Det er tid til sæsonens andet monument, når Flandern Rundt denne søndag danner rammerne. Klæd dig bettingmæssigt på til årets spændende og meget åbne udgave. Få al info om løbet og læs hvilke ryttere, der er et spil værd.

April betyder store klassikere. Hele fem af slagsen får vi i denne måned, der indledes med Flandern Rundt. Det var et løb, som Fabian Cancellara, Tom Boonen og Peter Sagan på forhånd var udpeget som de helt store favoritter til, men hverken Cancellara eller Boonen stiller til start, og Peter Sagan har heller ikke set forrygende kørende ud.

Betyder det, at vi får et dårligt løb? Tværtimod, vil jeg mene. Klassikerne har ofte en tendens til at blive lidt ”låste”, da alle rytterne lurepasser på Cancellara og Boonen. Men i år ser løbet ud til at være åbent som aldrig før, hvilket måske i stedet kan få alle rytterne ud i offensiven – jeg synes lidt, det har været tendensen i optaktsløbene indtil videre, hvor både E3 Prijs Harelbeke, og Gent-Wevelgem har leveret forrygende løb.

Der er gode chancer for, at vi får en helt ny vinder af Flandern Rundt denne søndag. Kun Stijn Devolder, der ikke for alvor har hentet store resultater de seneste mange år, stiller nemlig til start blandt tidligere vindere. Men bliver det Vanmarcke? Sagan? Terpstra? Thomas? Stybar? Van Avermaet? Mulighederne er mange – det er nemlig et vanvittigt åbent løb.

Odds og tips

Hold øje med tips fra BetXperts cykeleksperter:

Jesper Sørensen

Jacob Nordestgaard

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Geraint Thomas 6,50
Unibet
Sep Vanmarcke 6,51
Betfair
Peter Sagan 9,00 Unibet
Zdenek Stybar 9,00
Danske Spil
Alexander Kristoff 10,00 Ladbrokes
Niki Terpstra 10,00 Bet365
Greg van Avermaet 10,00
Ladbrokes

Favoritterne

Der er mange kandidater til sejren. Faktisk kan jeg udpege syv ryttere, som jeg vil mene er løbets favoritter – og så er jeg end ikke sikker på, at det bliver én af dem, der løber med sejren. Så uforudsigeligt er den her udgave af løbet. For mig er favoritterne Sep Vanmarcke, Geraint Thomas, Zdenek Stybar, Peter Sagan, Alexander Kristoff, Greg van Avermaet og Niki Terpstra.

Sep Vanmarcke, Team LottoNL-Jumbo

Chancevurdering: 18 %

Før denne sæson var jeg overbevist om, at Vanmarcke i denne sæson ville tage skridtet helt op blandt de bedste klassikerryttere. Jeg synes ikke, at han har modbevist mig, hvis man kigger på resultaterne: 5 i Omloop Het Nieuwsblad, 4 i Strade Bianche, 5 i E3 Harelbeke og 6 i Gent-Wevelgem. Han mangler afgjort lige sejren, men formen skal omvendt først toppe her i den kommende tid.

Men der er en historie bag hans resultater: I mange af løbene har han været svært uheldig. I Omloop Het Nieuwsblad virkede han som den stærkeste i løbet. Også i E3 Harelbeke var han ramt af uheld, mens han så lidt lidende ud i Gent-Wevelgem på en af bakkerne, hvor Terpstra gassede op. På et tidspunkt er han dog nødt til at veksle uheld og dårlige undskyldninger til resultater, for ellers er det mere end blot uheld og tilfældigheder.

Uden Cancellara og Boonen er det her hans år. Jeg er overbevist om, at han før eller siden ville have vundet en af de to store brostensklassikere, men uden de to helt store – og med en Sagan i underlig form – så bør han være favoritten. Måske er det kun godt, at han ikke har vundet nogle af de forskellige optaktsløb, fordi konkurrenterne ikke på samme måde vil holde øje med ham. Han er ikke favoritten, som Cancellara og Boonen tidligere har været det. Ikke desto mindre har han formen og styrken til at blive denne sæsons store klassikerkonge, hvis blot han kan undgå uheld. Skulle jeg pege på én, ville det blive Vanmarcke.

Sep Vanmarcke til odds 6,51 hos Betfair/odds 6 hos Bet365* 

Bet365* har hævet odds fra 5,75 til 6, mens Betfair* har hele 6,51, så værdien er efterhånden klar. Sep Vanmarcke har ikke vundet noget endnu, men det er først nu, han for alvor skal toppe, og han har set meget stærk ud. På et tidspunkt må det komme, for talentet er uomtvisteligt - og uden Boonen og Cancellara bør han være en af de allerbedste i løbet. Det er nu, han skal træde i karakter. Se analyse her

Geraint Thomas, Team Sky

Chancevurdering: 13 %

Det ville være tosset at se bort fra Geraint Thomas. Sky-rytteren var den næstbedste klatrer i Paris-Nice, han vandt E3 og Volta ao Algarve, og var ret aktiv i finalen i Milano-San Remo. Waliseren er flyvende, og Flandern Rundt passer ham ret godt: Han er god på brosten, og han er flyvende på stigninger i øjeblikket.

Thomas har længe været et stort talent, der har kørt på et ret højt niveau uden for alvor at få det helt store gennembrud, som man har ventet. Han har næsten hele tiden leveret stabile resultater på højt niveau, men ligesom resten af Sky, så har han aldrig rigtigt luret den i endagsløbene. I hvert fald ikke i de helt store løb.

En af Thomas’ svagheder er, at han ret ofte er involveret i uheld. Ofte er han også den eneste, der er involveret i disse uheld. Og det bliver ydermere ret ofte understreget i disse løb, hvor der er så meget kaos i feltet. Men kan han undgå uheld, og kan han og Sky endelig få styr på disse løb – og det er to store ubekendte – så er han afgjort en farlig mand i finalen, for han er virkelig brølstærk for tiden.

Zdenek Stybar, Etixx-Quickstep

Chancevurdering: 10 %

Uden Tom Boonen mangler Etixx-Quickstep en oplagt kaptajn. I stedet bliver det Zdenek Stybar og Niki Terpstra, der kommer til at dele kaptajnrollen, og selvom begge er stærke, så når de ikke helt Tom Boonens niveau, når han er i topform.

Men Stybar er bestemt en rytter, der kan vinde løbet. Han har set rigtig stærk ud i denne sæson. Han blev nummer 7 i Omloop Het Nieuwsblad, mens holdkammeraterne Boonen, Vandenbergh og Terpstra var foran, men han satte alle til vægs i Strade Bianche. Herudover blev han også nummer to i E3 Harelbeke, hvor Geraint Thomas i finalen lige var en tand for stærk.

Stybar kan lukrere på, at han har det stærkeste hold i hele feltet. Både Niki Terpstra og Stijn Vandenbergh kan ende på podiet og sågar vinde løbet, hvorfor Etixx i den grad kan spille deres kort, som de vil. De har haft en lidt underlig klassikersæson: De har været stærke som altid, men taktikken har i enkelte løb fejlet – blandt andet i Omloop Het Nieuwsblad, hvor de sad med tre mand i en firemandsgruppe – og endte med at blive 2, 3 og 4.

Stybar mangler den helt store sejr i klassikerne. Den kan såmænd sagtens komme her, hvis han udviser samme form, som han har gjort i store dele af sæsonen indtil videre. Det er dog værd at bemærke, at hans bedste resultat i løbet er som nummer 18 i 2014. Det endda på trods, af at løbet passer hans evner ret godt.

Alexander Kristoff, Katusha

Chancevurdering: 8-9 %

Er Alexander Kristoff den fjerdestørste favorit i løbet? Måske. Nordmanden er i al fald vanvittigt stærk, hvilket han senest har bevist i Tre dage ved Panne, hvor han på første etape animerede og vandt - og gentog bedriften dagen efter. Det var endnu et bevis på, at nordmanden i den grad er blandt de stærkeste i sporten, og han har for længst overhalet landsmanden Edvald Boasson Hagen, der i årevis var et kæmpe talent.

Der er ingen tvivl om, at han er den helt store favorit, hvis det kommer samlet til mål. Det kan såmænd godt ske, men alle i feltet ved, at det er nordmanden Kristoff, der er den hurtigste mand i feltet efter en så lang dag i sadlen, og ingen ønske frivilligt at mødes med ham i et spurtopgør. Men Kristoff har i min optik bevist, at han er mere end blot en sprinter, der venter på at få sin chance. Han ved godt, at han skal følge de øvrige favoritter, hvis han vil vente, for der er ingen, der vil samle det for hans skyld.

Han gjorde det allerede sidste år, hvor han forsøgte at lukke hullet op til en firemandsgruppe. Det lykkedes ikke helt, da han kom over stregen 8 sekunder efter Cancellara. Men det giver altså en ekstra dimension til Kristoffs chancer. Han kan sagtens gå med i angrebet. Nordmanden bliver farlig – men ingen vil have ham med til stregen, så han får sin sag for.

Niki Terpstra, Etixx-Quickstep

Chancevurdering: 8 %

Som nævnt under Stybars beskrivelse, så mangler Etixx-Quickstep deres helt store kaptajn – Tom Boonen. Det betyder at både Stybar men også Terpstra har frit lejde til at angribe i finalerne. For det er angreb, der skal til, hvis de vil vinde løbet. De er ikke de hurtigste på stregen.

Til gengæld kan både Stybar og Terpstra finde ud af at angribe. Terpstra vandt Paris-Roubaix sidste år efter et godt timet angreb. Han ved om nogen, hvordan man angriber, og han elsker de stigninger, vi finder på årets rute – særligt Paterberg er en af hans favorit-hellinger.

Terpstra skal have kvittet alle de andre, hvis han vil vinde løbet. Han er ikke specielt hurtig i en spurt. Men Flandern Rundt tilgodeser ofte de ryttere, der tør angribe. Oftest giver det sig selv: Dem, der har noget i posen, angriber og kommer væk. Så hårdt er løbet. Terpstra har udviklet sig til en af de bedre klassikerryttere, men hvor meget kan han, når Tom Boonen ikke er med i løbet og trækker opmærksomheden? Sidste år sad Boonen i den gruppe, hvor Terpstra angreb fra. Og vi har før set, hvor gode klassikerryttere Etixx kan udvikle, mens Boonen er der – men så snart, de prøver lykken på egen hånd, så har de en del mindre succes. Se bare på Devolder og Chavanel, der ikke for alvor har haft samme succes uden Tom Boonen på samme hold.

Jeg skal naturligvis ikke tage noget fra Terpstras evner. Hvis han rammer dagen, så er han en af de absolut stærkeste klassikerryttere i feltet, og hvis formen er der på Paterberg til et angreb, så er det svært at vide, hvem der skal følge ham på den stigning.

Peter Sagan, Tinkoff-Saxo

Chancevurdering: 7-8 %

Peter Sagan er en svær størrelse. Baseret på resultaterne hører han ikke til blandt favoritterne, og i virkeligheden burde jeg nok være hårdere mod ham, og holde ham ude af favoritgennemgangen. Men jeg kan ikke lade være, for Sagan har siddet der. Han har været med i finalerne i løbet indtil videre, men til allersidst er klappen gået helt ned.

Sukkerkold? Måske. Måske er det mentalt. Men faktum er at Peter Sagan ikke har været en succes for Tinkoff-Saxo endnu, og der er et umenneskeligt stort pres på ham. Han blev nummer fire under Milano-San Remo, og hans form er sat til at toppe under klassikerne, men det er ikke meget, han har bevist indtil videre. I både Strade Bianche og E3 Harelbeke er han forsvundet helt i finalen, efter at have siddet ude foran. I E3 Harelbeke sad han sågar sammen med Geraint Thomas og Zdenek Stybar, der endte på de øverste trin på podiet, mens Sagan forsvandt helt fra top10.

Der er dog en årsag til, at jeg stadig har ham i denne gennemgang. For Sagans kvaliteter er et perfekt til et løb som det her, og han har jo trods alt siddet med, hvor alt det sjove skete – med andre ord: formen bør altså et eller andet sted være der.

Greg van Avermaet, BMC Racing Team

Chancevurdering: 7 %

Sidste mand i favoritfeltet er Greg van Avermaet. Han er svær at placere. Formen er nemlig uovertruffen. Jeg har sjældent set belgieren være så skarp, som han har været i dette forår. Han vandt en etape i Tirreno-Adriatico, han blev nummer to i Strade Bianche – og så blev han nummer to i dette løb sidste år.

Men et styrt i E3 Prijs Harelbeke kan få store konsekvenser. Han slog sig ret voldsomt, og ganske vist kørte han få dage efter i Gent-Wevelgem, men han var lidt mærket, og kunne således ikke være med samme med de øvrige favoritter. Det er ærgerligt, fordi Greg van Avermaet kunne meget vel have fået den store sejr, som han afgjort mangler.

Men løbet køre først på søndag, og det giver ham tid nok til at ”vaske” styrtet af sig. Er det nok? Det ved jeg ikke, og svaret får vi nok først søndag. Men hvis van Avermaet er skarp, så har han en god chance for at vinde løbet. Særligt fordi hans holdkammerat, Daniel Oss, i øjeblikket er flyvende. Han har gjort det godt indtil videre, og han bliver vital for van Avermaets chancer. Men van Avermaet har ét problem: Nok er han nærmest altid konstant og stabil, men det er uhyre sjældent, at han rent faktisk vinder. Og dét er et stort problem.

Outsidere

Syv favoritter. Det er alligevel en del. Bookmakerne har alle syv under odds 10 – det er ikke en korrekt afspejlning, synes jeg. Ja, det er klart, at de er favoritterne, men ingen af dem har for alvor gjort sig fortjent til de odds i et så åbent løb – det er i høj grad takket være de to stores fravær. Jeg holder også lidt igen med mine procenter i forhold til bookmakernes chancevurderinger.

For der er stadig mange interessante navne tilbage, der kan vinde løbet. En af disse er John Degenkolb (Giant-Alpecin), der vandt Milano-San Remo. Tyskeren bliver ofte kaldt ”sprinter”, og han er bestemt også hurtig på stregen, men som han beviste i sidste sæsons Paris-Roubaix, så kan han sagtens køre disse løb. Han er brølstærk, og hvis han har en god dag, så kan han sidde med helt fremme og spurte om sejren, skulle der kommer en lille gruppe samlet hjem.

En anden rytter, der måske kan lave en lille overraskelse, er Jurgen Roelandts (Lotto-Soudal). Jeg var nærmest overbevist om, at hans klassikersæson var ødelagt, efter fravær i åbningsweekenden. Jeg tog fejl. Nummer 11 i Milano-San Remo, nummer 7 i E3 Harelbeke og nummer 7 i Gent-Wevelgem, og samtidigt med et flot, langt angreb. Tilbage i 2013 blev han nummer 3 i løbet, og belgieren passer godt til løbet. Han mangler lige lidt, for at være helt oppe ved de andre favoritter, men et veltimet angreb kan pludselig sende ham med i kampen om podiet.

Alejandro Valverde (Movistar) er langt oppe på bookmakernes lister. Den køber jeg ikke helt. Spanieren gjorde en god figur, da han sidste år deltog i brostensløbene, og samtidigt er han egentligt ret god på stigningerne – men brostensstigninger er altså lidt noget andet end almindelige stigninger, og den klatreglade spanier kan få problemer, hvis vind og vejr for alvor spiller et puds.

Så har jeg mere fidus til Stijn Vandenbergh (Etixx-Quickstep). Jeg er stor fan af ham. Han er stærk som en okse. Sidste år blev han nummer fire i løbet, og han er god i disse hårde løb. Han er i år blevet nummer fire i både Omloop Het Nieuwsblad og Gent-Wevelgem, så formen er der afgjort. Problemet er, at han absolut ikke er særlig eksplosiv eller spurtstærk, og derfor udebliver de store resultater også. Som følge deraf vil han også ofte blive brugt som hjælperytter, og Etixx vil primært satse på Stybar og Terpstra – men får Vandenbergh lov til at passe sig selv, så kan han sidde med helt fremme.

Ian Stannard (Sky) har vist sig at være i god form. Der er dog et par årsager til, at jeg ikke helt tror på ham. Først og fremmest er han lidt for tung til Flandern Rundt. Han er bedre udstyret til Paris-Roubaix. Derudover styrtede han under Milano-San Remo, hvilket har sat ham lidt tilbage, og han så ikke helt velkørende ud i E3 Harelbeke eller Gent-Wevelgem. For Sky handler det hele om Thomas i det her løb.

I Fabian Cancellaras fravær, bliver det Stijn Devolder (Trek Factory Racing), der skal redde holdets klassikersæson. Det er nemlig først og fremmest i klassikerne, at holdet har lagt deres fokus, men uden Cancellara ser de måske en smule tamme ud. Devolder leverede dog en god figur på 1. etape af Tre dage ved Panne, og hvis han rammer dagen, så kan han måske lave et ganske fornuftigt resultat.

Ruten

264,2 kilometer. Det er den distance, som rytterne denne søndag skal tilbagelægge fra Brugge til Oudenarde. Undervejs er der hele 19 stigninger – eller hellinger, som de hedder i denne del af verden. Den sidste af disse kommer med 13 kilometer til mål, så det er afgjort på disse hellinger, at løbet skal afgøres.

Som nævnt skal de over 19 hellinger, men nogle af dem passerer de flere gange. Oude Kwaremont skal for eksempel passeres tre gange, mens Paterberg skal klares to gange. Årsagen til at jeg lige netop fremhæver disse, er at det i høj grad er her, at løbet afgøres. Det er således også de to sidste hellinger – nummer 18 og 19 – i søndagens løb. Oude Kwaremont er 2.200 meter lang og stiger i snit med 4,2 % og er løbets vigtigste brostensstigning, men kun få minutter efter, at de har passeret den, kommer Paterberg, der med 380 meter og 11 % også trækker tænder ud.

Det er ved at være et par år siden, at Muur-Kapelmuur var løbets vigtigste stigning. Den er slet ikke med længere, hvilket den ikke har været siden 2011. Det er altså fjerde år, at de kører på en anden afslutning end den ikoniske, som mange vil huske, men løbet er i høj grad noget nær det samme: Brutalt. Kombinationen af brostenspassager og stigninger er simpelthen så udmagrende.