Det er blevet major-tid igen. Fra 7. april samles hele verdenstoppen i golf til US Masters 2016. Læs golfeksperts Jesper Asbirks optakt med gennemgang af alle favoritter, outsidere, banen samt spiltanker og tips.

Læs US Master 2017 optakten her

Årets første major er på trapperne! Hvert år ser hele golfverdenen frem til denne begivenhed med stor spænding. Turneringen markerer den virkelige start på sæsonen for verdens bedste golfspillere.

Den er forbundet med utroligt mange traditioner og historier, og så er der altid en helt speciel stemning til Masters, der hvert år som den eneste major bliver afholdt samme sted, nemlig på Augusta National Golf Club’s bane i Augusta, Georgia, USA.

Hele verdenstoppen er samlet og meget er på spil, når turneringen afvikles 7.-10. april. Først og fremmest kæmper spillerne om at blive skrevet ind i historiebøgerne som majorvinder og samtidig få iført sig ”The Green Jacket” overrakt af sidste års mester.

Der kæmpes om vigtige verdensranglistepoint, hvor bl.a. førstepladsen er i spil med de tre unge kometer, Rory McIlroy, Jason Day og Jordan Spieth inden for få point. Derudover er det Ryder Cup år. Kvalifikationen er i gang, og gode præstationer i majors kan meget vel være billetten til den måske største og mest prestigefyldte af alle turneringer.

Jordan Spieth er forsvarende mester efter hans fantastiske sejr sidste år, men i år får han i den grad modstand fra et felt af fantastiske spillere i rigtig god form. Verdenstoppen synes mere åben end nogensinde i modsætning til tidligere tider, hvor store mestre som Arnold Palmer, Jack Nicklaus og Tiger Woods oftest var altoverskyggende favoritter.

Se evt dette korte klip fra US Masters 2015.

Odds og tips - US Master 2016

Hold løbende øje med tips fra BetXperts golfekspert Jesper Asbirk.

Vinderodds - US Master 2016

Bedste odds Bookmaker
Jason Day 8,0
Bet365
Jordan Spieth 10,35
Betfair
Rory McIlroy 10,0
888sport
Bubba Watson 13,0
Bet365
Adam Scott 13,0
Bet365
Rickie Fowler 19,0
Bet365
Phil Mickelson 21,0
Bet365
Dustin Johnson 21,0
Bet365
Louis Ooshuizen 35,60
Betfair
Justin Rose 28,12
Betfair
Henrik Stenson 31,0
888sport
Charl Schwartzel 43,08
Betfair

EDIT: Vinderodds redigeret d. 4/4 kl. 20.30.

Jeg er stadig selv på 12-13 % for en Jason Day sejr, hvilket er på kanten af værdi hos Bet365*. Weekendens turnering på PGA Touren, Shell Houston Open, understøttede vel egentlig kun det denne optakt lægger op til: Rigtig mange af favoritterne er i rigtig god form op til Masters. Henrik Stenson sluttede 2'er og Dustin Johnson 3'er, hvilket også afspejles af oddsfald på vindermarkedet.

Ellers var der gode præstationer fra både Jordan Spieth, Rickie Fowler, Phil Mickelson og Charl Schwartzel, hvorimod Louis Oosthuizen skuffede som den eneste af de nævnte med et misset cut. Som følge heraf synes feltet (og oddsene) at samles endnu mere, og både Jason Day's og Rory McIlroy's odds er steget på trods af at de ikke har spillet.

Så hvem er nu bedste bud på vinder-værdi? Mit bud:

Bedste værdi på vindermarkedet: Rickie Fowler?

Bet365* fører an med odds 19 på den unge amerikaner, der i mine øjne besvarede et par mindre spørgsmålstegn jeg har haft til hans skarphed op til Masters. Til sammenligning er Pinnacle nede i 16,6 og resten ligger omkring 15-17.

Kan det forsvares at give ham 5,5-6 % chance?

Vinderen vælger menuen

Legendariske Bobby Jones er manden bag turneringen, der i år finder sted i udgave nr. 80. Det hele startede i 1934, hvor Horton Smith vandt i en tid, hvor man spillede med trækøller, jernhårde bolde og alle spillere var amatører. Siden er der sket meget med golfsporten, og i dag kæmper man om en samlet præmiesum på 10 mil. dollars.

49 spillere har delt de 79 tidligere sejre imellem sig. Flest har Jack Nicklaus med 6 sejre efterfulgt af Arnold Palmer og Tiger Woods med hver 4 sejre. Phil Mickelson, Gary Player, Nick Faldo m.fl. har vundet 3 gange.

Masser af traditioner er som sagt knyttet til Masters. Hvert år om tirsdagen afholdes ”Champions Dinner”, hvor den regerende mester vælger menuen til en middag, hvor kun tidligere mestre samt udvalgte medlemmer af bestyrelse i Augusta National inviteres.

Onsdag er det tid til den berømte par 3-turnering, der spilles på den lille par 3-bane på anlægget. Den spilles altid i en afslappet atmosfære, hvor spillerne kan have deres børn som caddies, og det ses også, at børn/caddies får lov at putte mm. Ingen har dog lyst til at vinde par 3-turneringen, fordi ingen til dato har vundet par 3-turneringen og senere vundet hovedturneringen.

Torsdag morgen markeres starten på hovedturneringen så med ”The Honorary Tee-shots”, hvor nogle af golfens store mestre symbolsk slår ud på første hul. Sidste år var det Jack Nicklaus, Gary Player og Arnold Palmer der stod for dette. I år har Arnold Palmer meldt fra, men mon ikke de finder en værdig afløser.

Anderledes cut-regler

Når hovedturneringen går i gang spilles der som vanligt 4 runder af 18 huller med cut efter 36 huller. Alle spillere starter (hvis ikke der er forsinkelser pga. vejret) fra hul 1, fordi feltets størrelse tillader det.

For at klare cuttet efter 36 huller skal spilleren være:

  • I top 50 (delte placeringer gælder)
  • Inden for 10 slag af den førende spiller

Den sidste regel betyder reelt, at rigtig mange spillere potentielt kan klare cuttet, hvis feltet ikke er spredt for meget og de førende spillere ikke er stukket for meget af. Denne regel er ikke uvæsentlig og har jævnligt været i spil gennem årene.

Hvis to eller flere spillere deler førstepladsen efter 72 huller spilles ”Sudden Death”-omspil på hullerne 18, 10, 18, 10 osv. indtil en vinder er fundet.

Banen: Eksklusivt anlæg

Augusta National er en lukket klub med kun ca. 300 medlemmer. Det er stort set umuligt at komme til at spille banen, hvis ikke man er medlem, og det koster så vidt vides mellem 10.000 og 30.000 USD om året at være medlem.

Men hvilket anlæg de råder over! Banen er omkranset på alle sider af høje træer, og alle græsstrå er klippet i præcis den højde, de skal være til starten af turneringen. Der vil være mange smukke billeder at se fra turneringen, bare se nogle af billederne fra den officielle hjemmesides oversigt over de enkelte huller.

Ved turneringsstart vil greens være lynende hurtige, hvilket i sig selv ikke er unormalt, men kombineret med de relativt kuperede greens og greenområder, vil det til tider få spillerne til at tage sig mindre heldigt ud.

Det ses jævnligt, at en spiller putter i vandet, eller vælger at putte mod et andet sted på green end hullet simpelthen for at undgå at putte ud af green.

Fairways er smalle langt de fleste steder, og såkaldt ”tree-lined”, hvilket betyder at et skævt drive ofte koster en bogey eller værre. Dog er der på en lang række af hullerne en af siderne, der er mere tilgivende, og spillere der klarer sig godt her er ofte kendetegnet ved, at de misser fairways i den rigtige side.

Fairways klippet mod spilleretningen

Fairways er desuden altid klippet på en måde så græsset ligger mod spilleretningen. Dvs. de klipper græsset fra green mod teestedet, hvilket gør at banen spiller længere, da spillerne ikke får det samme rul på fairways, når bolden lander.

De mange træer der omkranser banen har desuden den funktion, at de hæmmer spillernes muligheder for at vurdere vindretning og styrke. Specielt hullerne midt på runden har den egenskab, og i særdeleshed kan det være svært på par 3-hullet 12, hvor der tilmed er vand i spil foran green.

Hullerne udfordrer spillerne på mange forskellige måder og byder på relativt stor variation. Doglegs er både mod venstre og højre, og der er en del greens, der ligger forhøjet i forhold til fairways. Der er en lille tendens til, at spillere der er i stand til at kontrollere en boldkurve fra højre mod venstre, har en fordel, men generelt er det en fordel at være alsidig på dette punkt, og spillere der stort set kun spiller med én kurve har det ofte svært.

Banen er par 72 med 4 par 3-huller, 10 par 4-huller og 4 par 5-huller. Specielt den sidste kategori spiller en stor rolle, fordi det traditionelt er på par 5-hullerne, der skal scores for at være med fremme.

Det er naturligvis stort set altid sådan, men i Masters er dette vigtigere end normalt, fordi forskellen i sværhedsgraden mellem par 5-huller og de andre huller er større. Det kan selvfølgelig gøres på mange måder, hvilket Zach Johnson beviste, da han vandt i 2007 uden at gå efter et eneste par 5-hul i to slag.

Der er ikke overflod af bunkers, og kun lidt vand i spil på banen, men spillerne vil alligevel blive testet på alle parametre på den berømte Augusta National.

Feltet: Lille, men potent

Årets første major har det mindste felt af de fire majors. Kun 91 spillere er inviteret og deltager i årets udgave, hvilket ikke er helt uvæsentligt, når der skal spilles på, hvem der klarer cuttet, slutter i top 10 eller top 5.

Det er officielt stadig en invitationsturnering, men der er alligevel opstillet en lang række kriterier for deltagelse, hvilket bl.a. inkluderer tidligere mestre, vindere af f.eks. US Amateur og The Amateur Championship, alle der er i top 50 på verdensranglisten pr. 28. marts 2016 og mange flere.

Det giver et felt, som naturligt inkluderer alle verdens absolutte top-spillere, men som også er krydret med gamle stjerner som Tom Watson, Ian Woosnam og Bernhard Langer. Feltet råder også over unge talentfulde amatører som Bryson Dechambeau, Jin Cheng og Romain Langasque, der kæmper om at skrive sig ind i historiebøgerne som vinder af The Silver Cup som den bedste amatør i feltet.

Tidligere vindere af denne titel inkluderer spillere som Tiger Woods, Sergio Garcia og Phil Mickelson.

Søren Kjeldsen er eneste dansker i feltet. Han har deltaget 2 gange tidligere (2010 og 2011) med henholdsvis et misset cut og en 30.-plads som resultat. Han spås naturligvis ikke de store chancer, men han er alligevel en spiller, som har et solidt kort spil og en tilpas stærk putter til, at han absolut har chancer for at klare cuttet, og måske kan han i en god uge presse sig på til en top 20-placering.

De tre store favoritter

Jason Day

Den nye nr. 1 på verdensranglisten er i kanonform efter to sejre i træk op til Masters – først Arnold Palmer Invitational, og senest WGC Matchplay, hvor han i semifinalen slog Rory McIlroy.

Han synes at være et skridt foran alle andre i øjeblikket, og hans afslutning på 2015 har været fænomenal med majorsejren i PGA Championship. Det er fortsat ind i 2016, og i alt har han vundet 6 sejre i 13 starter siden slutningen af juli 2015!

Australske Day har det hele som spiller. Han slår utroligt langt, kan kurve bolden begge veje og er stærk både på og omkring greens. Han er en meget aggressiv spiller, der laver mange birdies, og scorer godt på par 5-huller. Den eneste bekymring man kan have vedrørende Jason Day er skader.

Han har i et stykke tid kæmpet med problemer med balancenerven, hvilket på et tidspunkt sidste år var ret slemt. Senest havde han så ryg-problemer i WGC Matchplay, hvor han kæmpede sig igennem første match. Der var dog intet at se derefter, og han vandt som bekendt turneringen.

Day mangler at slå helt igennem i Masters. De sidste 5 år har han spillet Masters med resultaterne 28, 20, 3, MC, 2 (seneste først).

Jordan Spieth

Den nye unge amerikanske komet, Jordan Spieth, er den eneste af de 3 store favoritter, der tidligere har vundet Masters. Sidste år førte han fra start til slut og var aldeles suveræn i en tid, hvor han dominerede verdensgolfen som få andre har gjort det før ham i så ung en alder (nu 22 år).

I modsætning til både McIlroy og Day er han ikke den ultimative ball-striker. Han har ikke det ”perfekte” sving og slår ikke lige så langt. Han er i højere grad en spiller, der dominerer i kraft af solidt spil tee til green og et utroligt højt niveau både på og omkring greens.

Specielt hans putting er i en liga for sig selv, og under pres er der ingen, der putter bedre i mine øjne. Hans mentale styrke bør også nævnes her, for han er om nogen i stand til at kæmpe sig igennem modgang og komme tilbage.

På trods af hans indledende sejr på Hawaii i oktober, har han dog ikke helt formået at ramme topformen op til Masters. Han kæmper en smule med sit lange spil, og selvom bundniveauet er højt nok til stadig at placere ham konsekvent i top 20, synes han at mangle et par procenter.

Hans historik fra Masters er dog suveræn med en 2. plads fra debuten i 2014 og hans sejr i 2015, og han bliver svær at sortere fra på leaderboadet når det hele skal afgøres søndag.

Rory McIlroy

Nordireren er gledet ned som nr. 3 på verdensranglisten, og selvom han vandt så sent som i november i Dubai, virker det ikke som om han helt er på toppen af sit spil.

Han har specielt kæmpet med sin putting, og har som følge heraf omlagt sit putte-grip, hvilket på kort sigt synes at have forbedret tingene. På trods af at det stadig vrimler med topplaceringer i 2016, synes han stadig at være lidt ustabil og mangler 5-8 % i at ramme top-niveauet.

McIlroy er dog stadig i mine øjne den spiller i feltet med det højeste topniveau, og er absolut én af dem jeg forventer at se i toppen af leaderboardet, når det hele skal afgøres søndag d. 10. april.

Han har deltaget i Masters hvert år siden 2009 med resultaterne 4, 8, 25, 40, 15, MC, 20 (seneste først). 15. pladsen i 2011 udgør nok den største skuffelse i Rory’s karriere til dato. Han førte stort inden sidste runde, men faldt fuldstændig sammen søndag med en 80’er på trods af hans suveræne spil de tre første dage.

Udvalgte outsidere

Adam Scott

Australske Adam Scott holder utroligt højt niveau I 2016, hvilket har fået hans odds som Masters-vinder til at falde kraftigt. 4 top 2-placeringer indtil videre i denne sæson, heriblandt sejre to uger i træk, vidner om at han er i absolut top-form, og han fører PGA Tourens FedEx Cup suverænt.

Han har massiv erfaring med Augusta National, og har spillet turneringen alle år siden 2002. 4 top 10-placeringer er det blevet til, kulminerende i 2013, hvor han vandt efter omspil med Angel Cabrera.

Bubba Watson:

Den dobbelte Masters-vinder, Bubba Watson er ligeledes blandt favoritterne. Han vandt Northern Trust Open på Riviera i slutningen af februar, og sluttede 2’er efter Scott to uger senere i WGC Cadillac Championship.

Formen er på plads, og Augusta National synes skræddersyet til Bubba, som med sin kreativitet og shot-shaping har flere muligheder end de fleste for at spille sig rundt på den snævre bane i Georgia. Hans cource-record vidner om en ”enten/eller-spiller”. Han har aldrig misset cuttet, men hans to sejre i ’12 og ’14 er eneste top 20-placeringer i 7 forsøg.

Rickie Fowler

En spiller jeg har specielt godt øje til i årets Masters er Rickie Fowler, som bare bliver bedre og bedre i øjeblikket. Svingomlægningerne fra sidste år begynder virkelig at virke og har givet ham mere længde og samtidig stabilitet i jernslagene.

Han vandt i januar på Europa Touren, og har været tæt på flere gange på PGA Touren de sidste par måneder og er kravlet helt op på en 5. plads på verdensranglisten.

Fowler har deltaget i Masters de sidste 5 år uden at misse cuttet og med en 5. plads fra 2014 som bedste resultat så langt. I mine øjne er han en stærk outsider til titlen i år i kraft af de tydelige forbedringer i hans spil. Han synes i øvrigt rigtig stærk under pres, og ser ud til at trives med at være med fremme og kæmpe om turneringssejre.

Phil Mickelson

“Lefty” synes at opleve sin anden ungdom i starten af denne sæson efter svingomlægningerne han har været igennem, som ser ud til at være blevet fint implementeret. 3 top 5-placeringer i 7 starter i år vidner om at han også er klar til Masters, hvor han tidligere har fejret store triumfer.

23 gange har han deltaget! Kun to gange har han misset cuttet og hele 15 gange har han været i top 10 inklusive tre sejre i ’04, ’06 og ’10. En fantastisk rekord han har på Augusta National, og den 45-årige publikumsfavorit er nødt til at nævnes som stærk outsider.

Louis Oosthuizen

Oddset på sydafrikaneren er nærmest halveret over det sidste halve år. ”King Louis” er på vej i storform, med sejr på Europatouren og tiltagende succes i USA sluttende med 2. pladsen sidste uge i WGC Matchplay. Oosthuizen har gennem længere tid været kendt for at være en ”streaky player”, som (når han er i form) konsekvent holder højt niveau.

Han har deltaget de seneste 7 år i Masters, og efter at have misset cuttet de tre første år, fandt han nøglen i 2012, hvor han dog tabte til Bubba Watson i omspil. Han har ingen andre topplaceringer i turneringen, som ellers synes skræddersyet til hans spil.

Charl Schwartzel

Den anden sydafrikaner jeg vil nævne er Charl Schwartzel, der som vinder I 2011 allerede har skrevet sig ind i historiebøgerne. Han synes ligeledes at være i storform med sejre på både Europa Touren og senest på PGA Touren efter omspil i Valspar Championship her midt i marts.

Han har spillet med de seneste 6 gange og kun misset cuttet en enkelt gang. Udover sejren i 2011 har han dog ikke andre topplaceringer.

Andre udfordrere

Ikke nævnt, men ikke glemt er Dustin Johnson, Henrik Stenson, Justin Rose, Sergio Garcia, Zach Johnson og mange flere spillere med stort format, som alle på dagen kan presse sig på i kampen om den grønne jakke.

Spiltanker - US Masters 2016

Jeg vil her gennemgå hvad jeg specifikt kigger på, inden jeg stikker ud på de forskellige spiltyper - snarere end at jeg kommer med specifikke tips. Disse vil jeg lægge ud i takt med, at de udbydes af bookmakerne.

Normalt er spil-udvalget på golf ganske begrænset, men i majors sker der lidt mere, og flere bookmakere har flere spiltyper og specialspil til at krydre golf-oplevelsen med. Her er en kort gennemgang af mine overvejelser vedr. de forskellige spiltyper når det kommer til US Masters.

Augusta National er en test af stort set alle egenskaber hos spillerne. Den er snæver fra tee, kræver en vis længde og har meget svære greenområder med kuperede og ultrahurtige greens. Samtidig er der fin variation i hullernes doglegs, altså om hullernes fairways drejer mod venstre eller højre.

Der er en lille tendens til, at spillere der er godt tilpas med at kurve bolden fra højre mod venstre har en fordel, men vinderen skal mestre alle slagtyper og kurver for at komme godt rundt.

Vi leder altså efter en komplet spiller, som måske frem for alt er i stand til at holde bolden i spil og misser fairways og greens de rigtige steder. Putting og scrambling er naturligvis egenskaber der skal være i top over de fire dage.

Top 5, 10 og 20

Her kigger jeg meget efter samme komplette type spiller som på vindermarkedet, men fokus vil i højere grad være på baneerfaring og på hvilke spillere, der konsekvent holder højt niveau og måske frem for alt har et utroligt højt bund-niveau. Husk selvfølgelig det begrænsede felt samt de anderledes cut-regler i disse kategorier.

Henrik Stenson i top 20 til odds 1,80 hos Betfair Sportsbook*

The Cool Swede er i topform op til Masters med top 3-placeringer i de sidste to. Han har kæmpet lidt med putteren, hvilket er årsagen til mit valg af spiltype, men hans lange spil bør uanset hvad give ham gode chancer for at holde sig til i toppen. Se uddybning her.

At klare cuttet

I majors er cut-reglerne som nævnt anderledes end normalt. Her kan der ofte være værdi at hente. Specielt oplever jeg en tendens til at de større spilleres odds kommer for langt ned, og der kan muligvis hentes værdi på at spille dem til at misse cuttet. Augusta National er en tricky bane, og der skal ikke meget til, før der kommer en dobbeltbogey på scorekortet, og jeg oplever at relativt mange af de større spillere misser cuts i majors i sammenligning med regulære tour-turneringer.

Specielt for denne spiltype vil jeg kigge meget på spillernes erfaringer med banen. Det er velkendt, at det er rigtig svært at spille Masters for første gang, og jo flere runder spilleren har gennemført, jo større er sandsynligheden for succes.

Kun tre spillere har vundet turneringen i deres debut (inklusiv spilleren der vandt det første år), og efterhånden som årene er gået og banen er groet til er baneerfaring blevet mere og mere vigtig.

Turnerings-H2H og runde-H2H

Udover de tidligere nævnte faktorer ser jeg ved denne spiltype ikke nogen væsentlige forskelle fra de almindelige ugentlige turneringer. Jeg vil kigge meget på nuværende form, stats, baneerfaringer, diverse kildeinfo vedr. spillernes ve og vel, vejrudsigt osv.

Specialspil

Der er stor forskel på mængden og typen af special-spil. Mange bookmakers tilbyder odds på om der f.eks. bliver lavet hole in one, sejrsmargin, vindende score osv.

Det er yderst sjældent jeg finder værdi i disse spil. Til tider kommer der dog også odds på enkelte spilleres score på en runde (f.eks. O/U 74,5 slag), hvilket for mig giver bedre muligheder for at udnytte en betting-edge.

Links og apps

Livescore

Tracker - Her kan du følge din favoritspillers bold, hvis han ikke lige er på skærmen.

Vejrudsigt

TV-program

“The Masters Tournament” App’en findes desuden både på Google Play og i Appstore.

X
X