18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

Tour de France 2018 - Etaper

1. etape: Noirmoutier-en-l'Ile - Fontenay-le-Comte (201,0 km)

7. juli kl. 11:10

Tour de France 2018 starter i Vendée-provinsen, og arrangørerne har valgt, at første etape af det franske etapeløb skal være en flad linjeløbsetape på 201 kilometer.

Det kan umiddelbart virke underligt, at man vælger at starte løbet med mindst muligt brag og betydning. Ofte vælger man at indlede løbet med for eksempel en kort prolog, men i år er det altså en flad linjeløbsetape, der skal indlede løbet.

Det er der dog en forklaring på. De første 110-120 kilometer af etapen foregår langs kysten, og der er en reel chance for, at etapen ender i et sidevindsdrama. Man kan argumentere for, at de sidste 80 kilometer neutraliserer eventuelle tidsforskelle, men det er ikke nødvendigvis tilfældet. Der kan flere steder forventes åbne steder, hvorfor vinden afgjort kan spille ind.

Etapen ender dog i en spurt, for selv hvis vinden spiller ind, så er det ofte sprinterne, der er de bedste ryttere i viftekørsel. Umiddelbart hælder jeg mest til, at det ender med et relativt stort felt på målstregen i Fontenay-le-Comte med deltagelse af alle de bedste sprintere, men hold øje med vejrudsigten.

Og så bliver det interessant, for den første massespurt i Tour de France er altid ekstremt afgørende. Sprintere kører ofte på selvtillid, så får man tingene til at køre allerede på første etape – og ovenikøbet hiver en gul trøje med hjem – så kan man ride videre på den succesbølge resten af løbet.

Årets sprinterkamp bliver i min optik ekstremt spændende. Det kan du læse mere om i den store sprinteranalyse.

Bud på vinder: Dylan Groenewegen
Øvrige favoritter: Fernando Gaviria, Peter Sagan, Marcel Kittel
Joker: Christophe Laporte
 

 

Etapeprofil

Noirmoutier-en-l'Ile - Fontenay-le-Comte

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

2. etape: Mouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon (182,5 km)

8. juli kl. 13:20

Tour de France-arrangørerne har valgt en rolig start på årets løb. På 2. etape ligner det igen – på papiret i al fald – en dag for sprinterne.

Etapen går fra Mouilleron-Saint Germain til La Roche-sur-Yon, og udover at startbyen er fyldt med historiske aspekter, så synes der ikke at være meget på etapen, der på forhånd kommer til at ophidse fans.

Alt peger nemlig på en massespurt. Man ved selvfølgelig ikke, om vinden spiller et puds, men hvor første etape var i et meget åbent landskab, der gjorde sidevinden til en reel mulighed, så virker det mindre realistisk på denne etape.

Det betyder altså alt andet lige, at der er lagt op til en sprinteretape. Meget vil blive påvirket af, hvordan etapen gik dagen forinden, men man må ikke stirre sig alt for blind på resultatlisten.

Det virker umiddelbart til at være en spurt, der favoriserer de sprintertog, der kan få en knaldhøj fart i deres leadout. Læs eventuelt sprinteranalysen for at finde mere informationer herom. 

Men som jeg ofte prædiker: Sprintere lever i høj grad af "feeling", så hvem har den rette fornemmelse efter første etape?

Bud på vinder: Fernando Gaviria
Øvrige favoritter: Dylan Groenewegen, Andre Greipel, Arnaud Demare
Joker: Timothy Dupont
 

Etapeprofil

Mouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

3. etape: Cholet - Cholet (35,5 km)

9. juli kl. 15:10

Tredje etape af Tour de France 2018 bliver den første rigtige afgørende etape af løbet. Måske var der lidt sidevind på de første to etaper, men tredje etape byder på et 35,5 kilometer langt holdløb, hvor vi ved, at klassementsrytterne vil lave forskelle til hinanden.

Ruten foregår i Cholet, og den har cirka samme længde, som den havde i Criterium du Dauphine. Her var holdløbet ekstremt afgørende for udfaldet af klassementet, men i en grand tour med 21 etaper betyder den lidt mindre. Der kan dog stadig laves store tidsforskelle mellem de bedste og de ringeste klassementshold.

Ruten er småkuperet, og det må være det værste på et holdløb. Det betyder nemlig, at der er konstante temposkift, ligesom holdet skal finde ind i en rytme, hvor man er sikker på, at hele holdet – eller i al fald dem, der tæller i forbindelse med tiden – kommer med hjem til målstregen. Man har før set hold falde sammen på bakker.

Der er ganske vist kun én kort, ikke specielt stejl bakke i den afgørende del af ruten, men den kan være nok til at forstyrre rytmen på et hold.

Som udgangspunkt kommer de bedste klassementsryttere også med gode holdløb, men for eksempel kan danske Jakob Fuglsang ende med at få enden på komedie – det så i al fald hverken for godt ud i Criterium du Dauphine eller Tour de Suisse for Astana-holdet.

Jeg er ikke så vild med holdløb, selvom det afgjort ser flot ud, når otte ryttere kører harmonisk og flot. 

Bud på vinder: Team Sky
Øvrige favoritter: BMC Racing Team, Sunweb, Mitchelton-Scott
Joker: Katusha-Alpecin

Etapeprofil

Cholet - Cholet

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

4. etape: La Baule - Sarzeau (195,0 km)

10. juli kl. 13:25

På papiret ligner fjerde etape en massespurt, og det er også mest sandsynligt, at det ender sådan, men vi er i Brittany-området, og det er ikke for småbørn.

Dels er landskabet meget drilsk, hvilket også ses på etapens enlige kategoriserede stigning, der måler 7,8 % over 800 meter, og dels kan det godt blæse en del i området. Det er igen meget aktuelt, for etapen både starter og slutter tæt på kysten, hvor vinden ofte kan få fat.

Men det er ikke kun risikoen for vinddrama, der spiller ind på denne etape. Størstedelen af etapen er småkuperet, hvorfor et sprinterhold skal arbejde massivt for at holde det samlet for sin kaptajn, og det er slet ikke utænkeligt, at en stærk udbryder snyder hele feltet på denne etape.

Der vil være andre etaper, hvor et udbrud har en større chance end her, men det er værd at bemærke, at landskabet midt på etapen ikke bare kan kontrolleres uden problemer. Det er et kuperet landskab, hvor man risikerer at brænde hjælperyttere af.

Selvfølgelig er det mest realistisk med en sprinterafslutning her, men det er bare ikke givet på forhånd. 

Skulle det ende i en massespurt, så vil man se, at sprinterfeltets hierarki så småt er ved at blive sat. Nedenstående vinderbud er sat før løbet gik i gang, men det hele kan være anderledes nu, så hold øje med den opdaterede analyse i forumtrådene herunder – her vil jeg give mit bud, der tager højde for status i løbet. 

Bud på vinder: Fernando Gaviria
Øvrige favoritter: Peter Sagan, Arnaud Demare, Dylan Groenewegen
Joker: Magnus Cort

Etapeprofil

La Baule - Sarzeau

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

5. etape: Lorient - Quimper (204,5 km)

11. juli kl. 12:40

Jeg har tidligere nævnt, at etaperne i Brittany er lumske, og femte etape er bestemt ingen undtagelse.

De første 50 kilometer er måske flade, men herefter går det op og ned resten af dagen, og der er nogle meget ubarmhjertige bakker undervejs.

Faktisk minder etapen ekstremt meget om en dag i april under klassikersæsonen. Den her etape kunne sagtens gå for et Ardenner-løb.

De mange bakker vil favorisere et stærkt udbrud, for det kan være svært at kontrollere tingene nede i feltet. De stærkeste klassementhold har styrken til at gøre det, men har de interessen i det?

Finalen er nemlig temmelig "blød" i forhold til, at det er en bakkespurt. Målbakken Côte de Stang Bihan stiger blot med 4,8 % over 1 kilometer, hvorfor det næppe er her, klassementsfavoritterne plotter de store ting.

Det betyder dog ikke, at der ikke kan laves forskelle, men jeg forventer, at disse bliver få og små. Vi har dog før set klassementsfavoritterne forsøge at udnytte enhver mulighed, der er. Tendensen i Giro d’Italia var således, at udbrud fik meget kort snor, og det er måske noget, man skal holde øje med efter ændringen fra ni til otte ryttere per hold.

Som udgangspunkt ligner det dog en dag for udbruddet, men det er fortsat tidligt i løbet, hvilket komplicerer tingene lidt. Vil det hold, der har førertrøjen, eventuelt afgive den til en rytter i udbruddet?

Bud på vinder: Greg van Avermaet
Øvrige favoritter: Peter Sagan, Michael Matthews, Julian Alaphilippe
Joker: Timo Roosen

Etapeprofil

Lorient - Quimper

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

6. etape: Brest - Mur-de-Bretagne (181,0 km)

12. juli kl. 13:25

Man må formode, at Mûr de Bretagne bliver scenen for den første store klassementskamp. Stor er måske så meget sagt, men jeg forventer, at favoritterne vil spille ud på Mûr de Bretagne, akkurat som de plejer.

Etapen er mindre kuperet end dagen forinden, men man mærker fortsat, at man er i et ubarmhjertigt landskab, hvor man konstant skal holde fokus. Et udbrud vil ikke være helt chanceløse på denne rute, omend jeg forventer, at klassementsfavoritterne vil køre for at holde det samlet mod finalen.

Det er de sidste 20 kilometer, der er væsentlige. Her skal de passere Mûr de Bretagne to gange, for det er ikke udelukkende etapens målstigning. Med 18 kilometer til mål skal de op ad stigningen første gang, og det er et perfekt afsæt for nogle af de mere angrebsivrige ryttere.

Herefter følger en kuperet rute, før de står ved foden af Mûr de Bretagne igen. Stigningen måler 2 kilometer og stiger i snit med 6,9 %. Den blev brugt i både 2011, hvor Cadel Evans vandt, samt i 2015, hvor Alexis Vuillermoz vandt.

Tidsforskellene er få og små. I 2011 var der seks sekunder mellem de ti bedste, mens det var ti sekunder i 2015. Men bakken giver nogle vigtige indikationer forud for resten af løbet. Det bliver dog nok primært en etape, der afslører hvilke ryttere, der får meget svært ved at vinde løbet – et tidstab her er typisk ikke et godt tegn.

Man kan læse mere om denne stigning og de øvrige i årets Tour de France i den store artikel om årets stigninger

Bud på vinder: Alejandro Valverde
Øvrige favoritter: Peter Sagan, Dan Martin, Greg van Avermaet
Joker: Alexis Vuillermoz

Etapeprofil

Brest - Mur-de-Bretagne

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

7. etape: Fougeres - Chartres (231,0 km)

13. juli kl. 12:20

Etapen fra Fougères til Chartres er sådan en, rytterne bare gerne vil have overstået. 

Den er lang. Den er flad. Den er ærlig talt lidt halvkedelig.

Alt tyder på, at det ender i en massespurt i Chartres, og så kan Tour-feltet komme tilbage på sporet derefter. Det kan godt blive en etape, hvor kun 1-2 ryttere orker at gå i udbrud, og så kan det blive en meget lang dag for tv-seerne.

Men der er en chance for, at der kan komme spænding i finalen. Som Tour-lederen Christian Prudhomme udtaler, så er de sidste 40 kilometer af etapen relativt åbne, hvorfor vindsplittelser kan forekomme, såfremt vinden er der.

Det er dog svært at vide, om det så bliver aktuelt i sidste ende, men du kan være sikker på, at vinden vil blive hypet hele dagen, fordi det er etapens eneste spændingsmoment før spurten.

Spurten er dog ret interessant. En spurt efter 231 kilometer er helt anderledes end en spurt efter 120 kilometer. Rytterne vil simpelthen være mere trætte, og det kan helt sikkert spille ind i spurten. 

Bud på vinder: Fernando Gaviria
Øvrige favoritter: Dylan Groenewegen, Arnaud Demare, Marcel Kittel
Joker: Sonny Colbrelli

Etapeprofil

Fougeres - Chartres

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

8. etape: Dreux - Amiens Metropole (181,0 km)

14. juli kl. 11:50

Sprinterne får igen en chance på ottende etape, der slutter i Amiens. I det hele taget kan sprinterne næppe klage over få etaper før første hviledag: der burde have været nok med chancer for dem.

Etapen køres i småkuperet terræn de første 138 kilometer, men det er ikke noget, der burde sætte nogen som helst ud af spil. I stedet ser vi nok snarere den klassiske opskrift med et tv-udbrud, der kører afsted, hvorefter sprinterholdene begynder at knokle for at fange dem.

Vi er dog otte etaper inde i løbet og har endnu ikke haft en hviledag. Måske kommer det til udtryk på dagens etape, at der blot er otte ryttere på hvert hold, og der derfor mangler én mand i føringsarbejdet for mange af holdene.

I finalen kan vinden ramme. Frygten for vinden kan gøre, at man ikke tør ofre for mange folk i føringsarbejdet før finalen, hvor man så trykker speederen i bund, når vinden kommer. Hvis vinden kommer, vil tiden forsvinde hurtigt, såfremt feltet kører viftekørsel, men hvad sker der, hvis vinden udebliver?

Det er ikke, fordi etapen skriger af, at et udbrud stikker af med hele sejren, men det er værd at bemærke, at mange af sprinterholdene kommer med få "Lars Bak"-typer, der kan lave det trælse føringsarbejde på de første 150 kilometer. Det kan ende med at koste, og på en etape, hvor der tales om sidevind, kan muligheden især opstå.

Men man skal også huske på, at på etaper, hvor der ofte er mulighed for sidevind, holdes forspringet op til udbruddet ofte i ganske kort snor. 

Det ligner en spurt, men der er et lille men… 

Bud på vinder: Peter Sagan
Øvrige favoritter: Mark Cavendish, Andre Greipel, Alexander Kristoff
Joker: Daryl Impey

Etapeprofil

Dreux - Amiens Metropole

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

9. etape: Arras Citadelle - Roubaix (156,5 km)

15. juli kl. 12:50

Som optakt til VM-finalen i fodbold køres der en vanvittig etape i Tour de France – en etape, der kan slukke mange rytteres håb om at vinde klassementet.

I nyere tid har arrangørerne ofte smidt brosten ind i etapeløbet med forskellig effekt. I 2010 kom der lidt forskelle blandt klassementsfavoritterne. I 2014 smadrede Astana alle modstanderne. I 2015 var der ingen tidsforskelle mellem de bedste. Med andre ord: brosten er ikke bare brosten.

Så hvor meget betyder årets brostensetape? Min vurdering er umiddelbart, at det er den hårdeste brostensetape, vi har set siden 2010. Jeg har lavet en længere artikel om etapen, du kan læse her.

Meget afhænger naturligvis af vejret. Jo varmere og mere tørt der er, jo "lettere" er brostenene. Det gør ruten mindre mudret, og dermed er modstanden mindre for rytterne. 

Hvis man vil forstå vigtigheden af etapen, kan man bare kigge på de bedste klassementshold. De har alle udtaget et par stærke brostensryttere, der kan guide kaptajnen igennem etapen.

Det vil være en meget hypet etape, og arrangørerne har måske også lavet en mindre genistreg ved at placere etapen samme dag som VM-finalen i fodbold. Derved kan etapen hypes som – i kombination med finalen – som en del af "den perfekte sportsdag". 

Vinderen af etapen? Tjo. Det er typisk en rytter, der kan kører frit og ikke nødvendigvis skal tænke på en klassementsrytter. 

Bud på vinder: Arnaud Demare
Øvrige favoritter: Peter Sagan, Tiesj Benoot, Niki Terpstra
Joker: Guillaume van Keirsbulck

Etapeprofil

Arras Citadelle - Roubaix

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

10. etape: Annecy - Le Grand-Bornand (158,5 km)

17. juli kl. 13:35

Bjergene har ladet vente på sig, men på 10. etape kan feltet ikke længere undgå dem. Etapen markerer en ny fase af løbet, da de efterfølgende etaper også er bjergetaper.

Hele fire slemme stigninger står på programmet på den halv-korte etape: Col de la Croix Fry (11,3 km – 7 %), Montée du plateau des Glières (6,00 km – 11,2 %), Col de Romme (8,8 km – 8,9%) og Col de la Colombiere (7,5 km – 8,5 %). Alle fire stigninger er hårde i sig selv.

Ruten favoriserer helt klart et udbrud. Det er første dag efter en hviledag, der er blot otte ryttere på hvert hold, og der er 14,5 kilometer fra toppen af sidste stigning til målstregen – favoritterne kommer næppe til at lave de store tidsforskelle.

Man kan sammenligne etapen med nogle af dem, der blev kørt for et år tilbage: Mont du Chat, hvor Rigoberto Uran vandt i en klassementsspurt mellem seks ryttere, og Foix-etapen, hvor Barguil vandt en spurt mellem fire udbrydere.

Om denne etape ender i en klassementsafgørelse eller udbrudskamp handler i høj grad om status på løbet på nuværende tidspunkt. Hvis brostensetapen var slem, vil mange være langt efter i klassementet. Hvis den var nem, så bør de bedste bjergryttere være forholdsvist langt fremme i klassementet, og så får de sværere ved at stikke af.

I Giro d’Italia fik vi den første fornemmelse af otte ryttere, og her var det som om, at det havde den modsatte effekt af, hvad man troede: Etaperne blev i høj grad mere kontrolleret, og udbrud fik kun få chancer. Måske overkompenserede man for den manglende mand?

Jeg kigger primært efter dygtige klatrere med en fornuftig afslutning på flad vej. Det virker til at være opskriften på en etapevinder på denne etape.

Med hensyn til klassementet: jeg tror – som nævnt – ikke, at der kommer tidsforskelle mellem de bedste. De kommer helt sikkert til at teste hinanden på Col de Romme og Col de la Colombiere, men sidder du ikke med i favoritgruppen, når de kører over målstregen, så kan det blive meget svært at vinde Tour de France – medmindre det altså skyldes uheld eller lignende.

Bud på vinder: Rigoberto Urán
Øvrige favoritter: Warren Barguil, Omar Fraile, Tomasz Marczynski
Joker: Guillaume Martin

Etapeprofil

Annecy - Le Grand-Bornand

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

11. etape: Albertville - La Rosiere (108,5 km)

18. juli kl. 14:05

Denne etape følger samme opskrift som dagen forinden: en kort (denne gang 50 km. kortere) etape fyldt med svære stigninger.

Montée de Bisanne (12,4 km – 8,2 %), Col du Pré (12,6 km – 7,7 %), Cormet de Roselend (5,7 km – 6,5 %) og målstigningen La Rosière (17,6 km – 5,8 %). Sidste stigning er ikke den hårdeste, og den "flader" en smule ud på de sidste 4 kilometer, hvor den stiger med 4-5 %. 

Man ser ofte, at holdene og klassementsrytterne har lidt mere mod på at køre aggressivt på korte etaper. Jeg kunne sagtens se flere hold – herunder fx Movistar – iscenesætte noget på Col du Pré og Cormet de Roselend.

Etapen er i sig selv hård nok, så jeg er lidt spændt på, hvordan La Rosières "lette" afslutning påvirker løbet. Havde det været dagens enlige målbakke, kunne man godt have forventet en mindre favoritgruppe, der kører samlet om sejren, men efter en hård dag kan selv 5 % gøre ondt på klassementsrytterne.

Et udbrud kan vinde, hvis der er stærke bjergfolk, der har smidt nok tid. Flere stærke hold kan sende deres løjtnanter afsted, ligesom det også er en vigtig dag, hvis man har kig på bjergtrøjen.

Faktisk kan man argumentere for, at det bliver en udbrudsdag med tanke på, at Alpe d’Huez venter dagen efter denne etape: klassementsrytterne kan vælge at holde sig lidt i ro.

Det bliver næppe den mest afgørende i klassementet, men har man en dårlig dag, kan den gøre ekstremt ondt, fordi den første, hårde stigning allerede begynder tidligt på dagen. Man skal være klar fra start, og jeg forventer, at mindst én rytter mister klassementschancerne på denne etape. 

Bud på vinder: Alejandro Valverde
Øvrige favoritter: Rafal Majka, Ilnur Zakarin, Adam Yates
Joker: Guillaume Martin

Etapeprofil

Albertville - La Rosiere

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

12. etape: Bourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez (175,5 km)

19. juli kl. 12:25

Den tredje og sidste etape i streg med mange bjerge slutter på det mytiske Alpe d’Huez. I det hele taget kan man ikke klage over stigningerne på denne etape, for det er tre bjergnavne, der klinger genkendende hos fans over hele verden:

Col de la Madeleine (25,3 km – 6,2 %), Col de la Croix de Fer (29 km – 5,2 %) og altså Alpe d’Huez (13,8 km – 8,1 %), hvor etapen slutter. 

Det er samtidigt også de tre mest overvurderede stigninger i min verden, men jeg er sikker på, at det er en etape, som ufatteligt mange af rytterne gerne vil vinde. Både Col de la Madeleine og Col de la Croix de Fer er lange, men knap så stejle, og de kommer nok primært til at luge ud i frontgruppen. 

Eventuelt sender diverse hold flere folk i udbrud og sætter tempo på Col de la Croix de Fer, og så kalder de deres udbrudsfolk tilbage på nedkørslen, så de kan hjælpe til i dalen hen til Alpe d’Huez.

Det er ikke givet, at det er en dag for klassementsrytterne, men jeg håber, at de kører om det. De største etaper – og her er Alpe d’Huez én af dem, skønt jeg synes, den er overvurderet – ser jeg helst bliver vundet af de bedste klassementsryttere.

Chris Froome har flere gange haft dårlige minder fra Alpe d’Huez, og det er måske noget, der kan blive et tema i år. De mange sving er ikke just for alle, fordi de kan være med til at bryde rytmen en anelse.

Som udgangspunkt er det dog et bjerg som alle andre, men eftersom det er en tand stejlere end La Rosière fra dagen i forvejen, så forventer jeg, at denne etape får en større indflydelse på klassementet.

Bud på vinder: Nairo Quintana
Øvrige favoritter: Mikel Landa, Chris Froome, Richie Porte
Joker: Steven Kruijswijk

Etapeprofil

Bourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

13. etape: Bourg-d'Oisans - Valence (169,5 km)

20. juli kl. 13:45

Efter mange massespurter i begyndelsen af løbet skal sprinterne kigge langt efter det i anden del af løbet. Mellem de to hviledage er der kun én formodet sprinteretape: 13. etape. 

Etapen er 169,5 kilometer lang, hvilket er fint nok i sig selv. Der er lidt bakker hist og her, der kan bruges som afsæt i et udbrud, men i sidste ende er der ikke rigtigt noget, der skulle forhindre sprinterholdene i at tage ansvar.

Vi kan dog sagtens komme i en situation, hvor den dominerende sprinter (såfremt det enten er Groenewegen eller Gaviria) er afhængig af, at andre hold gider arbejde for dem. Både LottoNL og Quick Step har fra starten af blot udtaget én mand til alt det trælse føringsarbejde, så hvis de øvrige sprinterhold ikke ser nogen fidus i at arbejde, kan et udbrud sejle hjem.

Som udgangspunkt vil alle hold med en sprinter på holdet dog arbejde. Udstråler man ikke den tillid til sin sprinter, så vil mange af dem i al fald miste en lille smule motivation, fordi det kan tolkes som, at holdet mangler troen – og hvis ikke holdet selv tror på sin sprinter, hvem gør så?

Så mon ikke de finder ind i et samarbejde trods alt. Men hold øje med udbruddet – sidder der et par folk fra sprinterholdene hist og her, så kan det betyde forskellen mellem en udbrudssejr og en sprintersejr.

Jeg ser dog en massespurt her. 

Bud på vinder: Dylan Groenewegen
Øvrige favoritter: Fernando Gaviria, Peter Sagan, Marcel Kittel
Joker: Christophe Laporte

Etapeprofil

Bourg-d'Oisans - Valence

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

14. etape: Saint-Paul-Trois-Chateaux - Mende (188,0 km)

21. juli kl. 13:10

Mende-stigningen er en lille perle i Tour de France-sammenhæng. Den er som regel garant for ganske spændende og aggressiv kørsel på samtlige 3 kilometer.

Med sine 10,2 % i snit vil klassementsrytterne helt afgjort udfordre hinanden her. Dynamikken er lidt anderledes, i og med det er en kort stigning, og der kan godt tabes op til 20-30 sekunder blandt de bedste.

Jeg tror dog, at etapen ender med at blive afgjort i et udbrud. Vi er sent henne i løbet, og her plejer Tour de France-etaperne ofte at blive præget af de enorme udbrud, der er noget nær umulige at hente igen.

Samtidigt er det en svær etape at kontrollere, for på de sidste 100 kilometer går det op og ned. Det er simpelthen ikke værd at holde det hele samlet, medmindre man død og pine har brug for bonussekunderne.

Så vi kigger altså på et udbrud og ikke nødvendigvis på bjergrytterne, men derimod bjergpuncheurs som Alaphilippe og lignende. I 2015 vandt Stephen Cummings her, blandt andet takket være en fransk fight mellem Pinot og Bardet, så en kombination af styrke og snilde kan være nok.

Allervigtigst er det dog, at de kan håndtere de høje stigningsprocenter.

Bud på vinder: Lilian Calmejane
Øvrige favoritter: Tejay van Garderen, David Gaudu, Egan Bernal
Joker: Tiesj Benoot

Etapeprofil

Saint-Paul-Trois-Chateaux - Mende

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

15. etape: Millau - Carcassonne (181,5 km)

22. juli kl. 13:20

Udbrud. 

Det står der med store, fede bogstaver på denne etape.  

Dagens sidste bjerg - Pic de Nore - topper med 41,5 kilometer til målstregen, hvilket gør, at samtlige klassementsryttere sandsynligvis vil holde sig i ro. I al fald er det svært at se nogen lave en forskel, der ikke ender med at blive neutraliseret i sidste ende.

Så jeg kigger mod et udbrud, og her skal man kigge mod de sædvanlige, dygtige folk. Etapen starter ret kuperet, så de stærke klatrere kan komme med i det store udbrud, der får lov til at køre.

I finalen bliver det spændende. Der er ingen tvivl om, at de rene klatrere vil stikke af på Pic de Nore, mens de lidt tungere udbrudsspecialister vil bruge nedkørslen og den efterfølgende flade vej til at forsøge at hente klatrerne igen. Det bliver et kapløb.

Jeg tror mest på de lidt tungere folk á la Thomas de Gendt. De spinkle klatrere vil simpelthen smide meget tid på flad vej, så de skal have oparbejdet sig et stort forspring op ad Pic de Nore, hvis de skal holde hele vejen til målstregen. 

Bud på vinder: Thomas de Gendt
Øvrige favoritter: Lilian Calmejane, Luis Leon Sanchez, Simon Clarke
Joker: Nicolas Edet

Etapeprofil

Millau - Carcassonne

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

16. etape: Carcassonne - Bagneres-de-Luchon (218,0 km)

24. juli kl. 11:40

En hård etape venter på 16. etape. De første 145 kilometer er ganske vist ret lette, men på de sidste 75 kilometer passeres tre relativt hårde stigninger, hvorfor klassementsrytterne kan folde sig ud.

Dagens sidste stigning er Col du Portillon (8,3 km - 7,1 %), der topper ti kilometer fra målstregen. Fra toppen af denne går det direkte ned til målstregen, så jeg forventer, at det er en etape, hvor klassementsrytterne spiller ud og tester hinanden. Col du Portillon er en stigning, der er ret jævn hele vejen op, så der kan laves lidt ballade, om end det ikke er den hårdeste stigning.

Etapen kan dog snildt ende med at blive afgjort i et udbrud. Man skal dog have for øje, at de første 145 kilometer som nævnt er på flad vej, så de dygtige klatrere kan få mere end svært ved at komme med i dagens udbrud. Det er dog ikke utænkeligt, at et stærkt hold forsøger at lukke et eventuelt forspring efter 145 kilometers kørsel, så deres klatrer kan forsøge at stikke op til udbruddet. Ikke utænkeligt - men en svær mission.

Vi er et tidspunkt i løbet, hvor meget store udbrud efterhånden får lov til at stikke afsted. Det kan meget hurtigt ende med, at vi får en etape, hvor der køres to løb på én gang. Ét om sejren, ét om førertrøjen. 

Bud på vinder: Lilian Calmejane
Øvrige favoritter: Tiesj Benoot, Tony Gallopin, Jesús Herrada
Joker: Romain Sicard

Etapeprofil

Carcassonne - Bagneres-de-Luchon

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

17. etape: Bagneres-de-Luchon - Saint-Lary-Soulan (65,0 km)

25. juli kl. 15:15

Den mest hypede etape kunne meget vel være 17. etape. Der er i al fald ekstremt meget fokus på korte etaper i disse tider.

Årsagen er egentligt meget simpel. Vi har flere gange set, at rytterne tør lidt mere på korte etaper. Der er blevet angrebet lidt tidligere, særligt takket være Alberto Contador, der ofte har satset meget på disse korte etaper.

I år springer Tour de France-arrangørerne så alle rammer. Med sine kun 65 kilometer er det den korteste grand tour-etape, jeg kan mindes, der ikke har været en enkeltstart eller et holdløb. Og jeg er virkelig spændt på, hvordan det påvirker løbet.

Lige så spændt er jeg på den særlige regel, der gælder på denne etape. Rytterne bliver sendt ud på ruten i den rækkefølge, de er placeret i klassementet. De præcise detaljer kendes ikke helt endnu, men top 20 sendes først ud på ruten, hvor den gule trøje starter i første position. Altså det velkendte grid-system fra Formel 1.

Hvordan påvirker det løbet? Tja. Det kan blive meget vigtigt for holdene at få deres hjælpere i top 20. Tænk sig, hvis et hold har tre-fire-fem ryttere i top 20 - de kan gå op og sætte et benhårdt tempo fra starten af og derved isolere de øvrige kaptajner, der måske kun har én eller ingen hjælpere i top 20. Det er meget spændende. 

En grand tour har behov for lange etaper, der trætter på en anden måde, men tilsvarende ser jeg også korte etaper som en nødvendighed: Den aggressiv kørsel fra kilometer 0 kan ændre ufattelig mange ting i løbet.

Etapen starter fra bunden af Montée de Peyragudes (14,9 km - 6,7 %). Det er ikke jordens hårdeste stigning, men der er mange ryttere, der allerede her kommer til at bande og svovle over konkurrenterne. Længere på etapen venter Col de Val Louron-Azet (7,4 km - 8,3 %), men den fungerer blot som forret før den sidste stigning.

Hele etapen slutter på Col du Portet - der ifølge min vurdering er løbets mest afgørende stigning. Den er 16 kilometer lang og stiger i snit med 8,7 %, og selvom det ikke er vanvidstal, så falder den efter en kort, intensiv dag. Den kommer virkelig til at trække tænder ud.

Den her dag kan virkelig blive voldsomt seværdig. 

Bud på vinder: Nairo Quintana
Øvrige favoritter: Jakob Fuglsang, Vincenzo Nibali, Richie Porte
Joker: David Gaudu

Etapeprofil

Bagneres-de-Luchon - Saint-Lary-Soulan

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

18. etape: Trie-sur-Baise - Pau (171,0 km)

26. juli kl. 14:00

Efter flere dage i bjergene, får sprinterne atter en chance. Den sidste inden Paris.

Det er svært at se denne etape ende med meget andet end en massespurt, men der er alligevel et par ting, der kan forpurre sprinternes drømme om en sprintersejr i Pau.

Dels falder etapen efter en hård dag i bjergene, der kan have kostet på hjælperytterfronten, og da mange sprinterhold i forvejen kun har få slidere på holdkortet, så kan vi stå i en situation, hvor der simpelthen ikke er nok arbejdsfolk til at hente et udbrud. Jeg har nævnt det et par gange i årets optakt, men det er et væsentligt tema.

Jeg tror dog fortsat mest på en massespurt.

Her kan man kigge efter de mere robuste sprintere, der kan forventes at have klaret sig godt igennem bjergene. Sagan-typerne. Selvfølgelig har de lidt, og - især på 17. etape - hængt med mulen, men nogle håndterer bjergene bedre end andre. Det er ikke en uvæsentlig faktor. 

Bud på vinder: Dylan Groenewegen
Øvrige favoritter: Fernando Gaviria, Alexander Kristoff, Andre Greipel
Joker: Thomas Boudat

Etapeprofil

Trie-sur-Baise - Pau

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

19. etape: Lourdes - Laruns (200,5 km)

27. juli kl. 12:15

Tour de France har de seneste år placeret nogle halvspøjse etaper i slutningen af løbet. Etaper, hvor de bedste klassementsryttere ikke for alvor kan lave nogen forskel, fordi etapen er for let.

Ok, 19. etape er ikke for let. Faktisk er der flere rigtig svære stigninger med, og der kan faktisk laves nogle gedigne tidsforskelle. Jeg er måske bare mere til, at sidste reelle fællesstartsetape slutter på toppen af en stigning, fordi det immervæk er der, man har lettest ved at lave tidsforskelle.

Men selvfølgelig giver en åben etape som denne større mulighed for at spille ud rent taktisk. Da etapen slutter med 20 kilometers nedkørsel, er man nødt til at angribe udefra, og dét er jo selvfølgelig spændende. Faren er bare, at det hele ender i en stor, fed fuser, fordi alle lurepasser på hinanden.

Stigninger som Col d'Aspin (12 km - 6,5 %), Col du Tourmalet (17,1 km - 7,3 %), Col des Borderes (8,6 km - 5,8 %) og Col d'Aubisque (16,6 km - 4,9 %) er velkendte Tour-stigninger, som de gerne vil spille ud på. Men læs lige stigningsprocenten på løbets sidste stigning: 4,9 %. Det hænger sammen med, at der er en nedkørsel og en knap så stejl passage indtil tre kilometer før toppen, hvor den konsekvent stiger med 7 %.

Jeg er ikke fan af sådan en etape. Men hvem ved - er alle holdene klar på at køre ræs, kan det blive en fed dag. 

Bud på vinder: Vincenzo Nibali
Øvrige favoritter: Jakob Fuglsang, Chris Froome, Rigoberto Urán
Joker: Daniel Felipe Martinez

Etapeprofil

Lourdes - Laruns

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

20. etape: Saint-Pee-sur-Nivelle - Espelette (31,0 km)

28. juli kl. 12:00

Løbets sidste afgørende etape er en 31 kilometer lang enkeltstart. Og hvilken en! 

Det er en kuperet dag, hvilket bør eliminere tunge specialister. Men jeg tør ikke skrive mere end "bør". For på trods af en kuperet etapeprofil, er der kun én stigning, og den falder i den sidste del af løbet.

Her er der tale om Col de Pinodieta (900 m - 10,2 %). Den kommer til at smadre rytmen for rigtig mange ryttere, mens den kommer til at hjælpe klatrerne. 

Det er en hård dag i sadlen, og hvis klassementet er tæt, kan der blive rokeret en hel del. Til gengæld passer distancen så tilpas fint, at det ikke på forhånd er givet, at en spinkel klatrer ser hele sit forspring forsvinde, hvis vedkommende skulle have bygget en solid føring. Med andre ord: det virker til at være en ganske fin længde og sværhedsgrad i forhold til at bevare spændingen. 

Bud på vinder: Michal Kwiatkowski
Øvrige favoritter: Geraint Thomas, Tom Dumoulin, Richie Porte
Joker: Jonathan Castroviejo

Etapeprofil

Saint-Pee-sur-Nivelle - Espelette

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

21. etape: Houilles - Paris Champs-Elysees (116,0 km)

29. juli kl. 16:20

Sidste etape køres i samlet flok - som altid, fristes man til at sige, men det er jo ikke helt sandt - til Champs Elysées.

Etapen starter med at være en festdag, hvor der bliver drukket lidt champagne, lavet lidt fis og hygget i feltet. Først når feltet rammer Champs Elysees, bliver der kørt aggressivt. Her sættes tempoet dog også voldsomt i vejret.

Der bliver angrebet for fuld spurt, og skønt at udbryderne kun meget, meget sjældent lykkedes med at snyde sprinterne, så vil alle, der har bare lidt tilbage i benene, nok forsøge sig.

Man kan selvfølgelig nævne - igen, igen - at sprinterholdene er mindre end normalt, men jeg har svært ved at se et udbrud snyde dem, andet end hvis en rytter eller to er heldige at få lavet et lille hul i spurten, og selv det synes meget usandsynligt nu om dage.

Så alt peger på en massespurt, og her bør løbets hurtigste rytter sætte sig på tronen. For et år siden tog Dylan Groenewegen sin første Tour de France-triumf, men i spurterne op til havde han faktisk kørt stærkest af alle. Man kan måske lede efter samme tendenser i år.

Bud på vinder: Dylan Groenewegen
Øvrige favoritter: Andre Greipel, Peter Sagan, Mark Cavendish
Joker: Magnus Cort

Etapeprofil

Houilles - Paris Champs-Elysees

Profil, afsluttende km.

Profil, afsluttende km.

Kommentarer

Feedback