Det er tid til forårsklassikeren Flandern Rundt. Klæd dig bettingmæssigt på til søndagens belgiske cykelløb ved at læse Jesper Sørensens optaktsartikel om favoritter og outsidere - odds, chancer og værdi. Et vinderspil på den forsvarende mester Fabian Cancellara kan således anbefales.

 

Vinder-odds

Tips

Favoritter: Cancellara og Sagan

Belgiske udfordrere: Boonen og Vanmarcke

Outsiderne

Danskerne

Ruten

Brosten og bakker

Årets Flandern Rundt indleder en herlig måned fyldt med endagsklassikere. Præcis én uge efter Flandern Rundt venter Paris-Roubaix, og dernæst skifter vi terræn til de mere kuperede klassikere i form af Amstel Gold Race, Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege.

I Flandern Rundt kombinerer man brosten og bakker, og 259 kilometer skal passeres, før der kan findes en vinder i Oudenaarde.

Vinder-odds 

Flandern Rundt 2014

Odds Bookmaker Odds Bookmaker Odds Bookmaker
Cancellara 3,20
Unibet
3,00
Ladbrokes
2,82
Betfair
Sagan 4,75 Unibet 4,40 Betfair 4,00
Sportingbet
Boonen 9,00
Bet365
8,80 Betfair 7,50 Ladbrokes
Vanmarcke 13,00 Ladbrokes 12,00
Danske Spil
11,00 Unibet
...            
Breschel 151,00 Unibet 126,00 Bet365 101,00 Ladbrokes

 

Tips

Hold øje med vinderspil og h2h-tips fra BetXperts cykeleksperter:

Jesper Sørensen

Jacob Nordestgaard

(Jesper har dog pt problemer med at komme på nettet og kan muligvis først komme med tips fredag).

Favoritterne

Som jeg ser det, er der to storfavoritter til årets udgave af Flandern Rundt. Den ene er sidste års vinder, Fabian Cancellera, der på det seneste har skruet op for blusset. Den anden er Peter Sagan, sidste års nummer to, som på det seneste også er kommet op i gear.


Fabian Cancellara, Trek

Chancevurdering: 33 %

Cancellara vandt løbet sidste år - foran Sagan - og på nuværende tidspunkt er han favorit til at gøre det igen i år. Ganske vist er han endnu uden en sejr i 2014, men det kan hurtigt ændre sig. I Milano-San Remo beviste han for alvor, at formen er der, da han spurtede en andenplads hjem i en stor gruppe med mange sprintere. I E3 Prijs Vlaanderen blev han uheldigt fanget i finalen, og selvom han var langt fra fronten, så satte Cancellara (og Devolder) fart på og kom tilbage til feltet, hvor han hentede en 9. plads.

Formen er, hvor den skal være for Fabian Cancellara, og når den er det, så er det de færreste, der kan følge ham på de brostensbelagte stigninger. Normalt skal man ikke undervurdere det faktum, at en rytter ikke har vundet flere måneder inde i sæsonen, men hos lige netop Cancellara går det sandsynligvis fint nok. Hans selvtillid er altid skyhøj.

Der kommer nok en tid, hvor Cancellara ikke længere kan sætte Peter Sagan. Det ved han godt, og det kunne sagtens ske i år. Men efter 250 kilometer har Cancellara flere gange bevist, at han har en rigtig stærk spurt, mens Sagan derimod har vist svaghedstegn i en spurt efter så mange kilometer. Det er måske ikke nok til at slå Sagan i de fleste opgør, men det gør bestemt schweizerens chancer bedre.

Fabian Cancellara

Med vinderchance på 33% og odds 3,2 (Unibet*) er der fin værdi i et spil på den schweiziske rytter

Peter Sagan, Cannondale

Chancevurdering: 21 %

Peter Sagan er kun 24 år, men blev allerede sidste år nummer to i Flandern Rundt, og i denne sæson ligner han også en rytter der kan gøre markere sig og måske endda vinde. Han vandt E3 Prijs Vlaanderen, han blev 3’er i Gent-Wevelgem, og han vandt første etape af Tre dage ved Panne, skønt han forsøgte at give sejren til holdkammeraten Oscar Gatto.

Sagan mangler stadig at få den helt store sejr, et Monument eksempelvis. Han har alle kvaliteterne, men indtil videre har han bare ikke fået slået hul på bylden.

Han har yderligere én sæsons erfaring, hvilket er meget vigtigt i de her store klassikere. Samtidigt har han en meget stærk hjælper ved sin side i form af Oscar Gatto, der ser ud til at ramme formen på det helt rigtige tidspunkt.

Det her kan være året for Sagan, hvor han får den store sejr i en stor klassiker, men han skal være i topform, når han står på startstregen i Brügge. I E3 Prijs Vlaanderen kunne han ikke følge de bedste på Oude Kwaremont, og kom først op bagefter. Får han de samme problemer i Flandern Rundt, så kan det godt blive noget sværere at lukke et hul op til Cancellara, der har mange af de samme kvaliteter som Sagan på nedkørsel og flad vej. Men rammer slovakken dagen, så bliver han meget svær at sætte for konkurrenterne.

Udfordrerne

Der er umiddelbart to primære udfordrere til Cancellara og Sagan: Belgierne Boonen og Vanmarcke.


Tom Boonen, Omega Pharma-Quick Step

Chancevurdering: 10 %

Sæsonen startede godt for Tom Boonen, og det lignede at vi fik en klassikersæson, hvor de to største (dvs Cancellara og Boonen, med al respekt for Sagan) ville ramme topformen i brostensklassikerne.

Men den seneste tid har ikke været let for Boonen, der først måtte melde afbud til Milano-San Remo, fordi hans hustru mistede det barn, de ventede. I E3 Prijs Vlaanderen var Boonen uheldig i et styrt, og han skadede sin tommelfinger, hvilket godt kan være til meget stor gene på brostenene, hvor cyklen hopper hele tiden.

Boonens ben har været stærke hele sæsonen, hvilket han allerede demonstrerede under Tour of Qatar, og man må ikke glemme, at han spurtede en femteplads hjem i Gent-Wevelgem. Men det er en helt anden størrelse, og det er ikke til at vide, hvor Boonen står. Hvis han rammer dagen og alt går op i en højere enhed, så er han bestemt en favorit på samme niveau som Cancellara, men hvordan har han det i hovedet efter den seneste tid? Det er et ret essentielt spørgsmål.

Personligt tror jeg ikke meget på ham og holder hans %’er i den lave ende, men intet ville glæde mig mere end en Boonen, der er helt klar. Det ville skabe en fantastisk dyst mellem Cancellara, Sagan og Boonen.

Boonen har i hvert fald det klart stærkeste hold. Zdenek Stybar og Niki Terpstra har begge realistiske vinderchancer, mens Stijn Vandenbergh og Guilaume van Keirsbulck er hjælperyttere, som andre hold kun kan drømme om.

Sep Vanmarcke, Belkin

Chancevurdering: 7 %

Personligt vil jeg blive meget overrasket, hvis den næste store klassikerstjerne ikke bliver Sep Vanmarcke. Sidste år blev han nummer to i Paris-Roubaix efter at skader havde generet ham i Flandern Rundt, og i år er han indtil videre blevet nummer 4 i Omloop Het Nieuwsblad, nummer 3 i Kuurne-Bruxelles-Kuurne, nummer 5 i E3 Prijs Vlaanderen og nummer 4 i Gent-Wevelgem. Formen er der.

Han er ikke helt på niveau med Cancellara, Sagan og Boonen endnu. Når han rammer dagen, kan han følge med dem, som han beviste under sidste års Paris-Roubaix, men generelt er han lige et lille skridt efter rent styrkemæssigt. Det kan dog hurtigt ændre sig.

En af de største svagheder ved Vanmarcke – i min optik – er at hans sans for taktik ikke altid er helt optimal. Trods fine resultater i år indtil videre, har han angrebet underlige steder, og under Omloop sad han og førte, mens hans egen holdkammerat (og Belkins co-kaptajn under normale omstændigheder), Lars Boom, sad ude foran. Den slags ting sker.

Sep Vanmarcke er et stort talent, og selvom han er hurtig på stregen, så er både Cancellara, Sagan og Boonen som regel en anelse hurtigere efter 259 kilometer i sadlen. Men det er ikke en spurt Vanmarcke vil tabe hver gang – han har chancer.

Outsiderne

Indtil videre i klassikerne har Omega Pharma-Quick Step vist sig flot frem. Både Niki Terpstra og Zdenek Stybar kan måske lukrere af Tom Boonens (måske) manglende niveau i øjeblikket. Begge er ret stærke, og Stybar er som skræddersyet til løbet – han har bare ikke vist alverden indtil videre, men en 7. plads i Milano-San Remo vidner om fornuftig form. Stijn Vandenbergh kan også lukrere på det, han har vist god form.

Hos Sky mistede man formstærke Ian Stannard, men Geraint Thomas har vist forrygende form allerede. Han har ét problem dog: Han har svært ved at holde sig på cyklen og hans placering i feltet er ikke altid god. I E3 Prijs Vlaanderen sad han med i frontgruppen og tog en tredjeplads, så formen er god nok. Alternativt har Sky også Edvald Boasson Hagen, men han har åbenbart stadig problemer med at præstere i de lange løb.

Hos BMC har Greg van Avermaet endelig fået nøglerne. Han er deres kaptajn, og belgieren, der altid er stærk, har også udvist god form på det seneste. Han var tæt på sejren i Omloop Het Nieuwsblad, og i E3 Prijs Vlaanderen sad han også med fremme. Han er ikke den store vindertype, men han er næsten altid med fremme og grundet hans gode spurt ligner det endnu et top10-resultat for Greg van Avermaet.

Sidste år blev Jurgen Roelandts nummer tre i Flandern Rundt, men i år får han meget svært ved at gøre kunsten efter. Han har ikke set synderligt skarp ud i denne sæson, og hans bedste placering i et brostensløb indtil videre er 10. pladsen i Gent-Wevelgem.

Personligt tvivler jeg på, at han får lov at køre sin egen chance overhovedet, men Stijn Devolder (Trek) har kørt forrygende indtil videre. Han er dog Cancellaras håndlanger, og det er ikke Cancellaras stil at lade hans vigtigste folk køre tidligt på samme måde, som Boonen ofte gør det. Dertil mangler han simpelthen stærke folk, og det er alt for risikabelt, hvis Cancellara skulle få en punktering eller andet. Derfor er hans sejrschancer meget små, skønt meget stærk kørsel på det seneste.

En anden, der måske også savner at køre på Tom Boonens hold, kunne være Sylvain Chavanel (IAM). Han blev nummer 5 i Dwars door Vlaanderen, hvor han deltog i spurten, mens det blev til en 29. plads i E3 Prijs Vlaanderen. Når han ikke kører på hold med Boonen, vil han blive mere markeret, og jeg tror det bliver svært for Chavanel.

Garmin-Sharp har duoen Nick Nuyens og Sebastian Langeveld. Nuyens har momentvis vist god form, mens man ikke rigtigt har set Langeveld. Langeveld havde jeg ellers personligt en fidus til, men det er svært at argumentere for en, der ikke rigtigt har vist nogle af de kvaliteter, som han utvivlsomt har.

John Degenkolb (Giant-Shimano) har bevist, at han er mere end blot end sprinter. Han er nemlig også ret hårdfør, og kan håndtere et løb som Flandern Rundt. Men Degenkolbs chance for at vinde løbet, er dog primært hvis det hele skulle blive samlet kort før målstregen. Umiddelbart er hans bedste chance for et resultat via en sejr i ”feltets” spurt.

Det samme er tilfældet med Alexander Kristoff (Katusha). Kristoff vandt Milano-San Remo, og han har længe været stærk i brostensklassikerne også, men han er ikke en oplagt vinderkandidat, fordi han ikke kører med Cancellara og co. Han holder sig fremme hele dagen, men ikke meget mere end det. Katusha-holdet har også Luca Paolini, der skal køre sin egen chance.

Danskerne

De danske ryttere kommer umiddelbart til at bestå af Lars Bak, Matti Breschel, Christopher Juul-Jensen, Michael Mørkøv og Nicki Sørensen. Breschel burde have passet til sådan et løb, men danskeren har (igen) været uheldig, og et styrt i Tour of Oman har påvirket ham meget. Team Tinkoff-Saxo satser nok i stedet på Daniele Bennati, der har set ret stærk ud på det seneste, men som nok får svært ved at vinde løbet her.

Ruten

Flandern Rundt ligner lidt sig selv. Løbet er blevet ændret en lille smule siden i 2013, men overordnet set er finalen den samme som sidste år. De har dog fjernet nogle af de passager, hvor der var meget flad vej, således at de de sidste 140 kilometer mere eller mindre går op og ned hele vejen.

I 2013 kørte de ligeledes op af Oude Kwaremont og Paterberg tre gange. Oude Kwaremont skal stadig passeres tre gange, men kun to af gangene følger ruten op med Paterberg, som udgør den sidste udfordring på ruten. Hele finalen har dog lige fået lidt ekstra brostensstigninger, der måske gør ruten en anelse mere selektiv før den sidste opkørsel af Oude Kwaremont (hvor den store selektion normalvist foregår).

Oude Kwaremont (2200 meter/4,2 %) er dog fortsat den vigtigste brostensstigning i Flandern Rundt, men man må ikke undervurdere Paterberg (380 meter/11 %), der kommer lige efter. På Paterberg vil de ryttere, der er tilbage, formentligt være tæt på det røde felt, og hvis én har kræfter til at lave et sidste angreb på de store stigningsprocenter, så vil de øvrige ryttere være ualmindeligt meget presset.