Kammeradvokaten indleverede i fredags d. 8. oktober sit svarskrift til Østre Landsret, på baggrund af Ladbrokes stævning af regeringen som blev indleveret d. 1. juli 2004.
Ladbrokes anklager i sin stævning den danske regering for at opretholde et spillemonopol der er i strid med EU lovgivningen.

Kammeradvokaten fastslår i sit svarskrift at det danske spillemonopol ikke strider mod EU lovgivningen.
Bl.a. ligger Kammeradvokaten vægt på at monopolet og dets restriktioner beskytter de danske forbrugere mod økonomisk kriminalitet og begrænser ludomani.

Kammeradvokaten argumenterer bl.a. med at spillemonopolet (Dansk Tipstjeneste) via reklame, nye spilleprodukter, nye services osv., ikke opmuntrer de danske forbrugere til at spille på baggrund af en økonomisk målsætning, men fordi man vil sikre at danskernes spillekroner havner i den ”kontrollerede ordning”.

Kammeradvokaten argumenterer altså for monopolet på en noget anden måde end de fleste politiske fortalere for monopolet hidtil har gjort. Politikerne har ellers argumenteret med, at man ville få problemer med at skaffe økonomiske midler til kulturelle formål hvis og såfremt Dansk Tipstjenestes mistede deres monopol.

Her er Kammeradvokaten sandsynligvis godt klar over, at han skal holde sig langt fra de ”økonomiske argumenter” idet EF Domstolen, senest i Gambelli sagen, klart har udtrykt, at et monopol ikke er lovligt hvis dets primære formål er økonomisk. Sagt med andre ord: At tjene penge på dets borgere samtidig med, at man forbyder andre udbydere at være på markedet.

Ladbrokes fastholder fortsat at spillemonopolet kun har til formål at tjene store pengesummer på den danske forbrugers spillelyst. Hvilket er i skarp konflikt med artikel 49 i EF traktaten om frihed til at udbyde varer og tjenesteydelser indenfor EU.

Richardt Funch, Ladbrokes manager i Danmark, udtaler ”Kammeradvokatens svarskrift indeholder ikke nogen store overraskelser. Det hele handler om at vinde tid, sådan at staten kan nå at skrabe så mange penge ind som muligt, før monopolet falder. Kammeradvokaten mener at monopolet er nødvendigt for at beskytte danskerne. Men vi er af den klare overbevisning, at danskerne har retten til selv at vælge hvor de vil spille. Ligesom de gør med stort set alle andre varer og tjenesteydelser, som de danske forbrugere har adgang til det i dag.”

Ladbrokes har i sin stævning appelleret til at paragraf 10 i Tips- og lottoloven, vedr. bl.a. reklameforbud for udenlandske spilleselskaber, suspenderes mens sagen pågår. Denne forespørgsel vil formentlig blive behandlet i den nærmeste fremtid af Østre Landsret.

EU Kommissionen har også indledt en sag mod Danmark på baggrund af spillemonopolet. Så snart den nye Kommission er på plads i Bruxelles forventer man at sagen genoptages.

Ladbrokes kører i dag retssager i Sverige, Norge og Finland på forskellige niveauer indenfor det juridiske system, men med samme målsætning, at afskaffe det økonomiske monopol og deltage i etableringen af et sikkert reguleret spillemarked i Norden.