8 af 16 klubber i den bedste belgiske række, Jupiler League, er onsdag blevet ransaget af de belgiske myndigheder. Der er også foretaget ransagninger i seks andre lande. Klubberne mistænkes for at medvirke til skatteunddragelse og matchfixing.

Hvad der startede som en sag involverende et par agenters forsøg på at undgå at betale skat af deres provision har udviklet sig til en kæmpe matchfixing-skandale i belgisk fodbold.

Onsdag har politiet ifølge Ritzau gennemført 44 ransagninger i Belgien, mens yderligere 13 er blevet gennemført i Frankrig, Luxembourg, Cypern, Montenegro, Makedonien og Serbien.

Ifølge The Telegraph er det den foreløbige kulmination på en årelang undersøgelse, der omhandler anklager om suspekte økonomiske transanktioner mellem spilleragenter og indflydelse på fodboldkampes afvikling i den seneste sæson.

Afbrød Jess Thorup midt i Gent-forhandlinger

De otte belgiske klubber, som har fået besøg fra politiet, er ifølge belgiske medier: Club Brugge, Anderlecht, Standard, Genk,KV Oostende, KV Kortrijk, Lokeren, og hvad der efter alt at dømme bliver FC Midtjylland-træner, Jess Thorups, kommende klub, AA Gent. Ifølge Het Laatste Nieuws afbrød politiets ransagning de igangværende forhandlinger mellem Jess Thorup og Gent. Forhandlingerne blev dog genoptaget efterfølgende.

Også Mechelen fra den næstbedste engelske række er blevet ransaget.

Det præcise antal anholdte kendes ikke på nuværende tidspunkt, men flere medier beretter, at agenten, Mogi Bayat, er arresteret. Bayat er tidligere administrerende direktør i Charleroi og menes sammen med en anden agent, Dejan Vejlkovic, at være en af nøglepersonerne i sagen.

Ifølge den belgiske statsanklager er alt fra agenter og dommere til juvelerer og journalister blevet ramt af ransagninger. Sikkert er det, at også Club Brugges træner, kroatiske Ivan Leko, og tidligere sportsdirektør for Anderlecht, Herman Van Holsbeeck, er blevet afhørt af politiet.

Skatteunddragelse og matchfixing

Den belgiske avis, Het Nieuwsblad, spekulerer i, at alle ransagede og afhørte på den ene eller anden måde kan forbindes til agenterne Vejlkovic og Bayat.

Statsanklageren oplyser, at sagen blev indledt i 2017, da flere fodboldagenter uafhængigt af hinanden skjulte provision og udbetalinger til spillere og trænere for de belgiske myndigheder for at slippe for at betale skat.

Det var under denne undersøgelse, at myndighederne stødte på indikationer af, at kampe i den bedste belgiske række i sæsonen 2017/2018 var fixede.