Man kan nærmest ikke sige Fleche Wallonne uden at tænke på Mur de Huy. På den legendariske målstigning knækkes de uerfarne hvert år. Læs optakten her, hvor cykelekspert Jesper Sørensen kigger nærmere på rytterne, den nye afslutning såvel som interessante odds.

Midt imellem Amstel Gold Race og Liege-Bastogne-Liege finder vi Fleche Wallonne. Løbet er en del af WorldTouren, og regnes som en del af Ardenner-ugen, men løbet står ikke desto mindre lidt i skyggen af både Amstel Gold Race og Liege-Bastogne-Liege.

Løbet er kuperet, og det er stadig klatrerne vi skal have fat i – men det er lidt andre kompetencer, der kommer i spil. Løbet er ”kun” 205 kilometer langt, hvilket ikke er meget for en klassiker.

Men det er stadig knaldhårdt, og løbet er kendt for den legendariske afslutning på Mur de Huy, en modbydelig stigning, der i den grad er guf for de puncheurs, der for alvor trives på de helt stejle procenter.

I år har man gjort finalen en tand sværere. Det er gjort, fordi man i det seneste årti har oplevet en tendens til at hele løbet bliver afgjort på de sidste 1,3 kilometer. Med den nye finale – der dog stadig slutter med Mur de Huy – kan der komme en større portion taktik ind i finalen. Læs meget mere om den nye afslutning under ”Rute”-punktet.

I Amstel Gold Race synes jeg, at løbet på forhånd var ret åbent. En af forhåndsfavoritterne vandt – og tre af de største endte på podiet – men det var en åben affære. Det kan Fleche Wallonne også sagtens blive, men på papiret har vi et virkelig stærkt felt, der er klar til at byde hinanden op til dans, og outsiderne skal stå tidligt op, hvis man vil snyde de helt lette drenge. Men måske kan den nye finale skabe kaos?

Odds & tips

Hold øje med tips fra BetXperts cykeleksperter:

Jesper Sørensen

Jacob Nordestgaard

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Alejandro Valverde 3,75
Bet365
Joaquim Rodriguez 5,50 Bet365
Sergio Luis Henao 7,00 Bet365
Daniel Martin 7,00 Bet365
Michal Kwiatkowski 9,00 Bet365
Daniel Moreno 13,00 Bet365
Philippe Gilbert 15,00 Bet365
Simon Yates 15,00 Bet365

I øjeblikket er kun Bet365* ude med odds - flere følger snart efter.. 

Favoritterne

Der er for mig at se tre-fire favoritter til årets Fleche Wallonne. Det handler lidt om, hvordan man vurderer. Sidste års vinder, Alejandro Valverde, er en af dem, ligesom landsmanden Joaquim Rodriguez er. De to er de mest erfarne ryttere blandt favoritterne – men tæt på samme niveau finder vi også Sergio Henao og Daniel Martin, der har solide ben. Man kunne godt give dem en kategori under Valverde og Rodriguez, men jeg holder dem i samme kategori.

Alejandro Valverde, Movistar

Chancevurdering: 21 %

I skrivende stund er Alejandro Valverdes odds på 3,75 hos Bet365*. Som min chancevurdering angiver, så er jeg ikke synderligt pjattet med det odds.

Jo – Valverde kørte relativt godt i Amstel Gold Race. Han viste overskud. Og han var den klart bedste af de fire favoritter til dette løb. Men 3,75? Det er simpelthen for lavt i dette løb og i dette felt. Ganske vist var han knusende stærk i sidste sæsons udgave af dette løb, men det var i et lidt svagt felt sammenlignet med i år.

Det er dog ikke fordi, jeg vil tale ham ned. Han er også min favorit, og jeg vil ikke blive overrasket, hvis han ender med at vinde løbet. Bare ikke så stor, som hans odds er i skrivende stund, og mon ikke, det bliver reguleret en anelse frem mod løbsstart. 

For Valverde har egenskaberne. Det argumenterede jeg jo også for i optakten til Amstel Gold Race. Han er en af de bedste ryttere i feltet i disse løb. Han klatrer ganske godt for tiden. Han startede – igen – Cauberg i en lidt skidt position, og var ikke helt hurtig til at følge Gilbert og Matthews, men på toppen havde han indhentet dem.

I spurten var han også fornuftig, om end han dog nok godt kunne have slået Kwiatkowski på en anden dag. En af de ting, der taler for ham i dette løb, er at Fleche Wallonne ikke er det sværeste løb rent taktisk, og det er afgjort her, at Valverde kan have problemer i nogle løb.

Joaquim Rodriguez, Katusha

Chancevurdering: 16 %

Før Amstel Gold Race havde jeg én favorit til dette løb: Rodriguez. Det var egentligt ikke, fordi jeg havde forventet noget stort af Rodriguez, som jeg også nævnte i optakten til det løb, men alligevel er hans placering i 30’erne relativt skuffende.

Jeg har længe gået og overvejet, om Rodriguez så småt var ved at være færdig – i al fald i hans eksplosive udgave, som vi kender ham. Han vandt to etaper i Baskerlandet Rundt samt den samlede sejr, og det var ganske imponerende – det fjernede lidt af tankerne. Men så kom Amstel Gold Race, og jeg begyndte at fundere lidt mere over hans præstationer indtil videre.

Jeg sidder med en fornemmelse af, at han vandt de to etaper primært på grund af hans store erfaring. I al fald virkede han ikke helt til at kunne rykke sig fri, som han kunne tidligere. Det kan der være flere årsager til – fx en meget formstærk Sergio Henao eller en knap så skrap rute. Om det vitterligt passer får vi nok først svar på her i Fleche Wallonne, som er den klassiker, der passer ham bedst.

Jeg er nok lidt for tidligt ude, og hvis jeg skal give ham en konkret chancevurdering, så er jeg på 16 %, hvilket betyder at vi skal over 6,25 i odds før det er helt interessant. Jeg udelukker dog ikke, at jeg simpelthen bare er lidt for kritisk overfor Rodriguez. Han vandt trods alt to etaper i Baskerlandet Rundt, hvilket i sig selv er rigtig, rigtig imponerende.

Sergio Henao, Sky

Chancevurdering: 10 %

I 2013 tordnede Henao ind på andenpladsen i dette løb. Dengang var det Dani Moreno, der vandt løbet. Jeg tror sagtens, at Henao kan gentage den bedrift – og jeg tror også, han kan vinde dette løb.

Han så rigtig godt kørende ud i Baskerlandet Rundt, hvilket særligt er imponerende, når man tænker på alle de skader, han er gået igennem. Løbets stejle procenter passer ham noget bedre, end dem han bliver mødt af på Cauberg i Amstel Gold Race, og jeg forventer, at han skinner her igen.

Det er lidt en kliché, men mange af colombianerne er pjattede med de helt stejle stignignsprocenter. Henao er netop en af disse, og hvis formen er der, som noget tyder på med udgangspunkt i Baskerlandet Rundt, så kan han i den grad lyse løbet op.

Daniel Martin, Cannondale-Garmin

Chancevurdering: 9 %

Daniel Martin elsker dette løb, hvilket han har bevist de seneste to udgaver af løbet. I 2013 blev han nummer fire i løbet efter en punktering sent inde i løbet, mens han i 2014 blev nummer to.

Martin er ikke helt samme talent som de tre øvrige, men han fighter som en gal, når han er ude på ruten. Han er måske bedst i Liege-Bastogne-Liege, som han har vundet, men jeg er sikker på, at det her er løbet, som han allerhelst vil vinde. Det har han også givet udtryk for flere gange på de forskellige medier, for eksempel Twitter.

Jeg tror, at det kan blive svært for ham at vinde løbet. Han fighter sig igennem Mur de Huy, men kan han distancere Valverde, Henao og Rodriguez? På en god dag – ja. Det er trods alt en mand, som har vundet Liege-Bastogne-Liege og Lombardiet Rundt.

Outsidere

Der er bestemt også andre kandidater til løbet, og dem vil jeg kort løbe igennem her. Michal Kwiatkowski (Etixx-Quickstep), der vandt Amstel Gold Race, kunne med god vilje sagtens presses op i ovenstående kategori. Sidste år blev han nummer tre, så han kan sagtens klare de stejle stigninger, selvom man ofte taler ham ned i de sammenhænge.

Jeg holder ham dog stadig lidt ude af det helt fine selskab, for han har lidt problemer, når de helt store drenge rykker. Men en solid top5-placering? Det er afgjort realistisk. Og hvem ved – på en god dag kan han gentage kunststykket fra Holland. Men vi skal lidt over odds 10, før jeg synes det er godt.

Philippe Gilbert (BMC) har før vundet Fleche Wallonne, men det skete i en periode, hvor han var nærmest uovervindelig. Sådan ser han ikke ud i øjeblikket. Ganske vist var han en af de stærkeste på Cauberg, men han har tidligere været meget stærkere end tilfældet var i dette års udgave. Det vil kræve ualmindelig gode ben for Gilbert, hvis han skal genvinde løbet, og jeg skal være ærlig og indrømme, at jeg har cirka 4-5 % på ham som vinder.

Hvis Joaquim Rodriguez ikke er helt på toppen, så kan hans holdkammerat, Daniel Moreno (Katusha), måske levere et resultat. Han har jo faktisk tidligere vundet løbet, ligesom han kørte ret godt i årets Amstel Gold Race. Han er bedst, når man ikke rigtigt regner med ham, og derfor kan han blive farlig, for ingen regner med ham denne onsdag, hvor Rodriguez er holdets klare kaptajn. Men hvad nu hvis, han ikke er på toppen, og man i stedet sender Moreno afsted i finalen?

Hvis man kigger lidt længere væk efter outsidere, så er en som Chris Froome (Team Sky) måske interessant. Jeg tvivler på sejren, men et each-way-bet kunne være interessant, hvis oddset kommer over 50. Han er ikke vildt eksplosiv, men normalt klarer Tour-favoritterne sig ok i det her løb, og han kan sætte et dræbende hårdt tempo, så podiet er måske ikke helt udelukket. Henao er dog deres klart bedste bud.

En anden joker kunne være Julian Arredondo (Trek Factory Racing), hvis han har en form, der tillader ham at gå efter det. Akkurat som mange andre colombianere, så er han helt pjattet med de stejle stigningsprocenter, så måske kan han blive løbets overraskelse.

Ruten

Normalt er der ikke meget at sige om Fleche Wallonne, fordi ruten er ret simpelt skruet sammen: 200 kilometer i kuperet terræn, men det hele skal afgøres på Mur de Huy (1,3 kilometer lang med 9,6 % i snit). Men i år er det lidt anderledes.

For arrangørerne har måske været lidt træt af, at det hele først går løs på Mur de Huy. Derfor har man ændret på finalen, og det har betydet at årets finale ser sådan ud ifølge løbsarrangør:

176,5 kilometer: Mur de Huy – 1,3 kilometer (9,6 %)

189,0 kilometer: Côte d’Ereffe – 2,1 kilometer (5,0 %)

200,0 kilometer: Côte de Cheravel – 1,3 kilometer (8,1 %)

205,5 kilometer: Mur de Huy – 1,3 kilometer (9,6 %)

Det væsentlige her, er Côte de Cheravel, der kommer kun fem kilometer før Mur de Huy. Normalt har vi set et felt på op mod 100 ryttere, der har kæmpet en positionskamp forud for Mur de Huy. Det garanterer jeg gerne, at vi ikke får i år.

Fem kilometer før skal de over en stigning på 1,3 kilometer med 8,1 % i snit. Det bliver ret interessant at se. Vil det forøge chancerne for et sent udbrud? Måske – men det er altså to knaldhårde stigninger, de skal over, og Mur de Huy kræver i den grad, at man har nogle kræfter tilbage. Men der er ingen tvivl om, at Côte de Cheravel kan fungere som affyringsrampe for nogle ryttere. Men holder det? Det kræver en god situation.

Der er dog ingen tvivl om, at den nye finale kan skabe kaos. Der vil uden tvivl komme angreb fra nogle af sub-favoritterne, og spørgsmålet er så, hvordan resten af feltet reagerer. Umiddelbart tror jeg stadig, at Mur de Huy bliver det helt afgørende moment, men måske kan være med til at live løbet op lidt før afslutningen – og så har det jo givet løbet en positiv effekt.