Tirsdag tog EU-Kommissionen første skridt i dét der kan gå hen og blive en langvarig kamp om den omstridte danske tips- og lottolov.

Kommissionen har således sendt en såkaldt åbningsskrivelse til Danmark hvor der udbedes om en redegørelse for hvorfor den danske stat fastholder sit monopol indenfor spilleområdet, og dermed afholder andre spil-udbydere i at etablere sig og markedsføre deres produkter på det danske marked.

Kommissionen mener, at Danmark overtræder EF-traktatens artikel 49 om fri udveksling af tjenesteydelser med det forbud mod markedsføring, der for et år siden blev indført i tipsloven. Forbuddet mod at etablere sig er i følge Kommissionen i strid med traktatens artikel om fri etableringsret, artikel 43.

Den danske regering har ca. 2 måneder til at retfærdiggøre den danske lov, der er bygget på en "beskyttelse" af forbrugerne mod ludomani gennem regulering af spiludbuddet via et statsligt styret monopol - Dansk Tipstjeneste. En retfærdiggørelse der kan besværes af at Dansk Tipstjeneste er i konstant og kraftig vækst på områder, som netop kan fremkalde ludomani, ligesom Tipstjenestens årlige markedsføringsbudget på over 100 mio. kr. ikke ligefrem yder den tilsigtede beskyttelse af forbrugerne.

De restriktioner som tips- og lottoloven giver, er ifølge skrivelsen ude af proportioner med de almene hensyn, som EF-Domstolen har anerkendt i den såkaldte Gambelli-dom fra efteråret. Denne dom fastslår at hensyn til statskassen eller støtte til sportsforeninger m.v. ikke er en gyldig grund for at få en undtagelse fra traktatens hovedregel. Et land kan derfor ikke fastholde sit monopol ved at påberåbe sig behovet for at begrænse adgangen til spil og samtidig anspore og opmuntre borgerne til at spille i den hensigt at tjene penge til statskassen.

Kan Danmark ikke redegøre fyldestgørende for sin sag, vil sagen blive ført videre til EF-Domstolen for at afprøve, om Dansk Tipstjenestes monopol på spil er lovligt.