Gruppespillet er overstået, og vi har fundet holdene, der går videre til 1/8-finalerne. Det var ikke champagnebold, men med sikkert forsvarsspil kom Danmark videre - hvordan går det mod Kroatien? Fodboldekspert Frank Pilantra analyserer VM-tendenser og kigger på mulige spilforslag til ottendedelsfinalerne.

Don't mention the VAR! Vi skal have fundet en ny verdensmester. Tyskerne har lidt nogle smertelige nederlag i Rusland og måtte forlade VM-festen allerede efter gruppespillet. Vi kan i stedet glæde os over, at det lykkes både Danmark og Sverige at booke billet til ottendedelsfinalerne.

Vi kommer nok ikke uden om, at gruppespillet ved VM 2018 vil blive husket for de utrolig mange straffespark og VAR-kendelser. Vi så blandt andet i Danmarks kampe mod Peru og Australien, hvor stor indflydelse VAR kan have på kampens udfald.

Og så sender vi hurtigt 0-0-kampen mod Frankrig i glemmebogen og ser frem mod opgøret mod Kroatien. Vi skal også huske at heppe på vores svenske naboer, når de møder Schweiz, og så bliver det interessant at se følge Argentina med den fanatiske Diego Maradona på lægterne, når de skal op imod Frankrig.

Eller vi kan svinge klaphatten for Japan, der gik videre på fair play-reglen og måske kan indtage rollen som VM-favoritdræber.

Der venter i det hele taget nogle virkelig spændende brag om at kvalificere sig til kvartfinalerne. Holdene kan nu smide kuglerammen væk og behøver ikke længere tælle point. Nu er det vind-eller-forsvind.

VM-slutspillet: Favoritterne skuffer ikke

Der var et par overraskende resultater i løbet af gruppespillet, og der er også lagt op til nogle spændende og tætte 1/8-finaler. Ved VM 2014 endte hele fem af ottendedelsfinalerne uafgjort efter de 90 minutter.

Men i slutspilsfasen er det relativt sjældent, at de undertippede hold går videre mod favoritterne. Blandt de største favorithold i ottendedelsfinalerne er Belgien mod Japan og Brasilien mod Mexico, samtidig med at der også er store forventninger til Spanien mod de russiske værter.

Selvfølgelig er "to qualify"-oddsene ret lave for storfavoritterne, mens bookmakerne har opgør som Uruguay - Portugal og Sverige - Schweiz som ret jævnbyrdige kampe.

Ved VM 2010 i Sydafrika var der ikke de store overraskelser og seks ud af de otte 1/8-finaler endte med favoritsejr. Kun Tyskland og Ghana var ikke favoritter mod henholdsvis England og USA - og her var oddsene ikke langt fra at være fifty-fifty. Men ellers trak favoritterne det længste strå.

Samme dominans så vi ved VM 2014, hvor samtlige otte favoritter gik videre fra ottendedelsfinalerne. Faktisk var eneste sensation ved VM 2014, at de brasilianske værter tabte til Holland i bronzekampen. I samtlige øvrige VM-kampe i slutspillet vandt favoritholdet. Brasiliens 7-1-lussing i semifinalen var resultatmæssigt en kæmpe overraskelse, mens oddsene på at gå videre til finalen var uhyggeligt tætte. 

Det kan skyldes større kynisme, ofte mere slutspilserfaring eller bare klasseforskel. Samme mønster ser vi i Champions League, hvor det reelt er samme håndfuld storklubber, der år efter år når langt i slutspillet og kæmper om trofæet.

Oddsforslag til 1/8-finalerne

Bedste odds Bookmaker
30/6 Uruguay - Portugal: Uruguay går videre 1,91

30/6 Frankrig - Argentina: Frankrig går videre

1,72
1/7 Rusland - Spanien: Spanien går videre 1,28
1/7  Danmark - Kroatien: Kroatien går videre 1,42
2/7  Brasilien - Mexico: Brasilien går videre 1,26
2/7  Belgien - Japan: Belgien går videre 1,20
3/7  Sverige - Schweiz: Schweiz går videre 1,80
3/7  Colombia - England: England går videre 1,60

Odds er senest opdateret den 28. juni kl. 20.00
Man skal ikke nødvendigvis blindt spille på oddsene for favoritten går videre; I kan dog benytte denne oddsoversigt som inspiration.

Stærk VM-tendens: Flest mål i 2. halvleg

Det blev anbefalet i første Pilantras VM-dom artikel at bette på odds for "flest mål i 2. halvleg", og det har vist sig at være en stabil tendens ved denne slutrunde.

I gruppespillets 48 kampe blev scoret flest mål i 2. halvleg i 28 af gruppekampene.
Ialt er 75 af de ialt 122 gruppemål blevet scoret i 2. halvleg
.

I slutspillet kan vi dog opleve hold, der ikke angriber desperat i 2. halvleg ved uafgjort, da de kan vente til den forlængede spilletid med deres offensive satsninger.
 

BetXpert rykker - med Thomas Schyth som lokomotiv

Selvom Danmarks kamp mod Frankrig ikke levede op til forventningerne rent spillemæssigt, så fik vi da masser af drama og spænding i sidste runde af gruppespillet.

Det var en lidt svær start på VM-slutrunden for ekspertpanelet, men med en stærk slutspurt er det lykkes at komme ud af gruppespillet med et lille overskud. Vi håber selvfølgelig på, at startvanskelighederne nu er overstået, og ekspertpanelet har fundet VM-formen, så den gode stime fortsætter i slutspillet.

Specielt vores ekspert Thomas Schyth har ramt flere flotte odds i gruppespillet. Det er blevet til 11 fuldtræffere af 13 VM-spilforslag fra Thomas, der blandt andet ramte et fornemt odds 6,00 for Wahbi Khazri som topscorer for Tunesien.

Det har også givet overskud at følge anbefalinger i Pilantras VM-dom, hvor der til 3. runde i gruppespillet blev anbefalet odds for over 2,5 mål i de sidste 16 gruppekampe.

Der blev i alt scoret 37 mål i de 16 gruppekampe, og 8 af kampene endte med over 2,5 mål.

Det gav et overskud på 1,52 units (tbp på 109%) at bette på over 2,5 mål i samtlige 16 kampe i sidste runde af gruppespillet.

Pilantras Dom-regnskab:
Balance: +5,06
Hitrate: 17/32
TBP:  116%

BetXperts VM-regnskab:
Balance: +0,51
Hitrate: 25/58 - 6 spil void
TBP:  101%

Statistikken omfatter kun ekspertanalyser til gruppespillet.