I begyndelsen af det nye år kåres Årets Sportsnavn i Danmark. Tre gode og fortjente bud på titlen har klaret cuttet til finalen. Alle kan de kalde sig verdensmestre indenfor deres sportsgren, så det er virkelig et stærkt felt, vi har i år. Her får du de bedste odds og en optakt af BetXperts specialspil-ekspert Highroller. 

Cykling - sejlsport - håndbold - sportsdans - atletik - motorsport ...

Det har ikke skortet på guldmedaljerne for de danske sportsfolk ved verdensmesterskaber rundt om i verden. Hele seks verdensmestre fra Danmark blev kronet i 2019.

Tre finalister ud af 15 mulige er nu blevet udpeget til finalen af Team Danmark og Dansk Idrætsforbund, og de er alle tre regerende verdensmestre.

Spil på Årets Sportsnavn hos Unibet her

Odds på Årets Sportsnavn 2019

Vinder af årets sportsnavn 2019 Bedste odds Bookmaker
Herrelandsholdet i håndbold 2,00
Mads Pedersen 2,75
Anne-Marie Rindom ​​​​12,00

Se analyse af de 3 kandidater nedenfor

Danske Spil* har siden fjernet deres odds på Årets sportsnavn 2019. Unibets odds står stadig, med Mads Pedersen faldet til 1,75, og Anne-Marie Rindom i 10.

Vinderen kåres lørdag den 4. januar i en stor tv-transmission på DR.

Håndboldherrerne åbnede i 1,5 hos Danske Spil* og faldt til 1,40, men steg igen. Den startede i 1,75 hos Unibet*, faldt lidt og steg til 2. Mads Pedersen steg fra 3 til 3,5, men faldt igen til 2,75. Anne-Marie Rindom åbnede i odds 9, steg til 12, faldt til 11, steg til 13, og faldt lidt til 12 hos Danske Spil*

Det vidner om et godt dansk år, når folk som Jakob Fuglsang, paraatlet Daniel Wagner og de 11-dobbelte verdensmestre i sportsdans Bjørn Bitsch og Ashli Williamson ikke har klaret finalecuttet.

Følgende kriterier lægges til grund:

  • Global konkurrence: Hvor udbredt er sportsgrenen og disciplinen, og hvor mange af de store idrætsnationer satser på den?

  • Konkurrencen og medaljens karat: Et verdensmesterskab er typisk sværere at vinde end et europamesterskab. En konkurrence med deltagelse af resten af eliten er også sværere at vinde end en med mange afbud og skader.

  • Kontinuitet og forløb: Er der mange på hinanden følgende bemærkelsesværdige resultater? Eller er der gået mange års målrettet arbejde forud for en sejr, så præstationen virker mere fokuseret og mindre tilfældig end den pludselige sejr, som ingen havde regnet med?

  • Folkelighed: Udbredelsen af sporten i Danmark skaber større interesse og dermed et større pres. Samtidig er den interne danske konkurrence hårdere.

Dommerjuryen består i år af ingen ringere end Michael Laudrup, Camilla Martin og Kronprins Frederik, kulturminister Rasmus Prehn, direktør i DIF Morten Mølholm Hansen, DIF-formanden Niels Nygaard, direktør i Team Danmark Lone Hansen samt overborgmester Frank Jensen. I alt otte personer.

Analyse af de tre kandidater

Håndboldherrerne

Taler for: Holdet vandt som det første danske herrehold nogensinde VM i håndbold. Startede som oddsfavorit, og favoritter har vundet de seneste år. Herrerne har tidligere vundet Årets Sportsnavn for OL-guldet i 2008 og ligeså kvinderne i 92, 93 og 2000. Kronprins Frederik virkede meget begejstret på dagen for sejren. Håndbold er en af de danske mediers store darlings mht. skærmtid, og der var endda flere dages nedtællingsur på tv-skærmen til finalen. Oddset er faldet. Mads Pedersens sejr virker måske mere tilfældig og pludselig jf. kriterierne ovenfor. Aktørerne vil gerne booste herrerne frem mod OL mht. medaljer, omtale og selvtillid.

Taler imod: De to øvrige kandidater vandt også guld til VM, og håndbold er en holdsport modsat de to øvrige. Især Mads Pedersens guldmedalje til VM i cykling blev omtalt dagene efter som årets scoop. Jeg var faktisk selv mere sikker på, at Mads Pedersen ville nomineres til finalen (og måske vinde), end jeg var med håndboldherrerne. Dette skyldes, at håndboldholdets vej til guldet ikke var så svær i år på hjemmebane, jvf. kriterierne. Men da jeg så håndboldherrerne åbne som favorit, så forstod jeg bedre, at Mads Pedersen ikke er favorit. De seneste år har betterne tjent godt på deres kuponer på favoritten.

Mads Pedersen

Taler for: Han vandt i år VM i landevejscykling, en kæmpe sport herhjemme og i udlandet, efter et Tour de france, hvor guldfuglen Jakob Fuglsang skuffede. Det har ellers været noget af et cykelår. Mads Pedersen blev på sociale medier nævnt som en oplagt vinder af Årets Sportsnavn, i stil med Caroline Wozniackis Australian Open-sejr året før. The popular vote. Oddset er faldet.

Taler imod: Jævnfør kriterierne vægter en målrettet triumf efter mange års forsøg højere end den tilfældige og pludselige sejr, som ingen havde ventet. Dette var formentlig en af grundene til, at Wozniacki blev valgt sidste år trods hendes elendige formkurve. Dette kan være et stort minus for Mads her.

Anne-Marie Rindom

Taler for: Hun vandt ikke blot VM i Laser Radial i år efter et vildt comeback, men blev også kåret som den bedste sejler i hele verden i år - på tværs af alle bådtyper. Det kan vores håndbold- og cykelkandidat ikke leve op til. Derudover vandt hun i år også EM og er et af de helt store danske guldhåb til OL til sommer. Juryen kan måske elske en outsider, og hun er eneste kvinde, men oddset tyder på, at det modsatte er mere sandsynligt. Hendes odds er steget lidt, og måske stiger det endnu mere, når folk spiller på de større favoritter. Vent evt. og se, om oddset skulle blive gunstigt.

Taler imod: Cykelsport og håndbold er bare mere medietunge og udbredte på verdensplan, og få danskere kender Rindom, som de kender de to øvrige kandidater.

Spil på Årets Sportsnavn hos Danske Spil her

Og skulle der være en enkelt nordmand eller svensker, som læser med her, så nævn for guds skyld ikke et ord om vintersport! Vi bor i et land uden sne og bjerge, og vi er stolte af en enkelt medalje i curling hvert 10. år!

Der er også masser af sport at se frem til i 2020: OL i Tokyo med over en milliard seere, EM i fodbold på hjemmebane ... efterfulgt af 2021 med tre lækre Tour de France-starter på dansk grund.