18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

Tour de France 2018 - Pointtrøjen

Efter fem sejre på stribe, sluttede stimen for Peter Sagan for et år siden, da det var Michael Matthews, der vandt pointtrøjen i verdens største etapeløb. 

Matthews kørte først og fremmest et fantastisk løb, hvor han virkelig fik udfoldet potentialet, men spørgsmålet er, om sejren trods alt ikke var gået til Sagan alligevel, havde han fået lov til at køre løbet til ende. Verdensmesteren blev kylet - fejlagtigt - ud af løbet efter et styrt på fjerde etape. 

Med fem sejre i pointkonkurrencen er Peter Sagan den næstmestvindende rytter i konkurrencen. Han er således blot én sejr fra at tangere Erik Zabels rekord, og det er uden tvivl en rekord, han gerne vil have for sig selv. Uanset hvordan man vender og drejer den, så er det her Sagans trøje, som de øvrige skal forsøge at rive fra ham.

Bemærk at pointtrøjen ikke nødvendigvis går til den hurtigste rytter i årets Tour de France. Jeg har dog lavet en længere artikel, der analyserer de hurtigste sprintere:

Sprinteranalyse: Her er Tourens hurtigste ryttere i 2018

Denne konkurrence handler dels om fart, men også dels om udholdenhed og - særligt i de senere år, har det vist sig - evner i det kuperede terræn. Det er dog fortsat sprintertyper, der kæmper om trøjen, og det skyldes blandt andet, hvordan pointene fordeles.

Sådan fordeles pointene

Tour de France-arrangørerne har seks kategorier - koefficienter, kalder de dem - der afgør, hvor mange point der er på spil i den enkelte afslutning.

Koefficient 1 er de helt flade afslutninger, altså sprinteretaperne.
Koefficient 2 og 3 er på de kuperede bakkeetaper.
Koefficient 4 og 5 er på bjergetaperne.
Koefficient 6 er på enkeltstarterne, men der gives de samme point som på bjergetaperne.

Sådan ser pointsystemet ud:

Etapetype 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15
Flad afslutning 50 30 20 18 16 14 12 10 8 7 6 5 4 3 2
Kuperet etape 30 25 22 19 17 15 13 11 9 7 6 5 4 3 2
Bjergafslutning 20 17 15 13 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
Enkeltstart 20 17 15 13 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
Indlagt spurt 20 17 15 13 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

 

Favoritten

Selvom pointsystemet favoriserer de hurtigste sprintere på flad vej, og selvom Peter Sagan endnu ikke har vundet en massespurt i Tour de France på flad vej mod samtlige konkurrenter, så er det svært at pege på andre end den tredobbelte verdensmester som favorit.

Peter Sagan, Bora-hansgrohe (CV: 60 %)

Peter Sagan er den helt store favorit. Det kan der slet ikke herske tvivl om, men som vi så i sidste års Tour de France: Ufatteligt meget kan ske over 21 etaper.

Sagan startede som favoritten, men da han blev kylet ud af løbet, lignede det (kortvarigt) at Demare var bedste bud på en vinder. Franskmandens håb blev dog hurtigt slukket, og så lignede det en triumf til løbets hurtigste mand, Marcel Kittel, inden Michael Matthews var enestående i løbets afslutning og fortjent hev trøjen i hus. 

Ufattelig meget kan ske i den her konkurrence. Det fortæller virkelig, hvor enestående Sagan er, at der skulle gå seks udgaver af Tour de France, før han oplevede stor modgang i løbet.

Peter Sagan er hurtig i en spurt. Han er taktisk eminent. Og så kan han vinde point på etaper, hvor mange af konkurrenterne sidder nede i gruppettoen og fordømmer den pokkers verdensmester. 

Der er mange etaper, der ender i en massespurt, og hvis én af konkurrenterne gør rent bord, så kan vedkommende få mange point. Hvis det er Groenewegen eller Kittel, der dominerer de flade spurter, frygter jeg ikke så meget for trøjen i forhold til Sagan, men hvis Gaviria pludselig viser sig som den stærkeste, så kan Sagan få kamp til stregen: Han er dygtig på hårdere etaper, og han kan presse Sagan mere end Kittel på udvalgte etaper.

Jeg vil dog sige, som jeg gjorde for et år siden: Undgår Sagan uheld (og formsvage ben, men det virker urealistisk), så er det her Sagans konkurrence. Det han taber i de helt flade powerspurter, vinder han tilbage på teknik, stabilitet og udholdenhed på de sværere etaper. Hvor nogle af konkurrenterne kan få point på 7-11 etaper, kan Sagan få point på 19-20 etaper. 

Udfordrerne

Nok er Sagan favorit, men jeg ser faktisk et helt felt af ryttere, der kan udfordre ham, skulle han ikke være helt på toppen. Det er dog essensen, sat lidt på spidsen: Sagan skal fejle, før de her kan vinde. Ellers skal de have hævet niveauet en del, hvilket selvfølgelig ikke er umuligt - man ser tit store Tour de France-gennembrud.

Fernando Gaviria, Quick Step Floors

Fernando Gaviria ligner det bedste bud på at slå Peter Sagan i en direkte duel.

Han har leadouttet og farten til at dominere de flade massespurter, akkurat som han gjorde i Giro d'Italia 2017 - om end i et noget lettere felt, hvor han kæmpede mod Bennett, Ewan og Greipel. Jeg tror ikke nødvendigvis, at han kommer til at vinde alle de flade etaper, men han har potentialet til at gøre det. Schweiz Rundt viste dog, at nok er han dygtig, men der er stadig mangler ved den unge colombianer.

Gaviria er dog mere end bare en sprinter. Han er en dygtig klatrer, og omend jeg mener, at Sagan er bedre, så kan colombianeren presse ham i et terræn, hvor han ikke er vant til at få konkurrence fra Kittel, Cavendish og Greipel. 

Hvis nu Gaviria dominerer de flade spurter og sætter 50 point på kontoen fire-fem gange, så må Sagan ikke svigte meget i de afslutninger, førend det bliver en farligt situation. For så skal Sagan pludselig ud og gøre hele forskellen i bjergene, da Gaviria vil være mere modstandsdygtig på de småkuperede etaper. Det kan blive en farlig situation for Sagan.

Jeg har dog svært ved at se, at Gaviria skulle stordominere spurterne i det her felt; de bedste virker ret lige, og det gør, at pointene nok fordeles mere jævnt mellem de hurtigste. Det er til Sagans fordel.

Dylan Groenewegen, LottoNL-Jumbo og Marcel Kittel, Katusha-Alpecin

Jeg tillader mig at samle Groenewegen og Kittel i én, fordi de er samme type: De kan ende med at være den hurtigste i løbet, og dermed dominere de flade etaper, og så er man selvfølgelig altid med i kampen om den grønne trøje.

Jeg ser Groenewegen som den bedste sprinter i årets løb, men Marcel Kittel dominerede i 2017, og finder han den form frem igen, så kan det blive ham, der vinder flest etapesejre i løbet.

Men der er langt fra at vinde etapesejrene til at vinde den grønne pointtrøje. Så længe Sagan kan vinde de indlagte spurter på vilde bjergetaper, så vil han have en massiv fordel i denne konkurrence - også selvom enten Groenewegen eller Kittel skulle tage 4-5-6 sejre.

Umiddelbart tænker jeg også, at der er mange dygtige sprintere i årets løb, og jeg frygter at de "neutraliserer" hinanden i spurterne. For eksempel er det slet ikke utænkeligt, at Groenewegen vinder to, Gaviria vinder to og Kittel vinder én etapesejr. Det er guf for Peter Sagan.

Michael Matthews, Team Sunweb

Sidste års vinder af pointtrøjen, Michael Matthews, kunne måske have fået lidt mere kærlighed end Groenewegen og Kittel, men årsagen er, at jeg tvivler på ham i spurterne. Han har set langsom ud det meste af året, og årsagen er egentligt ganske simpel: Han har fokuseret mere på andre ting.

Han kan stadig tage point på vilde bjergetaper og hårde afslutninger, hvor selv Sagan må give fortabt. Det er bare ikke nok i sidste ende, hvis han på de flade etaper får baghjul af konkurrenterne. Jeg ser ham som en bedre klatrer end Sagan, men han er langsommere i spurten, ligesom Sagan også er bedst rent teknisk, og det gør Matthews til en light-udgave af Sagan i denne konkurrence. 

Det bliver svært for ham at vinde, men skulle Sagan blive ramt af uheld eller måtte udgå, så åbner det naturligvis en stor dør for Matthews - akkurat som for 12 måneder siden.

Arnaud Demare, Groupama-FDJ

Demare er en fræk outsider til trøjen. Det er måske at stramme den, at kalde ham outsider, fordi som han viste i sidste års løb, så er han afgjort en kandidat - hvis han kan stå distancen.

Demare er en hurtig sprinter, der kan vinde flade afslutninger, specielt hvis det er en "flad afslutning", der stiger lidt. Han er én af de bedste på et stigende opløb, og han er også solid i kuperet terræn. Han appellerer ofte til mange i denne konkurrence, fordi mange anser ham som en dygtig klatrer blandt sprinterne.

Jeg er ikke nødvendigvis enig. Han falder ofte tidligt fra på stigningerne, og han har simpelthen ikke evnerne til at overleve et bjerg og vinde den efterfølgende spurt på samme måde som Sagan og Matthews. Faktisk er stigningerne ofte der, at han er blevet tappet for energi og sendt ud af løbet. 

FDJ har forsøgt at time hans formkurve anderledes, så han forhåbentligt kan komme igennem løbet denne gang, men jeg synes egentligt, at han er lidt overvurderet i forhold til denne konkurrence.

Øvrige kandidater

Skal man lede efter en joker i denne konkurrence - og det kan der være fin fidus i, især hvis man gør brug af each way-variant, hvor man også får belønning for en top 3-placering i pointklassementet - så skal man kigge i denne kategori.

Jeg tvivler dog på Mark Cavendish og Andre Greipel. Selv hvis de mod forventning skulle finde det niveau, de havde for nogle år tilbage, så er det bare ikke en konkurrence, en ren sprinter har store chancer for at vinde, så længe Sagan er med i den. Og så er spørgsmålet, om de overhovedet har niveauet til at dominere de flade spurter: jeg tvivler.

Så kan der være mere fidus i at kigge på Edvald Boasson Hagen, der som udgangspunkt er Cavendishs hjælper. Men hvis briten allerede tidligt svigter, så kan nordmanden få fri snor og forsøge at hente sejre på den baggrund. Det gav en top 3-placering for et år siden, men det er nok - i sidste ende - en tand for spekulativt.

Alexander Kristoff er også et bud, men alt det, der gjorde ham vældig god for nogle år tilbage, nemlig at han var meget hårdfør efter en lang dag i sadlen, synes efterhånden at være væk. Han er måske en anelse for tung til at sidde med over de mindre bakker, som han spiste til morgenmad før, og han synes også at have tabt en smule af sin hurtighed. Nej tak.

Italienske Sonny Colbrelli kommer virkelig til at være mutters alene på et Bahrain-hold, der jagter den samlede sejr med Nibali, men Colbrelli går helhjertet efter pointtrøjen og kan finde på at spurte i de indlagte spurter. Jeg tvivler på, at han vinder. Dertil er hans hold for svagt, og se blot hvordan Matthews fik støtte fra hele holdet for et år tilbage.

Danske Magnus Cort kommer heller ikke til at få meget hjælp. Han er også lidt langsommere end Colbrelli, ligesom han ikke har samme stabilitet. Ingen chance. 

Kommentarer

Feedback