OB vil med lavere billetpriser forsøge at lokke flere fans på lægterne, men er det den rette strategi for at øge interessen for en Superliga i krise...?

Tilskuerflugt i Superligaen

Interessen for Superliga-kampene er stærkt dalende, og der er efterhånden rigtig god plads på de stemningsforladte danske fodboldstadions. Der er kommet langt færre i billetkøen, mens de økonomisk trængte klubber er blevet mere afhængige af TV-penge end fansene på lægterne.

Superliga-kampene er efter tv-selskabernes krav blevet spredt ud på adskillige dage, så de forskellige tv-kanaler kan fylde sendefladen. På længere sigt vil Superligaen dog miste meget med denne fan-fjendske tv-strategi, der tømmer lægterne, og ironisk nok også fører til lavere seertal og i sidste ende må klubberne acceptere en ringere tv-aftale.

Den dalende interesse gør det også svært at finde sponsorer, og det fører til det største problem. Klubbernes økonomiske problemer betyder, at de sælger deres største profiler og erstatter dem med unge spillere fra egne rækker. Niveuaet i Superligaen er faldet enormt i de seneste sæsoner, og det er efterhånden svært at overbevise fodboldfolket, at spillerne på grønsværen er entré-prisen værd.

Superligaen 2012/13 blev således blot overværet af i gennemsnit 6.760 tilskuere pr. kamp.

OB vil vende udviklingen med 'billetrevolution'

Superliga-klubberne har selvfølgelig set udviklingen i de seneste par sæsoner, og det virker til at flere klubber har reageret ved at oversvømme markedet med fribillet til Superliga-kampene. Det har selvfølgelig irriteret sæsonkort-holderne, der har lagt en mindre formue for deres plads på stadion. I OB har de et nyt bud på, hvordan vi kan få flere fodboldfans gennem billetlugerne til Superliga-kampene.

Da oprykkerne fra Esbjerg i sidste sæson lagde vejen forbi Fyn havde kun 3633 tilskuere valgt at tilbringe deres fredag aften på et stemningsforladt TRE-FOR Park, men i den kommende sæson vil OB lokke flere fans på stadion med billigere billetter i en såkaldt 'billetrevolution'.

Udover at OB i samarbejde med sponsoreren Carlsberg sætter ialt 1887 sæsonkort på markedet til 395kr, så kommer entréen fremover til at lyde på 50 kroner (børn og pensionister 25 kroner), hvis de møder op iført en OB-kamptrøje.

OB indleder den kommende sæson med at tage imod SønderjyskE, og det bliver meget spændende at se, om det lykkes OB-direktøren Thomas Christensen at fylde TRE-FOR Park og den fynske storklub dermed kan blive forbillede for lignende tiltag i de øvrige Superliga-klubber.

Vil denne revolution blive en succes?

Det er klart, at Superliga-fans i de øvrige klubber vil kigge misundeligt på OB-fansene, der har råd til en ekstra tur til pølseboden, mens f.eks de nordjyske AaB-fans skal slippe 1350 kr for deres sæsonkort. De øvrige klubber vil være pressede til også at sænke deres billetpriser.

Hos Brøndby har man til den nye sæson valgt at reducere prisen på både billetter og sæsonkort, så det til udvalgte pladser på Brøndby Stadion er muligt at hente en billet til 70kr og et sæsonkort koster ned til 795kr (indtil 30.juni). AaB har dog også en hjemmekamp mere end både OB og Brøndby i den kommende sæson.

Har man først lavet denne billetrevolution og vænnet fansene til at komme ind for 50kr, så er det tæt på umuligt at skrue priserne op igen. Det er noget af et sats fra OB og Thomas Christensen.

Horsens forsøgte i sidste sæson med gratis adgang, men der var alligevel halvtomt på CASA Arena, og viser tydeligt, at sportslig succes også har afgørende effekt på tilskuertallet. 

Der kan dog hentes en stor gevinst ved at gøre forsøget med lavere billetpriser, da den nuværende udvikling vil sende dansk fodbold langt efter de øvrige europæiske ligaer. Det kan kickstarte en ny fan-kultur i Danmark med mere festlige rammer omkring Superliga-kampene. Der kan måske komme flere fodboldfans på lægterne (ikke hr. og fru Håndbold med sponsor-billetter med ungerne i hoppeborg) og det kan måske være et vendepunkt for interessen for Superligaen.

Vil lavere billetpriser få dig til at tage oftere til Superliga-kampene?