm (pensioneret, sprint og individuel), Helena Ekholm (jagtstart), Olga Zaitseva (Massestart og stafet (med det russiske hold)).

 

Profilerne

Til det lidt mere sjove. Hvem er favoritterne ved dette mesterskab?

Jo, for at sige det på godt jysk, er det dælme tæt. På herresiden synes Martin Fourcade, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Boe og hjemmebanehåbet Ivan Tcherezov som de umiddelbare bedste bud. Dog er en Ustyugov også på vej tilbage i form, og hvem ved om en Ole Ejnar Bjørndalen genvinder gnisten ved sit sidste verdensmesterskab? Min personlige favorit til det individuelle løb er Martin Fourcade, mens jeg synes Tarjei Boe virker som en pæn favorit til at tage de andre sejre – men det er uhyggelig tæt. Nedenfor har jeg valgt at karakterisere løberne, for at give jer et lidt bedre indtryk af deres styrke og svagheder.

 

Martin Fourcade er relativ ung og fik sit gennembrud sidste sæson på baggrund af lynhurtig langrend. Hans skydning sidste sæson var ikke alverden, men den har han forbedret. Det meste af sommeren gik på skydetræning, så da han mødte til start til den nye sæson, haltede det faktisk lidt i sporet – til gengæld skød han fantastisk. Han lader til at have passet formen fuldstændig perfekt, og med den hurtigste langrendstid i de seneste par løb, bliver han garanteret en farlig herre. Han har bedst chancer i den individuelle pga. hans skydning, men han kan bestemt også tage de andre discipliner også. Han er som regel ret skarp i fællesstarter dvs. jagtstarten og massestarten.

 

Emil Hegle Svendsen fik ligeledes hans store gennembrud sidste sæson, hvor han snuppede den samlede World Cup sejr foran landsmanden Ole Ejnar Bjørndalen. Han er en rigtig god allrounder, der kan det hele. Han er utrolig cool i pressede situationer, og er skarp i en spurt. Han skyder fortrinligt, og har rigtig god fart i langrend.

 

Tarjei Boe fører World Cuppen. Det er hans helt store gennembrud i år. Han har været helt fantastisk, og har smadret alle både på standpladsen og i langrend. Hans stående skydning giver ham medaljer. Han bruger 7-8 sekunder på at affyre sine 5 skud på den stående skydning, mod de mere humane og sædvanlige 15-20 sek. Det henter han utrolig meget på. Efter nytår er han faldet lidt tilbage i langrend, så de andre har en chance, dog skal man bestemt ikke afskrive ham. Han er min personlige favorit til at alle discipliner på nær den individuelle 20 km.

 

Ivan Tcherezov er nok den dårligste af de bedste. Han har ikke haft samme stabilitet og samme antal sejre som de tre før nævnte herrer. Dog skal han bestemt ikke afskrives, da han er på hjemmebane, og vandt her bl.a. i sidste sæson. Han skyder rigtig stabilt, men løber ikke helt lige så hurtigt som Boe, Svendsen og Fourcade. Tcherezov skal nok presse et par topplaceringer ind.

 

Og så kan jeg ikke komme udenom Ole Einar Bjørndalen. Javist har han bestemt ikke haft sæsonen, men man skal aldrig afskrive en løber, der har helt sindssyge 92 sejre i sin karriere. Han er forsvarende verdensmester i sprint, jagtstart, individuel og med resten af Norge-holdet i stafetten. I denne sæson er han 11’er på ranglisten, og har ikke haft den bedste sæson – det lader til karrieren som løber synger på sidste vers. Dog har han vundet denne sæson, og med en pause det seneste månedstid, har han kunne forberede sig 100%. Jeg håber på, han kan tage afsked med en sejr!

 

Mere tæt er det dog på damesiden, hvor jeg ikke kan nøjes med at nævne fire navne. Superskytten Marie Dorin fra Frankrig viser storform på standpladsen, mens bookmakernes storfavorit Magdelena Neuner er lynhurtig i sporet, men kæmper med skydningen. Andrea Henkel er i storform, samtidig med en Tora Berger netop tog fire sejre på stribe. Jeg tør ikke nævne nogen favorit, men jeg er nok tvunget til at sige navnene Makarainen, Ekholm, Brunet, Semerenko, Gregorin, Domrachva også. Jeg vil ikke beskrive alle disse damer nær så nøje, men jeg lover at komme nærmere ind på dem, hvis jeg lægger tip ud, hvor de indgår.

Til den individuelle ser jeg Gregorin, Zidek, Ekholm om Henkel som favoritter, grundet deres styrker på standpladsen. I sprinten og jagtstarten må Neuner, Makarainen og Domracheva være mine absolutte favoritter, da de alle besidder høj fart i sporet. I massestarten er Brunet min favorit, da hun har vist sig at trives rigtig godt i pressede situationer. 

 

Til slut vil jeg sige, at jeg håber det har været lærerigt læsestof for de fleste, og ellers bare velkommen til VM i Khanty-Mansiysk!

 

Seneste blogs fra Avint
19/02-2011 13:43 Et VM uden en favorit?

Brugerprofil

Avint Avint er offline

Bruger siden 3. november 2009


Formen:

Brugertip-statistik

  30d 90d 2018 Total
Tilbagebet. 0% 0% 0% 105%
Balance 0.00 0.00 0.00 +7.48
Hitrate 0/0 0/0 0/0 75/140
Hovedside/aktuelle tips
Statistik
Tidligere tips
Blog


Denne bruger har været kåret som månedens brugertipper. Klik for at læse mere

Detaljeret statistik

 

Fodbold

Danmark - SAS Ligaen
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Italien - Serie B
0%
0%
0%
257%
0.00
0.00
0.00
1.57
0/0
0/0
0/0
1/1
Spanien - Primera (Liga BBVA)
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
VM-kvalifikation Playoff
0%
0%
0%
250%
0.00
0.00
0.00
1.50
0/0
0/0
0/0
1/1
Total
0%
0%
0%
127%
0.00
0.00
0.00
1.07
0/0
0/0
0/0
2/4
 

Golf

Europa Tour
0%
0%
0%
221%
0.00
0.00
0.00
1.21
0/0
0/0
0/0
1/1
Europatour
0%
0%
0%
83%
0.00
0.00
0.00
-0.34
0/0
0/0
0/0
1/2
European Tour
0%
0%
0%
75%
0.00
0.00
0.00
-1.24
0/0
0/0
0/0
2/5
Europeantour
0%
0%
0%
131%
0.00
0.00
0.00
0.92
0/0
0/0
0/0
2/3
Northern Trust Open
0%
0%
0%
92%
0.00
0.00
0.00
-0.17
0/0
0/0
0/0
1/2
PGA Tour
0%
0%
0%
124%
0.00
0.00
0.00
1.65
0/0
0/0
0/0
3/7
PGA Tour - Bob Hope Classic
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-2.00
0/0
0/0
0/0
0/2
WGC
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
WGC - Cadillac Championsship
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
WGC Tour
0%
0%
0%
180%
0.00
0.00
0.00
0.80
0/0
0/0
0/0
1/1
World Accenture Match Play
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Total
0%
0%
0%
92%
0.00
0.00
0.00
-2.17
0/0
0/0
0/0
11/26
 

Ishockey

Danmark - AL-Bank Ligaen
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Total
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
 

Tennis

ATP, Valenica
0%
0%
0%
191%
0.00
0.00
0.00
0.91
0/0
0/0
0/0
1/1
Total
0%
0%
0%
191%
0.00
0.00
0.00
0.91
0/0
0/0
0/0
1/1
 

Vintersport

Alpin, Storslalom, Mænd
0%
0%
0%
172%
0.00
0.00
0.00
0.72
0/0
0/0
0/0
1/1
Alpint
0%
0%
0%
165%
0.00
0.00
0.00
14.37
0/0
0/0
0/0
18/22
Alpint (K), Storslalom
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-2.00
0/0
0/0
0/0
0/2
Alpint Storslalom
0%
0%
0%
97%
0.00
0.00
0.00
-0.07
0/0
0/0
0/0
1/2
Alpint storslalom (M)
0%
0%
0%
186%
0.00
0.00
0.00
0.86
0/0
0/0
0/0
1/1
Alpint Super-G, Mænd, Kitzbühel
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Alpint VM: Kvindernes Storslalom
0%
0%
0%
140%
0.00
0.00
0.00
1.21
0/0
0/0
0/0
2/3
Alpint VM: Kvindernes styrtløb
0%
0%
0%
172%
0.00
0.00
0.00
1.43
0/0
0/0
0/0
2/2
Alpint VM: Mændenes slalom
0%
0%
0%
166%
0.00
0.00
0.00
0.66
0/0
0/0
0/0
1/1
Alpint, Storslalom
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Alpint, Super-G (D)
0%
0%
0%
176%
0.00
0.00
0.00
0.76
0/0
0/0
0/0
1/1
Biathlon
0%
0%
0%
93%
0.00
0.00
0.00
-1.17
0/0
0/0
0/0
9/17
Biathlon, Men Mass Start 15km, Ruhpolding
0%
0%
0%
93%
0.00
0.00
0.00
-0.15
0/0
0/0
0/0
1/2
Biathlon, Oberhof 10km Sprint
0%
0%
0%
185%
0.00
0.00
0.00
0.85
0/0
0/0
0/0
1/1
Biathlon, World Cup
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-2.00
0/0
0/0
0/0
0/2
FIS World Cup
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Kvinder Stafet, 4 x 6 km, Oberhof
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Mænd Stafet, 4*7,5km, Oberhof
0%
0%
0%
176%
0.00
0.00
0.00
0.76
0/0
0/0
0/0
1/1
Mænd, Skiskydning, Jagtstart 12,5km, Ruhpolding
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Mænd, Skiskydning, Jagtstart 12,5km, Ruhpolding (G
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Skihop, Firebakketurnering, Garmisch
0%
0%
0%
171%
0.00
0.00
0.00
0.71
0/0
0/0
0/0
1/1
Skiskydning
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-2.00
0/0
0/0
0/0
0/2
Skiskydning - Massestart (M), Antholz
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-2.00
0/0
0/0
0/0
0/2
Skiskydning - Relay (M), Antholz
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Skiskydning Fort Kent: Mændenes massestart
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Skiskydning Kvinder Sprint
0%
0%
0%
235%
0.00
0.00
0.00
1.35
0/0
0/0
0/0
1/1
Skiskydning kvinder, Sprint 7,5km, Antholz (ITA)
0%
0%
0%
235%
0.00
0.00
0.00
1.35
0/0
0/0
0/0
1/1
Skiskydning, Hochfilzen Kvinder Sprint
0%
0%
0%
180%
0.00
0.00
0.00
0.80
0/0
0/0
0/0
1/1
Skiskydning, Jagtstart mænd 12,5km, Hochfilzen
0%
0%
0%
183%
0.00
0.00
0.00
0.83
0/0
0/0
0/0
1/1
Skiskydning, Kvinder 15km Individuel, Pokljuka
0%
0%
0%
157%
0.00
0.00
0.00
0.57
0/0
0/0
0/0
1/1
Skiskydning, Kvinder Sprint 7,5km, Oberhof
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-5.00
0/0
0/0
0/0
0/5
Skiskydning, Kvinder Sprint, Hochfilzen
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Skiskydning, Mix stafet, Pokljuka
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Skiskydning, Mix stafet, Presque Isle
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Skiskydning, Mænd 20km Individuel, Pokljuka
0%
0%
0%
171%
0.00
0.00
0.00
0.71
0/0
0/0
0/0
1/1
Skiskydning, Mænd Jagtstart 12,5km, Hochfilzen
0%
0%
0%
211%
0.00
0.00
0.00
2.22
0/0
0/0
0/0
2/2
Skiskydning, Mænd Sprint 10km, Oberhof
0%
0%
0%
140%
0.00
0.00
0.00
0.40
0/0
0/0
0/0
1/1
Skiskydning, Mænd Sprint 10km, Pokljuka
0%
0%
0%
92%
0.00
0.00
0.00
-0.17
0/0
0/0
0/0
1/2
Skiskydning, Mændenes Jagtstart 12,5km, Hochfilzen
0%
0%
0%
175%
0.00
0.00
0.00
0.75
0/0
0/0
0/0
1/1
Skiskydning, Pokljuka 20km Individuel, Mænd
0%
0%
0%
166%
0.00
0.00
0.00
0.66
0/0
0/0
0/0
1/1
Skiskydning: Kvinder Sprint
0%
0%
0%
183%
0.00
0.00
0.00
0.83
0/0
0/0
0/0
1/1
Skiskydnings VM: Individuel 15km Kvinder
0%
0%
0%
235%
0.00
0.00
0.00
1.35
0/0
0/0
0/0
1/1
Skiskydnings VM: Individuel 20km mænd
0%
0%
0%
185%
0.00
0.00
0.00
0.85
0/0
0/0
0/0
1/1
Skiskydnings VM: Jagtstart herre
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Skiskydnings VM: Mix Stafet
0%
0%
0%
0%
0.00
0.00
0.00
-1.00
0/0
0/0
0/0
0/1
Skiskydnings VM: Mænd sprint
0%
0%
0%
116%
0.00
0.00
0.00
0.47
0/0
0/0
0/0
2/3
Skiskydnings VM: Mænd stafet
0%
0%
0%
57%
0.00
0.00
0.00
-1.29
0/0
0/0
0/0
1/3
Vinter-OL
0%
0%
0%
170%
0.00
0.00
0.00
1.40
0/0
0/0
0/0
1/2
Vinter-OL, Downhill
0%
0%
0%
98%
0.00
0.00
0.00
-0.05
0/0
0/0
0/0
1/2
Vinter-OL, Women Super-G
0%
0%
0%
170%
0.00
0.00
0.00
0.70
0/0
0/0
0/0
1/1

Seneste blogs

Betvalue & Brasilien
Betvalue & Brasilien
53
Aberdabei (08/12-2017)
Du er sportsinteresseret og tipper nu og da. Som regel hos Danske Spil. Men du kunne egentlig godt tænke dig at blive en rigtig sportsbetter. Og måske score kassen.   ...
08/12
Spørgebloggen
Spørgebloggen
6
Aberdabei (05/12-2017)
Jeg tror ikke på, at J.F. Kennedy blev skudt af CIA eller FBI.   Jeg tror ikke på illuminati.   Jeg tror ikke på, at US selv stod bag ang...
05/12
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
32
Aberdabei (25/11-2017)
Italien var regerende dobbelte verdensmestre. Men det forekom ligegyldigt, da mere end 4,5 millioner tyske tropper eksekverede historiens største invasion.   Man angreb ...
25/11
Projekt multi 'pengemaskine'
Projekt multi 'pengemaskine'
0
LodSe (21/09-2017)
Lad mig gøre det klart, det er hverken en challenge, leg eller nem måde at tjene penge - det bliver en livsstil. Udover jeg frit og kvit giver 200 kroner af mine egne ...
21/09
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
0
boghiu.andrei (23/06-2017)
Premier League er overstået og det er silly season i medier. I dag er det dog ikke de sædvanlige transferrygter der skal kigges på, men på om europæisk succes/hø...
23/06
Blogs, oversigt