18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

Tour de France 2018 - Ungdomstrøjen

Ungdomstrøjen er altid en spændende trøje. Morgendagens stjerner kæmper om et ganske vigtigt statussymbol.

For et år siden var det Simon Yates, der vandt trøjen foran Louis Meintjes, mens resten af konkurrenterne var langt efter. I år ser jeg en langt mere spændende konkurrence, fordi der er mange ryttere, der er på niveau med hinanden.

Eller rettere: jeg ser én, der er i en kategori for sig, men som er bundet af sin rolle. Det åbner trøjen for de øvrige.

Favoritterne

Bookmakerne peger på Egan Bernal, mens Pierre Latour er hans primære konkurrent. Jeg er enig i, at det er de to, der kæmper om trøjen, men jeg er meget i tvivl om, hvem jeg peger på som favoritten.

Egan Bernal, Team Sky

Vrider du armen om på mig, vælger jeg nok Egan Arley Bernal. 

Det skyldes primært, at Egan Bernal er den suverænt bedste rytter i denne kategori. Colombianeren har haft en fantastisk sæson. I bjergene kan de andre ikke røre ham.

Men han kører ikke for sig selv. Den blot 21-årige colombianer er først og fremmest Froomes hjælper, og han er end ikke den sidste mand for Froome. Den rolle tilfalder nok Wout Poels. Dernæst er det Bernals første grand tour, og jeg frygter ærlig talt for hans præstation på brostensetapen. 

Det er altsammen ret tunge årsager, der taler imod den unge colombianer. Og ærlig talt: var han stort set alle andre, så havde det været årsager, der havde sendt ham ned i bunden af de stærkere ungdomsklatrere. 

Men Egan Bernal er et helt særligt talent. Jeg har aldrig set en 21-årig være så dygtig, som han har været i denne sæson, og da der er en reel risiko for, at Froome ikke leverer på toppen, kan vi ende i en situation, hvor Egan Bernal kører for sig selv.

Men jeg er langt fra overbevist om, at det er nok for Bernal.

Pierre Latour, Ag2r

Pierre Latour er mere erfaren, har også ganske pæn succes, og han er i det hele taget en rigtig dygtig rytter. 

Men også han har andre forpligtelser. Han er Romain Bardets primære hjælper, og hvor Froomes form er lidt ukendt, må man forvente, at Romain Bardet møder op i Touren i topform. Med andre ord: Pierre Latour skal sandsynligvis køre hele Tour de France som en bundet rytter.

Og Bardet skal køre aggressivt for at vinde løbet, hvorfor Latour kan risikere at blive spillet ud tidligt på nogle bjergetaper.

Men Latour har udviklet sig hvert eneste år i sin karriere, og jeg vil slet ikke udelukke, at han i år kører efter en sekundær klassementsplacering. 

Der er bare pokkers meget usikkerhed forbundet med det. Han kan vinde ungdomstrøjen, men han kan også blive nr. 4-6. For et år siden blev han 6'er - over en time efter Simon Yates.

Øvrige kandidater

Herefter følger et lille felt med meget jævnbyrdige ryttere. De kan godt vinde, særligt hvis både Latour og Bernal bliver helt låst hele vejen igennem løbet.

Guillaume Martin, Wanty Groupe Gobert

Guillaume Martin er et herligt talent, og modsat de fleste andre kører han sin egen chance. Jeg er dog ikke helt overbevist om, hvorvidt han kører efter klassement eller etapesejre. Jeg kunne sagtens se ham gå efter det sidste.

Allerede for et år siden var han tæt på, da han blev 3'er på en enkelt etape. Officielt siger holdet dog, at han går efter at forbedre sin placering som nummer 23, men de to ting kan sagtens gå hånd i hånd. Det er muligt at køre en top 15-placering hjem via udbrud, hvis man har ramt formen.

Jeg synes, at Martin er en dygtig rytter. Jeg er bare ikke overbevist om, at han - lige nu - har, hvad der skal til over tre uger, hvorfor jeg tror, han vælger udvalgte etaper.

David Gaudu, Groupama-FDJ

Det franske talent David Gaudu har fået chancen hos Groupama-FDJ. Pinot skulle have kørt løbet, men må misse det på grund af en sygdom, hvorfor Gaudu får chancen for at samle erfaring. 

Gaudu er også - ligesom konkurrenterne - en glimrende klatrer. Han har ikke haft den bedste erfaring, og med sine kun 21 år mangler han i den grad erfaring, så det er svært at se ham holde over tre uger. Han har dog talentet til at vinde den hvide ungdsomtrøje i løbet af de kommende år, og hvis alt spiller for ham, så kan det ske allerede i år.

Men jeg tror, det bliver svært.

Marc Soler, Movistar

Marc Soler har talentet. Han vandt Paris-Nice i år. Det gjorde Alberto Contador iøvrigt også i 2007, da han senere gik hen og vandt Tour de France for første gang.

Der er selvfølgelig forskel på de to bedrifter. Først og fremmest var Contador et større talent, end Marc Soler er, og dernæst er Solers holdsituation en del mere kompliceret end konkurrenternes. Skulle Quintana fejle, er der fortsat Landa. Fejler han, er der fortsat Valverde. Hvordan skal Soler overleve på brostenene, når der ikke er én, der kommer til at tænke på ham på den etape?

Nej, meget skal flaske sig, førend Marc Soler er en reel kandidat. Han har talentet, men ikke forudsætningerne. 

Daniel Martinez, Team EF

Daniel Martinez er en solid og dygtig klatrer. Den 22-årige colombianer kommer dog til at knokle for Rigoberto Uran, da holdet ikke ligefrem er fyldt med stærke bjergfolk.

Jeg forventer at se Martinez i en del udbrud, men jeg har svært ved at se ham vinde trøjen her. Skulle Urán være under niveau eller udgå, så kan det hurtigt blive anderledes, men på den anden side: Overlever han den frygtede brostensetape? Jeg tvivler.

Tiesj Benoot, Lotto-Soudal

Jeg tillader mig at nævne Tiesj Benoot, men i samme åndedrag må jeg indrømme, at jeg tvivler på ham.

Han er en dygtig klatrer, men han slår ingen af de ovenstående i en direkte duel. Til gengæld er han hamrende stærk i alt terræn, herunder også brosten, hvorfor han kan få sig et stort forspring i konkurrencen allerede der. Han har ligeledes fri snor til at gå i udbrud og hente tid på de andre.

Hvis alle konkurrenterne har travlt med at hjælpe deres kaptajn, så kan Benoot stikke af med det hele, men det er noget af et longshot.

Kommentarer

Feedback