Valverde kan meget vel løbe med det hele en gang til, og vi tøver ikke med at udråbe den snu spanier som favorit til søndagens Liege-Bastogne-Liege. Få alt at vide om løbet her, hvor Jesper Sørensen har kigget på alt fra favoritter, outsidere, odds og rute.

Liege-Bastogne-Liege er den sidste store klassiker i denne del af sæsonen. Efter dette løb bliver der i højere grad fokuseret på etapeløb og Grand Tours, mens endagsløbene først for alvor vender tilbage efter Vuelta a España.

La Doyenne, somLiege-Bastogne-Liege kaldes, blev sidste år vundet af Simon Gerrans, men australieren har haft en meget uheldig sæson, hvorfor det virker sandsynligt, at en ny vinder skal krones.

Umiddelbart er Valverde den helt store favorit. Han vandt Fleche Wallonne og blev nummer to i Amstel Gold Race, og modsat mange af konkurrenterne, er der ikke de store spørgsmålstegn ved ham.

Feltet er på papiret stærkt, men flere af konkurrenterne var i asfalten i onsdagens Fleche Wallonne – hvor mon de står?

Det åbner selvfølgelig lidt op for overraskelserne. Nibali vil sandsynligvis angribe udefra, hvilket flere ryttere vil forvente. Det kan åbne løbet utroligt meget, hvis mange af de øvrige sub-favoritter vælger at gå med i italienerens angreb, for hvem vil lukke hullet for Valverde?

Under alle omstændigheder tror jeg, vi kan få et ganske interessant cykelløb denne søndag.

Odds og tips

Hold øje med tips fra BetXperts cykeleksperter:

Jesper Sørensen

Jacob Nordestgaard

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Alejandro Valverde 4,00
Bet365
Michal Kwiatkowski 7,50
Unibet
Joaquim Rodriguez 11,00
Ladbrokes
Daniel Martin 11,00 Bet365
Vincenzo Nibali 13,00 Bet365
Philippe Gilbert 15,00 Bet365
Sergio Henao 23,00 Bet365
Domenico Pozzovivo 34,00 Unibet

Favoritten

Når man vinder Fleche Wallonne og samtidigt er en af de allerstærkeste i Amstel Gold Race, så er man afgjort også favoritten til Liege-Bastogne-Liege. Sådan er tilfældet i al fald i år, hvor Alejandro Valverde på forhånd er favoritten til at vinde Liege-Bastogne-Liege.

Alejandro Valverde, Movistar

Chancevurdering: 27 %

Alejandro Valverde var stærk i Amstel Gold Race, men endte med en andenplads. I Fleche Wallonne var han så tilpas stærk, at han ”kontrollerede” sejren hjem. Dermed ligner hans klassikersæson indtil videre sidste sæsons klassikersæson, hvor det også blev til podie i Amstel og sejr i Fleche før dette løb.

Liege-Bastogne-Liege er et lidt anderledes løb. Der er ikke ét punkt, hvor man kan slå ned og sige, at det er der, man skal være klar. Der er flere afgørende stigninger, og modsat de to andre løb, der primært er centreret om én stigning, så er det her et mere selektivt løb.

Det betyder også, at der er lidt mere taktik med ind over løbet, og det er for eksempel ikke lige så usandsynligt som i Fleche Wallonne, at et sent udbrud får lov at holde hjem.

Og lige netop det er en af Valverdes ’svagheder’. Det er ikke mange, han har, men det taktiske er lidt af en akilleshæl for ham. I Fleche kan man skjule det lidt, for her handler det meget om erfaring og ren styrke, men her i dette løb er det lidt anderledes.

Vi så det allerede sidste år, hvor Valverde var ham, alle kiggede på i finalen, og det resulterede i at Valverde arbejdede lidt for meget, hvilket gjorde at Gerrans kunne spurte sejren hjem. Det sker tit for Valverde – men han vinder også meget ofte.

Alejandro Valverde til odds 4,00 hos Bet365*, Unibet*, Ladbrokes m.fl.

Min tro på Valverde er større end de flestes. Nok har han problemer i det taktiske spil, og nok vil alle kigge på ham - men Valverde er simpelthen så stærk i øjeblikket, mens mange af konkurrenterne har spørgsmålstegn hængende over hovedet. Læs analysen her

Øvrige kandidater

Feltet efter Alejandro Valverde er faktisk ganske interessant. Det bliver en hurtig gennemgang i denne optakt. Hvis man vil have uddybet noget eller bare er uenig, så er man mere end velkommen til at skrive en kommentar – lidt debat ville være fantastisk.

En af dem, der godt kunne udfordre Valverde, er Amstel Gold Race-vinderen Michal Kwiatkowski (Etixx-Quickstep). Det var ikke helt godt i Fleche Wallonne, men man kan måske ikke fortænke Kwiatkowski, eftersom han endelig vandt i VM-trøjen i Amstel.

Som ryttertype er han jo perfekt til disse løb: Han kan klatre, køre ned og køre en ret solid spurt. Til gengæld var han ikke helt på toppen på Cauberg i Amstel Gold Race, og hans 33. plads på Mur de Huy imponerer ikke helt – måske mangler han lige de sidste 5 % på bakkerne? I al fald lokker odds 7-8 ikke mig.

For lavt odds på superpolak

Michal Kwiatkowski er en hamrende dygtig rytter. Det kan ingen tage fra ham, og han vandt Amstel Gold Race. Men jeg er ikke helt overbevist i øjeblikket, og jeg synes odds 7-8 er alt for lavt for en fyr, der led på Cauberg (men vandt løbet) og som heller ikke imponerede på Mur de Huy. 

Joaquim Rodriguez (Katusha) gjorde ikke det store væsen af sig i Fleche Wallonne, der ellers plejer at være det løb, der passer bedst til hans evner. Han blev lidt blokeret, da han ville angribe, udtaler han til holdets hjemmeside. Dette løb har længe været et af de løb, han virkelig gerne vil vinde, så mon ikke han kommer med et angreb i finalen.

Spørgsmålet er, om det holder. Formen er god, men han er ikke just den bedste rytter til at sidde alene ude foran. Hans odds varierer også fra 9-11 på det danske marked, og det er for lavt for mig.

Der er flere ryttere, der har et par spørgsmålstegn hængende over hovedet. Blandt andet Philippe Gilbert (BMC) og Daniel Martin (Cannondale-Garmin). Begge ryttere kan gøre det godt i dette løb. Se bare Martin, der vandt i 2013, ligesom han i 2014 også var relativt tæt på et stort resultat indtil et styrt i sidste sving ødelagde hans chancer. Gilbert kan godt levere i løbet, men stigningerne kan sagtens ende med at blive lige en tand for lange til ham.

En af dem, vi ved, der kommer med et angreb udefra, er Vincenzo Nibali (Astana). Han har ikke spurten til at vinde i en gruppe, så han vil afgjort forsøge at angribe udefra. Det så vi ham også gøre i Amstel Gold Race. Med medvind og alt kan han blive en farlig joker, men til odds 11-15 er jeg ikke helt fristet.

Det er jeg derimod af en anden italiener. Domenico Pozzovivo (Ag2r) har kørt ret stærkt på det seneste, og han kommer direkte fra en etapesejr i Giro del Trentino. Sidste år sad han med i finalen og kørte en femteplads hjem. Flere bookmakere – Unibet*, Ladbrokes, Betfair* – er ude med odds 34 på ham som vinder (3 %).

Unibet* har odds 9 på at han ender i top3, hvilket jeg personligt har sat en lille skilling på. Jeg har 13 % på ham, da jeg synes det er et ret åbent felt i år – stort set alle undtagen Valverde har et stort spørgsmålstegn over hovedet, så hvorfor ikke gå med en formstærk rytter som Pozzovivo?

Hans holdkammerat, Romain Bardet, kan også blive en farlig outsider, men min tro er størst på Pozzovivo.

Værdi i Domenico Pozzovivo?

Domenico Pozzovivo er i ganske glimrende form, og sidste år beviste han, at dette løb passer ham rigtig godt. Kan han sidde med i finalen igen i år, så har han afgjort en mulighed for at ende på podiet, om end hans afslutning ikke er den hurtigste. Unibet* havde odds 9 på top 3, og det indeholdt klar værdi (13 %). Den er desværre slashet, men et langskud på odds 34 som både Unibet*, Ladbrokes og Betfair* tilbyder, ser også ok ud. Det giver jeg ca. 3 %.

Ruten

La Doyenne er cykelsportens fjerde ud af i alt fem monumenter, og det sidste i denne del af sæsonen. Løbet markerer afslutningen for klassikersæsonen, ligesom den første del af sæsonen sådan for alvor også slutter her. Efter løbet vil mange af de ryttere, der har kæmpet med om sejren, slappe af og fokusere på andre mål.

Men først skal 253 kilometer i et stærkt kuperet landskab overstås. Liege-Valverogne-Liege adskiller sig fra Amstel Gold Race og Fleche Wallonne på den måde, at de to sidstnævnte løb i høj grad er forbundet med én stigning (henholdsvis Cauberg og Mur de Huy), mens ruten i dette løb er lidt mere selektiv. Det er således den samlede rute, der er med til at finde vinderen.

Målbyen hedder Ans, og selvom finalen er kuperet, så er det ikke en afslutning, der i sig selv kommer til at afgøre ruten. Det gør en af de mange stigninger undervejs i løbet derimod. Der er således fem kategoriserede stigninger på de sidste 50 kilometer:

  • Col du Rosier – 4,4 kilometer lang, 5,9 % (194 km)
  • Col du Maquisard – 2,5 kilometer lang, 5 % (207 km)
  • Côte de la Redoute – 2 kilometer lang, 8,9 % (218,5 km)
  • Côte de la Roche-aux-Faucons – 1,5 kilometer lang, 9,4 % (234 km)
  • Côte de Saint-Nicolas, 1,2 kilometer lang, 8,6 % (248 km)

Ruten er en del hårdere end sidste år. Afstanden mellem Côte de la Redoute og Côte de la Roche-aux-Faucons er blevet begrænset med ni kilometer, ligesom der er en lille ukategoriseret stigning imellem de to.

Det er sandsynligvis gjort som en reaktion på sidste års udgave, der måske ikke var helt så selektivt og interessant, som mange havde håbet på. Under alle omstændigheder bør ruten være lidt hårdere i år.