18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

VM 2018 - Polen - Analyse

Kommentarer (3)

Kampprogram, Polen

Fuldt kampprogram

Polen fakta

Træner:
Adam Nawałka (64 år)
Ansat siden: november 2013

Polak.

Polen på Twitter
@pzpn_pl
#POL

Det polske landshold toppede Danmarks VM-kvalifikationsgruppe, og på baggrund af de flotte resultater under Adam Nawalka over de seneste par år (samt et bevidst fravalg af venskabskampe, der svækker ens ranglisteplacering), formåede de at ryge ind i seedningslag nummer 1.

Det har parret dem i en åben gruppe med Colombia, Japan og Senegal, og her må de polske profiler have en pæn chance for at spille sig videre.

Styrker

Deres chance bliver ikke mindre af at det polske landshold råder over et gigantisk våben i form af Bayern-angriber Robert Lewandowski, der bombede løs i VM-kvalifikationen: hele 16 mål i 10 kampe blev det til, og to gange formåede han at score et hattrick. Blandt andet i 3-2-sejren mod Danmark. Men også Napoli-dribleren Piotr Zielinski kan få en nøglerolle hvis de polske drenge skal nå dybt i turneringen.

Svagheder

Spørgsmålet er dog, om Polen kan leve op til forventningerne. Hvem skal ret beset levere for polakkerne, hvis Lewandowski ikke spiller op til sit bedste? I en åben pulje som gruppe H, hvor tingene kan blive afgjort af marginaler, er det slet ikke sikkert, at de går videre.

Det er også værd at bemærke at polske forsvar var forbavsende usikkert i kvalifikationsturneringen. Under EM 2016 var Polens gode præstationer ellers baseret på deres gode defensiv, men de lukkede 14 mål ind i VM-kvalifikationens 10 kampe, hvilket er flest af alle europæiske VM-deltagere. Og ved VM må polakkerne endda muligvis undvære forsvarsstyrmand Glik.

Vejen til VM/aktuel status

Polens vej til VM gik gennem Danmark. De to nationer var blevet placeret i samme kvalifikationsgruppe, og hjulpet af 16 Lewandowski-kasser var det Polen, der toppede kvalifikationsgruppe E.

Holdet spillede ti kampe og vandt otte af disse. Det var ellers ikke fordi det startede optimalt, for polakkerne formåede kun at få uafgjort mod Kasakhstan i den første kamp. De tog dog frygtelig hævn i gruppespillets anden kamp, hvor de mødte Danmark. Her skulle Lewandowski blot bruge 48 minutter på at bringe holdet foran 3-0, inden danskerne pyntede på resultatet til slutstillingen 3-2.

Herfra stod det klart, at Polen var gruppens bedste hold. Det blev efterfølgende til sejre over Armenien (2-1), Rumænien (0-3), Montenegro (1-2) og Rumænien (3-1). 

Men så tog de til Danmark i september 2017, og her var der pludselig fart over de danske drenge. Lewandowski og co. fik en endefuld og måtte forlade Danmark med et 4-0-nederlag. Pludselig var der lidt spænding igen.

Den var dog kun kortvarig, for Polen vaklede ikke i de efterfølgende kampe. Blot få dage efter nederlaget blev Kasakhstan sendt hjem med et 3-0-nederlag, og i de efterfølgende to slutrundekampe sejrede man 1-6 over Armenien og 4-2 over Montenegro, og dermed var VM-billetten relativt sikkert i hus.

I marts mødte man først Nigeria og siden Sydkorea i venskabskampe. Det var klare smagsprøver på Senegal og Japan, som de er i VM-gruppe med. Mod Nigeria tabte man 1-0, mens kampen mod Sydkorea længe lignede en sikker sejr. I det 85. og 87. minut scorede Sydkorea dog til stillingen 2-2, inden polske Piotr Zielinski gjorde det til 3-2 i overtiden.

Opdatering: 8/6: 2-2 mod Chile. 12/6: 4-0 over Litauen. 2 mål af Lewandowski.

Historik

Polen har været til VM otte gange. Sidste gang var i 2006, hvor de allerede røg ud i gruppespillet. Deres bedste resultater er to tredjepladser i 1974 og i 1982.

I 2016 spillede de et flot EM, men blev i kvartfinalen slået af de senere vindere fra Portugal efter straffesparkskonkurrence.

Polen fakta

Træner:
Adam Nawałka (64 år)
Ansat siden: november 2013

Polak.

Polen på Twitter
@pzpn_pl
#POL

Kampprogram, Polen

Kampprogram, VM 2018

Kommentarer

Feedback