Bettingreklamer med kendte mennesker er blevet debatteret heftigt i denne uge. Det har nu også fået skatteminister Morten Bødskov (S) på banen, og han mener, at Unibet bør droppe Brian Laudrup som frontfigur.

Brian Laudrup har været ambassadør og frontfigur for Unibet siden 2014. Samtidig har han arbejdet som fodboldekspert og landsholdskommentator hos Discovery Networks. Det har fået massiv kritik i løbet af ugen, og nu også fra skatteminister Morten Bødskov. Til Børsen fortæller han, at han vil gøre en ende på Brian Laudrups dobbeltrolle, hvis ikke Unibet selv stopper det.

Skatteministeren mener, at Brian Laudrup bliver brugt som et værktøj til at få folk til at spille mere, da han både optræder som neutral fodboldekspert på Discoverys kanaler og som reklamefigur på tv hos Unibet.  

- Det burde slet ikke være så svært for spilleselskaberne at fravælge folk i reklamer, hvis de også optræder som sportskommentatorer. Min opfordring er faktisk fuldstændigt klar: Det skal de holde op med, siger han til Børsen.

Ifølge Børsen mener Morten Bødskov grundlæggende, at kendte skal ud af bettingreklamer, og han vil kigge på det, når Folketingets partier i foråret går sammen for at ændre reklamereglerne for bettingselskaber.

Clemens kan komme i klemme

Rapperen Clemens er i front for spilsiden clemensspillehal.dk, hvor han agerer frontfigur. Hvis der kommer regulering på området og kendte skal ud af bettingreklamer, kan det også få konsekvenser for den erfarne rapper.

BetXpert har talt med advokat Heidi Højmark Helveg, der har speciale i markedsføringsret. Hun understreger, at det med ny lovgivning vil kunne betyde, at Clemens ikke kan reklamere for clemensspillehal.dk.

- For hans vedkommende ville det have den konsekvens, at han ikke kunne markedsføre sit eget produkt, fortæller Heidi Højmark Helveg og fortsætter:

- Det er jo, hvad det er, og det kan man synes er en meget hård konsekvens, men hør lige her – der er masser af regulering i forhold til, hvordan man markedsføre produkter, som vi anser som skadelige. Der er medicin, som må markedsføres meget restriktivt. Der er tobak, som man slet ikke må markedsføre. Der er alkohol, som også er restriktivt reguleret, så hvis Clemens købte et tobaksmærke, et alkoholmærke eller begyndte at lave noget medicin, så ville der også være regulering af det, siger Heidi Højmark Helveg.

Advokat Heidi Højmark Helveg betegner ikke sig selv som hungrende efter reguleringer, men hun er enig med Morten Bødskov i, at der bør kigges på en eventuel regulering af bettingreklamer med kendte.

- Jeg er sådan set ikke reguleringssyg, men jeg synes bare, at der er noget, der er gået for vidt her. Derfor er jeg enig i, at det kunne give mening i hvert fald at undersøge mulighederne for at lave en regulering, siger hun til BetXpert.

Ikke ressourcer til at føre tilsyn

Journalisten har været i kontakt med Forbrugerombudsmanden, Christina Toftegaard Nielsen, og hun erkender, at der ikke er ressourcer nok til at kunne føre tilsyn med de flere tusinde bettingreklamer, der vises i Danmark.

- Det er helt umuligt for os. Vi har ikke ressourcer til at foretage en systematisk overvågning af markedet for bettingreklamer på nogen måde, siger Forbrugerombudsmanden, Christina Toftegaard Nielsen til Journalisten.

Det betyder, at bettingselskaber potentielt kan bryde markedsføringsloven, uden det får konsekvenser. Advokat Heidi Højmark Helveg mener, at politikerne bør overveje at tildele flere ressourcer til Forbrugerombudsmanden.

- Uden det kan det jo være ligemeget at ændre loven, fortæller hun til Journalisten.