Ny rapport fra SFI viser, at færre unge ml. 12 -17 år spiller for penge i dag. De unges risiko for at miste kontrollen over spilletrangen er uændret siden liberaliseringen.

Der er ikke grund til at tro, at liberaliseringen af spillemarkedet i 2012 har haft en negativ indflydelse på unge i aldersgruppen 12- 17 år. 

Det viser en ny omfattende rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Selvom udbuddet er blevet meget større, så spiller færre unge i dag om penge, slår forskerne bag Pengespil blandt unge i Danmark 2007 - 2016 fast. 

På trods af at de fleste pengespil ikke må udbydes til personer under 18 år, så har 40 procent af unge mellem 12 - 17 år prøvet pengespil, som kan være alt fra lotto, skrabelodder og betting. Det er dog en del mindre end seneste undersøgelse fra 2007, hvor det tal var på 52 procent.

Risikabel spilletrang holdes i skak

Undersøgelsen peger også på, at antallet af unge, som er i fare for miste kontrollen over deres spilletrang, er på samme niveau som i 2007. Procentvis har 1,5 af de unge haft risikabel eller problematisk spilleadfærd inden for det seneste år.

"Unges risikable spilleadfærd kan udvikle sig til at blive problematisk. Men vi kan også se, at fire ud af fem af de unge, der tilbage i 2007 havde en risikabel spilleadfærd, ikke har det i 2016," siger Torben Fridberg, der er leder af undersøgelsen, i forbindelse med offentliggørelsen.

Kigger man på gruppen af unge ml. 12 - 17 år, som har en risikabel spilleadfærd, så spiller en del deres pengespil online, og mange live-better og spiller via mobiltelefonen. Samme tendens ses i øvrigt blandt voksne, viste første del af rapporten, som udkom i slutningen af august.

Ulovligt spil skal stoppes

I en kommentar til rapporten forklarer Danske Spil*, som har langt de fleste forhandlere af pengespil i Danmark, at de vil fortsætte med at gøre det så besværligt som muligt for mindreårige at spille lotto, oddset, tips og skrabelodder.

"Vi vil ikke have, at børn og unge spiller pengespil. Hverken hos os eller hos nogen af vores konkurrenter. Hos Danske Spil* har vi det seneste år haft stort fokus på ulovligt salg til unge. Vi har lanceret et nyt digitalt billed-id, Smart ID, der skal hjælpe vores forhandlere – og de unge med at legitimere sig selv. Vi har nul tolerance overfor salg til unge. Vi vil ikke have det, og vi vil ikke tjene penge på børn og unge," siger CSR direktør i Danske Spil*, Stine Hove Marsling, i en pressemeddelelse.

Andre highlights fra rapporten

  • Skrabelodder er det spil, som flest af de 12-17-årige har prøvet, mens unge med en risikabel spilleadfærd hyppigst spiller væddemål og sportsspil.
  • De færreste 12-17-årige spiller pengespil alene. Unge uden en risikabel spilleadfærd spiller oftest med forældre eller andre familiemedlemmer, mens unge med en risikabel spilleadfærd oftest spiller med venner.
  • Det er langt overvejende drenge i de ældre aldersgrupper, der har en risikabel spilleadfærd.
  • Andre kendetegn ved de unge med en risikabel spilleadfærd er, at de har et mindre åbent forhold til deres forældre, en lavere livstilfredshed, venner, der også spiller, og at de udviser andre former for risikoadfærd såsom rygning af tobak og hash.
  • De fleste unge med en risikabel spilleadfærd, og en stigende andel af de unge generelt, spiller en del af deres pengespil online.
  • Det store flertal af de unge mener ikke, at reklamer har indflydelse på, hvor meget de spiller, mens unge med en risikabel spilleadfærd oplever at blive påvirket mere.

i 2015 tabte danskerne 8,4 millarder på pengespil. Det er knapt 2 millarder mere end før liberaliseringen i 2011.

I en lille serie om ludomani sætter BetXpert for tiden fokus på nogle af de konsekvenser, som sportsbetting kan forårsage. Vi har blandt andet lavet et portræt af Mads Berthelsen, som for nogle år siden røg ud i spilleproblemer:

Fra mønsterelev til ludoman.