Champions League starter i aften, og skal man være med på de tidlige høje odds på den endelige vinder, er det nu, man bør slå til. Torben N. Sørensen har gennemgået de otte grupper, draget sine konklusioner, og peger på odds-værdi i to klubber som kommende Champions League-vinder: Chelsea og Inter...

Champions League 2010/2011

Vi skal til det igen. I aften søsætter UEFA sit flagskib, Champions League-turneringen anno 2010/11, og det er på mange måder et ”år nul” for verdens mest prestige- og penge-tunge turnering. Det forstået på den måde, at sidste sæsons store favorit, FC Barcelona, snublede i semifinalen, hvor den senere vinder Inter på bedste José Mourinho-manér skubbede Josip Guardiolas tropper ud i mørket. FC Barcelona, som vel ret beset har været verdens bedste fodboldhold de seneste to-tre år, tørster naturligt nok efter revanche, men der er mange kompetente modbud.

Man slipper her ikke udenom den forsvarende CL-vinder Inter, som har bevaret sin stærke spillertrup og derfor på papiret vil være en kraftig kandidat til at genvinde titlen, men det store spørgsmålstegn ved Italiens dominerende klub den seneste håndfuld år er at finde på trænerbænken. Vil Rafael Benitez være i stand til at følge op på José Mourinhos rene bord – sejre i Champions League, Serie A og Coppa Italia – eller vil spanierens nedadgående trend fra Liverpool fortsætte?

Mourinho i Madrid

Interessant med Mourinho er naturligvis, hvordan portugiseren klarer jobbet i Real Madrid. Der gik ikke mange minutter efter Inters Champions League-finalesejr for fire måneder siden over Bayern München før ”the Special One” havde skudt sig i stilling til træner-sæddet i Real Madrid, og i den spanske hovedstad forventer man, at ”Los Galacticos” efter et par magre år nu vil gøre FC Barcelona rangen stridig i Primera Division og også gerne sætte sig på fodboldtronen i Europa.

Kigger man på spillerstaben, har Mourinho truppen til at kunne vinde nærmest hvadsomhelst, men måske det er lidt rigeligt at forlange i dette hans første år ved roret. Kigger man på Mourinhos generalieblad, så vil Real være en super-seriøs kandidat til det spanske mesterskab, men i Champions League skal man nok lige give the Special One et år, før det kan forventes, at hans mandskab slår til.

”År nul” for England

”År nul” er det også for de traditionelt meget stærke engelske Champions League-deltagere. Efter i flere år at have domineret Champions League tungt – to til tre engelske klubber i semifinalerne var mere reglen end undtagelsen – oplevede England i sidste sæson en nedtur på den fineste europæiske scene.

I Europa League nåede lille Fulham finalen, hvor de dog måtte bøje sig til Atletico Madrid, men i Champions League røg alle engelske deltagere ud i kvartfinalen eller tidligere – helt uhørt! Det har de store engelske klubber med Manchester United og Chelsea i spidsen ikke lyst til at opleve to år i træk, og jeg er ret overbevist om, at britterne vil gøre deres yderste for igen at indtage Europa.

Andre kandidater?

Hvad er der så ellers af seriøse kandidater til sæsonens Champions League-titel? Det forekommer naturligt at bringe sidste års finalist Bayern München på bane, meeen... Over-præsterede Bayern ikke temmeligt tykt sidste sæson? Tyskerne var afhængig af andre resultater for overhovedet at komme videre fra gruppespillet, og de havde i ottendedelsfinalen mod Fiorentina brug for kraftig dommer-hjælp for at komme videre, og i kvartfinalen mod Manchester United var de det dårligste hold set over to kampe, men havde de vigtige marginaler på deres side. Meget af Bayerns succes skyldtes én-mands-præstationer af Arjen Robben og Ivica Olic, og spørgsmålet er, om de kan præstere lige så godt også i 2010/11.

Af øvrige seriøse bejlere må nævnes Milan, der i sommerpausen har gjort to opsigtsvækkende indkøb i form af Zlatan Ibrahimovic og Robinho. I offensiv-enden er Milan med de to plus Ronaldinho og Alexander Pato dermed rigtigt godt dækket ind, men savner man ikke lidt soliditet, når modstanderne har bolden, og det går den anden vej?

Franske Lyon slog sig igennem til semifinalen og skal vel også regnes, ligesom Ligue 1-mester Marseille råder over et hold, som må kunne hævde sig også på den allerfineste scene, men helt til tops... har de franske hold klassen til det? Tvivlsomt, formentlig.

De otte grupper

Vi skal have et overblik over de otte indledende grupper. Historisk set kommer de store klubber som regel videre til forårets cup-kampe, idet det dog er vigtigt at holde sig for øje, at i gennemsnit, så kikser én, somme tider to, af dem den videre kvalifikation. Sidste sæson var det Liverpool og Juventus, som gled i gruppespils-bananskrællen.

Gruppe A

Inter

Tottenham

Werder Bremen

Twente

En temmelig tricky gruppe, hvor forsvarende Champions League-mester Inter er klar favorit til at gå videre, men uden problemer bliver det næppe for Milano-klubben. Gruppen er uden deciderede svage hold, idet den hollandske mesterklub Twente, som er favorit til sidste-pladsen, slet ikke er noget dårligt mandskab. Mest sandsynligt er det dog, at Inter klarer sig videre og bliver fulgt til ottendedelsfinalerne af enten Tottenham eller Werder Bremen. Både den engelske og den tyske klub slås dog med irriterende mange skader til nøglespillere, og Twente er ikke uden mulighed for at overraske.

Gruppe B

Lyon

Benfica

Schalke 04

Hapoel Tel Aviv

Også en interessant pulje, omend ikke så stærkt besat som gruppe A. Agterlanterne synes Hapoel Tel Aviv at blive, idet israelerne dog godt kan tage en del point hjemme i Tel Aviv. Derudover ser kampen om de to første pladser åben ud. Favoritten i gruppen skal være Lyon, og jeg vil blive overrasket, hvis ikke franskmændene sætter sig på en videre kvalifikations-billet. Derefter er Benfica vel smal favorit foran Schalke 04, men tyskerne med taktisk smarte Felix Magath ved roret må ikke undervurderes. At Schalke indtil videre har tabt alle sine tre kampe i efterårets Bundesliga, behøver ikke betyde det store.

Gruppe C

Manchester U

Valencia

Bursaspor

Glasgow Rangers

Ligger dén ikke lige til højrebenet for Manchester United og Valencia? Det synes at se sådan ud. Valencia har ganske vist måtte sige farvel til sine to store profiler David Villa og David Silva, som er afhændet til henholdsvis FC Barcelona og Manchester City, men i Mallorca-erhvervelsen Aritz Ardiuz synes appelsin-byens hold at have fået en ny goal-getter. Bursaspor overraskede stort i sidste sæsons tyrkiske Super Ligi ved at sætte Istanbul-klubberne Fenerbahce, Galatasaray og Besiktas på plads, men det er vel for meget at forlange, at de også præsterer stort i Champions League? Og så er der Glasgow Rangers, men skotterne skal glæde sig, så længe de har en født klub med i gruppespillet. Det varer formentlig kun to år mere, for de skotske resultater i Europa har på UEFA-ranglisten medført en lang stabil nedstigning, som ikke ser ud til at stoppe lige med det første.

Gruppe D

FC Barcelona

Rubin Kazan

Panathinaikos

FC København

Vi kipper med flaget for FC København, og bortset fra de hårdeste anti-FCK’ere så håber det meste af Danmark på en god indsats fra københavnernes side. Det ikke mindst fordi det er vigtigt for Danmark at bevare dén Champions League-kval.mulighed, som andenpladsen i denne sæsons Superliga vil indbringe. På sigt kan det betyde et gevaldigt løft for dansk klubfodbold. Objektivt set er FC København dog på en meget vanskelig opgave i denne gruppe D. Der er næppe nogen tvivl om, at FC Barcelona tager sig af en af de to pladser videre frem, og så bliver det op til FCK at gøre Rubin Kazan og Panathianikos rangen stridig om smulerne fra Barca-bordet.

Jeg for min part ser desværre ikke lyst på udsigten. Rubin Kazan er min favorit til andenpladsen efter Barcelona. Den russiske klub gjorde det fint i sidste sæsons Champions League-gruppespil, hvor de sluttede efter FC Barcelona og Inter, men foran Dinamo Kijev; bl.a. lykkedes det Rubin Kazan at vinde på Camp Nou! Derudover skal man ikke glemme græske Panathinaikos, som har en rigtig god Champions League-statistik. Det mest realistiske er, er det bliver enten Panathinaikos eller Rubin Kazan, som følger FC Barcelona til ottendedelsfinalerne, men FC København har selvfølgelig ret til at overraske og gøre skribentens ord til skamme!

Gruppe E

Bayern München

Roma

Basel

CFR Cluj

Billige billetter til Bayern München og Roma? Sådan ser det unægteligt ud, for hverken Basel eller CFR Cluj bør på den lange bane have klassen til andet end at kæmpe om den Europa League-overførende tredjeplads. Det betyder ikke, at schweizerne og rumænerne taber alle kampe mod Bayern og Roma, og især Basel har potentialet til at kunne overraske fra tid til anden, men på den lange bane, når slut-regnskabet skal gøre op... nix, det bør blive Bayern og Roma videre.

Gruppe F

Chelsea

Marseille

Spartak Moskva

MSK Zilina

Storfavoritten i gruppe F hedder Chelsea, ingen tvivl om det, men det er altid en smule tricky, når der er tre kvalitets-hold i en gruppe. Marseille ser stærkere ud end længe, og Didier Deschamps mandskab må have fået selvtilliden i orden med sidste sæsons franske mesterskab. I Champions League gled Marseille ud i gruppespillet, da de blev distanceret af Real Madrid og Milan, men denne gang ser det lidt mere overkommeligt ud. Konkurrenten til den anden plads efter Chelsea er Spartak Moskva. De russiske mandskaber er, da Visjaja-ligaen spilles efter kalenderåret, som regel stærkest i efteråret, og Spartak er et hold, man skal tage seriøst, især hjemme er russerne traditionelt stærke. For MSK Zilina er det en succes at være nået til gruppespillet, men den slovakiske fest stopper nok her.

Gruppe G

Real Madrid

Milan

Ajax Amsterdam

Auxerre

En af de mere interessante grupper, idet der er nul walkover-kampe. Real Madrid og Milan var også i samme gruppe sidste år – hvor Milan stik mod spil og chancer tyvstjal sig til en sejr på San Bernabeu – og de to i Champions League-sammenhæng hæderkronede klubber er da også relativt klare favoritter til at klare skærene denne gang. Helt problemløst for Real og Milan bliver det dog næppe, for det friskt spillende Ajax Amsterdam-mandskab med den brandvarme Uruguay-forward Luis Suarez i spidsen samt det taktisk diametralt modsat indstillede (læs: defensive) franske hold Auxerre kan vise sig kompetente hurdler. Der er ingen tvivl om, at Real Madrid og Milan ”bør” kvalificere sig videre, men muligheden for overraskelser i denne gruppe er absolut til stede. Det især fordi, Real og Milan på papiret nok ser stærke ud, men man mangler endnu at se beviser på stabiliteten.

Gruppe H

Arsenal

Sjakhtar Donetsk

Braga

Partizan Beograd

Gruppe-oversigten sluttes af med en lidt ”tynd” gruppe H, som dog ikke er uinteressant. Det vil være en gedigen overraskelse, hvis ikke Arsenal slår sig igennem til ottendedelsfinalerne, men både Sjakhtar Donetsk og Braga kan vise sig at blive ubehagelige modstandere for englænderne. Via en sindssygt stærk CL-gruppespils-statistik hjemme på Emirates i London bør Arsene Wengers mænd dog kunne sætte sig på en af gruppens to første pladser. Sjakhtar Donetsk vandt for to sæsoner siden UEFA Cup’en, men det store gennembrud i Champions League lader endnu vente på sig for ukrainerne. Sjakhtar har et på papiret skræmmende stærkt hold, og deres spillestil er teknisk lækker. Potentialet er der således ikke tvivl om, men holdets stabilitet lader hstorisk set noget tilbage at ønske. Interessant bliver det også at følge den portugisiske Champions League-debuttant Braga, som også spiller, hvad jeg vil kalde ”teknisk lækkert” fodbold.

Med Arsenals altid friske offensive tilgang til tingene kan der blive mange seværdige kampe i denne gruppe, hvilket ikke forringes af, at Partizan Beograd også er et hold, som har større klasse i offensiven end i defensiven. Partizan Beograd skal dog nok være glad for blot at være med på dette stade, alt andet end en sidsteplads til serberne vil være en overraskelse. Serbisk klub-fodbold har været på lidt af en glidebane de seneste år, og sammenligner man Partizans hold anno 2010 med det mandskab, som var i Champions League-gruppespillet for fem år siden, så er det nuværende Partizan-hold ringere. Ved den lejlighed blev det i øvrigt kun til tre point for Partizan via tre uafgjorte hjemmekampe og lutter nederlag på udebane. Det ligner Arsenal videre med Sjakhtar som smal favorit til andenpladsen foran Braga.

De går videre

Samlet ser vil jeg, selvom den slags spådomme altid er farlige, spå følgende hold videre til forårets ottendedelsfinaler:

Gruppe A:

Inter samt Tottenham eller Werder Bremen

Gruppe B:

Lyon samt Benfica, alternativt Schalke 04 i stedet for Benfica

Gruppe C:

Manchester U og Valencia

Gruppe D:

FC Barcelona samt Rubin Kazan eller Panathinaikos

Gruppe E:

Bayern München og Roma

Gruppe F:

Chelsea samt Marseille eller Spartak Moskva

Gruppe G:

Real Madrid og Milan, idet både Ajax Amsterdam og Auxerre dog har chancen for at snyde Milan

 

Gruppe H:

Arsenal samt Sjakhtar Donetsk eller Braga

Champions League-vinder – odds

FC Barcelona 3,75 (Expekt*, Unibet*, Ladbrokes)

Real Madrid 6,50 (William Hill)

Chelsea 7,00 (Expekt*)

Manchester U 9,00 (Unibet*, Bet365*, Gamebookers)

Arsenal 15,00 (Ladbrokes, William Hill)

Inter 17,00 (William Hill)

Bayern München 16,98 (Pinnacle)

Milan 26,00 (188bet)

Tottenham 41,00 (William Hill)

Roma 51,00 (bwin*)

Lyon 61,00 (Centrebet)

Benfica 75,00 (Unibet*)

Valencia 81,00 (188bet, bwin*, William Hill)

Schalke 04 81,00 (bwin*, Centrebet, William Hill)

Werder Bremen 101,00 (188bet)

Sjakhtar Donetsk 126,00 (bwin*, Centrebet)

Marseille 141,00 (Centrebet)

Ajax Amsterdam 151,00 (188bet)

Braga 151,00 (188bet, Centrebet, William Hill)

Rubin Kazan 151,00 (188bet, Expekt*, William Hill)

Panathinaikos 201,00 (William Hill)

Auxerre 401,00 (188bet, Centrebet)

Spartak Moskva 501,00 (Centrebet, William Hill)

Twente 501,00 (bwin*, Centrebet, William Hill)

Bursa 751,00 (Centrebet)

Glasgow Rangers 801,00 (188bet)

Basel 801,00 (188bet)

FC København 801,00 (188bet)

Partizan Beograd 1.000,00 (Unibet*)

Hapoel Tel Aviv 1.000,00 (Unibet*)

CFR Cluj 1.000,00 (bwin*)

MSK Zilina 1.000,00 (Unibet*)

Værdien?

Otte hundrede gange pengene på FC København som kommende Champions League.vinder, var det noget? Nej, ikke rigtigt, vel?

Man er nødt til at være en smule realistisk, når det kommer til et vinder-spil som dette, for sandheden er, at vel maksimalt kun to håndfulde hold har realistiske forhåbninger om at kunne vinde Champions League. Dertil kan man så lægge yderligere en håndfuld hold, som med et super-godt run måske kan have et vildt langskuds-forsøg på Champions League-titlen, men det bringer os stadig til en situation, hvor minimum halvdelen af de 32 deltagende mandskaber er uden nogen praktisk chance for næste år den 28. maj på Wembley at løfte pokalen med de store ører.

Skal jeg pege på et par langskud med potentiel odds-værdi, falder Spartak Moskvas 501 gange pengene i øjnene. Det ér trods alt meget for en klub, som står med en ikke urealistisk chance for at nå frem til forårets cup-fase, og er Spartak først nået dertil, kan man jo overveje at ”sælge” væddemålet (eller en del af det) tilbage for profit. Andre motiverede langskud, men til knapt så god en pris, kan være Marseille til odds 141 eller Sjakhtar Donetsk til 126 gange pengene, og jeg vil ikke udelukke, at der kan være en matematisk værdi i små indskud på de tre (Spartak Moskva, Marseille og Sjakhtar Donetsk). Tilbage står dog, at det ér og bliver langskud, og at det vil være en gedigen overraskelse, hvis de går hjem.

17 gange pengene på den fosvarende mester...?

Fornuften siger, at man skal orientere sig omkring favoritterne eller i hvert fald de første 8-10 hold på odds-listen.

For mig at se spinger Inter umiddelbart i øjnene. 17 gange pengene på den forsvarende Champions League-vinder kan man ikke undgå at overveje seriøst, og jeg synes personligt også, at det ér for højt. Inter skal være relativ stor favorit til at gå videre fra sin gruppe, og er et hold først i ottendedelsfinalen, hvor der som bekendt er 16 klubber tilbage, ja så skal det matematiske fair gennemsnits-odds jo være 16 gange pengene. Og spørgsmålet er, om ikke Inter er bedre end det?

Lodtrækningen til forårets cup-kampe kan ødelægge meget for det/de hold, man måtte have gjort indskud på, men omvendt kan den jo lige så vel vise sig gunstig, og i en ”gennemsnitligt” ottendedelsfinale så vil Inter være favorit. Derfor kan jeg ikke se andet, end at 17 gange pengene på Inter er værdi.

Der er selvfølgelig ting, som taler imod spillet, først og fremmest at manden på træner-bænken ikke længere hedder José Mourinho, men Rafael Benitez, men spillerne er jo de samme, som vandt sidste år, så... Konklusion: 17 gange pengene på Inter er for meget, og jeg gør personligt indskud på det.

Min favorit!

Min store favorit til sæsonens Champions League hedder dog ikke Inter (blot er oddset på italienerne for højt). Min favorit er Chelsea!

London-klubben har aldrig vundet Champions League før, men var tæt på i 2008, hvor John Terry i Moskva imidletrid gled i græsset, da han kunne have afgjort det hele på sidste spark i straffesparkkonkurrencen. Det blev en dyr afbrænder, idet Manchester United trak det længste strå i ekstra-sparkene.

Chelsea har i Carlo Ancelotti en i mine øjne rigtig god mand ved rorpinden, og den rutinerede italiener ved, hvad det drejer sig om (Ancelottio har vundet to Champions League-titler med Milan). Spillertruppen i Chelsea står knapt tilbage for nogen, man kan indvende, at den på papiret måske kan være marginalt svagere end FC Barcelona eller Real Madrids, men helt klart er det ikke. I sammenligning med de hjemlige rivaler Manchester United står Chelsea klart stærkest, og efter at have vundet Premier League-mesterskabet sidste sæson er der næppe tvivl om, at Ancelotti og spillernes fokus er rettet mod den store europæiske triumf.

Chelsea er klar favorit til at gå videre fra sin gruppe, og jeg synes, at syv gange pengene på dem som endelig Champions League-vinder er et attraktivt spil. I den forbindelse er det heller ikke nogen ulempe, at finalen spilles på Wembley i London.

De frasorterede

Hvorfor ikke FC Barcelona? – og hvorfor ikke Real Madrid?

Tjae, hvad angår FC Barcelona, så er det fair nok, at catalonierne er bookmakernes favorit, men oddset er ikke kun for lavt, det er voldsomt for lavt. 3,75 på Barcelona set i forhold til 7,00 på Chelsea, det holder ganske enkelt ingen steder. For at skære det ud i pap, så er jeg fuldstændigt overbevist om, at et indskud på FC Barcelona som kommende Champions League-vinder vil være et indskud til massiv minus-værdi.

Så er der Real Madrid, nu med Mouriho ved roret, til odds 6,50? Det er jo næsten lige så meget, som man kan få på Chelsea, men mens der ikke skal være tvivl om min respekt for the Special One, så har jeg dog mine forbehold for, om Mourinho i sin første sæson kan vinde den store europæiske turnering. Jeg kan snildt se indskud på Real Madrid som Champions League-vinder 2011/12 værende en god idé, men allerede i år...? – jeg tvivler.

Så er der de øvrige engelske kandidater med Manchester United i spidsen, men de står ikke nær så stærkt i billedet som Chelsea, og jeg synes ganske enkelt ikke, at Uniteds odds 9 i forhold til Chelseas odds 7 svarer til det reelle styrkeforholds-billede.

Så har vi Bayern München, som nåede helt til finalen sidste sæson, men jeg tvivler på, at tyskerne kan få lige så meget held-medvind som sidste år.

Milan, vil flere sikkert pege på efter indkøbene af Zlatan Ibrahimovic og Robinho, og 26 gange pengene lyder da også tillokkende højt, men jeg tror ikke på dem. Stabiliteten mangler, og Berlusconi synes – igen – at have investeret i PR-spillere fremfor at forstærke holdet, hvor det virkelig trænger til det, i defensiven.

Summa Summarum: Odds 4,95 på Chelsea/Inter

Chelsea er klart et indskud for mig, og sammen med Inter, hvor oddset er for højt, bliver det mine bud på værdi i spil på Champions League-vinderen 2010/11.

Med 71 procent af mit samlede indskud på Chelsea til odds 7,00 og 29 procent på Inter til odds 17,00, bliver den samlede betaling for, at én af de to vinder, 4,95. Næsten fem gange pengene på Chelsea og Inter, synes jeg, er en fin betaling.