Det vrimler med såkaldte fix-services på Facebook, som sælger "sikre" bets. Torben N. Sørensen fortæller her, hvorfor man skal holde sig langt væk fra disse grupper.

 
På Facebook findes diverse oddsgrupper, som påstår at være i besiddelse af sikre kampe fra hemmelige kilder. Mod betaling kan man få spilforslag på "fixede" kampe til meget høje odds.
 
Men som BetXpert blandt andet beskriver i historien om Odds Lounge, så er disse grupper efter alt at dømme blot fup og svindel.
 
Men hvorfor kan man ikke være heldig at finde en service eller side, som rent faktisk har informationer om sikre tips, når vi nu ved, at der finder omfattende matchfixing sted i hele verden?
 
Vi har bedt bettingekspert Torben N. Sørensen om en forklaring.
 

Matchfixere er ikke dumme

Han påpeger, at matchfixere ikke er dumme. Og når der fixes fodboldkampe er der som med alt muligt andet foretaget en risikovurdering. Jo flere, der har kendskab til fixet, jo større er risikoen for, at det bliver opdaget.
 
"Der er ingen, der ville tage sig ulejligheden at fixe kamp - for det er jo ikke helt gratis, ej heller totalt uden risiko - og derefter lægge dem ud på nettet. Den monetære ekstragevinst ved at offentligøre dem vil være i en totalt latterlig størrelsesorden, og dernæst ville man også bare få øget opmærksomhed på fixet, noget man absolut ikke er interesseret i," indleder Torben N. Sørensen, der blandt andet har været spilredaktør på Tipsbladet og Berlingske Tidende.
 
At matchfixing eksisterer er indiskutabelt. Og at matchfixing endda forekommer forholdsvis ofte i fodbold, er også uden for diskussion, mener Torben N. Sørensen. Han anslår, at der snildt finder mellem 5-10 fixede kampe sted pr. uge i europæisk fodbold. 
 

Rent gætværk 

Men hvilke kampe, der så er tale om, er rent gætværk. Også for de fix-service-grupper, der forekommer at være seriøse og ikke umiddelbart lugter langt væk af fup og svindel.
 
"Disse sites gør jo bare noget, som alle erfarne sportsbetting-gamblere i virkeligheden kunne gøre. De laver simpelthen en tips-service, hvor de gætter på hvilke kampe, der kunne være fixede. Dette er ikke særligt vanskeligt - det kunne eksempelvis også jeg gøre," siger Torben N. Sørensen og uddyber.
 
"Det vil være en kombination af at kigge på, hvilke kampe i den pågældende uge, der eventuellt kunne være i farezonen for at være fixede samt en løbende overvågning af oddsmarkedet, hvor man søger at spotte ubegrundede drastiske oddsbevægelser."
 
Gør man det, kan man ifølge Torben N. Sørensen godt finde nogle fixede kampe. Og man kan jo også altid ramme rigtigt, selvom en pågældende kamp ikke er fixet. Og det kan være med til at styrke troværdigheden for en fix-service.
 
Men selvom disse grupper kan være gode eller heldige til at spotte nogle kampe, der måske er fixede. Så er der et andet problem. For oddset vil også afspejle fix-risikoen.
 
"Odds vil afspelje, at der er fix-fare - denne vil jo bare blive en naturlig inkorporeret del af chancevurderingen med oddsfald til følge, så der vil ikke være nogen ekstragevinst - det vil sige værdi - at hente," forklarer han. 
 

Hold jer væk

Med andre ord skal man holde sig væk. Dels er det ulovligt, hvis man med forsæt rent faktisk spiller på fixede kampe - og dels er sandsynligheden for at blive narret meget stor. 

"Sat på spidsen, så er jeg stensikker på, at der er nul fix-services, som har adgang til informationer om kampe skulle være fixede eller ej. Med det sagt, så vil jeg dog ikke udelukke, at der kan være flere, som laver kvalificerede gæt," siger Torben N. Sørensen, der opfordrer alle til at gå uden om.
 
"Hvis noget er for godt til at være sandt, så er det det som regel, og så enkelt er det."