Blog » Brøndby´s konkurs

Brøndby´s konkurs
Af Frank, Brasilien, Lør. 2. feb. 2013, 00:57
0
Du skal være logget ind for at stemme på en blog

Kommentarer (5) Til kommentarer

Der er i disse dage intense spekulationer om Brøndby´s økonomiske problemer, der kan ende med at klubben må dreje nøglen om og erklære konkurs.

 

Jeg har ikke adgang til forhandlingerne på direktionsgangene og heller ikke set regnskaberne igennem, så jeg kan ikke komme med et kvalificeret bud på, hvordan situationen er på Vestegnen. Der er rigeligt af andre, der stiller sig op og udtaler sig som eksperter; ofte uden at komme med andet end Fernando Olsen-agtige gæt eller Troels Troelsen formodninger.

Det er yderst svært at følge med i nyhedsstrømmen omkring Brøndby lejren, og det er endnu mere vanskeligt at vide, hvad man skal tro.

Her er dog hvordan jeg har set det sørgelige forløb i Brøndby.

----------------------------------------

DE ANDRE KLUBBER HAR BETALT FERIEPENGENE

Jeg håber personligt ikke, at Brøndby går konkurs, men jeg håber på, at de rykker ned. Det har de ærlig talt fortjent; mere end de øvrige nedrykningskandidater.

Jeg er ikke tilhænger af, at Spillerforeningen redder Brøndby, og Mads Øland har min fulde støtte til at jagte de millioner, som han i september fik rettens ord på, at hans medlemmer har til gode. Jeg håber på, at en fair aftale kan redde klubben, men Brøndby skal i denne forbindelse ikke have særbehandling eller en fordel frem for de øvrige Superligaklubber.

 

I Haderslev, Esbjerg og Silkeborg må man forvente, at de følger udviklingen ret tæt. Superliga foråret ligner en overlevelseskamp for SønderjyskE, Esbjerg og Silkeborg, der er fanget i et sandt nedrykningsdrama med Brøndby.

 

Esbjerg og SønderjyskE har igennem årene udbetalt feriepenge af deres sign-on fee og bonus. De skylder dermed ikke noget.

Silkeborg begyndte, sammen med en række andre klubber, allerede i sommeren 2011 at efterbetale deres manglende feriepenge, da de blev gjort opmærksom på kravet fra Spillerforeningen.

 

Det valgte Brøndby ikke at gøre. De ventede på dommen fra Fodboldens Voldgiftsret; hvorefter de indtil videre har ventet yderligere et halvt år med at finde en afdragsordning. Det er klart, at Brøndby skylder mere end de øvrige nedrykningskandidater, da de har lavet langt de største handler og lønaftaler, men derfor skal de jo følge de samme regler, som de øvrige Superliga klubber.

 

Brøndby har bevist undladt at følge reglerne om udbetalingen af feriepenge og pension, og fik dermed en sportslig fordel fremfor de øvrige klubber. Per Bjerregaard kunne tiltrække en lang række løntunge spillere. Nogle af disse aftaler er givetvis indgået med spillerens accept eller endda forespørgsel, men det er Brøndby´s ansvar at overenskomsten bliver fulgt.

 

Fremfor at følge den overenskomst, som Per Bjerregaard selv var med til at forhandle på plads med Divisionsforeningen, så valgte Brøndby at inkludere feriepengene i et højere sign-on fee, som ikke blev så højt beskattet, som feriepengene og pensionen ville blive.

 

Det er så ikke altid disse højtbetalte spillere har leveret på grønsværen, men derfor har Brøndby stadig haft en fordel ved at omgå reglerne.

Den fordel har Silkeborg, Esbjerg og SønderjyskE ikke haft, da de har fulgt overenskomsten.

 

Brøndby har meddelt, at de ikke kan betale spillernes feriepenge foreløbig, men ser frem mod en større aktieemission i foråret. De har derfor krævet henstand fra Spillerforeningen, der dog ikke har accepteret dette.

Mads Øland har foreslået en langsigtet afdragsordning, men samtidig krævet sikkerhed for det skyldte beløb, bla. fra ekstern investor.

Der er forhandlingerne indtil videre strandet.

 

NEDRYKNINGSDRAMAET

Lad os forestille os, at Mads Øland og Brøndby indgår en aftale og konkursen dermed bliver afværget.

Så skal Auri Skarbalius føre tropperne igennem de sidste 13 neglebidende Superligakampe.

Vi prøver derfor lige at skrue tiden frem til den 19. maj, hvor vi skal have afviklet sidste spilledag.

 

Der er lagt op til det store nedrykningsdrama i Superligaen. SønderjyskE kæmper bravt i Parken, men må indkassere et forventet nederlag til FCK. Imens er Brøndby havnet i Horsens, hvor Zimbabwa angriberen Quincy Antipas dybt inde i overtiden får prikket bolden over stregen og sikrer Brøndby overlevelse på bekostning af SønderjyskE.

 

Vil det være fair overfor SønderjyskE?

Det mener jeg bestemt ikke.

 

Fremfor at betale Spillerforeningen, valgte Brøndby at forstærke truppen ved i september at smide 5 millioner til Haderslev for at hente Antipas. Det svækkede klart SønderjyskE, der ikke kunne matche tilbuddet på deres topscorer.

Det har ikke været muligt at få bekræftet om Brøndby stadig skylder penge til SønderjyskE for Antipas handlen, men hvis det er tilfældet burde Haderslev klubben være den første til at stå klar med konkursbegæringen.

 

BRØNDBY ER SELV SKYLD I KONKURSEN

Det er en trist situation, og man kunne godt have sympati med Brøndby, hvis de har kæmpet og gjort alt for at komme ud af de økonomiske problemer. Men det har langt fra været tilfældet.

 

"Udgangspunktet er, at ingen er til salg i Brøndby"

- Ole Bjur, 11. dec

 

Hele forhandlingsforløbet internt i Brøndby har i det hele taget været endnu en skamplet i dansk fodboldhistorie.

Udover Antipas millionerne valgte Brøndby ledelsen også at takke nej til et tilbud på Simon Makienok fra franske Nantes på 7-10 millioner, og herefter søgte de yderligere forstærkninger ved at hente den bosniske midtbanespiller Zoran Milutinovic til prøvetræning.

 

Midt i alle disse aktiviteter vælger klubben at melde ud, at spillerne skal afgive 25% af deres løn til klubben i de første tre måneder af 2013 og derefter permanent at gå 10% ned i løn!

Hvis vi alene ser på anfører Clarence Goodson, så hiver han en månedsløn på 225.000 d.kr i land. Bevares, det er en pæn løn, men er det okay, at Brøndby forlanger, at Goodson i de første 3 måneder skulle give Brøndby 168.750kr, hvorefter han skulle af med 22.500 hver eneste måned i resten af kontraktperioden.

 Det mener den tidligere Brøndby spiller Thomas Rasmussen ikke:

 

"- Klubben gør klar til at give ansvaret til spillerne og de ansatte. Ved at de siger nej til de krav, er det lig med konkurs for Brøndby. Så har klubben en synder. Så kan den sige, at den havde en redningsplan, men at spillerne ikke ville redde klubben"

- Thomas Rasmussen, 8. januar.

 

Brøndby havde udregnet, at i de alene i år ville få omkring 7 millioner ind, som spillerne frivilligt skal lade overgå til klubben. Mens de altså ikke engang har stoppet deres indkøb eller forsøgt med spillersalg inden dette krav til spillerne.

 

Kravet blev modtaget af en chokeret spillertrup, og jeg kan f.eks godt forestille mig, at en Mathias Gehrt eller Brent McGrath heller så, at klubben forsatte med at betale fuld løn fremfor at købe Antipas og stoppe spillersalget af Makienok. Med klubbens udspil kunne de stadig se frem til begrænset spilletid, men nu med mindre i lønningsposen.

Sådan kan en professionel fodboldklub ikke behandle sine spillere.

 

Brøndby spillerne accepterede naturligvis ikke dette udspil, men kom med et nyt tilbud om at låne Brøndby 75% af deres januar-løn, men dette skulle tilbagebetales ved aktieemissionen i april og var betinget af, at man indgik en aftale med Spillerforeningen.

Altså gav spillerne ikke én eneste krone af deres løn til Brøndby!

 

Men den nye aftale blev mødt med store positive ord fra både Brøndby ledelsen og spillertruppen, der nu kunne indtage en helterolle, da de med deres lån hjalp klubben i en svær situation.

 

"- Vi ønsker at hjælpe, så meget vi kan, og det handler om, at Brøndby IF stadigvæk skal eksistere, og hvis vi kan hjælpe til dér, så vil vi gerne gøre det."

-Mikkel Thygesen, 12. januar.

 

Ja, altså medmindre Brøndby ret faktisk vil have, at spillerne skal afgive løn til klubben. Mikkel Thygesen og resten af Brøndby truppen sikrede, at de ikke kommer til at miste en eneste krone af deres månedsløn ved at opstille en række betingelser for deres januar-lån. Betingelser som Brøndby i sidste ende ikke kunne leve op til.

 

"- De seneste par dage har vist, at vi har en flok medarbejdere, der brænder for klubben, og som gerne træder til, når det strammer til. Det har været meget positivt at opleve medarbejdernes engagement, efter at de tirsdag fik den tunge besked, at der blandt andet via lønnen skulle findes en sum penge til vores kortsigtede likviditet."

-Jan Lockhart, 11. januar.

 

Sjovt som jeg ser forløbet som direkte omvendt. Ganske som forventet vil spillertruppen ikke give en del af deres løn til en inkompetent ledelse, der ikke har gjort deres del for at forhindre konkursen.

 

Brøndby fandt dog hurtig en ny syndebuk, da Benny Winther udtalte, at i tilfælde af konkurs ville det være Spillerforeningens skyld. Det er så himmelråbende tåbeligt at melde ud midt i forhandlinger, at jeg i det hele taget ikke vil bebrejde Mads Øland i at trække stikket og lukke forhandlingerne med en konkursbegæring.

 

Det er jo f.eks ikke Mads Ølands ansvar eller skyld, at Brøndby står uden hovedsponsor, med en række dyre spillerkontrakter, og samtidig skylder Nordea omkring 100 millioner kroner. Derfor kan Brøndby ikke stille sikkerhed i deres stadion til Spillerforeningen. Det må Benny Winther og Brøndby ledelsen tage ansvaret for og behandle deres forhandlingspartere med respekt.

 

Mads Øland er naturligt nok ikke populær hos Brøndby fans, og der er historier om, at han er blevet truet på livet. Men mon ikke de fleste Brøndby fans anerkender, at Spillerforeningens krav spiller en mindre rolle i at vælte korthuset på Vestegnen.

 

KONKURSEN TRUER

Der opstod panik omkring januarlønnen til spillerne, der i første omgang fik besked på, at de som aftalt ville få det fulde beløb, da der endnu ikke var indgået en aftale med Spillerforeningen. Men der er dog ikke blevet udbetalt løn til spillerne, og det kan i sidste ende betyde, at Brøndby må indsende en konkursbegæring.

 

En samlet spillertruppen har angiveligt meddelt en frist til på mandag (den 4. feb), ellers vil de sende en skriftlig erklæring om at få udbetalt deres løn.

Det vil betyde, at Brøndby har tre dage til at udbetale den fulde januar-løn til samtlige ansatte ellers er klubben konkurs og spillerne fritstillede. Og det sætter lidt ekstra fokus på Mikkel Thygesen´s udtalelser om Brøndby-overlevelse frem for penge.

Men det er sådan set forståeligt nok, at spillertruppen kræver at få deres løn. Feriepenge-sagen har været kendt i flere år, og specielt siden dommen tilbage i september burde Brøndby have reageret og forhandlet en aftale på plads.

 

Brøndby kan håbe på et mirakel, der vil sikre klubbens overlevelse, indtil den planlagte aktieemission i april. Men de har faktisk ikke fortjent det.

 

Seneste blogs fra Frank, Brasilien
22/03-2016 23:35 Inside Studio: Mr. Profit
30/12-2014 19:53 Fodboldåret 2014
24/11-2014 12:21 "Kyllingen" Kenn Hansen
18/06-2014 13:46 VM2014 - set fra sofaen
23/04-2014 01:46 Miranda - det oversete forsvarsgeni
20/01-2014 18:21 Longreads om sport
07/12-2013 15:56 VM 2014 Odds-Forslag
27/11-2013 18:18 Inside Studio: Jens Bøye
11/10-2013 18:26 Er Bayern München et low-scoring hold?
20/09-2013 03:14 What the....

Brugerprofil

Frank, Brasilien Frank, Brasilien har deaktiveret visning af online/offline status

Bruger siden 29. maj 2007


Formen:

Hovedside/aktuelle tips
Blog


Denne bruger har været kåret som månedens blogger. Klik for at læse mere 

Detaljeret statistik

Seneste blogs

Betvalue & Brasilien
Betvalue & Brasilien
53
Aberdabei (08/12-2017)
Du er sportsinteresseret og tipper nu og da. Som regel hos Danske Spil. Men du kunne egentlig godt tænke dig at blive en rigtig sportsbetter. Og måske score kassen.   ...
08/12
Spørgebloggen
Spørgebloggen
6
Aberdabei (05/12-2017)
Jeg tror ikke på, at J.F. Kennedy blev skudt af CIA eller FBI.   Jeg tror ikke på illuminati.   Jeg tror ikke på, at US selv stod bag ang...
05/12
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
Jagten på den russiske folkesjæl - 1
32
Aberdabei (25/11-2017)
Italien var regerende dobbelte verdensmestre. Men det forekom ligegyldigt, da mere end 4,5 millioner tyske tropper eksekverede historiens største invasion.   Man angreb ...
25/11
Projekt multi 'pengemaskine'
Projekt multi 'pengemaskine'
0
LodSe (21/09-2017)
Lad mig gøre det klart, det er hverken en challenge, leg eller nem måde at tjene penge - det bliver en livsstil. Udover jeg frit og kvit giver 200 kroner af mine egne ...
21/09
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
Europæisk succes - hjemlig fiasko?
0
boghiu.andrei (23/06-2017)
Premier League er overstået og det er silly season i medier. I dag er det dog ikke de sædvanlige transferrygter der skal kigges på, men på om europæisk succes/hø...
23/06
Blogs, oversigt