Det er efterhånden en årlig tradition. I januar kreerer Torben N. Sørensen, rutineret skribent og eksperttipper som siden 2007 har slået sine folder her på BetXpert, en artikel om bettingåret, der gik.

Han gør denne gang status over 2013 - personligt og i BetXpert-sammenhæng. Begge dele gik vældigt godt. 


Det personlige først. Tallene for 2013 ser måske ikke umiddelbart imponerende ud – hvem går på halen over en gennemsnitlig ROI på 103,6 %? – men samlet over året har han bestemt ingen grund til klage. Den matematiske logik og økonomiske konsekvens afslører en rulle-forøgelse for 2013 på 50 procent...

Jeg tillader mig at være overordentligt godt tilfreds... :-)

Når jeg ser tilbage på mit betting-år 2013, så er det i tør mammon mit bedste nogensinde. Det ikke pga. en sindsygt høj ROI (Return On/Over Investment), men pga. en relativ høj frekvens kombineret med, at mine indskuds-størrelser efterhånden ligger oppe i den højere ende. I denne sidstnævnte forbindelse opererer jeg med min egen konservative udgave af J.L. Kelly-systemet kombineret med en units-staking fra én til fem units.

På papiret – tænk ROI (det være sig gennemsnitligt ROI pr. bet, eller akkumuleret ROI for hele året) – er dette det forgangne år langtfra det bedste nogensinde, faktisk ligger det kun sådan ca. gennemsnitligt, men i kraft af, at jeg gennem årene har øget min indskuds-frekvens (og via dette faktisk helt bevidst sat min forventede ROI ned – 20 bets til 101 % ROI er dobbet så indbringende som ét bet til 110 % ROI), samt ikke mindst at rullen og dermed også mine indskuds-størrelser er vokset, ja så ser den samlede indtjening for 2013 særdeles pæn ud.

Samlet faktuel €-indtjening samt faktuelle indskuds-summer vil jeg ikke komme ind på her i artiklen, da det strider imod BetXpert’s politik at offentliggøre sådanne eksakte summer (en politik jeg i parentes bemærket er helt enig i), så det vil jeg lade læserne gisne om, blot sige, at jeg er godt tilfreds med udviklingen i mit personlige betting-projekt.

Men vi må til detaljerne, som indeholder en del matematik, lidt tal om, hvordan jeg har placeret mine indskud, og med det overstået (hvilket tager lidt tid), også eventuelle konklusioner, som kan bruges bagudskuende samt forhåbentligt også fremtids-rettet.

Tallene

Mine rå stats for 2013 ser således ud:

Antal spil 2215
Vundne spil 897
Halve gevinster 171
Voidede spil 165
Halve tab 94
Tabte spil 888
Gennemsnits-odds 2,22
Gennemsnitlige antal units pr bet 1,4
Gennemsnitligt indskud pr bet i forhold til rulle 0,7%
Gennemsnitligt ROI pr bet 103,6%
Antal gange rullen er kørt igennem 14
Akkumuleret ROI for året 150,4%

Og det er det sidstnævnte tal, der er interessant... en 50 procents forøgelse af rullen...


2013 over for 2012

Til sammenligning med året forinden (man kan, hvis det måtte have nogen interesse, eventuelt se ”Mit Bettingår 2012”, så var de vigtigste tal i 2012 følgende:

 

Antal spil 3.217
Gennemsnits-odds 2,06
Gennemsnitlige antal units pr bet 1,8
Gennemsnitligt ROI pr bet 101,1%
Antal gange rullen er kørt igennem 29
Akkumuleret ROI for året 132%

Bortset fra, at jeg er meget fint tilfreds med i 2013 at have forøget min rulle med 50 procent, så kan jeg umiddelbart ærge mig over visse ændringer i min spil-strategi, jeg foretog mig i forhold til 2012... og så nok alligevel ikke...

Ændringer, ikke mindst i mit liv

I forhold til 2012 er der betting-wise sket to ting. Jeg har meget mere tid til betting nu om dage (jeg arbejder udover med betting ellers kun én dag om ugen, hvilket står i strid kontrast til situationen for et par år siden, hvor min arbejdsuge var ca. 60 timer). Og det har i 2013 betydet, at jeg har ændret to ting – jeg har sat min frekvens ned (fra 3.217 bets i 2013 til at ende på kun 2.215 bets), og jeg har også sat mit gennemsnitlige antal units pr. bet en smule ned (fra 1,8 units til 1,4). Dette bevirkende, at jeg i 2013 kun har kørt min rulle ”igennem” halvt så ofte som i 2012.

Hvis jeg nu havde fortsat mine 2012-tal, hvad angår frekvens og units, så ville mit overskud i 2013 havde været adskilligt større, ja faktisk dobbelt så stort, det hvis jeg nok så væsentligt stadigt havde lavet et 2013-ROI-overskud pr. bet på 103,6 procent. I så fald ville jeg have ikke kun tilføjet rullen 50 procent, men i stedet fordoblet den.

Så simpelt kan man imidlertid ikke anskue tingene.

Det, jeg primært har brugt min ekstra tid på i 2013, er at luge ud i bets og måske tage det en anelse mere roligt, også hvad angår indskuds-summerne. Altså dybest set være mere selvkritisk og ofre lidt mere tid på kritisk at researche, hvorfor måske alligevel dette præcise bet ikke var helt så godt, som jeg ellers umiddelbart ellers havde anslået...

Det mener jeg, er hoved-årsagen til min klart forbedrede ROI i 2013 i forhold til 2012, og havde jeg ikke foretaget dén justering, så var mit ROI-overskud måske ikke blevet højere end i 2012, og så havde jeg været lige vidt.

En årlig betting-masse på 2.215 væddemål er trods alt stadig temmeligt meget, og set lidt overordnet, så gælder det i denne branche om at finde sig et fornuftigt forhold mellem frekvens og ROI. Den ene må helst ikke gå alt for meget ud over den anden.

Måned for måned

Det er interessant (for mig selv i hvert fald) at kigge lidt på årets udvikling måned for måned.

Vanen tro startede jeg året ringe, ret ringe endda. I januar var jeg helt nede på 88 procents ROI, hvilket tog 14 procent ud af min rulle. Det er nu fjerde år i træk, jeg oplever en styrtende ringe januar, og det er noget, jeg virkeligt bør spekulere grundigt over (hvilket jeg også gjorde sidste år, men tilsyneladende altså uden at blive meget klogere).

Også februar var ringe og minsandten også marts, og ved 1. apil var jeg narren, der stod tilbage med en 16 procents mindre rulle end ved årsskiftet tre måneder tidligere.

Derefter begyndte tingene imidlertid at vende. I april havde jeg i Shanghai droppet alt arbejde (bortset fra gennemsnitligt én dag om ugen – online business consulting China), og i maj flyttede jeg til Bohol, Filippinerne, et fantastisk dejligt sted, når man ser bort fra jordskævl og super-tyfoner, og startede et nyt og betydeligt mere dase-orienteret liv. Det betød meget mindre stress, mere energi, og nok så vigtigt også et mere klart hoved. Og det betød en drastisk ændring, hvad mine betting-tal kom til at angå.

Siden april har jeg kunnet konstatere to dårlige måneder og syv gode. Af én eller anden grund (fluktuation er mit eneste gæt) var juni og september måned ikke gode ved mig, men det var resten så sandeligt, hvilket i de sidste tre kvartaler i 2013 udmøntede sig i en gennemsnitlig månedlig ROI på lige godt 105 %

Kategorier

Lad os tage et kig på, hvor jeg har placeret de fleste af mine væddemål:

Kategori

Antal spil ROI %

Europa League

135 104,2

England, diverse

106 101,3

Italien, Serie A

102 106,6

Brasilien, Serie A

91 104,1

Spanien, Primera Division

91 103,3

England, Premier League

89 102,8

Champions League

86 94,5

Holland, Æresdivisionen

84 102,8

England, The Championship

78 111,8

Frankrig, Ligue 1

71 118,5

Tyskland, Bundesligaen

71 96,5

Spanien, Segunda Division

64 110,6

Tyskland, 2. Bundesliga

53 107,8

Italien, Serie B

44 100,8

Copa Libertadores

38 113,5

Landskampe

38 106,0

VM-kvalifikation

38 92,3

Skak

35 119,9

MLS

33 100,9

Tennis

33 101,0

Portugal, Primeira Liga

31 94,3

Ovennævnte giver i alt 1.411 spil efterladende 804 spil sat i andre kategorier. Her er det på positiv-siden værd at hæfte sig ved fire lovende ligaer for mig ikke nævnt i ovennævnte. Den russiske Premier League/Visjaja-liga, der for 20 spil udviser en ROI på 125,6, Skotlands Premier League med 16 spil og en ROI på 125,8, Polens Ekstraklasa, der for 16 spil har givet en ROI på 124,5, samt Australiens A-League, der for ligeledes 16 spil har givet en ROI på 121,6. Alt i alt lovende nok. Der er selvfølgelig også ligaer, som undviser underskud, men ingen af dem med alt for skræmmende tal.

Kigger vi på, hvad der er gået galt for mig i 2013 indenfor de forskellige kategorier, så er der fire underskudsgivende, og de er endda underskuds-givende med markante tal. De er Champions League, Tysklands Bundesliga, VM-kvalifikationskampe og Portugals Primeira Liga/Liga Sargres.

Og lad mig straks indrømme, at især Champions League irriterer mig voldsomt. Samlet har jeg ovrskud på Europa Cup’en, idet de fleste af mine spil sat her er i Europa League, hvor det tilsyneladende er meget lettere for mig at hitte værdi end i Champions League. Dette var også tilfældet i 2012, og i virkeligheden er forklaringen sikkert meget enkel, nemlig at markedet i Champions League er meget mere konkurrence-dygtigt, end det er i Europa League, hvor ikke alle klubber satser for fuldt, og teamnews (ikke mindst om en træner vælger at spare spillere) dermed har en større betydning.

Så er der Tyskands Bundesliga. Den var også underskuds-givende i 2012, og det er en tanke værd. I ”Mit Bettingår 2012” for et år siden skrev jeg, at jeg mest hældte til antagelsen, at det skyldtes almindelig fluktuation, at netop Bundesliga gav underskud, men kan jeg nu også tillade mig at skrive det for andet år i træk...? Det er i hvert fald en tanke værd, at jeg bør være kritisk med mine Bundesliga-picks, og det vil jeg så forsøge at have øget fokus på.

Så er der VM-kvalifikationskampe. Her er jeg ikke så bekymret, da den mere eller mindre kan sammenlignes med en anden kategori, nemlig landskampe, som udviser overskud. Fortsat er det dog klart, at jeg skal være kritisk med mine generelle landskamp-picks (der dog udviste overskud for 2012).

Endeligt er der Portugals Primeira Liga/Liga Sargres. Der ser tallene ikke for gode ud, men den har tidligere år tjent mig godt, så her hælder jeg til fluktuations-forklaringen.

Summerende er der tre kategorier, jeg skal have fokus på. Det er Champions League, som jeg de seneste år ikke har været i stand til at breake, det er Bundesligaen, hvor jeg skal være meget opmærksom på og forsigtig med mine udvægelses-kriterier, samt diverse landskampe (ikke mindst med henblik på sommerens VM-slutrunde), som fortsat ikke kører helt tilfredsstillende.

Kilder”

Der er én ting, jeg altid noterer omhyggeligt ned i mit spille-regnskab, nemlig kilder eller årsags-forklaring til, at jeg har placeret det pågældende bet. Det kan, for nu at nævne et eksempel, være ”sd” (e.g. Steffen Dam) som kilde-angivelse, men det kan så sandeligt også være en forkortelse for min egen baggrund for at placerer det pågældende væddemål, og dette er vigtigt, da langt størstedelen af mine bets er fundet af mig selv. Dette hjælper mig med at efterationalisere, kigge i bakspejlet og være selvkritisk. Jeg bruger forkortelser til disse ”kilde-angivelser” så som ”tn” (teamnews), ”vu” (vurdering, min egen), ”sp” (sparer spillere), ”mo” (motivations-forskel) og ”pr” (prioriterings-forskel), samt adskillige andre, men disse fem er de vigtigste.

"Kilder"

Procent-andel ROI %
Teamnews 40 106,3
Vurdering 12 103,0
Sparer spillere 5 101,3
Motivations-forskel 4 107,7
Prioriterings-forskel 4 95,6

Sidstnævnte kategori, prioriterings-forskel, skal jeg muligvis til at droppe. Den har tjent mig godt for år tilbage, men bookierne og markedet er blevet mere OBS på en eventuel prioriterings-forskel mellem to hold, og også i 2012 gav denne kategori underskud.

Derudover er der ikke det store nyt at konstatere. Teamnews baserer sig mest på tidligt gjorte indskud, inden markedet har nået at rette sig ind, hvilket er det single-mest indtægts-givende element i hele min betting-portefølje (40 % af alle bets, ROI 106,3). Mine egne vurderinger er jeg overordnet tilfreds med (når jeg ser bort fra dem i Champions League). Lidt overraskende har ”sparer spillere” ikke været så overskuds-givende som i 2012, men det ser jeg lidt som almindelig fluktuation, og endeligt så er det også svært at klage på motivations-forskels-kategorien.


Spil-former

Kigger man på, hvilken slags indskud, jeg typisk foretager mig, så er Asian Handicaps det altoverskyggende. Cruncher jeg, hvad mine indskuds-€ er brugt på, er 80 procent investeret i Asian Handicaps, 14 procent på 1X2-væddemål, fire procent på under/over-spil, og så de sidste to procent på diverse andre spil-former, herunder vinder-spil. Man kan her notere sig, at Asian Handicap-indtjeningen og 1X2-indtjeningen pr. bet er ca. den samme, under/over-indtjeningen ca. det halve (dog stadigt overskud), mens ”resten” har været underskuds-givende.

I denne forbindelse kan jeg sige, at jeg generelt ikke orienterer mig overhovedet efter europæiske bookies (tænk lave limits, herunder ikke mindst personlige limit-slash – de vil ikke have vindende kunder), men har placeret langt største-delen af mine spil hos Asian-bookmakere så som Pinnacle, SBObet, IBCbet, etc.

Kigger man på min units-skala (jeg gør indskud efter en én til fem units-skala, hvor én unit svarer til 0,5 % af min rulle, to units til 1%, etc.), så kan jeg endvidere notere mig, at samtlige én til fem units-kategorier har været overskud-givende, og – hvilket jeg glæder mig over – viser et lille, men alligevel smule signikant større overskud pr. ekstra unit, jeg har gearet de pågældende væddemål med (altså gennemsnitligt en smule større ROI for to units-bets end for ét units-, en smule større ROI for tre units- end for to units-, etc.). Jeg har som tidligere skrevet i 2013 været en lille smule mere konservativ, hvad angår at poste bets til højere unit-antal, og det har tilsyneladende hjulpet mig til nogenlunde præcist at fastsætte, hvornår et bet er værd én unit eller eksemplevis tre.

Afslutningsvist kan jeg her også fortælle, at jeg i 2013 har spillet lige præcist nul kombinations-spil – samtlige væddemål har været single-spil.

Fremtiden

Hvor er jeg så i mit personlige betting-projekt? Tjae, det går samlet set over de seneste år nogenlunde som forventet. Jeg har imidlertid evalueret lidt på, hvad jeg ønsker mig af projektet. Det koster ikke alverden at leve godt hernede i Filippinerne, hvor jeg agter at opholde mig de næste år (ingen kan spå om fremtiden, men det kan snildt blive den næste håndfuld år, som det ser ud lige nu), og jeg har derfor besluttet mig til at være endnu mere konservativ og forsigtig, inden jeg spiser af min rulle.

Mit mål er, at jeg starter med at gøre det i januar 2017 og derefter trækker ud én gang årligt, hver januar. Planen er fra 2017 at hæve halvdelen af årlig gevinst og lade den anden halvdel sammen med rullen forøge min samlede rulle-størrelse. Med en lille smule konservativ estimering sigter jeg efter gennemsnitligt at kunne lave et årligt ROI af rullen på ca. 130 %, altså en årlig profit på ca. 30 procent, og vil uden problemer lade mig tilfredsstille, kommer den til at hedde 20-25 procent.

Da omkosts-niveau’et hernede i Flip-Flop-land som sagt er beskedent har jeg ingen økonomiske problemer med ikke af hæve fra min rulle før om de planlagte tre år. Fra januar 2017 burde det så være rigeligt til at leve relativt fedt for, samtidigt med, at rullen fortsat vil vokse sig større. I den forbindelse kan jeg sige, at jeg ganske vist godt kan lide at leve et godt liv, hvor jeg ikke generelt skal tænke på penge, men jeg er ikke typen, der har noget ønske om at have Ferrari’er stående i garagen.

Dét er den gyldne plan. Med det sagt ér jeg naturligvis instillet på, at det næppe bliver uden alvorlige fluktueringer og rutsjebaneture undervejs, men dem er jeg efterhånden omend ikke immun overfor (hvem er det?), så dog forholdsvis hårdhudet. Der skal rigtigt alvorlige ting til, før jeg for alvor lader mig gå i panik, og de har så langtfra indtruffet endnu. Nøglen er naturligvis et konservativt og 100 procent vel-gennemført money management, uden hvilket man ikke kommer langt, så jeg er fortrøstningsfuld om, at planen nok skal blive gennemført.

BetXpert

Jeg bør formentligt også lige runde min 2013-indsats her på BetXpert (klik på linket for at se Torbens ekspertside, inklusive tips og statistik). Jeg har, som man kan forvisse sig om ved at tjekke stats her på sitet, stadigt et markant samlet underskud på mine ekspert-picks, hvilket naturligvis langtfra er hverken tilfredstillende eller ”i orden”, men jeg kan dog konstatere, at der både i 2012 og 2013 er blevet lavet et konsekvent overskud. Det skulle meget gerne fortsætte, så de røde samlede tal (formentligt engang i 2015, gætter jeg på) bliver erstattet af sorte.

År

Antal tips Balance i enheder Tilbagebetaling (ROI) i procent Gennemsnitlig betvalue
2012 189 4,47 102 103
2013 314 17,35 106 103,2
2007-2014 1.616 -24,24 99  

Og nu må man så undskylde mig. Efter at have siddet halvdelen af dagen ved laptoppen og forfattet denne artikel, vil jeg så begive mig ned til stranden...