Blog » Den skarpe fodboldanalyse

Den skarpe fodboldanalyse
Af Frank, Brasilien, Fre. 23. dec. 2011, 16:52
0
Du skal være logget ind for at stemme på en blog

Kommentarer (8) Til kommentarer

Det er ikke altid let at få skrevet en god analyse for der er meget at tage hensyn til, men jeg vil i denne blog gerne give et bud på, hvordan du kan få præsenteret og fremlagt din kamp på en god måde.

 

Det behøver ikke være så svært og hvis du nogenlunde følger samme fremgangsmåde hver gang, så vil du opleve, at analyserne faktisk næsten skriver sig selv ,-)

 

Lad os komme igang. Du falder over et fantastisk godt odds, din chancevurdering sidder lige i øjet, så nu mangler der jo bare at få skrevet den analyse, men hvordan får man lige skrevet den perfekte analyse?

 

Alle kampe er forskellige, men det behøver dine analyser ikke at være. Det gør det lettere for dig selv at have en fast skabelon, og det gør det også mere overskueligt for læserne at analyser er opdelt i afsnit med en fast rækkefølge.

 

1. INDLEDNING

Det vigtigste er indledningen, da mange brugere her vælger om de er med eller hopper af analysen. Inviter derfor brugeren pænt indenfor og benyt lige den første linje på at præsentere kampen, og skriv lidt om, hvad vi står overfor. Hvilke hold mødes, i hvilken turnering og hvad er deres situation.

 

Det er fristende at smide hovedargumenterne i top, men du bør lade læseren få foden indenfor inden argumenterne serveres. Du må meget gerne være lidt "journalistisk" i formuleringen og f.eks fange interessen således:

 

”De nedrykningstruede Brøndby-spillere tager i søndagens tidlige superligakamp imod rækkens førerhold FCK på et iskoldt Brøndby Stadion.”

 

Herefter skal du ikke skrive en lang roman om forholdene i de to klubber op til kampen. Du skal derimod fremhæve dine absolutte bedste argumenter for værdien i oddset. Har du f.eks udset dig et odds for Over 2,5 Scoringer, så vil det være et godt tidspunkt at skrive:

 

"Det ligner en målrig kamp, da Brøndby har defensive problemer og den nye træner Auri Skarbalius er presset til at satse offensivt foran et hjemmepublikum, der tørster efter succes mod ærkerivalerne. FCK har ikke længere en skræmmende stærk defensiv, men Roland Nilsson har stadig ligaens stærkeste offensiv, og de har i de seneste indbyrdes opgør nærmest holdt legestue med den usikre forsvarskæde på Vestegnen."

 

Du må meget gerne undgå at flette facts eller stats ind i indledningen, og kun i ganske udvalgte tilfælde fortælle, at Brøndby og FCK har indkasseret x-antal scoringer i sæsonen, og kun hvis det er usædvanlige stats.

 

Derimod må du meget gerne fortælle meget præcist om kampen. Er disse New Firm kampe normalt målrige eller er holdene formmæssigt inde i periode, hvor der er godt gang i netmaskerne eller trupnyt som f.eks at topscoreren er tilbage fra karantæne eller forsvaret mangler den skadede anfører, men undlad at venstrebacksreserven er ude med maveonde. Udelukkende trupnyt, der rykker i chancevurderingen ellers skal det ikke med i indledningen.

 

Du må endelig ikke oversælge dit budskab, men du behøver ikke være nuanceret. Du behøver således ikke her fremlægge alle argumenterne imod dit tip. Det kommer senere.

 

Indledningen rundes af med at præsentere oddset. Hvis en bookmaker ligger væsentligt højere end de øvrige skal det påpeges, og specielt i asian-odds er det en god idé lige at få forklaret, hvad tippet præcis går ud på og hvor det kan hentes henne.

 

En indledning skal være omkring de 15-20 linjer, og man skal virkelig passe på, at den ikke bliver for lang.

 

2. BESKRIVELSE AF HOLDENE

Der er flere måde at skrive en analyse på. Jeg foretrækker at opdele holdene i afsnit, men det er f.eks også muligt at blande holdene sammen i temaer.

 

Nu er FCK og Brøndby velkendte for de fleste brugere, og derfor er der mulighed for at gå mere i detaljer i beskrivelsen. Er der tale om mere eksotiske hold, så bør man lige skrive lidt om deres generelle styrker og status i ligaen. Om de normalt kæmper med om mesterskabet, er fanget i gruppen af midterhold eller evig nedrykningskandidat osv. Se på placeringen i de seneste 5 sæsoner, da resten er til historiebøgerne og ikke har indflydelse på nuværende trup.

 

Start med hjemmeholdet, men hold fokus på, at du skriver en analyse på "Over 2,5 Scoringer", så brugeren behøver ikke hører om Bjerregaard, fan-aktioner, Kasi-Jesper og lignende, men skriv hellere om den skuffende sæson således:

 

"Det har endnu engang ikke været kedeligt at følge Brøndby IF, der igen er midt i en turbulent sæson. Målmand Stephan Andersen og forsvarsprofilen Daniel Wass er flygtet fra klubben, der ikke har hentet erstatninger til defensiven. Det har svækket forsvarskæden, hvor den nye førstemålmand Michael Tørnes ikke har kunnet hive Brøndby væk fra en yderst skuffende 10. plads."

 

Det er ikke nødvendigt at skrive mere, men nu skal vi endelig til at have kød på argumenterne.

Vi skal have fremhævet, at hele 6 ud af 9 hjemmekampe på Brøndby stadion er endt målrige, og Brøndby har scoret 15 af deres 20 ligamål på hjemmebanen, mens de gæstende mandskaber også har været med i underholdningen med scoringer på samlebånd.

 

Det er samtidig vigtigt at få understreget, at Auri stadig savner en topangriber, da argumenterne imod tippet selvfølgelig også skal med i analysen. Så det er også fint at konkludere, at Brøndby har det svært på den sidste tredjedel af banen, og FCK indkasserer normalt ikke mange scoringer.

 

Der skal imidlertid meget gerne være en tydelig sammenhæng mellem indledningen og factsene i holdbeskrivelsen. Ved at fremhæve antallet af både Brøndby og modstandernes scoringer på Brøndby Stadion underbygges synspunkterne i indledningen om en målrig kamp med en usikker Brøndby defensiv.

 

Pas på med gentagelser. Der er allerede skrevet i indledningen, at det ligner en målrig kamp, derfor skal det synspunkt ikke også med i holdbeskrivelsen, hvor det jo også forklares, at 6 ud af 9 hjemmekampe er endt med "Over 2,5 Scoringer".

 

Det kunne være interessant at skrive om Brøndby´s chancer for at vinde kampen, men det er ikke altid videre relevant i en Over/Under analyse, hvor det er mere nærliggende at beskrive offensivens chancer for at udfordre modstanderen.

På samme måde er det oftest overflødig at fortælle om Over/Under stats, hvis tippet går på 1X2 odds.

 

Trænerskiftet i Brøndby skal selvfølgelig med, og her er det en god idé at undersøge, hvordan den nye træner Auri vil tackle besøget fra Løverne. Blæser han til angreb, udviser han stor respekt for FCK offensiven, er der taktiske ændringer osv.

 

I afsnittet om FCK er det ikke vigtigt at fremhæve forhold som straffefange-busturen, men derimod at få understreget, at angrebsduoen N´Doye og Santin er intakt og i målform trods stor udskiftning fra Ståles guldhold i sidste sæson. Derudover bør man beskrive FCK´ernes dominans i de seneste New Firm kampe, da det øger sandsynligheden for scoringer fra FCK.

 

I disse hold-afsnit er facts vigtige. Synspunkterne hører til i indledningen. Altså hvor mange kampe i træk har FCK nu været ubesejret mod Brøndby, hvor mange mål har FCK scoret og indkasseret i de seneste New Firm kampe, og hvad der Under/Over fordelingen.

 

Havde anbefalingen været en FCK sejr burde netop det gode tag på Brøndby være hovedargumentet, men i denne forbindelse er det bedre, at påpege, at FCK defensiven har svaghedspunkter under træner Roland Nilsson med skade til Zanka og uden profiler som Oscar Wendt, Kvist, Pospech og Mikael Antonsson. Igen er stats vigtige.

 

Det er specielt i dette afsnit, at man skal være yderst opmærksom på ikke at indlede en Harry Potter bog men holde fokus på at begrænse sig. Ofte vil man gerne vise, at man ved en masse om klubben, spillerne, trænere osv. og så ender vi pludselig med en større roman. Har det indflydelse på chancevurderingen skal det med, men vær præcis. Påpeg f.eks kun Brøndby´s interne uro, hvis du mener, det påvirker spillet på banen, men undlad en større udlægning af problemerne på direktionsgangen.

 

Jeg vil sige ca. 10-15 linjer om hvert hold skulle være dækkende.

 

3. SENESTE RESULTATER

Det tager 5 minutter og det giver en masse informationer til brugerne. Så skriv lige et afsnit, hvor du viser de 5 seneste opgør for de to hold. Det viser målhumøret og formen hos de to mandskaber, og det er en god service lige at få med.

 

Hvis de seneste resultater ikke taler til fordel for dit tip bør det forklares i holdafsnittet, hvorfor der trods en målfattig tendens anbefales odds for "Over 2,5 Scoringer". Det kan være, at de seneste under-kampe har fået bookmakerne til at sætte over-odds for højt, men generelt skulle de seneste resultater gerne underbygge argumenterne i indledningen.

 

4. TRUPNYT

Benyt et seperat afsnit til at nævne, hvilke spillere er skadede, i karantæne eller set bort fra af taktiske årsager. Har du ikke trupnyt, bør du stadig have dette afsnit med, hvor du forklarer, at analysen opdateres med trupnyt inden kampstart. Man kan nok godt lave en analyse uden trupnyt, men det er klart at foretrække.

 

I trupnyt må du også gerne skrive kort om betydningen af fraværet, men hold igen med synspunkter:

 

"Som erstatning for den skadede back Mikael Nilsson er Auri tvunget til at benytte den udskældte Anders Randrup."

 

Hvis det vurderes, at den ændring på backpladsen er yderst vigtig kan den flyttes til holdbeskrivelsen, og hvis det endda vurderes at blive afgørende for tippet, så skal det i indledningen.

 

5. FORVENTEDE STARTOPSTILLINGER

Analysen bør også indeholde de forventede startopstillinger, og igen bør man gøre opmærksom på, hvis man ikke har disse oplysninger. Så er det en god service at opdatere analysen med startopstillingerne, når de er klar.

 

6. PERSONLIG TBP FOR LIGAEN

De færreste skriver analyser kun om én liga, og det kan være relevant at slutte af med også oplyse ens egen tilbagebetalingsprocent for ligaen. Hvor mange analyser har man skrevet for Superligaen i dette tilfælde og hvad er tilbagebetalingsprocenten?

 

7. ODDS-CHECK

Gå lige tilbage til bookmakeren og se om der er ændring i det anbefalede odds. Der er ikke meget ved at udlægge odds, der ikke længere er tilgængelige.

 

8. REDIGERING

Færdig. Opret tip og videre til næste kamp med indbydende odds. Niks!

 

Læs analysen grundigt igennem igen, se kritisk på, om du er tilfreds med opsætningen, ret stavefejl, hiv fat i en kammerat til at se på den eller fang en venlig bruger i vores chat for at få hurtig feedback. Vær modtagelig overfor kritik og forslag til ændringer. Ignorer andres synspunkter, men lyt til begrundede argumenter.

Seneste blogs fra Frank, Brasilien
22/03-2016 23:35 Inside Studio: Mr. Profit
30/12-2014 19:53 Fodboldåret 2014
24/11-2014 12:21 "Kyllingen" Kenn Hansen
18/06-2014 13:46 VM2014 - set fra sofaen
23/04-2014 01:46 Miranda - det oversete forsvarsgeni
20/01-2014 18:21 Longreads om sport
07/12-2013 15:56 VM 2014 Odds-Forslag
27/11-2013 18:18 Inside Studio: Jens Bøye
11/10-2013 18:26 Er Bayern München et low-scoring hold?
20/09-2013 03:14 What the....

Brugerprofil

Frank, Brasilien Frank, Brasilien har deaktiveret visning af online/offline status

Bruger siden 29. maj 2007


Formen:

Hovedside/aktuelle tips
Blog


Denne bruger har været kåret som månedens blogger. Klik for at læse mere 

Detaljeret statistik

Seneste blogs

Betvalue & Brasilien
Betvalue & Brasilien
53
Aberdabei (08/12-2017)
Du er sportsinteresseret og tipper nu og da. Som regel hos Danske Spil. Men du kunne egentlig godt tænke dig at blive en rigtig sportsbetter. Og måske score kassen.   ...
08/12
Spørgebloggen
Spørgebloggen
6
Aberdabei (05/12-2017)
Jeg tror ikke på, at J.F. Kennedy blev skudt af CIA eller FBI.   Jeg tror ikke på illuminati.   Jeg tror ikke på, at US selv stod bag ang...
05/12
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
32
Aberdabei (25/11-2017)
Italien var regerende dobbelte verdensmestre. Men det forekom ligegyldigt, da mere end 4,5 millioner tyske tropper eksekverede historiens største invasion.   Man angreb ...
25/11
Projekt multi 'pengemaskine'
Projekt multi 'pengemaskine'
0
LodSe (21/09-2017)
Lad mig gøre det klart, det er hverken en challenge, leg eller nem måde at tjene penge - det bliver en livsstil. Udover jeg frit og kvit giver 200 kroner af mine egne ...
21/09
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
0
boghiu.andrei (23/06-2017)
Premier League er overstået og det er silly season i medier. I dag er det dog ikke de sædvanlige transferrygter der skal kigges på, men på om europæisk succes/hø...
23/06
Blogs, oversigt