Tour de France 2019 er én af de mest spændende udgaver de seneste 20 år. Her før sidste hviledag er det noget nær umuligt at pege på en vinder. Følg med i Jesper Carstens' hviledagsanalyse, før de sidste og afgørende Tour de France-etaper.

Tour de France er tættere end nogensinde før, og fans står i kø for at hype løbet som det bedste siden 2011 eller endda klassikerudgaven i 2003. 

Helt forståeligt: årets løb har været fremragende og spændende, og med 16. etape fik vi langt om længe favoritter, der tør åbne løbet udefra. Tendensen i de senere år har været, at ingen har turde at åbne udefra, fordi Team Sky har straffet sådanne tåbeligheder med en lussing af et tidstab efterfølgende.

Men Team Ineos er ikke så stærke, som Team Sky var, og mulighederne er der. Det udnyttede Thibaut Pinot på 15. og 16. etape, og endnu flere vil forsøge at udnytte det i de kommende etaper. Hermed følger Jesper Carstens' hviledagsanalyse frem mod de afgørende etaper. 

Status før de afgørende etaper

Reelt set er der kun seks ryttere tilbage i kampen om sejren. Jeg har tilladt mig at inddrage en syvende rytter, for mens han tidsmæssigt er langt efter, er Mikel Landa én af de bedste i bjergene og har en lille sandsynlighed for at lave ballade.

# Rytter Hold Tid Odds Bookmaker
1 Julian Alaphilippe Deceuninck-Quick Step 5,50
2 Geraint Thomas Ineos 1:35 5,00
3 Steven Kruijswijk Jumbo-Visma 1:47 10,00
4 Thibaut Pinot Groupama-FDJ 1:50 2,20
5 Egan Bernal Ineos 2:02 7,00
6 Emmanuel Buchmann Bora-hansgrohe 2:14 17,00
7 Mikel Landa Movistar 4:54 61,00

Odds opdateret 21. juli, 20:30

Det er som sagt en meget lille sandsynlighed - vi snakker under 2 % - men Landismo never dies, og baskeren går efter podiet i Alperne. 

Her skal Tour de France 2019 afgøres

Der er seks etaper tilbage i årets Tour de France. På papiret skal to af dem afgøres i en massespurt, én er oplagt til et uskyldigt udbrud, mens de tre resterende etaper kan blive drabelige klassementskampe i bjergene. Der er således ikke flere enkeltstartsetaper tilbage i årets løb.

Lad os tage et kig på de sidste etaper - (læs mere om tour de France etaper i optakten):

  • 16. etape: Massespurt i Nimes 
  • 17. etape: Klassisk etape til Gap, der ender med en nedkørsel. Anden stigning end normalt, men ikke noget for klassementsfolk.
  • 18. etape: Svær etape til Valloire. Etapens sidste stigning er Col du Galibier. Fra den følger en 19 kilometer lang enkeltstart, hvor noget kan neutraliseres igen.
  • 19. etape: Kort, eksplosiv bjergetape til Tignes. Ret svær. 
  • 20. etape: Kort, eksplosiv bjergetape, der slutter af med 33,4 kilometer lange Val Thorens.
  • 21. etape: Klassisk sprinteretape på Champs Elysees. 

Værd at bemærke er, at 18., 19. og 20. etape alle tager rytterne op i over 2.000 meters højde. Det er frygteligt. Det er tre dage i streg, hvor rytterne skal gispe efter vejret og forsøge at få kontrol over vejrtrækningen, da luften er noget tyndere heroppe. Tre dage i streg. Det kan kræve nogle ofre.

Nok status - lad os kigge nærmere på analysen.

Analyse: Pinot er den skrøbelige favorit

Det har været et fremragende løb. Egan Bernal startede som bookmakernes favorit, før løbet gik i gang. På sjette etape viste Geraint Thomas, at han var stærk, da han tog sekunder på konkurrenterne, og straks var han løbets kæmpefavorit. 

Siden viste Julian Alaphilippe sig at være stærkere end antaget, og da han smadrede konkurrenterne på enkeltstarten, var enkelte bookmakere tæt på at give ham 50 % på at vinde løbet. 

Men så kom bjergene, hvor Thibaut Pinot to dage i streg gav konkurrenterne baghjul, og dermed går Pinot ind til hviledagen som favoritten til at vinde Tour de France. 

Jeg er fuldstændig med på alle odds movements. Jeg rynker ikke på næsen af nogen af dem - det har været lige efter bogen. Men det vidner også bare om, hvordan løbet har været i år. Fuldstændig uforudsigeligt, tæt og spændende. 

Jeg er enig: Thibaut Pinot er favoritten med alle de forudsætninger, vi har lige nu. Han har set godt kørende ud. Hans hold har leveret vanvittigt godt. Han tør angribe. Han bliver båret af hele Frankrig. 

Men der er umiddelbart tre ting, Pinot-støttere skal være opmærksom på. Den første er naturligvis, at det ikke er unormalt, at en rytter er flyvende i et par dage, for siden at blive mere menneskelig efterfølgende. Miguel Angel Lopez er en mester i at se vanvittig ud i et par dage i løbet af en Grand Tour. Pinot har ikke tidligere vist sådanne tendenser, faktisk plejer han at være ret stabil, når han rammer sit bedste niveau.

Dernæst er der varmen. Der har været talt meget om, at Thibaut Pinot ikke er vild med varmen, og der ventes ekstremt varme temperaturer i Frankrig tirsdag, onsdag og torsdag. Det er en faktor. Helt afgjort. 

Den største fælde - som jeg ser det - er presset. Thibaut Pinot har aldrig lagt skjul på, at han ikke bryder sig om at være hele Frankrigs darling. Det har passet ham perfekt, at han har måtte køre Giro d'Italia (fordi han elsker at køre i Italien), mens Bardet, Barguil og Alaphilippe har leveret stort i Tour de France de senere år. Nu har han kørt sig i stilling til at være Tour de France-favorit, og han kommer til at mærke presset i løbet af hviledagen, hvor samtlige franske journalister vil forsøge at hive i ham. Han er dog samtidig blevet 29 år, så det er langt fra sikkert, at presset tynger ham på samme måde.

For mig gav 16. etape en del svar. Ét af dem handlede om Julian Alaphilippe, som de fleste på forhånd konsekvent har skreget "han eksploderer" i de seneste par dage. Jeg var ikke selv så overbevist i starten, men hans kørsel på 16. etape får mig i al fald til at tro, at han nok skal forsvinde ud af den gule førertrøje. 

Alaphilippe gravede nemlig dybt, men valgte alligevel at køre en tand for aggressivt. En mere erfaren klassementsrytter havde for eksempel gamblet lidt og sat sig bag Geraint Thomas og Wout Poels efter at han var faldet fra Pinot-gruppen, men Alaphilippe satte sig med det samme om foran, og det endte med at koste kritiske sekunder til sidst. 

Samtidig forsvandt Enric Mas helt ud af etapen allerede meget tidligt, og medmindre Mas finder talentet frem, så bliver det nogle meget lange dage i Alperne for Alaphilippe, der hele tre gange skal op i højderne. Hvis man er lige så presset alle tre gange, så kommer man til at smide meget tid. 

Alaphilippe vinder næppe Touren - men hvad med oddset?

Man kan - lidt spekulativt - overveje, hvad der vil ske med Alaphilippes odds. 17. etape ender i en spurt, mens 18. etape går til Gap, hvor han måske kan lave lidt ballade på nedkørslen. Ligeledes er der Galibier-etapen, hvor han igen vil være en af de bedste på nedkørslen. Hvis han nu vinder tid her, kunne oddset måske få et nøk nedad? 

Ah, det er nok for spekulativt. Man kan vende den om og sige, at hvis han ikke vinder tid på de to etaper, eller hvis han bliver sat på Galibier, men kæmper sig tilbage, vil oddset stige yderligere på ham. Lad være med at røre oddset, det indeholder efter min bedste overbevisning overhovedet ikke værdi. 

Geraint Thomas viste tænder på de sidste meter af 16. etape. Er han tilbage? Er han ikke? Selv sagde han ret hurtigt, at han var låst bag Egan Bernal for at antyde, at han egentligt var stærkere, end resultatlisten afslørede, men faktum er, at han ikke turde rykke med, da Thibaut Pinot stak afsted. 

Et andet indspark: Geraint Thomas vinder næppe årets Tour de France ved blot at køre defensivt og accelerere til sidst. Han skal sandsynligvis ud i offensiven, medmindre han da bare kan køre sig i gult ved at være mere stabil end konkurrenterne. Jeg tror, han kan blive stærkere, i takt med at etaperne bliver kørt, men hidtil har han ikke lignet en rytter, der har samme form som for et år siden. 

Jumbo-Visma har et fedt hold, og Steven Kruijswijk er en solid rytter. Han kommer til at trives bedre på Galibier og Val Thorens end 16. etapes korte stigninger, men jeg har stadig svært ved at se, hvordan han skal gå hele vejen. Jeg holder meget af Steven Kruijswijk, og jeg under ham den bedst mulige placering, men en sejr? Jeg tror ikke på det.

Det gør jeg forøvrigt heller ikke for Emmanuel Buchmann. Tyskeren har i mange år haft et fint potentiale, og han har kørt flot i år, men det er alligevel en overraskelse, at han er så stærk, som det er tilfældet. Han har hidtil været én af de stærkeste i løbet, og det vil være imponerende, hvis den udvikling fortsætter i Alperne. Jeg tror dog heller ikke, at den slutter, bare fordi han er "ung". Han var flot med i Vueltaen sidste år, men blev svagere og svagere, som løbet udviklede sig. Han er ret svær at placere.

Og så er der Egan Bernal. Han har ikke kørt lige så godt, som mange har ventet, men som jeg skrev i min optakt, var det ikke, fordi han imponerede meget i Schweiz Rundt. Han skulle jo som bekendt have kørt Giro d'Italia, og det betyder alt andet lige, at han formmæssigt var i gang med at peake i maj - og så kan det godt være svært at gøre det igen i juli.

Min forventning har dog været, at han på nuværende tidspunkt havde set lidt skarpere ud og så kunne bygge videre på det i løbet af den kommende uge. Men havde det været tilfældet, havde vi ikke kunne få det her odds på ham. For jep - jeg peger på Egan Bernal under de nuværende forudsætninger.

Det gør jeg, fordi de kommende etaper passer ham. Bernal er ganske glimrende i højderne, og han virker til at blive bedre og bedre, i takt med at løbet udvikler sig. Han kører på hold med Geraint Thomas, der er mere afslutningsstærk, hvorfor Bernal kan blive den rytter, der går i offensiven og vinder tid. Og ja, de skal lige finde ud af, hvordan de besejrer Pinot, men som jeg nævner tidligere, kan varmen og presset blive et problem for franskmanden. 

Egan Bernal vinder Tour de France til odds 7,00 hos Bwin

Egan Bernal virker til at blive bedre og bedre, i takt med at Touren udvikler sig. De mange højdemeter i Alperne er guf for colombianeren, og sammenholdt med at Thibaut Pinot tidligere har lidt i varme og under den franske befolknings massive forventninger, kan det godt åbne for muligheden for, at Bernal vinder løbet.

Konklusion: Han vinder Tour de France 2019

Jeg lover jo i overskriften, at jeg ved, hvordan Tour de France 2019 ender.

Det er en løgn. Der er ingen eksperter, der har den fjerneste idé, og folk, der påstår andet, er fulde af løgn. Det her Tour de France har været enestående i sin uforudsigelighed, og der er ingen, der har den fjerneste idé om, hvem der vinder løbet. Men alle har - akkurat som jeg - en gisning eller en formodning. 

Jeg tror, Thibaut Pinot vinder løbet. Jeg håber, Thibaut Pinot vinder løbet (når nu Mikel Landa ikke gør). Jeg tror, Julian Alaphilippe knækker i Alperne. Jeg vurderer, at værdien er på Egan Bernal. Ikke fordi jeg pegede på ham forud for løbet - det gjorde jeg - men fordi hans odds i min optik er mest interessant sammenholdt med de ydre omstændigheder. 

Jeg skal beklage løgnen, men jeg håber, jeg kan gøre det godt igen. Jeg havde egentligt svoret, at jeg ikke ville ud i en chancevurdering på nuværende tidspunkt, men jeg kaster mig alligevel ud i disciplinen - og er ganske klar over, at jeg smider numsen i klaskehøjde. Den bliver lidt grov, men her er min cirka vurdering: 

  • Thibaut Pinot: 40 %
  • Egan Bernal: 17 %
  • Geraint Thomas: 15 %
  • Julian Alaphilippe: 11 %
  • Steven Kruijswijk: 9 %
  • Emanuel Buchman: 5 %
  • Andre: 3 %

Jeg ved godt, at der vil være mange, der er uenige. Som jeg skrev tidligere: Alle har deres egen vurdering af årets løb. Men her er mit indspark: Hvad tænker du?