Criterium du Dauphine er det sidste, vigtige løb før Tour de France for mange af stjernerne. Jesper Sørensen guider dig igennem det vigtige optaktsløb, hvor vi igen skal se duellen Froome mod Contador.

Schweiz Rundt havde allieret sig med holdsammenslutningen Velon, og der blev annonceret, at flere store ryttere skulle køre etapeløbet i Schweiz.

Men Froome, Contador og co. kører altså Criterium du Dauphine, der bare er klassementsfavoritternes foretrukne optaktsløb til Tour de France.

Det giver også kun mening: De kører på de franske landeveje og rører flere af de stigninger, de skal køre under sommerens helt store mål. Selvfølgelig giver det mere ro i maven hos de største ryttere, og der er ingen grund til at søge hen mod et andet løb på denne tid.

Det er næsten kun Nairo Quintana, der mangler, før vi kan fremtrylle alle Tour de France-favoritterne. Tejay van Garderen skal køre i Schweiz Rundt, mens Giro d’Italia-vinderen Vincenzo Nibali holder pause indtil Touren.

Men ellers er de her alle sammen: Froome, Contador, Aru, Landa, Porte, Pinot, Bardet og mange flere.

Umiddelbart ligner det en tvekamp mellem Froome og Contador, men bliv ikke overrasket hvis en af de andre kandidater pludselig hiver sejren i hus. Der er trods alt stadig en måned til årets helt store mål, og ingen ønsker at gå alt for dybt her – men der er heller ingen, der med vilje ønsker at tabe ansigt til en af de andre Tour-konkurrenter…

Odds & Tips: Criterium du Dauphine 2016

Hold øje med tips fra BetXperts cykeleksperter:

Jesper Sørensen 

Vinder - Odds på Criterium du Dauphine 2016

Bedste odds Bookmaker
Chris Froome 3,25
Betfair Sportsbook
Alberto Contador 4,00
Bet365
Thibaut Pinot 11,00
Bet365
Mikel Landa 13,00
Bet365
Fabio Aru 15,00
Bet365
Richie Porte 15,00
Betfair Sportsbook

To Tour-favoritter indtager favoritrollerne

Det er et ganske stærkt felt i årets Criterium du Dauphine, men for mig er der to ryttere, der skiller sig ud. Det drejer sig om den forsvarende Tour de France-vinder, Chris Froome, samt spanske Alberto Contador.

Chris Froome, Team Sky

Chancevurdering: 30 %

Egentligt havde jeg tænkt mig at placere Alberto Contador som favorit, men da Team Sky annoncerede holdet, blev fordelen skubbet over til Chris Froome. Ryttere som Landa, Kwiatkowski, Poels og Henao skal trække for Froome i bjergene – på ethvert andet hold var de nærmest blevet kaptajner.

Froome har ikke kørt særligt meget, og har ikke rigtigt været på niveau, når han endelig har kørt. Det kan hænge sammen med, at han i år satser på at toppe lidt senere på grund af OL – det kan dog også hænge sammen med, at han er blevet far, hvorfor det måske har været lidt sværere at være væk hjemmefra.

Froome har vundet Tour de France to gange tidligere, og i samme sæson har han begge gange vundet Criterium du Dauphine. Han går uden tvivl altid efter at være i god form her, men når man kigger på holdets styrke, så er det heller ikke usandsynligt, at han lader en af holdkammeraterne få muligheden for at gå efter et resultat. Her virker Mikel Landa som det bedste bud.

Hvis Froome er på sit højeste niveau, så bliver han vanvittigt svær at drille for de fleste. Sky burde nemlig kunne sætte tempo det meste af dagen, og det vil frustrere konkurrenterne – særligt Contador – og så kan briten sætte et ryk ind på den sidste kilometer af stigningerne.

Han ligner løbsfavoritten, men jeg er stadig ikke helt solgt på ham i denne sæson.

Alberto Contador, Tinkoff

Chancevurdering: 25 %

Modsat Christopher Froome, så har Alberto Contador kørt på et højt niveau hele sæsonen. Han blev nummer 3 i Volta ao Algarve, nummer 2 i Paris-Nice, nummer 2 i Catalonien Rundt, og han vandt Baskerlandet Rundt.

Tilbage i 2014 leverede Froome og Contador et vanvittigt slag på første bjergetape, og der er en stolthed ved begge ryttere, der gør at ingen af dem vil tabe ansigt. Hvor jeg kan være lidt usikker på Froomes niveau, er jeg dog 100 % sikker på, at Contador vil køre med om sejren.

Han er 33 år, og han har ikke rigtigt helt været tæt på Chris Froomes niveau fra Tour de France 2015 eller 2013 siden sit comeback, men han er stadig hamrende dygtig. Han finder bare en måde at vinde på.

Umiddelbart er han det stabile valg, og kan man finde over odds 4 på ham, så er det i min optik bare at slå til – det er et værdispil.

De øvrige konkurrenter

På grund af tidspres op til løbet, så bliver dette blot en kort optakt. Spørg endelig i forumkommentarerne, hvis der vil vides mere – jeg besvarer gerne dybdegående, og tiden er tilbage, når løbet starter søndag.

Men som nævnt: kort optakt. Derfor kører jeg hurtigt igennem de øvrige konkurrenter, og lad mig endelig understrege, at det er et ret stærkt felt, så det handler altså ikke om, at løbet bliver afgjort mellem Froome og Contador – de her ryttere kan køre med om sejren.

Blandt udfordrerne tror jeg mest på Thibaut Pinot (FDJ). Han har kørt stærkt hele året, og selvom det næppe hjælper ham i dette løb, så er han blevet en stærkere enkeltstartsrytter. Han er ikke helt på Froome og Contadors topniveau, men han nærmer sig. Hvis man taler om, at der er tre store ryttere, så befinder han sig i klassen lige efter med Aru og Nibali (sidstnævnte er lidt kontroversiel). Hvor meget hjælp får han af sit hold? Tja, mere end han plejer, men ser man bort fra Reichenbach og Morabito, så ser det svagt ud.

Fabio Aru (Astana) har et stærkere hold med ryttere som Diego Rosa, Dario Cataldo, Paolo Tiralongo og Luis Leon Sanchez. Herudover er han også hamrende dygtig, hvilket en andenplads i sidste års Giro d’Italia samt en triumf i samme års Vuelta a España vidner om – men i år har det set meget magert ud med resultater. Jeg er ikke sikker på, hvilken forfatning han kommer i til dette løb.

Man må aldrig udelukkede Richie Porte (BMC Racing Team). Australieren er nemlig rigtig dygtig i disse ugelange etapeløb, men han savner godt nok en enkeltstart, hvor han virkelig kan tage tid på mange af rivalerne. Han er solid i bjergene, men jeg mangler endnu at få bevist, at han virkelig også kan vinde et løb i bjergene uden for Team Sky.

Det er et rigtig stærkt felt, og man må ikke glemme Mikel Landa (Team Sky). Havde han kørt på et anden hold, var han en af de helt store favoritter til løbet. Som udgangspunkt er han dog hjælper for Froome, men det kan hurtigt ændre sig. Jeg tør dog ikke kaste mange procenter i hans retning på grund af arbejdsfordelingen.

Man kunne nævne mange flere ryttere som for eksempel Joaquim Rodriguez, Romain Bardet, Adam Yates, Bauke Mollema, Julian Alaphilippe og mange flere, men jeg vil umiddelbart blive overrasket, hvis ikke en af de omtalte ryttere ovenfor går hen og vinder løbet.

Spiltanker om Criterium du Dauphine 2016

Puha, jeg har gjort mig mange tanker om årets Dauphine Libere, som det hedder i mit hoved. Froomes odds tør jeg ikke røre. Contadors nærmer sig værdi. Pinot giver odds 11 hos Bet365*, mens Richie Porte er på odds 15 hos Betfair Sportsbook*. Jeg synes et eller andet sted, at begge odds er tæt på værdi - det er et optaktsløb, og der sker ofte overraskende triumfer her...

Ruten - Dauphine 2016

Criterium du Dauphine har i den grad valgt at starte løbet på en utraditionel måde. Det er nemlig en prolog på 3,9 kilometer – og de går opad. Montée du Mont Chéry – Lets Gets, hedder stigningen, der i snit stiger med 9,7 %. Det er ikke just nogen nem måde at starte løbet på, men det er anderledes, og derfor bør arrangørerne få en lille applaus.

1. etape venter der rytterne en roligere dag. Etapen er 186 kilometer lang, og det er en etape, der bør ende i en massespurt, da de få sprintere, der har valgt at stille til start i dette løb, uden tvivl har udset sig lige præcis denne etape. De sidste 100 kilometer er helt flade.

Klassementsrytterne får dog allerede en ny chance på 2. etape. Her er rytterne i det meget kuperede landskab i Massif Central. De sidste 21 kilometer af etapen går op, men det er faktisk to stigninger. I bunden er den 7,5 kilometer lang og stiger i snit med 5,6 %. Herefter flader den ud i et par kilometer, inden de sidste 6,8 kilometer stiger med 3,7 %. Slet ikke den hårdeste afslutning, men Massif Central snyder altid en rytter eller to.

Det kuperede landskab fortsætter på 3. etape. Den 182 kilometer lange etape er ret kuperet, og før målstregen kommer der en lille bakke, der kan sende sprinterne ud af kampen om sejren. I al fald er bakken genial til at lave et sent angreb. Den kan ende med en del forskellige scenarier her.

4. etape får sprinterne deres sidste chance inden klassementsrytterne tager over, men det bliver igen ikke nogen let dag. I finalen er der nemlig en række små bakker, som måske isoleret set er ligegyldige, men som tilsammen udgør en etape, der er svær at kontrollere. Det er dog sidste chance for Kristoff og Bouhanni, så sprinterholdene vil arbejde hårdt for det.

Så skal klassementsrytterne i ilden igen. 5. etape. Etapen er kuperet det meste af dagen, men det er på Vaujany, at slaget kommer til at slå. Bemærk dog at det ikke er den vildeste stigning: 6,4 kilometer lang og stiger i snit med 6,5 %. Den flader ud i næsten en kilometer, mens de sidste 400 meter er ret stejle.

Løbets kongeetape er placeret på 6. etape. Der er fem hårde stigninger, mest berømt er Col de la Madeleine, der topper halvvejs inde på etapen. Etapen slutter dog på Méribel-les-Allues, der er 12,3 kilometer lang og i snit stiger med 6,6 %. Det er ikke den hårdeste stigning, men den afslutter en meget hård dag, og der skal nok blive lavet en solid udskilning.

Hvis det er tæt i klassementet, så skal man passe på, når rytterne skal ud på 7. og sidste etape. Det er en dag i et meget kuperet terræn, og det betyder at man i den grad kan de mange små bakker og bjerge, der er på denne etape. Etapen slutter med en tur over Col du Noyer (7,5 km og 8,4 %) efterfulgt af en nedkørsel og afslutningsvist en tur op på Superdevoluy (3,8 kilometer og 5,9 %). Det er næppe på sidste stigning, at man vinder løbet, men man kan i den grad presse rivalerne udefra.