Spillemyndigheden opfordrer utilfredse bettere til at bruge deres ytringsfrihed. "De fleste spiludbydere vil sikkert være interesserede i at tage en dialog i stedet for at risikere at få et dårligt ry," siger direktør Birgitte Sand.

Fra tid til en anden opstår der tvister mellem en kunde og bookmaker. Ikke sjældent hører man eksempelvis frustrerede brugere i BetXperts forum, som klager over diverse afgørelser, beskyldninger om bonusmisbrug og udelukkelser.

Størst er frustrationen dog over, at bookmakerne er i deres suveræne ret til at udelukke, limitere og annullere gevinster kun med henvisning til paragraffer og regler. Som det er i dag, får man som kunde ingen uddybende forklaring.

Vil man klage, kan man gå til Forbrugerombudsmanden, som er den offentlige klageinstans. Her er det dog umådelig svært at komme igennem, da ressourcerne er knappe.

BetXpert har stadig til gode at høre om en sag, som Forbrugerombudsmanden har taget op. Spillemyndigheden er ingen klageinstans, og så er der efterhånden kun rettens vej tilbage, hvis man orker og har råd til det.

Du skal ytre dig

"Jeg kan godt forstå, at betterne gerne ville have en lettere og hurtigere adgang til at klage. Men det er nu engang vilkårene, og betterne står ikke ringere stillet end mange andre forbrugerne," siger Birgitte Sand, Spillemyndighedens direktør, i et interview med BetXpert.

Hun opfordrer til, at man som forbruger prøver med dialog og ser, hvor langt udbyderne er parat til at gå for at imødekomme deres kunder og beskytte deres ry og rygte. Derudover har man som forbruger mulighed for at bruge sin ytringsfrihed og fx ytre sig på diverse fora.

"Markedskræfterne er stærke i dette land, og vi oplever, at spiludbyderne er meget opmærksomme og villige til dialog, når vi som tilsynsmyndighed henvender os til dem på baggrund af noget, som ikke er i orden," siger Birgitte Sand.

Selvom Spillemyndigheden ikke er en decideret klageinstans for bettere, så er det ikke spildt at sende mails og klager ind til Spillemyndigheden. Tværtimod.

Et godt tilsyn med spilmarkedet bygger både på Spillemyndighedens egne iagttagelser og de oplysninger, styrelsen modtager udefra. Birgitte Sand er derfor positiv over for at modtage oplysninger fra spillere, hvis de oplever noget hos lovlige spiludbydere, som de føler ikke er i orden.

En henvendelse er aldrig spildt

Spillemyndigheden kan ikke mægle og afgøre tvister, men de kan tage det med i myndighedens generelle tilsyn af bookmakerne eller - hvis det er slemt - reagere mere direkte i forhold til en spiludbyder.

"Det kommer an på sagens karakter. Men kommer der en spiller og siger, at nu har jeg tabt min pensionsopsparing og alt, hvad jeg ejer og har, så vil vi som udgangspunkt altid opfatte det som en rød lampe, der lyser, og få undersøgt, om udbyderen har været tilstrækkelig opmærksom på disse forhold," siger Birgitte Sand og henviser til de forpligtelser, som bookmakerne har omkring at kende sin kunde. Både i forhold til ludomani, men også i forhold til eventuel hvidvaskning.

"Man skal kende sine kunder så godt, at man undrer sig, hvis der kommer spil, der afviger fra et forventeligt, normalt spilmønster. Det er eksempelvis ikke normalt for en ung mand på 20 at have en million kroner om ugen at spille for, hvis man altså ikke lige har opfundet Yahoo," siger hun.

To bookmakere anmeldt til politiet

Sidste år var der flere eksempler med bookmakere, som blev meldt til politiet af Spillemyndigheden. 

Først var der Unibet, som Spillemyndigheden mente havde overtrådt reglerne om hvidvaskning i forhold til en kunde. Manden stillede anonymt op i TV Avisen og fortalte, at han havde spillet mere end to millioner kroner op.

Der er lige faldet dom i sagen, som ender med en bøde til Unibet* på 575.000 kroner.

Senere på året var det Danske Spils tur - de havde ifølge Spillemyndigheden også overtrådt reglerne for hvidvaskning.

Læs også: Spillemyndigheden: Vi er ikke nogen forbrugerstyrelse

Spillemyndigheden opfordrer stadig utilfredse kunder til at klage til Forbrugerombudsmanden, hvis de har en klagesag.

Selvom den enkelte klage ikke nødvendigvis bliver taget op, så hjælper det på chancerne jo flere klager, der kommer: Se hvordan du klager her