Det er tid til årets sidste monument, Lombardiet Rundt, som køres lørdag den 7. oktober. Læs alt om Lombardiet Rundt odds og favoritterne til at vinde de faldne blades løb.

 Lombardiet Rundt er det næstsidste løb på WorldTour-kalenderen. Det er med andre ord ved at være sidste udkald for de store stjerner.

Flere af disse har da også fundet ved til Norditalien. På startlisten finder vi profiler som Tadej Pogačar, Primož Roglič, Remco Evenepoel, Enric Mas, Richard Carapaz og den franske darling Thibaut Pinot, som kører karrierens sidste løb.

Ser man på de danske forhåbninger, så knytter disse sig til Andreas Kron, Jakob Fuglsang og Mikkel Honoré. Fuglsang vandt løbet for tre år siden. Jonas Vingegaard har sluttet sæsonen og stiller ikke til start.

Lombardiet Rundt odds på vinderen

Lombardiet Rundt: Favoritterne

 Tadej Pogačar har vundet de seneste to udgaver af Lombardiet Rundt. Derfor er han ikke overraskende manden, der skal slås i år. Der er heldigvis lagt op til en sand stjernekrig mellem Pogačar, Roglič og Evenepoel, mens andre også er klar til at byde sig til.

Tadej Pogačar 

Tadej Pogačar tog hul på de italienske efterårsløb med en fjerdeplads i Giro della Toscana. Herefter er han blevet nummer tre i Coppa Sabatini, toer i Giro dell'Emilia og senest blev det til en femteplads i Tre Valli Varesine.

I tre af løbene var et udbrud kørt med sejren. Det var kun i Giro dell'Emilia, at Pogačar kørte om førstepladsen ved målstregen. Her blev han dog slået eftertrykkeligt at landsmanden Roglič.

Der er dog ikke noget nyt i, at Pogačar ikke nødvendigvis tører gulv med konkurrenterne i disse italienske løb. For to år siden vandt han heller ikke ét eneste af optaktsløbene til Lombardiet Rundt. Dengang endte han dog som bekendt med at sejre i det italienske monument.

Sidste år blev han sat af Enric Mas i Giro dell'Emila. Efterfølgende slog Pogačar spanieren i Lombardiet Rundt.

Vi kan formentlig vente af se Pogačar og UAE-holdet i aktion omkring Passo di Ganda, som starter efter 198 af de 238 kilometer.

Pogačar ventes at få folk som Adam Yates, Marc Hirschi, Diego Ulissi og Davide Formolo med til at støtte sig.

Se Pogačars sejr i sidste års Il Lombardia

Primož Roglič

Primož Roglič har holdt formen ved lige siden Vueltaen, hvor han sluttede som nummer tre. Sloveneren vandt som nævnt Giro dell'Emilia foran Pogačar og blev efterfølgende nummer fire i Tre Valli Varesine.

Alt tyder på, at Lombardiet Rundt bliver Roglič' sidste løb for Jumbo-Visma. Han har været på holdet siden 2016, men nu meldes Roglič på vej til BORA - hansgrohe. Her kan han få opfyldt sin ambition om igen at være kaptajn i Tour de France.

Det kunne være en smuk afsked med en sejr i Lombardiet Rundt, som Roglič endnu ikke har vundet trods fire forsøg. Det blev senest til en fjerdeplads i 2021.

Roglič er en af de få ryttere, som ikke behøver ryste i bukserne ved tanken om en mulig spurt mod Pogačar ved målstregen i Bergamo. Det gør ham til et særdeles godt vinderbud til lidt højere odds end Pogačar.

Remco Evenepoel

Der er ingen tvivl om, at dette er et løb, som Remco Evenepoel meget gerne vil vinde. Remco har allerede vundet Liège-Bastonge-Liège to gange, så en sejr i Il Lombardia foran de to slovenere ville være endnu en stor skalp for ham.

Derudover er der også symbolværdien i at vinde løbet, hvor han næsten mistede livet tilbage i 2020, da han havde et forfærdeligt styrt fra en høj bro.

Spørgsmålet er, hvordan formen er hos Remco Evenepoel. Den unge belgier har ikke kørt løb siden Vuelta a España, hvor han vandt tre etaper samt bjergtrøjen. Han skuffede dog i klassementet, hvor en gigantisk offday satte ham ud af spillet.

To sejre i Liège-Bastogne-Liège, tre i San Sebastian og sidste års VM-triumf viser dog, at Evenepoel formår at køre endagsløb.

Hvis han er klar her, så kommer han også til at have et stærkt hold bag sig med ryttere som Fausto Masnada, Julian Alaphilippe, Mauri Vansevenant, Mauro Schmid og vindren af dette års Tre Valli Varesine, Ilan Van Wilder.

Remco Evenepoel er kendt for sin modige kørsel, og det ville ikke være overraskende at se ham forsøge ryste posen langt udefra - måske på Passo di Ganda.

De øvrige kandidater

Der vil naturligvis være stor fokus på de tre ovenstående stjerner, og de vil uden tvivl også fokusere meget på hinanden. Det skal de resterende vinderkandidater forsøge at udnytte.

Her er den olympiske mester Richard Carapaz et godt bud. Jaguaren fra Tulcán er har kørt fire italienske efterårsløb og er endt i top ti alle fire. Senest blev det til en andenplads i Tre Valli Varesine. Det vidner om, at ecuadorianeren er i form, og han er et godt bud, hvis man er på udkig efter odds i den lidt højere ende.

UAE har foruden Pogačar også et godt bud i Adam Yates. Briten har haft en forrygende sæson. Hans chance må bestå i, at han skal dækkke farlige udbrudsforsøg af. Skulle et af disse holde hjem, så er han med sin gode spurt et godt bud.

Vi har også sidste års nummer to Enric Mas. Spanieren er altid i god form på denne tid af året. Han virker dog ikke helt så stærk som sidste år, hvor han som nævnt var i stand til at sætte Pogačar i Giro dell'Emilia.

Derudover er der også profiler som Mikel Landa, Ben Healy, Felix Gall, Ben O'Connor og Marc Hirschi. Der sidder nok også en del cykelfans verden over og håber, at Thibaut Pinot får en god afslutning på karrieren i løbet, som han vandt tilbage i 2018.

Danskerne

I skrivende stund ventes minimum tre danskere at stille til start i Lombardiet Rundt. Disse tre er Jakob Fuglsang, Andreas Kron og Mikkel Honoré.

Fuglsang vandt løbet i 2020, da han kørte alene hjem. Det var dog en anden rute, som sluttede i Como. Den danske veteran har haft en svær sæson, så det er desværre svært at have de store forventninger til Israel - Premier Tech-rytteren.

Mikkel Honoré har også tidligere gjort det pænt i dette løb. EF-danskeren blev sidste år nummer 19. Det var dog en rute med kortere stigninger, hvilket passer ham bedre end dette års længere stigninger.

Det bedste bud på en dansk topplacering må dermed være Andreas Kron. Kron har det ganske vist også bedst med kortere stigninger. Kron kørte et godt EM, hvor han blev nummer ni.

Gense Jakob Fuglsangs sejr fra 2020

Lombardiet Rundt: Ruten

Lombardiet Rundt har det modsat de øvrige monumenter det med jævnligt at ændre på ruten.

Sidste års løb startede i Bergamo og sluttede i Como. I år forholder det sig stik modsat.

Sidst dette års rute var i brug var for to år siden, da Tadej Pogačar og Fausto Masnada kom til stregen sammen 51 sekunder foran de øvrige favoritter.

Særligt Passo di Ganda kan med sine 9,3 kilometer og 7,1 procent i snit blive for hård for flere af klassikerspecialisterne. De sidste tre kilometer har en gennemsnitlig stigningsprocent på 8,7.

Det var på Passo di Ganda, at Tadej Pogačar satte sit angreb ind for to år siden. Dengang lykkes det Fausto Masnada at få lukket op til sloveneren, men italieneren måtte strække gevær i spurten.

Der er 28,5 kilometer til mål fra toppen. Sidste forhindring inden Bergamo er Colle Aperto på 1,3 kilometer med næsten syv procent i gennemsnit. Rytterne rammer toppen af den med tre kilometer til målstregen.

Lombardiet Rundt i TV

Lombardiet Rundt vises på 6'eren og Eurosport 2 fra kl. 10 med optakt fra 9.30. Derudover kan løbet også livestreames med Discovery+, Eurosport Player eller GCN.

Spørgsmål og svar om Lombardiet Rundt

Hvem vinder Lombardiet Rundt?

Favoritterne til at vinde dette års Lombardiet Rundt er Primož Roglič, Tadej Pogačar og Remco Evenepoel.

Hvem har vundet Lombardiet Rundt?

Den italienske legende Fausto Coppi har rekorden med fem sejre.

Har en dansker vundet Lombardiet Rundt?

Ja - Jakob Fuglsang vandt løbet i 2020.

Hvornår køres Lombardiet Rundt?

Dette års Lombardiet Rundt køres lørdag den 7. oktober fra kl. 10.