Årets største badmintonbegivenhed befinder sig denne gang i Danmark og mere præcist Ballerup Super Arena. Tv3Sport viser kampe fra begivenheden samtlige 6 spilledage. Denne artikel gennemgår favoritterne og outsiderne (samt danskerne) i alle kategorier.

Danmark har medaljehåb i alle kategorier på nær damesingle, og der forventes ekstra stor bevågenhed fra medier og bookmakere, da det foregår på dansk grund. Spørgsmålet er, om danskerne får vinger af den ekstra opbakning fra lægterne; eller om det nærmere blot bliver et ekstra tungt pres på danskerne.

I denne optakt vil jeg gennemgå de fem kategoriers favoritter, outsidere samt kigge nærmere på de danske medaljechancer.

Odds og livespil

Jeg forventer mange bookmakers på banen. Bet365* er allerede ude med pre-odds på førsterunde-kampene. Derudover forventer jeg odds under VM fra Unibet*, Partybets, Nordicbet*, Bet25 og Betsafe.

Partybets og Unibet* er formentlig også ude med liveodds under mesterskaberne.

Jeg vil komme med spil igennem hele ugen og byde ind med liveodds i chatten. Det meldes i denne tråd, når det sker.

Herresingle: Jan Ø. med boost fra hjemmepublikum

Bud på top-4: Herresingle

1: Lee Chong Wei (Malaysia)
2: Chen Long (Kina)
3: Jan Ø. Jørgensen (Danmark)
4: Tommy Sugiarto (Indonesien)

Afbud

Der er kommet afbud fra 3. seedede spillere. 4. seedede Kenichi Tago, 8. seedede Simon Santoso og 12. seedede Boonsak Ponsana har trukket sig fra turneringen.

Favoritter: Lee Chong Wei & Chen Long

Lee Chong Wei er topseedet, og der hviler et gigantisk pres på verdensetterens skuldre. Malayen har vundet adskillige turneringer, men har aldrig vundet hverken VM eller OL, hvor han har tabt de sidste 5 finaler til Lin Dan. Dette år er Lin Dan ikke med til VM, og Lee Chong Wei har endelig chancen for at gå øverst på sejrsskammelen.

Lee Chong Wei har flere gange været tæt på, men har ofte lignet en mand ramt af nerver, når de virkelig gjaldt.

Spørgsmålet er, om Lee Chong Wei kan smide de nerver fra sig og holde det niveau, han normalt kan spille på. Formår han det, så ser jeg ham som favorit på trods af, at han har været skadesplaget det seneste halve års tid og ifølge sig selv har kæmpet med lysten til at træne og forberede sig.

Jeg tror dog, en stor del af dette er et mediestunt for at mindske presset.

Lee Chong Wei har slået Chen Long 9 ud af 17 gange, men i de seneste to finaler, har han slået kineseren komfortabelt. Det skete bl.a. i årets store turnering, All England, hvor Lee Chong Wei vandt med 21-17 21-13.

Det fortæller mig, at Lee Chong Wei trods alt har en edge på sin største konkurrent.

Chen Long er seedet to’er qua sin placering som nr. 2 på verdensranglisten. Chen Long vandt Korea Open i Januar som seneste turneringssejr, men har siden da ikke været storspillende.

Chen Long lever meget på sin store fysik og sin ekstremt stærke defensiv. Umiddelbart har kineseren fået en nemmere lodtrækning end Lee Chong Wei, idet 4. seedede Kenichi Tago har trukket sig, mens Lee Chong Wei står overfor Jan Ø. i en eventuel semifinale.

Chen Long vandt junior-VM i 2007, men har aldrig hentet en medalje på senior-plan. Sidste år tabte han til Lin Dan i kvartfinalen.

Outsidere: Jan Ø. Jørgensen & Tommy Sugiarto

Simon Santoso og Kenichi Tago var blandt de spillere, der muligvis kunne gøre sig gældende, men ellers er der umiddelbart få blandt de 64 deltagere, der ser ud til at kunne true de to bedste i verden.

Jan Ø. Jørgensen må siges at være den største kandidat. Han har sæsonen igennem været stærkt spillende og vandt senest Super Series i Japan i forrige måned – endda uden at afgive sæt.

Jan Ø. ligger nr. 3 i verden og europamesteren har et niveau, der kan måle sig med de to bedste, når han er på toppen.

Danskeren er en rigtig showmand og elsker at spille for hjemmepublikummet. Det kan meget vel give ham et ekstra boost. Senest han mødte Lee Chong Wei på dansk grund var han tæt på sejren, men måtte strække våben efter tre sæt.

Jan Ø. har dog tabt 12 ud af 13 møder med Lee Chong Wei og 6 ud af 7 møder med Chen Long, hvilket fortæller en historie.

Tommy Sugiarto fra Indonesien skal også nævnes, da han har haft et godt år og på gode dage kan true de bedste. Med Tagos afbud har indoneseren fået en yderligere nem vej, hvilket med gode chancer sender ham i semifinalen.

Danskere

Ud over Jan Ø. Jørgensen stiller unge Viktor Axelsen og Hans-Kristian Vittinghus til start for Danmark. De kan næppe stille det store op, selvom de har hjemmebanefordel og pæne lodtrækninger.

Viktor Axelsen har et par nemme runder, inden den hedder Tien Minh Nguyen, som har været skadet, men er tidligere top-5 spiller og et fysisk pragteksemplar. Skulle han vinde, så venter Jan Ø. formentlig i kvartfinalen, og ham har Viktor det svært imod. Den tidligere ungdomsverdensmester har samtidig døjet meget med skader i 2014 og ikke rigtigt ramt topformen.

Hans-Kristian Vittinghus er seedet som nr. 10, men har fået en svær lodtrækning. I 3. runde venter 7. seedede Wan Ho Son, som er en virkelig god spiller, der har slået danskeren i alle tre tidligere møder.

Skulle Hans-Kristian Vittinghus vinde, så venter Chen Long i kvartfinalen, hvor sejr virker mere end usandsynligt.

Herredouble: Boe/Mogensen er outsidere

Bud på top-4: Herredouble

1: Lee Yong Dae/Yoo Yeon Seong (Korea)
2: Wei Hong/Chai Biao (Kina)
3: Hiroyuki Endo/Kenichi Hayakawa (Japan)
4: Mathias Boe/Carsten Mogensen (Danmark)

Afbud

Der er kun et enkelt afbud i herredoublekategorien, men det er til gengæld fra de topseedede verdensettere Mohamed Ahsan/Hendra Setiawan, der også er forsvarende verdensmestre. De har været helt suveræne det seneste år og var klare favoritter til igen at snuppe titlen.

Favoritter: Lee Yong Dae/Yoo Yeon Seong & Mathias Boe/Carsten Mogensen

Lee Yong Dae/Yoo Yeon Seong må betegnes som favoritter til titlen efter indonesernes afbud. Lee Yong Dae er den måske bedste doublespiller i verden og efter flere afprøvede koreanske konstellationer, har han fundet ind i et godt samarbejde med Yoo.

De er ekstremt stærke i defensive og meget stabile i deres spil. Koreanerne måtte trække sig fra sidste turnering, men er meldt klar og viste forinden storform med tre turneringssejre på stribe, hvor de bl.a. slog Ahsan/Setiawan i en af finalerne. Koreanerne har dog ikke fået nogen voldsom god lodtrækning og står bl.a. til Boe/Mogensen i semifinale.

Mathias Boe/Carsten Mogensen er et af Danmarks store medaljehåb. Desværre har danskerne fået en skidt lodtrækning, men bør på hjemmebane have pæne chancer, selvom formen har været svingende i denne sæson. Bl.a. tabte danskerne i forrige måned til et par fra Thailand, som de står til allerede i 2. runde.

Ellers møder danskerne Lee/Yoo i semifinalen, som besejrede danskerne ret klart ved Denmark Open sidste år.

Outsidere: Wei Hong/Chai Biao, Hiroyuki Endo/Kenichi Hayakawa, Xiaolong Liu/Zihan Qiu, Ki Jung Kim/Sa Rang Kim

Herredoublekategorien er uden tvivl den mest spændende kategori ved VM, da rigtigt mange par kan gøre sig gældende.

Wei Hong/Chai Biao fra Kina er blot seedet 13, men har spillet godt i denne sæson og skal være outsidere, fordi de med afbuddet fra de topseedede har fået en langt lettere vej til finalen. Den øverste halvdel er klart svagere end den nederste halvdel.

Japanske Endo/Hayakawa og koreanske Kim/Kim er 4. og 5. seedede og kan også gå i finalen, men jeg ser kineserne som det stærkeste par af de tre, og de har også en edge indbyrdes opgør.

Liu/Qiu fra Kina er et rigtigt solidt par, som flere gange har drillet Boe/Mogensen, men kineserne er i den svære halvdel, og dertil tror jeg trods alt ikke, de har niveauet til at gå hele vejen, selvom de på gode dage er et sindssygt stærkt par.

Danskere

Udover Boe/Mogensen er Danmark repræsenteret af Mads Kolding/Mads Conrad og Kim Astrup/Anders Skaarup. Begge unge og mindre erfarne par i denne sammenhæng, som næppe kan gøre sig gældende og vil sandsynligvis være mere end tilfredse, hvis de blot kan snuppe en enkelt sejr.

Begge par er underdogs i 1. runde og står efterfølgende til et seedet par i 2. runde.

Damesingle: Kinesisk dominans i favoritfeltet

Bud på top-4: Damesingle

1: Shixian Wang (Kina)
2: Xuerui Li (Kina)
3: Wang Yihan (Kina)
4: Ratchanok Intanon (Thailand)

Afbud

Der er afbud fra Busanan Ongbumrungpan fra Thailand, som næppe havde gjort sig gældende.

Favoritter: Shixian Wang, Xuerui Li, Wang Yihan, Ratchanok Intanon

De 4 øverst seedede – og øverst rangerede – ligner også de store favoritter til at dele medaljerne. Kineserne plejer at være stærke under mesterskaber, men skuffede sidste år, hvor man blot hentede en enkelt medalje, da Xuerui Li tabte finalen til purunge Ratchanok Intanon.

Shixian Wang ligger nr. 2 på ranglisten, men ligner i min optik en favorit. Hun har været rigtig stærk i 2014 og har en god record mod Intanon, mens hun har slået de to andre kinesere de sidste to gange i 2014. Shixian Wang kan løbe voldsomt langt, men det kan kræve meget i en lang turnering og måske blive en hæmsko for den bundseedede kineser.

Xuerui Li er olympisk mester og verdensranglistens nr. 1. Hun er fysisk stærk og måske den spille på kvindetouren, som kan spille i det højeste tempo. Hun har set voldsomt stærk ud i 2014, hvor kun de øvrige kinesere i ny og næ har kunnet sætte en stopper for hende.

Li kommer med to turneringssejre på stribe og har blot tabt 3 kampe i sine seneste 40 optrædener. Hun er bundsolid og med rette topseedet, men hun har haft det svært mod løbestærke Shixian Wang.

Wang Yihan var for nogle sæsoner siden den absolut bedste kvindelige singlespiller. Hun var ude for et lille formdyk, men er igen tilbage og har positive records mod de øvrige tre øverste seedede. Således har hun slået Xuerui Li 7 gange i 12 forsøg, Shixian Wang 9 gange i 14 forsøg og Ratchanok Intanon alle 8 gange.

De seneste par møder med Shixian Wang er dog endt med nederlag og netop hende står hun til at skulle møde i semifinalen.

Rathanok Intanon fra Thailand er den mest talentfulde damesingle. Hun har vundet U-VM tre gange, første gang i en alder som 14 årig, hvor man møder 18-19 årige spillere.

Sidste år vandt hun så senior-VM, og den lille pige er en hurtig spiller med mange nedadgående slag. Den angrebsivrige Thai har dog været lidt svingende siden sin VM-sejr sidste år.

Selvom Intanon er stærk, så har hun ikke samme erfaring som kineserne, og hun får det svært, men skal alligevel regnes som en af favoritterne, da hun har et voldsomt høj topniveau.

Outsidere: Saina Nehwal

Indiske Saina Nehwal har tidligere været med helt fremme og har et højt topniveau, der på dagen kan slå alle. Den angrebsivrige og meget populære inder har dog ikke haft nogen god sæson, men ved VM er tingene ofte anderledes. Saina Nehwal har et meget satset og angrebsivrigt spil, som på gode dage kan slå alle, men også kan koste rigtigt mange fejl.

Danskere

Line Kjærsfeldt & Anne Thea Madsen er de danske damesingler ved dette VM. De er meget unge og med for at høste erfaring, men har ingen chancer for at gøre sig gældende. Svære seedede modstandere venter i 2. runde, hvis man kan spille sig dertil.

Mixdouble: Fischer/Pedersen mod stærke kinesere

Bud på top-4: Mixdouble

1: Zhang Nan/Zhao Yunlei (Kina)
2: Joachim Fischer/Christina Pedersen (Danmark)
3: Chen Xu/Ma Jin (Kina)
4: Ko Sung Hyun/Kim Ha Na (Korea)

Afbud

Tontowi Ahmad/Lilyana Natsir har meldt afbud og VM er altså uden endnu et indonesisk par og endnu en forsvarende verdensmester.

Favoritter: Zhang Nan/Zhao Yunlei, Joachim Fischer/Christinna Pedersen & Chen Xu/Ma Jin

Zhang Nan/Zhao Yunlei er bare den absolut bedste mixdoublekonstellation i verden. De ligger nr. 1 på ranglisten og er også topseedede ved mesterskaberne. De vandt guld ved VM 2011 og OL 2012. Det har dog ikke været helt så suverænt i 2014, hvor man blot har hentet få turneringssejre og haft problemer mod de øvrige toppar.

De plejer dog at være på toppen, når det for alvor gælder og deres topniveau er bare et trin over de øvriges, hvorfor de skal være de største favoritter i denne kategori. Det skal dog nævnes, at de i 2014 har haft svært ved at finde det niveau og de seneste tre møder med Fischer/Pedersen er endt med nederlag.

Joachim Fischer/Christina Pedersen skuffede stort ved VM sidste år, men har spillet et ganske pænt 2014 og vandt i juni turneringen Indonesian Open, hvor man bl.a. slog Chen Xu/Ma Jin i finalen. De to spillere elsker at spille foran hjemmepublikummet, og det kan være med til at bringe et ekstra gear frem.

Finder danskerne deres topniveau, så har de pæne medaljechancer og i 2014 har danskerne haft pæn styr på de to kinesiske par, som er seedet højere end danskerne.

Chen Xu/Ma Jin. Prinsen og dronningen fra Kina er bundseedede ved turneringen og skal være blandt guldkandidaterne. Parret er altid stabile, men har ikke samme høje topniveau som de øvrige to favoritpar og er for ensidige i sit spil.

Chen Xu har meget power, mens Ma Jin er god på nettet, men de er begrænsede i deres spillestil. De betyder dog et højt bundniveau, som kan være vigtigt i en lang turnering.

Outsidere: Ko Sung Hyun/Kim Ha Na & Gabrielle Adcock/Chris Adcock

Jeg synes der er stor niveauforskel på de tre bedste par og det øvrige felt. Nogle enkelte par kan dog spille med på gode dage og Chris Adcock har bl.a. hentet VM sølv for nogle år siden. Ko/Kim ligger nr. 6 i verden og er seedet nr. 5.

De er i øverste halvdel med Adcock/Adcock og topseedede Zhang/Zhao. Ko/Kim er stabile, men kan næppe udfordre de allerbedste.

Chris Adcock/Gabrielle Adcock blev sidste år gift og spiller mixdouble sammen. Jeg synes ikke Gabrille Adcock er en synderligt god spiller, og for sjældent er hun på det niveau, der kræves for at spille med helt fremme.

Danskere

Danmark har tre øvrige par med i kategorien, men det er næppe par, der kan gøre sig gældende. Nicklas Nøhr/Sara Thygesen er et ungt par, der i første runde møder et par New Zealændere, som de nok skal slå. Derefter venter et kinesisk og seedet par, som de næppe har de store chancer imod.

Anders Kristiansen/Julie Houmann er et rutineret par og har med mellemrum vist højt niveau og spillet fremme ved Super Series turneringer. Danskerne står dog til et par stærke japanere i 2. runde og skal desuden forbi topseedede Zhang/Zhao i kvartfinalen for at kunne hente medaljer.

Mads Kolding/Kamilla Juhl er det næstbedste par i Danmark, men står allerede i 2. runde til bundseedede Chen Xu/Ma Jin. Danskerne har tabt alle tre møder med kineserne, men har spillet godt med to gange, hvor man tabte i tre sæt og har måske chancer, når det foregår på dansk grund.

Skulle man lave sensationen, så venter der dog stadig stærke par efterfølgende.

Damedouble: Kan Juhl/Pedersen overraske favoritterne?

Bud på top-4: Damedouble

1: Xiaoli Wang/Yang Yu (Kina)
2: Yixin Bao/Jinhua Tang (Kina)
3: Misaki Matsutomo/Ayaka Takahashi (Japan)
4: Kamilla Juhl/Christina Pedersen (Danmark)

Afbud

Ingen afbud.

Favoritter: Xiaoli Wang/Yang Yu & Yixin Bao/Jinhua Tang

Xiaoli Wang/Yang Yu blev sidste år smidt ud af OL for at tabe med vilje. Igennem flere sæsoner har kineserne været altdominerende i kategorien og er det klart bedste par. Siden OL, hvor man fik 2 års karantæne, som blev ændret har man ikke været helt så suveræne, men er alligevel klare favoritter til guldet og vandt også VM sidste år.

Når disse mesterskaber løber af stablen, så plejer kineserne at ramme topformen, og jeg kan ikke se, hvem der skal stoppe dette stærke par, som bare har et niveau mere end alle øvrige par.

Yixin Bao/Jinhua Tang er verdensettere og topseedede ved VM. De har skiftet makkere af og til de seneste sæsoner, men er fundet sammen i en god konstellation og fører 1-0 H2H over Wang/Yu. Parret er rigtigt stærkt og er formentlig den største udfordrer til Wang/Yu.

Outsidere: Kamilla Juhl/Christina Pedersen

Kamilla Juhl/Christina Pedersen er bundseedede og har vist god form i momenter i 2014. Parret skal nævnes som outsider, fordi de ynder at spille på hjemmebane og af den grund kan gøre en god figur. De er to fysisk stærke damer, der med et stort anlagt spil kan true på gode dage, fordi de har en stærk offensiv, som kan slå igennem de øvrige par.

Fejlmargin er dog ofte alt for stor, hvilket koster, men topniveauet er højt. Indbyrdes står de dog ikke godt til kineserne, hvor de har tabt 3 af 4 til Wang/Yu og 3 af 3 til Bao/Tang.

Danskere

Marie Røpke/Line Kruse er det andet danske par i kategorien. De var for nogle år siden i finalen ved All England, hvor de imponerede stort. Siden da har de dog holdt pause fra international elitebadminton og er ikke på et synderligt højt niveau. Danskerne er seedet 15, men står til de topseedede kinesere i 1. runde, hvor det næppe bliver til avancement.