Sprinterne er mange i årets Tour de France, men hvem er egentligt bedst - og hvem har været bedst indtil videre? Det ser vi nærmere på her.

BetXperts Tour de France optakt 2016

Der kan være penge at hente, hvis man er ordentligt sat ind i sprinterne i de helt store løb. Derfor har jeg valgt at kigge lidt nærmere på årets sprintere i Tour de France, og forhåbentligt er det med til at gøre os lidt klogere om styrkeforholdet, før det går løs i årets løb.

I denne artikel kigger jeg lidt nærmere på de resultater, diverse sprintere har leveret i år - men jeg går lidt dybere til værks end blot at kigge på den simple sejrstotal, der viser at Bryan Coquard har været sæsonens mest vindende sprinter. Bemærk også, at dette er et kig på sprinterne, og at det ikke nødvendigvis er dem, der vinder pointtrøjen, der fremhæves her.

Forventer du dog, at vi finder den rytter, der vipper Greipel og Kittel af pinden som Tourens bedste sprinter, så må jeg dog skuffe dig: Det sker nok næppe, og skulle det ske, så har jeg ingen anelse om hvordan jeg skal kunne forudsige dette. 

Holdenes sprintere

Før vi dykker alt for dybt ned, så lad os starte med at kigge på, hvem der egentligt sprinter for diverse hold. Her er det vigtigt at understrege, at jeg udelukkende tager udgangspunkt i en hel flad spurt - nogle af sprinterne vil være sat ud af spillet på en hård etape eller en teknisk finale, ligesom andre af dem vil foretrække en hårdere spurt. 

Hold Primære sprinter Reserve
AG2R La Mondiale

Samuel Dumoulin 3 sejre

-

Astana

-

-

BMC Racing Team

-

-

Bora-Argon 18

Sam Bennett 1 sejr

-

Cannondale Pro Cycling Team

-

-

Cofidis

Christophe Laporte 0 sejre

Geoffrey Soupe 0 sejre

Borut Bozic 0 sejre

Dimension Data

Mark Cavendish 4 sejre

Edvald Boasson Hagen 8 sejre

Direct Energie

Bryan Coquard 13 sejre

Adrien Petit 4 sejre

Etixx-QuickStep

Marcel Kittel 10 sejre

Max Richeze 2 sejre

FDJ

-

-

Fortuneo - Vital Concept

Daniel McLay 2 sejre

Armindo Fonseca 0 sejre

IAM Cycling 

 Sondre Holst Enger 1 sejr

-

Lampre-Merida

Davide Cimolai 2 sejre

-

Lotto-Soudal

André Greipel 8 sejre

Jens Debusschere 1 sejr

Movistar Team

-

-

Orica-GreenEDGE

Michael Matthews 3 sejre

Simon Gerrans 3 sejre

Daryl Impey 1 sejr

Team Giant-Alpecin

John Degenkolb 0 sejre

-

Team Katusha

Alexander Kristoff 8 sejre

Jacopo Guarnieri 0 sejre

Michael Mørkøv 0 sejre

Team LottoNL-Jumbo

Dylan Groenewegen 7 sejre

-

Team Sky

-

-

Tinkoff

Peter Sagan 6 sejre

-

Trek-Segafredo

Edward Teuns 1 sejr

Jasper Stuyven 1 sejr

Ovenstående liste er baseret på min viden, fornemmelse og vurderinger. Jeg kan tage fejl, men det er sådan, jeg forventer tingenes tilstand at være her før løbet.

Jeg har aldrig været fan af sejrsstatistikkerne. De snyder ofte, som jeg vil kigge på i det næste afsnit. Jeg har dog ikke desto mindre fremhævet dem i tabellen ovenfor, da det giver et meget godt fingerpeg om rytternes sæsonform.

De pokkers sejrsstatistikker

Men lad os så kigge lidt nærmere på sejrsstatistikkerne, for som jeg skriver: de snyder meget ofte. For eksempel er Bryan Coquard den mest vindende rytter i denne sæson, men vidste du, at ingen af hans 13 sejre har været på højeste niveau? Ligeledes har kun fire af dem været på det næsthøjeste niveau.

Og hvad med Alexander Kristoff, der synes at være kongen af .HC-løb med alle otte sejre i den kategori? 

Den udvidede statistik fortæller ikke alverden, men man kan til en vis grad bruge den til at vurdere en sprinter. For eksempel vinder en god sprinter også ofte på WorldTouren - der er dog undtagelser, som bevises med Kristoff, der blandt andet har kørt færre WorldTour-løb.

Jeg har herunder samlet en lille statistik, der viser fordelingen af sejre i løbskategorien.

Navn Alder Sejre WT .HC .2 Kla

Bryan Coquard

24

13

0

4

8

2

Marcel Kittel

28

10

3

4

2

1

Andre Griepel

33

8

3

3

2

0

Edvald Boasson Hagen

29

8

1

7

0

0

Alexander Kristoff

28

8

0

8

0

0

Dylan Groenewegen

23

7

0

1

6

0

Peter Sagan

26

6

4

2

0

0

WT = World Tour | .HC = Næsthøjeste kategori | .2 = Tredjehøjeste kategori | Kla = Samlet sejr - bemærk: National mesterskab er .HC-kategoriseret her.

Spørgsmålet er så, hvad man reelt set kan bruge det til. Personligt laver jeg tit en hurtig oversigt som denne, før jeg placerer et væddemål på om en given rytter vinder en etape eller ej under Touren. Her synes jeg umiddelbart, at Coquard (0 WT-sejre trods 13 sejre) og Dylan Gronewegen (kun én sejr i de to højeste kategorier, og det var en national titel) stikker ud. Til gengæld har bookmakerne umiddelbart fanget dem i år. 

Tæt på værdi i etapeløs Coquard

888sport og Unibet er ude med odds 1,42 på at Bryan Coquard kommer etapeløs fra årets Tour de France. Franskmanden er hurtig og har masser af sejre i bagagen - men ingen på højeste niveau, og han mangler fart mod de bedste. Imod spillet taler dog også, at han klatrer bedre end de fleste sprintere. Jeg er dog tæt på de 70 %. 

Rangliste kan hjælpe på vej

Afslutningsvist kan der være en fidus i, at kigge med hos diverse cykelstats-sider. Der er faktisk et par stykker, og selvom ProCyclingStats efterhånden er størst, så er CQRanking stadig solid og god. Udover at levere resultater, så samler begge sider nogle ret interessante statistikker.

Sådan en finder man hos CQRanking, der har lavet en statistik over, hvor mange point en sprinter har samlet sammen på de forskellige etaper og løb, der på forhånd er markeret som en sprinteretape. Den ser således ud: 

Rytter Antal point
Marcel Kittel

235

Andre Greipel

210

Bryan Coquard

195

Alexander Kristoff

150

Mark Cavendish

113

Peter Sagan

108

Dylan Groenewegen

100

Michael Matthews

68

Edvald Boasson Hagen

58

Edward Teuns

53

Sam Bennett

46

Daniel McLay

43

Davide Cimolai

38

Sondre Holst Enger

16

Jasper Stuyven

8

John Degenkolb

4

Denne rangliste er langt fra nogen præcis oversigt over styrkeforholdet, men den illustrerer meget godt, hvordan de forskellige rytter har leveret, og den giver trods alt et bedre overblik, end sejrsstatistikken giver. 

Bemærk dog at det ikke er altid, at CQRanking rammer præcist, når de udpeger sprinteretaperne - ofte ender en etape i en spurt, men registreres ikke som en sprinteretape på siden. 

Jesper Sørensens vurdering af sprinterne

Én ting er statistikkerne, men noget andet er hvordan jeg selv, vurderer årets sprintere. Jeg har i år kigget grundigt frem til det, for jeg har egentligt erkendt, at min edge for alvor er størst på sprinteretaperne - jeg er noget skarpere her, end jeg er på bjergetaperne. Det viser mit personlige regnskab.

Det er dog primært først senere i løbet - altså efter den første spurt - at jeg er skarpest, synes jeg selv. Ofte bliver et resultat vægtet for højt, og man kan lave nogle flotte luringer, hvis man observerer de forskellige spurter. For eksempel kigger jeg ofte efter, hvilke sprintere, der ser hurtigst ud, når man ser spurten oppefra. Farten er nemlig noget sværere at pille ved end timingen.

Men her kommer alligevel min vurdering af sprinternes styrke baseret på de kendsgerninger, vi har her før løbsstarten. Kommenter endelig i forummet, hvis du er enig eller uenig eller blot nysgerrig.

Rytter Vurdering
Marcel Kittel

******

Andre Greipel

******

Mark Cavendish

*****

Alexander Kristoff

*****

Peter Sagan

****

Bryan Coquard

****

Sam Bennett

***

Dylan Groenewegen

***

Michael Matthews

**

Davide Cimolai

**

John Degenkolb

**

Edvald Boasson Hagen

**

Christophe Laporte

**

Edward Teuns

*

Daniel McLay

*

Sondre Holst Enger

*

Jasper Stuyven

*

Mange vil nok mene, at Kittel er i særklasse, men jeg synes faktisk, at Greipel er meget tæt på hans niveau - og værdien på 1. etape er også på ham.

Andre Greipel til odds 4,50 hos Bet365 og Betfair Sportsbook

Andre Greipel har været dominerende i de seneste 13 måneder, og tyskeren plejer at forlade en Grand Tour med en etapesejr. Forleden slog han Kittel ved de tyske mesterskaber, så chancen for at Greipel vinder første etape, burde være solid. Læs tippet.

Jeg er et eller andet sted ret gavmild ved Cavendish, eftersom jeg har smidt fem stjerner efter ham, men briten er bare speciel, når alt klapper. Han var dog ret tæt på fire. Det samme var iøvrigt Kristoff, der ikke har imponeret mig mange gange i år.

Det har Peter Sagan dog. Jeg synes helt klart, at han har set meget hurtig ud her i sæsons anden del. I Californien Rundt og især i Schweiz Rundt, så han hurtigere ud end længe. Han kunne godt være rykket op på fem. Coquard får fire grundet mange triumfer i år.

I bund og grund synes jeg, at der kun er få sprintere, der er så hypet som Sam Bennett. På Twiter kan man konstant læse fans, der hylder ham - men resultaterne udebliver. Han har dog fået én Tour under bæltet, og han har et hold dedikeret til sig - det er bedre end de fleste andre sprintere.

Dylan Groenewegen er en af mine favoritter, men jeg kan kun allernødigst strække mig op på tre stjerner. LottoNL-Jumbo har været ekstremt dygtige til at 'nurse' ham til sejre, ved at køre en række små løb.

De øvrige sprintere går jeg ikke for alvor i dybden med, men mange vil nok mene, at jeg er lidt for gavmild ved Laporte og lidt for hård ved Degenkolb og Boasson Hagen. Laporte er dog hurtig og talentfuld, og får nu chancen for sig selv. Degenkolb mangler at bevise sig efter det slemme januar-styrt, mens Boasson Hagen som udgangspunkt ikke får chancen på grund af Cavendish.

Sådan er det gået

Herunder vil jeg samle resultaterne fra de seks bedste ryttere (ifølge min vurdering) på de rene sprinteretaper. Dvs. de afslutninger, hvor de alle kører med om sejren (med undtagelse af dem, der bliver taget ud af uheld). 

Rytter 1. etape 3. etape 4. etape 6. etape
Mark Cavendish Dimension Data

1

1

8

1

Marcel Kittel Etixx-QuickStep

2

7

1

2

Peter Sagan Tinkoff

3

4

3

6

 André Greipel Lotto-Soudal

4

2

18

15

Bryan Coquard Direct-Energie

7

3

2

9

Alexander Kristoff Katusha

8

11

5

4

Rytterne er blevet placeret efter deres placering på første etape, og jeg har umiddelbart sorteret dem fra, som jeg regner for 'mindre fisk' i feltet. Bliver de ved med at bevise, at de er bedre eller på niveau med de ovenstående, så tilføjes de med tiden i oversigten.

Som nævnt: byd gerne ind i kommentarerne til denne artikel, hvis der er noget, du vil have uddybet eller bare er uenig.

BetXperts Tour de France optakt 2016