Alejandro Valverde har vundet løbet gange, heraf de seneste tre i streg, og er den tunge favorit til den fjerde triumf. Jesper Sørensen kigger nærmere på onsdagsløbet, der er kendt for sin legendariske afslutningsstigning, Mur de Huy...

Midt imellem Amstel Gold Race og Liege-Bastogne-Liege placeres det belgiske endagsløb, Fleche Wallonne. Løbet er på mange måder den kejtede lillebror, der har sin helt egen charme. 

Fire gange tidligere har Alejandro Valverde vundet løbet, og han har siddet tungt på løbet de seneste tre år. På forhånd er han også den helt store favorit til at tage sin femte triumf, men værdien er i al fald ikke på den spanske stjerne. 

Tendensen i klassikerne i denne sæson har indtil videre været, at løbene er blevet åbnet helt ekstremt tidligt. Senest i Amstel Gold Race. Sådan bør det ikke blive her i Fleche Wallonne, og det er der én særlig grund til: Mur de Huy.

Den skræmmende skrappe stigning vil bedøve hele løbet. Mur de Huy er nemlig så hård, at det handler om at bevare så meget energi som muligt, før man skal bestige den legendariske mur. Ellers risikerer man at gå død på stigningen. 

Arrangørerne har ellers forsøgt at friske løbet lidt op, ved at placere et par stigninger i finalen, der kan bruges som afsæt for et angreb, men lige lidt har det virket. Favoritterne gemmer sig til allersidst, før de spiller ud.

Odds & tips - Fleche Wallonne 2017

Hold øje med tips fra BetXperts cykelekspert:
Jesper Sørensen

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Alejandro Valverde 1,80
Bwin
Daniel Martin 6,50
Bwin
Sergio Henao 9,00
Bet365
Michal Kwiatkowski 10,00
Betfair Sportsbook
Michal Albasini 17,00
Betfair Sportsbook
 Daniel Moreno 34,00 
Unibet

Favoritten

Det kan egentligt siges ganske kort: Alejandro Valverde er den helt store favorit til at vinde årets Fleche Wallonne.

Alejandro Valverde, Movistar

Først og fremmest: Odds på Alejandro Valverde indeholder ingen værdi. Der er for mange faktorer i løbet til, at man kan overveje odds 1,80. Det synes jeg i al fald. 

Alejandro Valverde har vundet løbet tre år i streg (og fire gange i alt), og han virker langt mere formstærk, end han var for et år tilbage. 

Årsagen er ganske simpel: Han er rigtig stærk på bakkerne, og i år har vi set, at han er stærkere end nogensinde før. Ligeledes har han erfaringen, der gør, at han ved, hvornår han skal starte spurten. Og så er der spurten: Den kan ingen af konkurrenterne matche.

Han er skræddersyet til at vinde dette løb - ingen tvivl om det.

I et løb som Fleche Wallonne, hvor tingene er så lette at kontrollere, skal Valverde naturligvis være favoritten til at vinde løbet. Det kan der slet ikke være tvivl om. Men odds 1,80? Det har jeg svært ved at finde det interessante i. Der er ofte styrt i disse løb. 

Jeg kunne skrive mere om Valverde, men ingen grund til det - lad os komme videre.

Udfordrerne

Som jeg ser det, er der umiddelbart fire ryttere, der kan true Valverde i en regulær finale. Kan de slå ham? På en god dag, men det kræver styrke og list.

Daniel Martin, Quick Step Floors

En rytter, der elsker Fleche Wallonne, er Dan Martin. Han knuselsker Mur de Huy af en eller anden underlig årsag, og han er endt i top 6 i de seneste fire ud af fem løb. 

Han er stærk på de stejle stigningsprocenter, og han ved om nogen, hvordan han skal time sit angreb.

Hans store problem er dog, at han ikke kan matche Valverde i en spurt. Han skal simpelthen overraske spanieren. Vi så det senest i Catalonien Rundt, hvor Valverde overlistede ham ved flere lejligheder. Spanieren har simpelthen styr på Dan Martin.

Det betyder ikke, at Valverde er uslåelig. Men for alle fire ryttere er problemet det samme: Hvordan skal de slå Valverde?

Faktisk kan de danne en alliance, for svaret må være, at de skal lade Movistar tage ansvaret. Desværre mangler de Gilbert, men hvis de kan gå sammen med Sky om at overlade ansvaret til Valverde, så har de en chance.

Vil det virke? Måske. Måske ikke. Men de skal forsøge et eller andet. Ellers vinder Valverde igen, mens Martin tager endnu en sekundær (men flot) placering på podiet. 

Sergio Henao, Team Sky

Sergio Henao var enestående i Amstel Gold Race, og det var i grunden ham, der sørgede for det afgørende ryk. Han arbejdede forrygende for holdkaptajnen Michal Kwiatkowski, og i det hele taget har han set ret formstærk ud.

Han passer perfekt til et løb som Fleche Wallonne. Vi har set det i årevis i fx Baskerlandet Rundt, at han elsker mur-afslutninger, og han har også tidligere bevist i dette løb, at han kan køre særdeles stærkt op ad Mur de Huy.

I min optik er han nok nærmest den rytter, som Valverde skal frygte allermest, fordi colombianeren sagtens kunne finde på at gøre noget uventet, såsom at angribe tidligt - og vil Valverde så gå dybt og lukke hullet med Kwiatkowski på hjul? Polakken er hurtig.

Tilbage i 2013 blev han nummer to bag Daniel Moreno. Dengang lykkedes det Henao og co. at få skovlen under Valverde, og Henao vandt forfølgernes spurt bag Moreno. 

Hans store problem (altså - foruden Valverde) er nok i grunden, at han dels vinder for lidt, og dels at han ofte bliver henvist til en hjælperolle hos Team Sky. Jeg mener dog, at det her er ét af de løb, hvor han afgjort må få chancen, mens Kwiatkowski kan holde sig mere afventende.

Sergio Henao til odds 9,00 hos 888sport, Unibet* og Bet365*

Colombianske Sergio Henao elsker afslutninger som Mur de Huy, og han beviste i Amstel Gold Race, at han er særdeles velkørende for tiden. Han stiller ikke til start som favoritten, men jeg er overbevist om, at han er den rytter, som volder Valverde mest besvær i tankerne forud for løbet, fordi han elsker de høje stigningsprocenter. Spilbar ned til odds 8,333.

Michal Kwiatkowski, Team Sky

Mens Sergio Henao kan stå for den aggressive kørsetil (som jeg ikke levner mange chancer for succes for alle ryttere pånær Henao), så kan Kwiatkowski gøre sit bedste for at sidde i hjulet på Valverde. 

Hans spurt kan ikke helt måle sig med spanierens spurt, men hvis Valverde har brugt for mange kræfter på at lukke huller, så er der muligheder for Kwiatkowski.

Jeg er godt klar over, at mine tekster er meget Valverde-fokuserede, men jeg kan garantere jer for, at Valverde vil være omdrejningspunktet for snakken hos Quick Step Floors og Team Sky. Det er ham, de skal ud og besejre.

Jeg tror mere på Sky end Quick Step i den mission. Deres kombination af ryttere er bedre til opgaven, mener jeg.

Kwiatkowski er endelig tilbage til fordums styrke. Det skal dog bemærkes, at da han vandt Amstel Gold Race i 2015, brændte han helt ud i Fleche Wallonne bagefter. Vi har ikke for alvor set ham på de stejleste stigningsprocenter, imens han har været godt kørende, så det er stadig et lille spørgsmålstegn.

Kan være værdi på polsk ex-verdensmester

Tilbage i 2014 blev han nummer tre i løbet, fire sekunder efter Alejandro Valverde, og i det hele taget bør Fleche Wallonne passe ham ret godt. Han virker til at være tilbage på højeste niveau, og han har en ret hurtig spurt, der bør gøre ham relevant i toppen af løbet. Hos Betfair Sportsbook* kan man få odds 13 på ham, og man kan tage each-way-varianten, der giver odds 4, skulle han ende i top3. Den har jeg personligt benyttet mig af. 

Langskud

Der er en kæmpe favorit i løbet, og det betyder, at oddsene på de øvrige ryttere er ret høje. I mit private regnskab spiller jeg ofte på langskud, fordi det kan give nogle ret pæne spil. Især til et løb som dette kan det være en idé i at kigge efter langskud.

Det skyldes, at man kan gøre brug af each-way-varianten, der betyder, at man får en fjerdedel af oddset (typisk) skulle rytteren ende på en anden- eller tredjeplads. Og det kan altså betale sig i sådan et løb, hvor der er mange kandidater om de sekundære placeringer.

Tag for eksempel Michael Albasini (Orica-Scott), der var formstærk i Amstel Gold Race. Alderen trykker da, men schweizeren er blevet top 10 hele syv gange i dette løb, og to gange er han endt på podiet. I øjeblikket giver han odds 29 hos 888sport og Unibet*, men det odds falder helt sikkert. Han giver odds 21 hos Betfair Sportsbook*, der tilbyder e/w, det vil sige man får odds 6, hvis han bliver nummer to eller tre. Det er spillet herfra.

Der er også en stærk rytter som Alexis Vuillermoz (Ag2r). Han har været lidt ramt af skader og er først kommet sent i gang med sæsonen, så formen er ret tvivlsom hos den stærke franskmand. Tilbage i 2015 blev han ellers nummer seks i løbet og vandt på Mur de Bretagne i Tour de France, så det er afslutninger, han elsker - jeg ved bare ikke med formen.

En interessant rytter til løbet må være Warren Barguil (Team Sunweb). Han så velkørende ud i Amstel Gold Race, og formen nærmer sig nok toppen til Liege-Bastogne-Liege, men jeg kunne også sagtens forestille mig, at han er stærk i dette løb. Sidste år blev han nummer ni i løbet.

Odds 81 indeholder værdi på formstærk franskmand

Han er måske ikke den mest oplagte rytter, men Betfair Sportsbook* er ude med odds 81 (tager man e/w-varianten, får man odds 21, hvis han ender på 2-3. pladsen). Det, synes jeg, er for højt. Han så god ud i Amstel Gold Race, selvom resultatet udeblev. Den er et forsigtigt skud værd, særligt med tanke på niendepladsen sidste år. 

Den tidligere vinder, Daniel Moreno (Movistar), fortjener også at blive nævnt, selvom han ikke har leveret alverden i de seneste par år. Han kører dog på hold med Alejandro Valverde og kan få et fripas på grund af det. Jeg tror ikke meget på ham.

Der er også Michael Woods (Cannondale), der er en stærk klatrer. Han er gammel, men mangler lidt erfaring. Sidste år endte han lige akkurat uden for top10, og der bør være pæne chancer for at forbedre det resultat. Han er også en rytter, der sagtens kunne finde på at angribe udefra. 

Mange andre kan også gøre sig gældende - jeg opdaterer måske i forumkommentarerne, hvis der er nogle odds, der tiltrækker mig.

Ruten 

I løb som Flandern Rundt, Paris-Roubaix og Amstel Gold Race har det indtil videre været ret aggressivt. Sådan kan jeg ikke forestille mig, at det bliver i Fleche Wallonne. Løbet er blevet kørt på én måde de seneste mange år, og sådan bliver det nok også kørt fremover, når Mur de Huy er finalestigningen. 

I de seneste par år har man ændret lidt på afslutningen, så rytterne nu har Côte de Cheravel kort før Mur de Huy. Tanken var, at rytterne skulle bruge det som et afsæt for sene angreb, men sådan har det ikke for alvor fungeret. Nogle ryttere har forsøgt sig, men ikke noget for alvor.

Den stigning er 1,3 kilometer lang og stiger med 8,1 %. Det er næsten på niveau med Mur de Huy, der er 1,3 kilometer lang og stiger i snit med 9,6 %. 

Mur de Huy er en frygtelig stigning, og det er ikke uden grund, at rytterne frygter den. Det er en stejl stigning, der går direkte op i luften, og hvis man spiller for tidligt ud, så betaler man prisen kort efter. 

Mens taktikken har fyldt meget i de tidligere klassikere, så tvivler jeg på, at det kommer til at betyde alverden i dette løb. Her handler det om styrke og timing, og det har erfarne ryttere som Valverde, mens unge ryttere i højere grad vil forsøge sig med tidlige angreb.