Annonce

Folketingsvalg: Enhedslisten % stemmer: Over 8,5 Procent

17. juni 2019 kl. 09:00 - Folketingsvalg
30. nov. 2018 kl. 13:20 (Opdateret 30. nov. 2018 kl. 13:20) 30/11

Kommentarer (15)

Antal stemmer: Enhedslisten

Denne side indeholder henvisnings-links
Chance (Over-Under): 64-36%
Betvalue: 105,60%
Spilbar ned til odds: 1,56
Danske Spil Spil nu hos Danske Spil

Enhedslisten er gået frem ved de seneste to valg og tendensen ser ud til at forsætte ifølge meningsmålingerne. Folketingets mest venstreorienterede parti kan dog være tæt på at nå sit vælgermaksimum. Folketingets fjerdestørste parti har dog stærke profiler, og en god platform på valgets vigtigste politikområder, udlændinge og miljø.

Det taler for spillet:

 • Enhedslisten er som nævnt gået frem ved de seneste to valg. Fra kun 2,2% ved valget i 2007, gik partiet i 2011 frem med 4,5%, mens man i 2015 gik 1,1% frem.
 • Enhedslisten ligger i de fleste meningsmålinger solidt over linjen på 8,5%. De ligger på nuværende tidspunkt omkring de 10% i meningsmålingerne.
 • Enhedslistens har en række stærke profiler og især Politiske ordfører Pernille Skipper er populær blandt vælgerne.
 • Ved valget i 2015 bragede Alternativet ind med 4,8% og 0,7% af disse vælgere kom fra Enhedslisten. * Alternativet står til at gå tilbage ved det kommende valg, og Enhedslisten er det parti som ifølge DRs målinger for vælgervandringer står til at tiltrække flest vælgere fra liste Å.**
 • Enhedslistens umiddelbare rivaler (Soc. Dem., SF og Alternativet) har alle haft udfordringer i valgperioden. Enhedslisten kan tage vælgere fra Socialdemokratiet og SF som mener partierne har bevæget sig fra langt til højre på udlændingepolitikken. Alternativet kan få svært ved at fastholde vælgere, da partiet lader til at have mistet momentum efter en lang række negative sager.
 • Enhedslisten står stærkt på de to centrale politikområder for det kommende valg. Partiet er sammen (efter) med Alternativet dem med den stærkeste stemme for at bekæmpe klimaforandringer, og Liste Ø vil i valgkampen lægge vægt på at de i mange år har råbt op om klimaet. Samtidig har partiet en klar profil på udlændingeområdet, hvor man vil gå hårdt til Socialdemokraterne og SF, i håb om at få de kritiske vælgere fra de to partier.
 • Enhedslisten er siden partiets modernisering efter valget i 2007 i langt højere grad blevet et masseparti. Partiet har ikke samme skarpe kanter og en mindre socialistisk retorik, og appellerer derfor bredere end for 10 år siden.
 • Enhedslisten fik ved Folketingsvalget i 2015 7,8%, og skal derfor blot have en fremgang på 0,8%.
 • Enhedslisten stiller til Europaparlamentsvalget den 26. maj op for første gang, og kan få momentum af at stille op till endnu et valg, uanset om Folketingsvalget kommer før eller efter.
 • Partiet har tidligere vist at de kan håndtere en profilflugt.
 • De mange svindelsager på det seneste flugter godt med Enhedslistens overordnede ideologi. Sager som Danske Bank sagen kan give partiet momentum, både hvis den fortsætter, eller nye sager om fx hvidvaskning eller skattesvindel kommer frem op til valget.

Det taler imod spillet:

 • Selvom Enhedslisten har et stærkt hold mister de måske nogle endnu mere profilerede politikere grundet partiets rotationsprincip. Personificeringen af Enhedslisten de seneste 10 år, Johanne Schmidt-Nielsen stiller ikke op, og det samme gælder Pelle Dragsted, motoren bag partiets modernisering. Derudover stopper tidligere gruppeformand, Stine Brix samt partiets medstifter, Finn Sørensen. Maria Gjerding, partiets stærkeste stemme på klimaområdet stopper også og til sidste vil Nikolaj Villumsen også stoppe hvis han bliver valgt ind i Europa-Parlamentet.
 • Især Johanne Schmidt-Nielsens stop kan blive hårdt for Enhedslisten. Hun har ved de seneste valg været en af de helt store stemmeslugere. I 2011 fik hun anden flest personlige stemmer af alle, mens hun blev nummer tre i 2015.
 • Pelle Dragsted har i høj grad også været en af partiets stærkeste stemmer. Han har især markeret sig på finansområdet, og hans retoriske evner vil blive savnet i valgkampen.
 • Enhedslistens modernisering har ikke kun været positiv for partiet. Mange af de gamle stemmer i partiet, og den mere venstreorienterede fløj har flere gange været kritisk over for partiets mere pragmatiske tilgang til reformer.
 • Enhedslisten kan miste vælgere til alle partier i rød blok, og at SF er i fremgang er en trussel mod partiet. Enhedslisten skal igen stå på mål for at deres ideer er urealistiske og mangler finansiering.
 • Enhedslisten er ikke længere det eneste parti med en stærk stemme i klimadebatten. Bekæmpelse af den globale opvarmning er i høj grad blev co-opted af de fleste partier.

Chancevurdering Over/Under 8,5%: 65-35

Enhedslisten har lige siden det seneste Folketingsvalg stået til fremgang i meningsmålingerne, og der er ingen tegn på at de ikke vil følge resultaterne fra de seneste to valg og gå frem igen. Ved det seneste valg blev partiets fremgang stoppet af et imponerende valgresultat til Alternativet. Liste Å er dog i problemer, og en stor del af deres vælgere kan forventes at vende tilbage til Enhedslisten. Partiet står godt til valgkampen med klare meninger på de vigtigste områder. Partiet står til at miste en lang række profiler som ikke genopstiller. Denne situation er dog ikke ny for Enhedslisten grundet deres rotationsprincip, og burde derfor kunne klares uden de store problemer. Det kan dog komme til at koste stemmer at Johanne Schmidt-Nielsen ikke genopstiller.
Enhedslisten er gået frem med samlet 5,6% ved de seneste to Folketingsvalg, og jeg forventer at de fortsætter deres fremgang. De skal opleve en fremgang på under et procent for at spillet går hjem, det vurderer jeg der er gode chancer for.

* https://www.altinget.dk/christiansborg/artikel/boguddrag-folketingsvalget-2015-oproer-fra-udkanten

** https://www.dr.dk/nyheder/politik/vaelgervandringer#AA2015

 • Høje odds på udvalgte kampe
 • Mange livebetting markeder
 • Stærk mobil-app
Feedback