18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

Ansvarligt spil - information om ludomani

Spil er en underholdende hobby for mange mennesker, men især når der er penge inde i billedet, som for eksempel ved bookmaking og poker, er der øget risiko for udvikling af afhængighed.

Afhængighed af spil om penge betegnes i daglig tale ludomani.

Som spilleportal ønsker BetXpert at gøre vores brugere opmærksomme på de risici, der er ved spil om penge, og opfordrer til at søge professionel hjælp, hvis man oplever at éns egne spillevaner tager overhånd, og man enten befinder sig i eller er på vej ud i en situation, hvor man mister kontrollen.

Spil kun, hvad du har råd til at tabe

En stigende afhængighed af spil vil som oftest give sig udslag i, at det budget, man har til at spille for, vedvarende bliver større og større, og/eller man får urealistiske forventninger om at opnå stor fortjeneste gennem sine spil.

Den bedste anbefaling for at bevare kontrollen og minimere risikoen for ludomani er ganske enkelt, at man fastlægger sit budget, så det beløb, man har til rådighed til at spille for, er et beløb, man har råd til at tabe. Fakta er nemlig, at der i ethvert spil er risiko for at tabe hele indsatsen, hvilket oftest er det første, man som ludoman bliver blind overfor.

Omfattende konsekvenser

Ludomani er omfattende og vil ofte få konsekvenser. Dett ikke bare for den person, der er afhængig, men også for dennes familie og omgangskreds. Sundhedsstyrelsen definerer ludomani som en afhængighedstilstand, der er karakteriseret ved hyppigt gentagne episoder af spillelidenskab, som dominerer personens liv på bekostning af sociale, arbejdsmæssige og familiemæssige værdier og forpligtelser. Udover at have til tider omfattende økonomiske konsekvenser medfører ludomani således også, at kontakt og samvær med familie, venner og kolleger ofte bliver påvirket.

Alle kan blive ramt

Ludomani kan ramme alle, uanset indenfor hvilket område man har sin spillelidenskab. Det er ganske vist tidligere blevet påvist, at personer, der spiller på spilleautomater, har større risiko for at blive afhængige end andre, men det betyder ikke, at personer med lidenskab for bookmaking, poker, casino, lotto, travsport og så videre skal føle sig på sikker grund. Tværtimod.

Med det stigende spilleudbud på internet ændrer dette billede sig markant fra dag til dag. Center for Ludomani, der tilbyder uafhængig rådgivning og behandling for spilleafhængighed, rapporterer løbende om et stigende antal henvendelser fra afhængige af blandt andet bookmaking og poker.

Faresignalerne

Herunder ses en liste med ti check-spørgsmål, som Center for Ludomani blandt andet anvender, når de skal afgøre, om en person, der henvender, sig har et afhængighedsproblem. Kan man svare ja til fire ud af de ti spørgsmål, er der al mulig grund til at stoppe op og søge hjælp.

  • Er du stærkt optaget af spil. Bliver du fraværende, når du spiller eller tænker på spil?
  • Har du behov for at øge indsatsen for at opnå spænding?
  • Bliver du rastløs eller irriteret, når du er nødt til at forlade spillet?
  • Spiller du for at slippe for at tænke på dagligdagens problemer?
  • Vender du tilbage til spillestedet for at vinde det tabte tilbage?
  • Lyver du over for familie og omgangskreds for at skjule din deltagelse i spil?
  • Har du begået kriminalitet, eksempelvis checkrytteri, tyveri eller underslæb for at kunne spille?
  • Har du mistet eller bragt venskaber, job eller uddannelse i fare på grund af spil?
  • Har du overladt det til andre, familie eller institutioner, at redde dig ud af økonomiske problemer, som du udelukkende er havnet i på grund af spil?
  • Har du gentagne gange forsøgt at bringe din spillelidenskab under kontrol eller forsøgt helt at stoppe dit spil uden held?


Center for Ludomani stiller en anonym selvstest til rådighed, som kan tages her.

Behandling og rådgivning

Hvis man erkender, at man har et afhængighedsproblem, er der god hjælp at finde i flere uafhængige organisationer, både hvad angår rådgivning og konkret behandling.

Center for Ludomani i Odense og København samt Aarhus BehandlingsCenter tilbyder både rådgivning og behandlingskurser. Begge modtager statsstøtte, hvilket betyder, at både behandling og rådgivning er gratis. Og naturligvis anonymt.

Brug nedenstående links, hvis du ønsker mere information om ludomani og mulighederne for støtte, rådgivning og eventuelt behandling.

Desuden kan der henvises til den anonyme telefonrådgivning Ludomanilinjen på telefonnummer 27 22 20 50. Rådgivningen har åbent alle hverdage mellem 17 og 22 samt i weekenderne fra 15 til 22.

Feedback