Vi er allerede halvvejs gennem Superligaens grundspil, og det er en god anledning til at tage temperaturen på de 14 hold. Tonni Munk Jensen vurderer sæsonens positive og negative overraskelser og giver sit bud på gode værdispil i 14. spillerunde.

Før sæsonen begav jeg mig ud i den svære disciplin at give et bud på slutspillingen i Superligaen. Alle holdene har over 20 kampe tilbage endnu, og man kan argumentere for, at 13 kampe er et meget spinkelt sammenligningsgrundlag, da held/uheld, tilfældige scoringer og de små marginaler kan betyde en hel del på så få kampe. Men lad os kigge på mit sommer-gæt, for det siger en hel del om, hvilke hold der har overrasket både den ene og den anden vej så langt i sæsonen. Den nuværende placering er sat i parentes efter holdnavnet.

  1. FC København (2)
  2. FC Midtjylland (1)
  3. OB (6)
  4. Brøndby (3)
  5. AaB (8)
  6. AGF (5)
  7. Sønderjyske (9)
  8. FC Nordsjælland (7)
  9. Esbjerg (13)
  10. Randers (4)
  11. Horsens (11)
  12. Hobro (12)
  13. Silkeborg (14)
  14. Lyngby (10)

Langt hen ad vejen er sæsonen egentlig forløbet som forudset. De to mesterskabsfavoritter topper tabellen med god afstand til forfølgerne, og hvor et skadesramt FC København-mandskab kan ærgre sig over en svingende formkurve på det seneste, men ellers kan være ok tilfredse med pointantallet, så kan man i FC Midtjylland være særdeles tilfredse med et indtil videre imponerende efterår. 32 point i 13 kampe er fremragende, og selvom starten på sæsonen rent spillemæssigt ikke var den bedste, så har de overordnet set været det bedste hold så langt.

Fra tredje- til niendepladsen er der kun fire point forskel, så her er det små marginaler, der afgører placeringen. Af de syv hold havde jeg fanget de seks i mine forudsigelser. Placeringerne er heller ikke helt skudt ved siden af, og havde OB været lidt mere effektive, og AaB havde undgået skaden til Lucas Andersen, så kunne de to hold også have været et nøk længere fremme i tabellen. Randers havde jeg til gengæld ikke set indtage fjerdepladsen på nuværende tidspunkt, og de må siges at være første halvdels store positive overraskelse. Mere på det pointmæssige plan end det spillemæssige, for på trods af fem sejre i træk før mandagens nederlag mod FC Midtjylland har de ikke disket op med sambabold eller udspillet modstanderne. I Randers handler det om hårdt arbejde, og de indtager næppe fjerdepladsen, når grundspillet slutter i marts.

Brøndby kan som AGF, OB og AaB ærgre sig over et for lavt bundniveau og halvdårlige perioder, men de ligger ikke langt fra det forventede pointantal. Det samme gælder i høj grad også FC Nordsjælland og Sønderjyske, som begge har vist flot topniveau og stadig er inde i spillet om top 6-placeringerne. Specielt FC Nordsjælland har spillet fremragende kampe, hvor de har udspillet Horsens og Sønderjyske, ligesom de spillemæssigt har leveret flotte præstationer på udebane mod topholdene. Fortsætter de unge spillere udviklingen og bliver en anelse skarpere især på udebane, så skal de nok ende i medaljeslutspillet.

Lyngby har været den næststørste positive overraskelse i efteråret. Som treer i 1. division og med et lavt spillerbudget har de især på hjemmebane imponeret. Det er rigtig stærkt, at de allerede på dette tidspunkt har vundet fem kampe, og de har en fornuftig holdsammensætning, som både kan spille defensiv betonfodbold, men også teknisk offensiv-fodbold, når der er brug for det. De vil være fedtet ind i nedrykningskampen helt til sæsonafslutningen, men de har givet sig selv et stærkt afsæt i den første del af sæsonen.

Det modsatte kan siges om Esbjerg, der er efterårets store negative overraskelse. De forsvarende bronzevindere har skrabet sølle ni point sammen og kun scoret 10 mål i de 13 kampe. Der har været miserable nederlag mod AaB og Randers, men overordnet set har de stort set spillet på samme niveau som i sidste sæson. Hvor de stort set havde alle marginaler før sommerferien, så har de været voldsomt uheldige/ineffektive i denne sæson. Nu får de højst sandsynlig snart en ny træner og holdes det nuværende niveau resten af grundspillet, så bør de også sikre sig så tilstrækkelig mange point, at de trods alt har en god chance for at klare skærene i sidste ende.

Hold som Horsens og Hobro har således ikke været på Esbjergs niveau spillemæssigt, men fight og hårdt arbejde har alligevel sikret dem nogle point. Begge hold ligger som forventet, og for dem handler sæsonen udelukkende om at undgå nedrykning. Det samme kan naturligvis også siges om Superligaens bundprop, Silkeborg, der egentlig ligger i bunden, som det var forventet, men én sejr og 36 indkasserede mål i 13 kampe er naturligvis så skidt, at de også må anses som en af efterårets skuffelser. Med sejren i weekenden har de dog kontakt til Esbjerg på næstsidstepladsen, og de er ikke længere fuldstændig isoleret i bunden. Kan de følge op med en sejr i Hobro i weekenden, så er de pludselig gået fra stensikre nedrykkere til at have en realistisk chance for redning.

Og således kom vi igennem alle 14 hold. Nu er det tid til anden halvdel af sæsonen!

Esbjerg - FC Midtjylland

Spilles fredag d. 25/10 kl. 19.00 - Se mere info i vores matchcenter

Det er bund mod top, og der er hele 23 point forskel mellem de to mandskaber. Alligevel føler man på ingen måde, at der er tale om klasseforskel her. Esbjerg har på trods af bundplaceringen spillet masser af gode kampe i den første halvdel af sæsonen, og kunne de vælge her og nu, så spiller de nok gerne anden halvdel på samme niveau. Normalt havde det nemlig rakt til en midterplacering, men kampen i Parken i weekenden var et glimrende eksempel på sæsonen så langt for vestjyderne. De spillede lige op med mestrene på udebane og kunne have ført 2-0. I stedet kommer de bagud på en stor forsvarsfejl, og modstanderne scorer igen på stort set alle chancer. Esbjerg spillede en tæt kamp mod FC Midtjylland i premieren, og de besejrede Brøndby for en måned siden, så de er næppe skræmte, før Superligaens førerhold kommer på besøg.

10 sejre i 13 kampe i grundspillets første halvdel er imponerende af FC Midtjylland, som mistede flere af sidste sæsons profiler, og ingen vidste rigtigt, hvor de stod henne, da sæsonen startede. Den ekstra gejst og de tydelige spillemæssige aftryk, som trænerskiftet gav i august, er dog så småt forduftet i de seneste kampe, hvor man ikke har skabt det samme antal chancer som tidligere. Spillet har været lidt for langsomt og nonchalant, og man får ikke sat den dyre angriber Sory Kaba i scene. Sejrene er dog kommet mod både Silkeborg og Randers, selvom spillet ikke har været prangende, og den normalt så stærke defensiv har også givet mere væk end normalt. Onyeka vender tilbage fra karantæne, hvilket forstærker dem i forhold til Randers-kampen. 

Esbjerg - FC Midtjylland: Begge hold scorer til odds 1,80 hos Bet365

Esbjerg viser tænder offensivt og spiller normalt gode og målrige kampe mod topholdene på eget græs. FCM har en solid defensiv, og Esbjerg har haft scoringsproblemer, men de indbyrdes opgør har været ganske målrige det seneste år. Læs hele eksperttippet.

Hobro - Silkeborg

Spilles søndag d. 27/10 kl. 12.00 - Se mere info i vores matchcenter  

Nedturen fortsætter for Hobro, der kun tabte én kamp af de første syv, men nu har tabt fire af de seneste seks kampe. Lyngby, AaB og Horsens er hold, som Hobro havde kalkuleret med en del point imod, men resultatet har været et rundt nul i de seneste tre kampe, og de har kun formået at score en enkelt gang. Forsvaret holder egentlig lige så høj kvalitet som i starten af sæsonen, men skal der point på kontoen, så kræver det, at offensiv-profilerne Kirkevold, Babayan og Sabbi skaber chancer i den anden ende. Det har de slet ikke formået på det seneste, hvor især Sabbi har haft nogle grumme udfald. At få besøg af Superligaens bundhold, der indkasserer næsten tre mål i snit, kan måske være det, der tænder offensiven igen. 

Silkeborg fik meget overraskende sæsonens første sejr på udebane mod AGF, og den må betyde alverden for det hårdt prøvede hold. De har været tæt på flere gange, men fem nederlag i træk havde næsten begravet dem i bunden af rækken, og selvtilliden var efterhånden begyndt at sive ud af spillerne. Med de tre meget vigtige point betyder det, at holdet lever, og mod Superligaens næstdårligste hold netop nu kan de med en sejr pludselig få kontakt med holdene over sig. De kan og vil ikke spille defensivt, og de kan sagtens komme i den styrende rolle mod et rystet Hobro-hold, der kan komme i tvivl, om hvorvidt de skal angribe eller som vanligt lade modstanderne styrer kampen. Stemningen i Silkeborg-truppen må også have fået et ordentligt boost af sejren i Aarhus, der godt nok var heldig, men som udsprang af et Silkeborg-hold, der aldrig gav op.

Hobro - Silkeborg: Silkeborg +0,5 til odds 1,90 hos Bet365

Silkeborg kommer med størst selvtillid af de to hold, og Hobro har nu spillet tre dårlige kampe i rap. Ganske vist kan det blive svært for Silkeborg at få point, hvis de igen lukker tre mål ind, men Hobro-offensiven virker i krise, og Ronnie Schwart er omvendt brandvarm for gæsterne, så der kan sagtens vente point til et Silkeborg-hold, der på bolden er mindst lige så stærke som Hobro.

Lyngby - Horsens

Spilles søndag d. 27/10 kl. 14.00 - Se mere info i vores matchcenter  

Ekstremt vigtigt opgør mellem to af de hold, der kun har overlevelse som mål i denne sæson. Begge har skrabet fint med point sammen på det seneste, og sejrherrerne i dette opgør kan tage et stort skridt væk fra bund 2, der kan få det meget svært i det efterfølgende nedryknings-spil, hvis afstanden op til hold som Lyngby og Horsens bliver for stor.

Begge hold har haft det meget svært mod de bedste hold i Superligaen, men formået at tage en del point mod midter- og bundholdene. Lyngby tabte således igen klart til et tophold i weekenden, da Brøndby vandt 3-0, men de bør være hurtigt videre, for mod Horsens er der vigtigere point på spil, og chancerne for sejr er langt større. Lyngby har været stærke på hjemmebane mod ikke-tophold, hvor det er blevet til imponerende fire sejr i fem kampe. Mod Horsens vil de igen forsøge sig med en kompakt defensiv og lynhurtige omstillinger, hvor de godt kan overrumple den lidt tunge Horsens-defensiv. Skidt er det dog, at topscorer Gytkjær nok stadig er ude, ligesom Ørnskov på midtbanen nok stadig er ukampdygtig.

Horsens tog en vigtig sejr mod Hobro, som de havde rigtig godt styr på. Dermed var det endnu et skridt op for et Horsens-hold, der efter en skidt august har forbedret sig en del siden. De er et svært hold at spille imod, når de rammer det rigtige spændingsniveau, og med Brock-Madsen tilbage efter en skadespause har de efterhånden også en kapabel offensiv, da han sammen med Jannik Pohl udgør en angrebsduo, som kan true de fleste modstandere. Horsens får også brug for målene, for selvom de på imponerende vis har fået point i over halvdelen af kampene ved kun at score 10 mål i 13 kampe, så går det næppe godt i længden. Horsens vandt 2-1 hjemme mod Lyngby i starten af september. Også denne gang er der en tæt kamp i vente, hvor man næppe skal forvente sprudlende fodboldspil.

Lyngby - Horsens: Under 2,5 mål til odds 1,90 hos Danske Spil

Markedet lader sig givetvis påvirke af en række målrige Lyngby-opgør på det seneste, men det virker underligt, at vi får så fint et odds på underen i et møde mellem to af de mindst scorende hold i Superligaen. Horsens mangler ganske vist hele den centrale midtbane, idet Bjarke Jacobsen (karantæne) og Hallur Hansson (skade) er ude, men de har ok erstatninger på de pladser, og Lyngby er nok stadig uden topscorer Gytkjær.

OB - FC Nordsjælland

Spilles søndag d. 27/10 kl. 14.00 - Se mere info i vores matchcenter  

Efter to sejre i træk kom OB ned på jorden igen mod AaB, hvor fynboerne spillede en skrækkelig første halvleg. Træner Michelsen måtte skifte system ret hurtigt og lave omrokeringer i pausen, da man defensivt blev for presset af et tændt AaB-hold, der dygtigt udnyttede, at OB grundet skader måtte give startdebut til unge Obbekjær i forsvaret. Skaderne er også pludseligt væltet ind over OB-holdet, der til AaB-kampen var uden to-tredjedele af forsvaret (Tverskov endda ikke på 100 %) samt Kløve og Johnson Laursen på midtbanen. Truppen er forholdsvis bred, men Oliver Lund er ude med karantæne mod FC Nordsjælland, og så begynder de så småt at blive presset, hvis ikke de skadede spillere bliver klar. De kan blive tvunget til at spille 4-4-2, som de skiftede om til undervejs i AaB-kampen, og så må de ellers forsøge at få det fysiske overtag, så de kan diktere spillets gang mod FC Nordsjælland.

FC Nordsjælland fik en sjælden udesejr, da de for første gang siden premieren i juli fik en sejr på naturgræs med sejren i Haderslev. De teknisk stærke og hurtige spillere er svære at styre, når de kommer foran, og modstanderne skal frem, og det første mål kan også meget vel blive afgørende i kampen mod OB. FC Nordsjælland kan modsat OB stille i noget nær stærkeste opstilling, og man kan være sikker på, at de ikke graver sig ned eller spiller voldsomt anderledes end på hjemmebane. De har skabt klart flest chancer af alle hold i ligaen, men skal de have en chance på en svær udebane som i Odense, så afhænger meget af, om de formår at holde fast i spillet og spille udenom det fysiske pres, som OB vil komme med. Formår de det, så har de gode chancer for point. Gør de ikke, så går det som i Aarhus, hvor de unge spillere bliver usikre i boldomgangen, taber duellerne og giver for mange chancer væk.

OB - FC Nordsjælland: FC Nordsjælland +0,25 til odds 1,87 hos Danske Spil

FC Nordsjælland har scoret to mål de seneste tre gange, de har gæstet Odense, og de har ikke tabt der siden 2016. Mulighederne for point er denne gang endnu større end tidligere, for OB er hårdt ramt af skader og karantæner, og FC Nordsjælland er nok det værste hold at møde, når man ikke har kæderne på plads og relationerne mellem spillerne i orden. Derfor kan det blive en lang eftermiddag for OB-spillerne, hvis de først kommer ud at løbe efter de rappe gæster

Brøndby - Randers

Spilles søndag d. 27/10 kl. 16.00 - Se mere info i vores matchcenter  

Skal et systemskifte redde Brøndbys sæson? For et par år siden blev FC Midtjylland næsten fra kamp til kamp til et helt andet og bedre hold ved skiftet til en 35--2-formation, som passede holdet helt perfekt, og nu kan turen så være kommet til Brøndby. Ganske vist har de kun spillet to kampe i det nye system, men de er begge vundet efter rigtig fine præstationer, og det forventes, at man i første omgang indtil julepausen fortsætter med system-ændringen. Skiftet har styrket det centrale forsvarsspil, hvor de tidligere har set meget sårbare ud, og så frigiver det Mukhtar til at tænke lidt mere offensivt, hvor Wilczek og Hedlund tidligere har været ladt en del alene. Nu skal det blive spændende at se, om de kan fortsætte stilen mod et de bedst organiserede defensive hold i skikkelse af Randers.

Randers kunne som ventet ikke fortsætte den vilde sejrsstime mod FC Midtjylland, men det var nu ikke langt fra, at de kunne have nappet den sjette sejr i træk. De bundsolide hold stod godt imod, gav stort set ingen chancer væk og skabte selv nok til fortjent at kunne bringe sig foran. Uden skadede Saba Lobjanidze manglede de dog lige den sidste snert i omstillingerne, da FC Midtjylland var presset frem, og det endte med et smalt og acceptabelt nederlag. Nu venter så endnu en svær kamp, hvor de skal være på dupperne defensivt og ikke give for meget væk, hvis der skal point med hjem. Mod FC Midtjylland stillede man med en kompakt central midtbane med tre spillere, og det vil de givetvis også gøre her, så de kan matche Brøndbys antal centralt i banen. En taktisk spændende kamp er i vente.

Brøndby - Randers: Under 3 mål til odds 1,88 hos Unibet

Systemskifte hos begge hold kan betyde, at kampen ender i et midtbaneslag. Brøndby er stadig offensive, og indbyrdes kampe har været målrige, men begge hold har fint styr på defensiven, og outsider Randers er meget svære at skabe chancer imod. Læs hele eksperttippet.

Sønderjyske - AaB

Spilles søndag d. 27/10 kl. 18.00 - Se mere info i vores matchcenter  

Det gik lige så godt i Sønderjyske, som ikke havde tabt i fem kampe i træk, men de fik et ordentligt slag på snuden af FC Nordsjælland, der straffede dem benhårdt, fordi de ikke selv kunne score i 1. halvleg. Det kan ske, når man kommer bagud mod et stærkt omstillingshold, og Sønderjyske skal hurtigst muligt videre. Sønderjyske gør generelt mange ting rigtigt, men de er det mindst scorende hold blandt de hold, der for alvor kæmper om en top 6-placering, og det er hovedårsagen til, at de givetvis må spille nedrykningsspil til marts. Angriber Lieder har kun scoret i tre kampe, mens kanterne Hassan og Absalonsen slet ikke kommer i farlige nok situationer og tilsammen har scoret 0 mål i 23 kampe. Det er naturligvis alt alt for lidt, og at man måske må undvære den offensive back, Alexander Bah, der er tvivlsom pga. skade, gør ikke de offensive kvaler mindre.

AaB vandt for anden kamp i træk, da Lucas Andersen (hvem ellers?) afgjorde sagerne mod OB og dermed skaffede tre meget vigtige point til nordjyderne. Nu hænger de på i feltet omkring top 6-pladserne, hvor de alt andet lige også bør være med den trup, som den netop fyrede sportsdirektør Allan Gaarde kalder den bedste i hans tid i klubben. Og de vandt vel at mærke The Double i 2014. Men når man på trods af skader holder spillere som Oliver Abildgaard og Kasper Kusk på bænken, så har man også noget at byde på, og nu skal holdet så vise det over en længere periode end blot et par kampe. Defensivt har man holdt nullet i to kampe i træk, men skader til Rasmus Thelander og Kasper Pedersen i midterforsvaret truer med et svække forsvaret, for unge Ross så ikke stærk ud i sæsonindledningen. AaB har ikke tabt i Haderslev siden foråret 2014, og matchuppet synes også ganske godt for Lucas Andersen & Co.

SønderjyskE - AaB: AaB DNB til odds 2,11 hos Cashpoint

Sønderjyske kan være en hård nød at knække på hjemmebane, hvis de rammer topniveauet. Det fik Brøndby at mærke for tre runder siden, men AaB har med Lucas Andersen i spidsen midlerne til at spille forbi det tunge Sønderjyske-forsvar, der normalt har det svært over for fodrappe spillere. Det kniber stadig for Sønderjyske at skabe tilstrækkeligt med chancer, og AaB har et godt indbyrdes tag på hjemmeholdet, der også var ualmindeligt heldige med at få 1-1 i Aalborg tidligere på sæsonen.

AGF - FC København

Spilles mandag d. 28/10 kl. 19.00 - Se mere info i vores matchcenter  

Euforien var lige ved at indfinde sig i Aarhus efter den flotte stime på seks sejre i træk henover august og september måned, men hvis nogen i eller omkring AGF et kort øjeblik nåede at tænke på medaljer og europæisk fodbold, så er tankerne nok ledt over på mindre ambitiøse mål som top 6 og point i den næste kamp nu. AGF har det med at sætte kriseramte hold i gang, og det skete også mod Silkeborg, der ganske vist efter spil og chancer burde have været sendt hjem med et klart nederlag, men som på dagen havde heldet til at snyde AGF på et ellers udsolgt og stemningsfyldt hjemmebanestadion. Efter to nederlag i træk som favoritter passer det dog nok AGF glimrende, at de nu får FC København på besøg. Det bliver en langt mere fysisk kamp end Silkeborg-opgøret, og det passer fint til AGF. Igen ventes der masse af tilskuere, og David Nielsen vil hele ugen tale om revanche over for sine spillere efter Silkeborg-ydmygelsen. Tingager manglede sidst i forsvaret, men værre vil det være, hvis Amini sidder over med skade igen. 

FC København skal knokle for sejrene i øjeblikket. De tre point mod Esbjerg var blot den anden sejr i seks ligakampe, og den var i den grad i fare undervejs. Esbjerg havde to store chancer til et føringsmål, og spørgsmålet er, om det rystede mesterhold ville have været i stand til at vende 0-1 til en sejr, hvis det var sket. De mange skader og hårde Europa League-kampe begynder at gøre ondt på et hold, der mangler relationer mellem spillerne, når der fra uge til uge må skiftes så meget ud. Udover skaderne til stamspillerene Boilesen, N'Doye og Wind gik Bjelland ud mod Esbjerg (skulle dog være klar igen, men måske ikke til kamp både torsdag og mandag), og Rasmus Falk havde både karantæne i den kamp og denne mod AGF. Læg dertil, at spillere som Fischer og Bendtner stadig er langt fra topniveau, og at holdet lige skal en tur til Kiev torsdag aften for at spille vigtig Europa League-kamp. På den positive side har truppen masser af international rutine og er vant til at håndtere de mange kampe, og de har før taget smalle sejre, når de var presset på træthed og mandskab.

AGF - FC København: AGF DNB til odds 2,25 hos Cashpoint

AGF har skabt chancer til en andenplads i denne sæson og har spillet godt mod topholdene. To tabte kampe i træk er skidt, og Amini er tvivlsom, men FCK kommer med en del frvær, har været skidt kørende på udebane og har EL-kamp i benene.

Regnskab efter spillerunde 13

  • Antal spilovervejelser (og ikke egentlige eksperttips) i ugeoptakterne: 51
  • Status: -2,44 units
  • Tilbagebetalingsprocent: 95,22 %

Statistik for eksperttips kan findes på linket her
For Superliga-sæsonen 2019/20 lyder statistikken som følgende: 

  • Antal eksperttips: 42
  • Status: -9,92 units
  • Tilbagebetalingsprocent: 76,38 %