18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

VM 2018 - Spanien - Analyse

Kommentarer (51)

Kampprogram, Spanien

Fuldt kampprogram

Spanien fakta

Træner:
Hierro (54 år)
Ansat siden: juni 2018

Spanier.

Spanien på Twitter
@SeFutbol
#SPA #ESP

Efter guld ved EM 2008, VM 2010 og EM 2012 var den spanske Tiki-Taka på toppen af verden, men herefter fulgte et katastrofalt VM 2014 og en skuffende EM-slutrunde i 2016. Det var tid til en ny landstræner, og Lopetegui fik nøglerne til landsholdet. Han var ungdomslandstræner i perioden 2010-2014 (førte U19-landsholdet til EM-guld i 2012 og U21-landsholdet til ditto i 2013) og var således bekendt med hele taktikbogen.

Lopetegui har holdt fast i de samme spanske dyder, som forgængerne Luis Aragones og Vicente del Bosque. Taktikken er cirka den samme, og mange af spillerne går igen. Men spillet og præstationerne har været meget bedre, end det var i den afsluttende periode under del Bosque. VM-slutrunden bliver dog hans første store test.

OPDATERING: Nej. 13. juni kom der et chok: Lopetegui blev fyret fordi han uden forbundets vidende havde forhandlet og skrevet under med Real Madrid. Man kunne mene at han godt kunne have taget VM med for landsholdet, men forbundet følte sig snigløbet og drog konsekvensen. Ny træner er Fernando Hierro.

Styrker

Spanien har ikke tabt en fodboldkamp siden EM 2016. Der er stadig effektivt fokus på de grundlæggende elementer fra storhedstiden i 2008-12: Boldbesiddende teknisk spil med fokus på mange korte afleveringer.

Spaniens styrke ligger naturligvis også i deres mange store profiler som er vant til at levere på allerhøjeste niveau i de største ligaer til dagligt. Holdet virker til at have en god balance mellem rutinerede spillere som har været med landsholdet længe, og yngre nye spillere som f.eks. Isco og Asensio.

Svagheder

Ved EM i 2016 lykkedes det Italien at slå Spanien på det taktiske niveau, og man talte om at Tiki-Taka-spillestilen var død. Det viste sig at være overdrevet - Spanien er kommet tilbage på rette spor under Julen Lopetegui og har tilpasset spillestilen en smule - men ud over Italien mødte Spanien ikke svær modstand i kvalifikationen, og de efterfølgende træningskampe siger næppe alverden.

Består eller dumper spanierne ved VM i Rusland?

Eet svagt punkt synes der at være hos Lopetegui og dermed hos Spanien: Hans manglende vilje til at indse at Iago Aspas nok er holdets bedste frontangriber. Costa er umiddelbart højere i hierakiet. Men i det mindste blev Morata (dårlig sæson) skilt fra, så nu er Aspas' vej til startopstillingen kortere.

Vejen til VM/aktuel status

Spanien cruisede igennem VM-kvalifikationen, hvor 10 kampe resulterede i ni sejre og én uafgjort. Ganske vist var fire af holdene i puljen lande som Liecthenstein, Makedonien, Israel og Albanien, men den femte modstander var trods alt Italien, der (lidt heldigt) kostede Spanien deres eneste pointtab, da de spillede 1-1 i Italien. I det omvendte opgør sejrede Spanien med 3-0.

Målscoren hed 36-3. Spanien har før gået smertefrit igennem en kvalifikation, men det her virker mere overbevisende end normalt. Fx havde man hele fire spillere, der scorede fem mål: Diego Costa, Alvaro Morata, David Silva og Isco. Vitolo nåede op på fire kasser.

At der er mere bid i dem, end der var for fx to år siden, føler jeg også, de beviste ved venskabskampene i marts. Her mødte de store nationer som Tyskland og Argentina.

Mod Tyskland var de særdeles velspillende. Deres kreatører – Isco, David Silva og især Andres Iniesta – skabte chancer efter behag, men der manglede kølighed i afslutningerne. 1-1 var et fint resultat, men sejren var bestemt inden for rækkevidde mod et tysk hold, der bestemt ikke var ringe.

Endnu bedre blev det mod Argentina – der dels var elendige, dels var uden Messi og dels måtte skifte målmand hurtigt – hvor man smadrede dem 6-1. Spanien ligner – bedømt på Lopeteguis kampe hidtil – afgjort én af VM-favoritterne.

Opdatering: 3/6: Spanien-Schweiz 1-1. Klar spansk dominans, men drop af målmand De Gea. 9/6: Tunesien-Spanien 0-1 (mål Aspas; assist Costa).

Historik

Kun én enkelt gang er det lykkedes Spanien at vinde VM trofæet. Det skete i 2010 i Sydafrika efter en 1-0 sejr over Holland i finalen på mål af Andres Iniesta. VM-trofæet kom i hus i Spaniens gyldne periode hvor de også vandt EM i 2008 og 2012.

Der var også en fjerdeplads ved VM 1950, men ellers har Spanien ikke  imponeret ved verdensmesterskaberne. Har dog nået kvartfinalen fire gange (1934, 1986, 1994 og 2002).  De floppede stort ved VM i 2014 og kom ikke videre fra gruppen hvor de tabte 5-1 til Holland, 2-0 til Chile og vandt 3-0 over Australien.

Ved EM 2016 var spanierne også langt fra fordums styrke og røg ud i 1/16-finalerne mod Italien.

Spanien fakta

Træner:
Hierro (54 år)
Ansat siden: juni 2018

Spanier.

Spanien på Twitter
@SeFutbol
#SPA #ESP

Kampprogram, Spanien

Kampprogram, VM 2018

Kommentarer

Feedback