Tour de France 2017 - Ungdomstrøjen

Kommentarer (0) Til kommentarer

Ungdomstrøjen ligner et parløb mellem to ryttere i årets udgave af Tour de France. Der er en række spændende unge ryttere, men to har mere eller mindre etableret sig blandt de bedste, mens de øvrige i konkurrencen fortsat mangler det endelige gennembrud.

 

Favoritterne

Sydafrikanske Louis Meintjes ligner favoritten til ungdomstrøjen, men han bliver presset af en stærk Simon Yates, der på forhånd ikke er langt efter sydafrikaneren.

 

Louis Meintjes, UAE Team Emirates

Vinderchance: 47%

 

Den umiddelbare favorit må være sidste års nummer otte i Tour de France, Louis Meintjes. Sydafrikaneren har i mange år været ét af Afrikas største talenter, men det er først i de senere år, at han for alvor har fundet melodien.

 

Faktisk er han gerne anonym det meste af året, men i år har han allerede hentet en sjetteplads i Baskerlandet Rundt og senest en ottendeplads i Criterium du Dauphine. Formen skal nok være der.

 

Han kører på et hold, hvor han er den klare kaptajn, når det går opad. Holdet råder ikke over mange klatrere, og har i det hele taget et lidt spøjst hold (med Ulissi, Swift og Meintjes som kaptajnerne). I form af Atapuma har han dog muligvis en stærk hjælper, såfremt colombianeren har fundet den form, han havde i sidste års Vuelta.

 

Ruten passer fint til Meintjes, og med en fornuftig form bør en top10-placering være inden for rækkevidde, men umiddelbart ligner han en rytter fra tredje lag.

 

Simon Yates, Orica-Scott

Vinderchance: 40%

 

Havde Simon Yates set bedre ud i Criterium du Dauphine, havde jeg nok haft ham som forholdsvis fornuftig favorit i den her konkurrence. Han har et højere topniveau end Meintjes, som jeg ser det.

 

Og så alligevel: som klassementsrytter har jeg mere fidus til tvillingebroren Adam Yates, der kun snævert slog Meintjes for et år siden. I perioder kan Simon være flyvende. I Romandiet Rundt blev han to’er efter Richie Porte, mens han sidste år blev nummer seks i Vuelta a España.

 

Han deler dog kaptajnrollen med Esteban Chaves, og har colombianeren ramt formen, er det ham, de bør køre for i min optik. Han er klart deres bedste kort, men der er dog klare spørgsmålstegn ved hans form.

 

Som jeg skriver i optaktsartiklen om den gule trøje, så ser jeg Simon Yates som en fantastisk etapejæger. I bund og grund bliver han lidt hæmmet af at køre efter klassement, synes jeg. Han kan gøre det fornuftigt som klassementsrytter, men jeg ser ham ikke vinde en grand tour, og selv podiet kan blive svært. Måske vælger han at køre efter etaper i årets løb, særligt efter hans lidt svage Criterium du Dauphine.

 

De øvrige kandidater

Feltet efter de to bedste er ikke etablerede ryttere, og derfor er det svært at se andre vinde. De har en chance. Den er bare lille.

 

Én af dem, der kan blive årets overraskelse i løbet, er Emanuel Buchmann (Bora-hansgrohe). Han vandt ungdomskonkurrencen i Criterium du Dauphine for snuden af Louis Meintjes, da han endte på en syvendeplads. Her i Tour de France er han dog lidt begrænset af at køre på hold med Majka, der har klassementsambitioner. Sidste år blev han nummer 21 i løbet og endte tre kvarter efter Adam Yates i ungdomskonkurrencen. Han er dygtig, men stadig lige et niveau efter de to foran.

 

Så er der franske Pierre Latour (Ag2r), der er et kæmpe talent. Han har alle muligheder for at blive Frankrigs næste klassementsrytter, men i år må han nok nøjes med at være Bardets hjælper. I sidste sæson vandt han dog en etape i Vueltaen og blev nummer ti i Lombardiet Rundt, og så er han fortsat blot 23 år gammel. Havde han fået frihed på et andet hold, så ville jeg ikke have udelukket en top10-placering, hvis alt spillede for ham (og han vel og mærke fik sit gennembrud i løbet). Som hjælper for en Tour-udfordrer bliver det for svært.

 

Herefter forsvinder kandidaterne lidt. Bookmakerne peger på Merhawi Kudus (Dimension Data). På dagen er Kudus en glimrende klatrer, men han har slet ikke stabiliteten til endnu at kunne køre trøjen hjem. Med Yates og Meintjes kræver det næsten en top10-placering, og selvom jeg ser et lys i Kudus, så er det ikke så skarpt, at jeg anser top10 som realistisk.

 

Wanty stiller med Guillaume Martin, og han er en spændende rytter. Sidste år blev han nummer to i Østrig Rundt bag Jan Hirt, og han har i det hele taget ofte vist glimt af sit talent. Han er dygtig, og har blandt andet vundet en etape i Tour de l’Avenir: Han er bare slet ikke stabil nok til at kunne hente trøjen med hjem.

 

Tre af de mere kendte ryttere er Tiesj Benoot (Lotto-Soudal), Lilian Calmejane (Direct Energie) og Damien Howson (Orica-Scott). Hvis man skal starte med Benoot, så kan man hurtigt nævne, at han ikke er bjergrytter. Han er en dygtig allrounder, der primært gør sig på brostenene, men som i Criterium du Dauphine imponerede stort i bjergene. Jeg har dog svært ved at se ham gentage det nummer over tre uger.

 

Damien Howson har forsøgt at udfordre sig selv lidt som bjergrytter, men han er immervæk lidt nede i hierarkiet hos Orica-Scott, så det er svært at se hvordan han skulle løbe af med trøjen.

 

Så er der Lilian Calmejane, der er meget hypet efter et flot forår. Han har hentet mange resultater, men bemærk at resultaterne ofte er kommet på kuperede ruter. Han mangler endnu at bevise sig for alvor i bjergene flere dage i træk. Han er udtaget til Tour de France med formålet om at lære.

 

Jeg vil blive svært overrasket, hvis andre end de ovenstående løber af med ungdomstrøjen. Der er mange spændende, unge talenter på cykelscenen, som fx David Gaudu, Marc Soler og mange flere. De er bare ikke med i årets Tour de France.


Læs kommentarer (0)