Tidligere amerikansk fodboldspiller, TV-vært og meget andet, Claus Elming, har i mange år investeret tid, penge og kræfter i passionsprojektet NFL Picks, som giver mulighed for at dyste med bekendte og fremmede i NFL-viden fra runde til runde. Det seneste år har Picks udviklet sig til også at gælde andre sportsgrene, og nu skal næste skridt tages.

Superliga-manager, Premier League-manager, VM-manager og Tour-manager. Danske sportselskere har rigelig af muligheder for at dyste online med venner, bekendte og resten af Danmark, om hvem der ved mest om de store ligaer og sportsgrene, og i årevis har diverse managerspil på holdet.dk* været ekstremt populære, hvor der blandt andet var 178.000 brugere, der konkurrerede med hinanden i VM-managerspillet.

Også udenlandske spil har tiltvunget sig adgang til det danske marked, hvor især Premier Leagues og NFLs Fantasy giver de danske brugere stærke alternative spilmuligheder, men nu vil en af de mindre spillere på markedet til at lægge arm med de største.

NFL Picks har flere ligheder med de traditionelle managerspil, hvis man ser på ranglister, og hvordan man dyster internt, men selve spillet er helt anderledes. I stedet for at vælge hvilke spillere man tror performer bedst, skal man gætte på vinderen af hver kamp i hver runde. Samtidig skal man prioritere kampene, så det pick, man tror mest på, rangeres øverst, og det pick, man tror mindst på, rangeres nederst. Man får så point for hver rigtigt gæt; 100 for det øverst rangerede gæt, 75 for det næstøverste osv. helt ned til seks point for det lavest rangerede gæt.

Elming: Det bliver vildt

NFL Picks har i årevis været et passionsprojekt for Claus Elming, der i den brede danske befolkning måske mest er kendt som tidligere vært for Vild med Dans, men som også i mange år har været kommentator, når TV2 har dækket den bedste amerikanske fodboldrække, NFL. Inden da både spillede han selv, var træner for og var med til at stifte et par danske klubber, og han har flere titler under bæltet på begge sider af kridtstregen. I 2006 blev han optaget i Danish American Football Federations Hall of Fame. 

Ideen til NFL Picks fik Claus Elming i slutningen af 90'erne, og efter at have været tilknyttet de forskellige NFL-relaterede TV-programmer, Claus Elming har været vært for, har spillet nu fået sin egen hjemmeside. Stifteren holder sig ikke tilbage, når han skal beskrive sine forventninger til den nye side.

"Det bliver vildt. Nu er Picks blevet voksent, og den skal have en på goddagen. Picks er nu blevet så gammelt, at det må køre bil og drikke alkohol og gå med damer," siger han til BetXpert.

De sæsoner, hvor NFL Picks har været mest populært, har der været mere end 20.000 deltagere. Målsætningen for den kommende sæson er cirka halvt så meget, da Claus Elming ikke længere kan bruge TV-mediet til at reklamere for spillet.

VM i håndbold, Premier League og Vild med Dans

Folkene bag Picks har længe haft ambition om at brede spillet ud til andre sportsgrene. Henover sommeren har Picks for første gang tilbudt spil på andet end amerikansk fodbold. Således dystede 13.500 danskere med hinanden i VM Picks, mens 3.500 deltog i Tour Picks.

Selvom de gerne ville have haft lidt flere deltagere i VM Picks, er der tilfredshed med de tal. Der er planer om at tilbyde spil på mange flere sportsgrene det kommende år, og det kommer blandt andet til at være muligt at gætte på kampene ved VM i herrehåndbold og EM i kvindehåndbold samt forårssæsonerne i Superligaen og Premier League.

Ifølge Claus Elming er det kun fantasien, der sætter grænser, og principielt behøver Picks ikke at blive begrænset til sport.

"Der er ikke det spil, vi ikke kan tage med ind. Og det behøver ikke engang kun at være sport. Det kan for eksempel også være Melodi Grand Prix eller Vild med Dans for den sags skyld. Alle slags konkurrencer," siger Claus Elming. 

Licensbøvl

Picks har netop fået licens af Spillemyndigheden, så det nu er lovligt for dem at tage penge for deltagelse og bruge nogle af de penge på præmier. Faktisk gjorde de netop det i VM-spillet, men efter en dialog med Spillemyndigheden var de nødt til at droppe det igen.

"Vi ønskede jo at flytte Picks til et nyt niveau, hvor man stadig kan spille det gratis, men hvis man som bruger vil spille med om præmier, så koster det et mindre beløb. Og når det gør det, så rykker vi over i et nyt område hos Spillemyndigheden, der hører under væddemål. Så vi var nødt til at gøre VM Picks og Tour Picks fuldstændig gratis, men nu har vi fået den rigtige spillelicens, så fremadrettet vil der komme både gratis spil og betalte spil," siger Claus Elming.

Det vil i alle spil være muligt at deltage uden at skulle have pungen op af lommen. Netop det fremhæver Claus Elming som en charme, at man eksempelvis kan dyste mod sine venner i en enkelt runde eller over et par uger, alt efter hvad man har lyst til, uden at det koster noget.

Vil man dyste om de store præmier, vil det koste et beløb, der varierer alt efter spillets omfang. I NFL Picks, som strækker sig over fem måneder, vil det koste 99 kroner at deltage i den store præmiepulje, hvor hovedpræmien er en NFL-rejse til USA.

Det internationale gennembrud

Ifølge Claus Elming er konceptet i Picks, hvor man skal prioritere sine valg, unikt, og netop derfor frygter han ikke konkurrence hverken herhjemmefra eller fra udlandet. 

Han understreger, at det primære fokus i øjeblikket ligger på at gøre NFL Picks til en succes i efteråret, mens det på lidt længere sigt er håbet, at Picks kan etablere sig med en lang række af spil indenfor forskellige events og sportsgrene. Og Claus Elming er ikke bange for at drømme stort:

"Hvis jeg skal være rigtig ambitiøs, vil vi gerne ud over landets grænser. Så vil vi gerne ud til de andre skandinaviske lande, men også til England, Tyskland og Spanien for den sags skyld. Og skuer vi endnu længere ud i fremtiden, så er der ikke nogen, der siger, at de på det lukrative asiatiske marked ikke også kunne tænke sig at spille picks."