Spillere og klubber fedtes ind i Operation Puerto mens Fuentes kaster skygge over spansk idræt. Hvor omfattende er doping i topfodbolden?

Retssagen mod den spanske dopinglæge, Eufemiano Fuentes, er i fuld gang i Madrid. Hvad der i første omgang lignede cykelsportens største skandalesag er nu ved at brede sig til andre sportsgrene, heriblandt international topfodbold.

I den verserende Operation Puerto-retssag har Fuentes indrømmet at have haft klienter indenfor ikke kun cykling, men også fodbold og tennis. I lægens arkiver er over 200 sportspersoner nævnt, heraf kun omkring 30 cykelryttere. Fuentes har ved flere lejligheder ligeledes hentydet, at åbnede han først helt op for (blod)posen, ville det få vidtrækkende konsekvenser for den spanske eliteidræt - herunder det spanske fodboldlandshold, atletikudøvere og La Liga-mandskaber.

Konspirationsteoretikere er ikke sene til at kæde Fuentes' udtalelse sammen med det faktum, at det internationale dopingagentur, WADA, endnu ikke er blevet tilladt adgang til de mange konfiskerede blodposer som de spanske myndigheder sidder på. Fra øverste sted holdes hånden over de spanske udøvere, som man er så stolte af lyder det fra kritiske tunger.

I den modsatte grøft lyder argumenterne, at Fuentes er utilregnelig og deslige - det kan da heller ikke benægtes, at dopinglægen har en noget karismatisk personlighed.

I et interviet med den spanske avis El Pais fra 1985, optræder den 27-årige læge Eufemiano Fuentes, der netop er blevet ansat af det spanske atletikforbund. Her fortæller han ufortrødent om hvordan der eksperimenteres med medikamenter og metoder til at få de spanske atleter op i niveau. Metoderne testes på mindre kendte udøvere for at finde ud af om de ryger i dopingfælden.

Fuentes' kone, Christina Perez, har ligeledes hældt brænde på bålet i et interview med avisen La Provincia i 2008. Perez repræsenterede selv spanien ved OL i 1988 og i interviewet fremgår det, at "Spanien skylder hendes mand mange af de guldmedaljer, som landet sikrede sig ved OL i Barcelona i 1992". Af hensyn til spansk idræt, venner og kolleger ville hun ikke gå i detaljer, men hvis hun "åbnede op for Pandoras æske", ville det kunne ødelægge sporten.

La Revolución?

Beskyldninger og varm luft? Det er ikke umuligt, men lige omkring 1992 hvor Barcelona var OL-værter - og Fuentes havde været ansat et par år - skete der noget med spansk idræt. Indtil da havde Spanien hentet sølle 28 medaljer i næsten 100 års olympiadehistorie; i Barcelona snuppede man 22 af slagsen (heraf 13 af guld).

Var der ikke bare tale om en udpræget hjemmebanefordel? Igen; ikke umuligt, men en af overraskelserne var Jordi Arrese, der vandt sølv i mændenes tennis-turnering. Inden legene havde han taget næsten fem måneders pause fra ATP-Touren, så forberedelsen til OL kunne være så optimal som mulig. Den var næppe gået i dag med whereabouts og dopingtest udenfor konkurrencerne.

I de fem olympiader inden Barcelona står Spanien noteret for henholdsvis 1, 2, 6, 5 og 4 medaljer. De fem seneste har kastet henholdsvis 17, 11, 19, 18 og 17 medaljer af sig.

Forklaringerne herpå kan naturligvis være mange, men også udenfor OL-verdenen har tiden efter 1992 været skelsættende for spansk sport. I cykling gik man fra fire Tour de France-sejre og 0 Giro-sejre fra 1903 til 1992 for herefter at hente henholdsvis otte og tre af slagsen. Også i tennis er der sket markante ændringer; i en 115-årig periode op til 1992 vandt spanske tennisspillere syv Grand Slam-titler, sidenhen er det blevet til 20 styks. Spansk dominans i (europæisk) basketball og håndbold  er ligeledes først noget der er sket efter 1992.

Og så er der fodbolden. På 36 år fra 1956 til 1992 har Spanien (landshold og klubber) høstet otte titler i international og europæisk fodbold, mens det fra 1992-2012 er blevet til 11 af slagsen.

Doping i international fodbold?

At kalde den udvikling for dopingrelateret er naturligvis at stramme skruen. Men kan vi udelukke at det har haft en indflydelse?

Den tidligere præsident for Real Sociedad afslørede tidligere på måneden, at klubben gennem seks år har betalt for dopingprodukter. I Fuentes' arkiver optræder forkortelsen RSOC, der angiveligt skulle dække over netop denne spanske fodboldklub.

- Det er sikkert, at vores bestyrelse offentligt gik ud og tog afstand fra lægerne Eduardo Escobar og Antxon Gorrotxategi, for i de seks sæsoner før vi tiltrådte (2002-08), gav de kontante betalinger med sorte penge for medicin eller produkter, der på det tidspunkt blev klassificeret som doping. Og deres leverandør kan sagtens have været Fuentes. Dokumenter, som vi har, stemmer af flere grunde overens med, at det skulle være Fuentes, siger præsident Iñaki Badiola til sportsavisen AS.

Politik eller sandhed? Det er i al fald ikke hvem som helst Badiola lægger sig ud med; den daværende præsident hed José Luis Astiazarán og han er såmænd præsident for den professionelle spanske liga den dag i dag.

Astiazarán benægter naturligvis enhver sammenhæng, men et par dage efter fremlagde aviserne El Periodico og El Pais et notat, angiveligt lavet af Fuentes, hvori navne som 'Asti', 'RSOC' og 'Milan' figurerer.

De to førstnævnte forkortelser ligger ligefor, men hvad med Milan? Refererer det til en person eller - mere opsigtsvækkende - til den italienske storklub? Det er indtil videre uvist, men ikke desto mindre fik det klubben til at udsende en meddelelse der benægtede al kontakt til Fuentes og en hensigt om at reagere mod rygtespredere og anklagere.

FIFA indfører blodpas til VM

Det internationale fodboldforbund vil til VM i Brasilien 2014 kræve, at alle spillere er udstyret med et biologisk pas.

- I 2014, året for VM, vil vi bruge 2,5 millioner amerikanske dollars i kampen mod doping. FIFA var den første internationale organisation for holdsport, der indførte langsigtede profiler. Dem har vi testet ved klub-VM i 2011 og 2012, og vi vil ved FIFA Confederations Cup 2013 fortsætte med uannoncerede blodtest i træningslejre og ved kampe. Vi forpligter os selv til, at alle spillere, der deltager ved VM 2014, skal have biologiske profiler, siger formanden for FIFA's medicinske komité, Michel D’Hooghe, i dag i en meddelelse fra FIFA.

Men er det overhovedet væsentligt? Er det ikke bare en storm i et glas vand? Og kan man overhovedet få en fordel af doping i fodbold? Der er næppe nogen tvivl om at den kompetitive fordel er større i cykling, hvor den optimale fysik er alfa omega. I fodbold vejer det taktiske aspekt og de tekniske evner fortsat ufatteligt højt, men til at opbygge muskelmasse og restituere bedre imellem de mange kampe på en sæson, kan dopingprodukter være gavnlige for fodboldspillere.

Tottenhams træner, André Villas-Boas udtalte for nyligt, at man havde udsat Jermain Defoe for en blodcentrifugering i et forsøg på at få ham klar til kampen mod Norwich - en teknik der ikke ligger langt fra cykelsportens bloddoping. Arsene Wenger stillede spørgsmålstegn ved metoden, men AVB erklærede at man havde brugt teknikken siden starten af sæsonen og at selv om det ikke er typisk, er noget der foregår i nogle klubber. Historien druknede da også hurtigt i mediestrømmen.

De danske idrætsorganisationer kaldte for nyligt matchfixing for en større trussel end doping. Fixing er bestemt noget der kan ødelægge sporten, men ikke hvis det sker på det Wichmann-niveau der fik den danske presse og DBU til at køre i selvsving.

Men hvad med doping i fodbold? Hidtil er der ikke blevet testet i særligt stort omfang og der var engang Morten Olsen bad Anti Doping Danmark om at smutte fra en landsholdslejr - og de gudhjælpemig gjorde det! Med FIFA's indførelse af biologiske pas er der taget et skridt på vejen, men skal man problemet til livs skal det organiseres bedre på tværs af landegrænser og fodboldforbund.

Hvad mener I? Er doping et problem i international fodbold og hvad gør man i så fald ved det?

Kilder:

http://veloropa.dk/1992-den-spanske-revolucion/

http://www.sporten.dk/fodbold/fodbold-praesident-koebte-doping-i-6-aar

http://www.sporten.dk/fodbold/nu-fedtes-ac-milan-ind-i-fuentes-sagen

http://www.tipsbladet.dk/nyhed/vm/fifa-vil-indfoere-biologisk-pas-til-vm

http://espnfc.com/news/story?id=1318958&cc=5739

FodboldFM på Radio 24/7