Vinderen af sidste års udgave af Tourspillet på holdet.dk, Tom Petri, er klar til at forsvare sin titel, og i denne artikel deler han sine erfaringer og kommer med gode råd til dig, der vil forsøge at blande dig i toppen af Tourspillet 2019.

Hvis du vil lægge billet ind på en af de helt sjove præmieplaceringer i Tourspillet 2019, skal du være klar til at investere rigelige mængder tid på at få sat det optimale hold fra runde til runde. Det er en af de erfaringer, som sidste års vinder, Tom Petri, gjorde sig på sin vej mod triumfen.

Som med de fleste andre ting i livet - herunder især betting - er det alfa og omega at samle så meget information som muligt, hvis man vil forøge sine chancer for at træffe de rigtige beslutninger. Det kan lyde simpelt, men det kræver en del arbejde - også i Tourspillet. 

For at have fingeren på pulsen holdt Tom Petri sig hele tiden opdateret på alle relevante nyheder sidste år, ligesom han læste debatter på diverse internetfora, læste eksperters analyser og krydstjekkede sin egen viden med bookmakernes odds. Derudover brugte han op mod en time hver dag inden hver etape på at læse op, så han ikke missede, hvis en rytter ikke stillede til start.

Og den store arbejdsindsats gav pote, da Team Sunwebs Michael Matthews måtte stå af pga. sygdom kort inden 5. etape i 2018. Den oplysning var der mange, der ikke fangede, inden etapen startede, men Tom Petri havde læst det på et cykelforum og skiftet etapefavoritten ud, og det gav ham et boost mod nogen af konkurrenterne.

Magnus Cort-triumf sikrede sejren

Og udskiftningen af Michael Matthews var ikke enestående eksempel på, at Tom Petri fik fuld valuta ud af at holde sig opdateret på alt, hvad der rørte sig omkring løbet. Han har blandt andet et konkret eksempel på, at et interview med en dansk rytter var helt afgørende for den samlede sejr i Tourspillet.

"Groft sagt kan man sige, at det interview, der var med Michael Valgreen (dengang Astana), inden Magnus Cort (Astana) vandt 15. etape, vandt Tourspillet for mig. Valgreen sagde inden etapen, at det var planen, at han og Cort skulle afsted. Og det var der flere end mig, der havde set, for alle købte Valgreen. Jeg købte så også Magnus Cort. Men det var ikke kun baseret på interviewet. Begge havde set rigtig, rigtig stærke ud. Og da de så samtidig sagde, at de gerne ville afsted, og terrænet passede dem... alt den info var guld værd," siger Tom Petri til BetXpert og tilføjer om en af løbets helt store profiler:

"Jeg købte ikke Peter Sagan (Bora–Hansgrohe) den dag, selvom han egentlig var en af bookmakernes bedste bud på en vinder af etapen. Jeg var ret sikker på, at han ikke ville vinde den, selvom han var med i udbruddet i begyndelsen. Der var jo ikke nogen, der ville have ham med hjem, det kunne man sige sig selv. Der var dog flere, der havde ham på deres hold i Tourspillet. Det konservative valg var helt sikkert at have ham. Men ham havde jeg ikke. Jeg havde Jon Izagirre i stedet, og han blev toer. Og Valgreen, der blev nummer fire."

Er ikke bange for at skifte ud

At droppe Peter Sagan for to danskere og en basker katapulterede Tom Petri helt op blandt de forreste i feltet i Tourspillet. Og selvom det generelt er et mantra i online managerspil, at man skal passe på med at bruge for mange penge på udskiftninger og transfergebyrer, så er det ikke sådan, at sidste års vinder er bange for at skifte ud.

"Jeg skifter ikke bare ud for at skifte ud. Men jeg tror på at optimere holdet, og så må det godt koste lidt. Transfergebyret er jo det samme for mig, som det er for alle de andre. Jeg synes, at en offensiv strategi giver lidt flere muligheder. Hvis du handler meget, rammer du typisk flere etapevindere," siger han og tilføjer, at det også i høj grad afhænger af, hvordan løbet udfolder sig, og at det somme tider lige så vel kan være den rigtige beslutning at spille konservativt.  

Tom Petri har allerede noteret sig, hvilke etaper det er værd at holde øje med i dette års løb, men ellers kigger han ikke nødvendigvis så mange etaper frem ad gangen. Det hænger også sammen med den måde, løbet i dag er skruet sammen, hvor etaperne skifter meget i modsætning til tidligere, hvor der eksempelvis kunne være mange sprinteretaper i træk. Men Tom Petri har da gjort sig tanker om, hvordan han vil lægge ud.

"Der er holdtidskørsel på anden etape, og kan jeg finde nogle sprintere, som jeg kan beholde til dagen efter, er det måske ikke så tosset. Men ellers giver det meget sig selv, når man kan se, hvem holdene stiller med. Elia Viviani (Deceuninck–Quick-Step), Peter Sagan og måske Dylan Groenewegen (Team Jumbo–Visma). Der bliver dog næppe råd til dem alle sammen," siger han.

Holder øje med de danske ryttere

Tom Petri har forberedt sig endnu mere i år end sidste år ved blandt andet at se en del mere cykelløb, end han plejer. Han har efter eget udsagn måske endda set lidt for meget cykelløb i foråret, hvor der har været masser af løb på de europæiske landeveje. Han synes dog, at der er flere etaper i årets Tour de France, der er vanskelige at spå om.

"Udbrudsetaperne er altid svære. Nogen gange kan det blive sprinteretaper, eller det kan blive klassementsetaper. Det kan også blive en rendyrket udbrudsetape. Femte etape (Saint-Dié-des-Vosges – Colmar) er måske et tidligt eksempel på en etape, der kan være svær at bedømme. Den har flere stigninger, og så slutter den fladt. Det bliver næppe en klassementsetape. Kan vi ende med at se et par af de mest hårdføre sprintere komme med hjem? Det vil jeg ikke udelukke," siger han og gætter på, at etapen slutter med et trøjeskift. 

Jakob Fuglsang (Astana) er en af klassementets helt store favoritter, og derfor holder Tom Petri selvsagt et vågent øje med ham, som løbet skrider frem og tilpasser sig hans styrker. Men han er ikke den eneste dansker, som er værd at holde øje med.

"Både Magnus Cort, Kasper Asgreen (Deceuninck–Quick-Step) og Søren Kragh Andersen (Team Sunweb) er i bund og grund rigtig gode bud på etapevindere, men Cort og Asgreen kører nok ikke væk lige med det samme. Slet ikke Cort. Han skal arbejde for Fuglsang. Asgreen får måske lidt større frihed senere i løbet. Men jeg kan jo ikke gætte holdenes taktik. Søren Kragh har nok fået lidt større frihed efter Tom Dumoulins (Team Sunweb) afbud. Men nu må vi jo se, om de overhovedet kommer med," siger han.

En afgørende ændring til sidst

En fortærsket kliché siger, at det er nemt at nå toppen, men svært at forblive på toppen. Spørger man Tom Petri, gør det omvendte sig gældende i Tourspillet, hvor den helt store udfordring er at nå op, hvor det er rigtig sjovt. Det lykkedes altså med Magnus Corts sejr på 15. etape, og det gav plads til at spille lidt konservativt, da det generelt er det, de forreste i konkurrencen gør.

"Når først du kommer derop, kan du nogenlunde gætte dig frem til, hvad de andre gør. De chancer, man så tager, er ikke ret store. Inden tredjesidste og næstsidste etape lå jeg nummer to og havde fuldstændig samme hold som ham, der lå på førstepladsen. I den sidste etape adskildte vi os kun ved, at han havde Sagan, og jeg havde Richeze," forklarer han og tilføjer om den sidste etape, der endte med at blive ekstraordinært nervepirrende for ham: 

"Sagan var småskadet og var meget dyrere. Så alene forskellen i rente var nok til, at jeg havde indhentet ham. Og så sluttede Richeze som nummer seks foran Sagan, der blev nummer otte. Jeg havde gættet næsten hele hans hold. Så mens alle andre kiggede på, hvem der vandt etapen, sad jeg og holdt øje med Sagan og Richeze. Havde det været mig, der lå nummer et inden sidste etape, havde jeg måske haft gjort som ham og valgt Sagan."

Tre gode råd fra mesteren

Førstepræmien til vinderen af Tourspillet i år er en cykel og en kontant præmie. Tom Petri vandt det samme for sin sejr sidste år, og har man lyst til blande sig i kampen om præmien, der har en samlet værdi af knap 49.000 kroner, kommer her tre råd fra sidste års vinder:

1. "Du skal ikke forvente, at du vinder, hvis ikke du gider bruge tiden på det. Eksemplet med Michael Matthews er ret godt. Hvis du ikke er parat til at side en halv til en hel time op til etapestarten og følge med i nyheder og udvikling, så er du lidt selv ude om det, hvis du bliver ramt af sådan noget. Nyheden kom ud omkring en time før etapestarten. Og det var ikke ved en tilfældighed, at jeg opdagede det. Det var, fordi jeg sad og fulgte med og læste på diverse fora online." 

2. "Vær opmærksom på eksperter, fora og trends. Saml så meget information som muligt. Og så holder jeg altid øje med bookmakerne. Hvis deres vurdering adskiller sig meget fra min egen, må jeg jo tænke mig om en ekstra gang og se, om jeg kan have overset noget."

3. "Hold øje med Wout van Aert (Team Jumbo–Visma). Ham har jeg ret god fidus til i år, efter han vandt enkeltstarten i Critérium du Dauphiné. Han vandt den jo ikke bare. Han tog den fuldstændig suverænt. Han har vundet spurter. Han er god i afslutninger. Der er så mange etapetyper, han er god på, at jeg næsten vil garantere, at han vinder mindst én etape i løbet af Touren, på trods af at han er på hold med feltets bedste sprinter i Groenewegen. Ham har jeg rigtig god fidus til. Og Wout Poels (Team Ineos). Han så rigtig god ud i Critérium du Dauphiné. Og så er der Peter Sagan, som man selvfølgelig altid skal holde øje med. Geraint Thomas (Team Ineos) er et stort spørgsmålstegn for mig. Han har ikke ret mange løbskilometer i benene i år. Min store favorit lige nu i klassementet er dog Egan Bernal (Team Ineos).